Постанова
від 09.10.2019 по справі 917/1747/15
СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

проспект Незалежності, 13, місто Харків, 61058

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"09" жовтня 2019 р. Справа № 917/1747/15

Східний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів: головуючий суддя Геза Т.Д., суддя Мартюхіна Н.О., суддя Плахов О.В.

Секретар судового засідання - Соляник Н.В.

за участю:

від апелянта-1 - Гриценко І.І.

від апелянта-2 - Литовченко Я.С.

від кредиторів - не з`явився

від боржника - не з`явився

керуючий санацією - не з`явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Східного апеляційного господарського суду апеляційні скарги

1) арбітражного керуючого Гриценка Ігоря Івановича (вх.№2583 П/2)

2) Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області (вх.№2585 П/2)

на ухвалу господарського суду Полтавської області від 23.07.2019 (суддя - Білоусов С.М., постановлену в м. Полтава о 12:26 год., повний текст складено 02.08.2019),

у справі №917/1747/15

за заявою 1. Глобинського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області, м. Глобине, Полтавська область

2. Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області, м. Полтава,

до Відкритого акціонерного товариства "Веселоподільський бурякорадгосп", смт. Семенівка, Полтавська область,

про банкрутство

У судовому засіданні апеляційної інстанції 25.09.2019 оголошено перерву до 09.10.2019 до 16:30 години.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Полтавської області від 23.07.2019 року:

1 . Залишено без розгляду клопотання № 01-14/133 від 25.03.2019 року (вх. № 2968 від 26.03.2019 року) ліквідатора Гриценко І.І. про стягнення основної грошової винагороди з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області в сумі 255 084,84 грн. та з Глобинського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області в сумі 77 924,09 грн.

2. Припинено процедуру ліквідації Відкритого акціонерного товариства "Веселоподільський бурякорадгосп", вул. Щорса, 12, смт. Семенівка, Полтавська область, 38200 (код ЄДРПОУ 00384986), та припинено повноваження ліквідатора у справі Гриценко Ігоря Івановича .

3. Введено процедуру санації Відкритого акціонерного товариства "Веселоподільський бурякорадгосп", вул. Щорса, 12, смт. Семенівка, Полтавська область, 38200 (код ЄДРПОУ 00384986) строком на шість місяців.

4. Призначено керуючим санацією Відкритого акціонерного товариства "Веселоподільський бурякорадгосп", вул. Щорса, 12, смт. Семенівка, Полтавська область, 38200 (код ЄДРПОУ 00384986) арбітражного керуючого Капустіна Володимира Володимировича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 124 від 06.02.2013 р., виданого Міністерством юстиції України).

5. Ухвалено здійснити оприлюднення повідомлення про введення процедури санації Відкритого акціонерного товариства "Веселоподільський бурякорадгосп", вул. Щорса, 12, смт. Семенівка, Полтавська область, 38200 (код ЄДРПОУ 00384986) на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.

6. Ухвалено, що з моменту винесення ухвали про введення процедури санації:

керівник боржника звільняється з посади у порядку, визначеному законодавством;

управління боржником переходить до керуючого санацією;

зупиняються повноваження органів управління боржника - юридичної особи щодо управління та розпорядження майном боржника, повноваження органів управління передаються керуючому санацією, за винятком повноважень, передбачених планом санації.

Органи управління боржника протягом трьох днів з дня прийняття рішення про введення процедури санації та призначення керуючого санацією зобов`язані здійснити передачу керуючому санацією бухгалтерської та іншої документації боржника, його печаток, штампів, матеріальних та інших цінностей.

Арешт на майно боржника та інші обмеження його дій щодо розпорядження майном можуть бути накладені виключно у межах процедури санації та у разі, якщо вони не перешкоджають виконанню плану санації та не суперечать інтересам конкурсних кредиторів.

7. Зобов`язано керуючого санацією:

прийняти до господарського відання майно боржника та організувати проведення його інвентаризації;

відкрити спеціальний рахунок для проведення санації та розрахунків з кредиторами;

забезпечити ведення боржником бухгалтерського і статистичного звіту та фінансової звітності;

здійснювати заходи щодо стягнення на користь боржника дебіторської заборгованості, а також стягнення заборгованості з осіб, які несуть з боржником відповідно до закону або договору субсидіарну чи солідарну відповідальність;

розглядати вимоги кредиторів щодо зобов`язань боржника, які виникли після порушення справи про банкрутство в процедурі розпорядження майном боржника та санації;

заявляти в установленому порядку заперечення щодо заявлених до боржника вимог кредиторів за зобов`язаннями, які виникли після порушення справи про банкрутство;

повідомляти у десятиденний строк з дня винесення господарським судом відповідної ухвали орган, уповноважений управляти державним майном, про своє призначення, затвердження мирової угоди, закінчення виконання плану санації, звільнення від обов`язків;

забезпечувати визначення початкової вартості майна шляхом проведення незалежної оцінки в разі відчуження майна у процедурі санації в порядку, установленому законодавством про оцінку майна, майнові права та професійну оціночну діяльність;

повідомляти орган, уповноважений управляти державним майном, про реалізацію плану санації щодо боржника - державного підприємства або господарського товариства, у статутному капіталі якого частка державної власності становить п`ятдесят і більше відсотків;

надавати господарському суду на його вимогу інформацію про здійснення плану санації;

на період санації виступати представником сторони (власника) у колективному договорі;

здійснювати інші передбачені законодавством повноваження.

8. На виконання п. 1 ст. 29 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" зобов`язано керуючого санацією в трьохмісячний термін з дня винесення даної ухвали подати суду розроблений та схвалений комітетом кредиторів план санації боржника.

Звернуто увагу керуючого санацією, що відповідно до ч. 8 ст. 29 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" якщо протягом шести місяців з дня винесення ухвали про санацію до господарського суду не буде подано план санації боржника, господарський суд має право прийняти рішення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури відповідно до цього Закону.

9.Зобов`язано ліквідатора Відкритого акціонерного товариства "Веселоподільський бурякорадгосп" (код ЄДРПОУ 00384986) Гриценко Ігоря Івановича протягом трьох днів з дня прийняття ухвали про введення процедури санації та призначення керуючого санацією, забезпечити передачу керуючому санацією бухгалтерської та іншої документації боржника, печаток і штампів, матеріальних та інших цінностей, майна підприємства.

10. Засідання суду, на якому має бути розглянутий план санації призначено на 29.10.19 року на 11:00.

11. Явку представників кредиторів та керуючого санацією визнано обов`язковою.

Ухвала суду першої інстанції в частині припинення процедури ліквідації та введення процедури санації мотивована тим, що основним видом діяльності боржника є вирощування зернових та технічних культур.

Суд першої інстанції послався на те, що при проведенні процедури санації Відкритого акціонерного товариства "Веселоподільський бурякорадгосп" можливе відновлення платоспроможності боржника шляхом відновлення господарської діяльності, відстрочення або розстрочення кредиторських вимог.

Враховуючи наявний в матеріалах справи протокол комітету кредиторів від 22.07.2019 року та клопотання комітету кредиторів щодо переходу у справі № 917/1747/15 від ліквідаційної процедури до процедури санації відповідно до приписів частини другої статті 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також відсутність доказів реалізації майна банкрута, суд першої інстанції дійшов висновку про наявність підстав для переходу до процедури санації у справі про банкрутство Відкритого акціонерного товариства "Веселоподільський бурякорадгосп".

Суд першої інстанції, розглянувши кандидатури арбітражних керуючих Капустіна Володимира Володимировича, Тищенко Оксани Іванівни та Данченко Андрія Сергійовича , враховуючи професійний досвід роботи, а також те, що кандидатуру арбітражного керуючого Капустіна Володимира Володимировича підтримано комітетом кредиторів боржника, дійшов висновку про призначення керуючим санацією Відкритого акціонерного товариства "Веселоподільський бурякорадгосп" арбітражного керуючого Капустіна Володимира Володимировича.

Арбітражний керуючий Гриценко І.І. (апелянт-1) звернувся до Східного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просив скасувати ухвалу господарського суду Полтавської області від 23.07.2019 у справі № 917/1747/15 в частині введення процедури санації боржника та призначення керуючого санації .

Апелянт-1 вважає ухвалу суду першої інстанції необґрунтованою та такою, що постановлена з порушенням норм матеріального та процесуального права, з неповним встановленням обставин, які мають значення для справи.

Апелянт-1 зазначає, що майно ліквідаційної маси Відкритого акціонерного товариства "Веселоподільський бурякорадгосп" реалізоване на публічних торгах, отримані кошти перераховані кредиторам. Вважає, що у зв`язку з продажу майна банкрута на аукціонах неможливе введення процедури санації відповідно до приписів ст. 37 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом .

Апелянт-1 посилається на те, що до ліквідатора жодних пропозицій від інвесторів про перехід до процедури санації та плану санації не надходило, а тому перехід до процедури санації без плану санації не відповідає приписам Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом та свідчить про її передчасність.

Апелянт-1 посилається на те, що не отримував жодних вимог про скликання комітету кредиторів, а тому засідання комітету кредиторів було проведено з порушенням порядку, встановленого п.2 ч.1 ст. 98 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , а також порушенням терміну їх скликання. Вищенаведене, на думку апелянта-1, свідчить про їх нелегітимність та нелегітимність рішень, ухвалених на них.

У відзиві на апеляційну скаргу керуючий санацією ВАТ "Веселоподільський бурякорадгосп" Капустін В.В. вважає апеляційну скаргу арбітражного керуючого Гриценка І.І. необґрунтованою.

Керуючий санацією ВАТ "Веселоподільський бурякорадгосп" Капустін В.В. вважає, що ведення процедури санації у справі про банкрутство є переважним поряд із застосуванням щодо боржника ліквідаційної процедури, оскільки під час процедури санації до нього вживаються заходи щодо оздоровлення його фінансово-господарського становища, задоволення в повному обсязі (частково) кредиторських вимог, з метою відновлення платоспроможності боржника та запобігання його банкрутству, як суб`єкта господарювання.

Керуючий санацією ВАТ "Веселоподільський бурякорадгосп" Капустін В.В. вважає доводи апелянта-1 щодо неправомірності скликання комітету кредиторів, вирішення питання щодо судової процедури банкрутства боржника, а також неповідомлення скаржника щодо скликання зазначеного комітету, є необґрунтованими, оскільки з боку Гриценка І.І. наявне затягування самої процедури, невиконання вимог ухвал суду та норм Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом .

У відзиві на апеляційну скаргу Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області вважає, що при прийнятті рішення на зборах комітету кредиторів 22.07.2019 про припинення повноважень ліквідатора та призначення нового арбітражного керуючого, комітет кредиторів діяв у межах повноважень, передбачених Законом України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом .

Кредитор посилається на те, що в законодавстві про банкрутство не містяться заборон щодо скликання та проведення зборів комітету кредиторів за ініціативою членів комітету кредиторів.

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області вважає, що введення процедури санації у справі про банкрутство є переважним поряд із застосуванням до боржника ліквідаційної процедури, оскільки відновлення платоспроможності ВАТ "Веселоподільський бурякорадгосп" має важливе значення для поліпшення соціального становища в регіоні, відновлення робочих місць.

Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області (апелянт-2) звернулося до Східного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просило скасувати ухвалу господарського суду Полтавської області від 23.07.2019 у справі № 917/1747/15 та постановити нове рішення, яким:

1) Задовольнити клопотання кредитора Глобинського Об`єднаного управління пенсійного Фонду України Полтавської області від 23.07.2019;

2) Продовжити строк проведення ліквідаційної процедури у справі № 917/1747/15 про банкрутство ВАТ "Веселоподільський бурякорадгосп";

3) Усунути арбітражного керуючого Гриценка І.І. від виконання повноважень ліквідатора ВАТ "Веселоподільський бурякорадгосп";

4) Призначити ліквідатором у справі №917/1747/15 про банкрутство ВАТ "Веселоподільський бурякорадгосп" арбітражного керуючого Тищенко Оксану Іванівну (свідоцтво на право провадження діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 318 від 28.02.2019).

Апелянт-2 вважає ухвалу суду першої інстанції такої, що постановлена з порушенням норм матеріального та процесуального права.

Апелянт-2 вважає, що відсутність плану санації з боку потенційних інвесторів та початок продажу майна банкрута ліквідатором протягом 2016-2019 років свідчить про порушення судом першої інстанції приписів п.2 ст.37 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом .

Апелянт-2 зазначає, що в матеріалах справи відсутній план санації, жодних проектів санаційних заходів на розгляд комітету кредиторів не надавалося, інвестори до кредиторів та ліквідатора з пропозиціями не зверталися.

Апелянт-2 посилається на роздруківки із офіційного сайту Міністерства юстиції України, якими підтверджує факт проведення численних аукціонів із продажу майна банкрута, їх результатів та фактичної реалізації активів в період з 2016 по поточну дату

Апелянт-2 посилається на те, що арбітражним керуючим Гриценко І.І. у ліквідаційній процедурі не здійснено заходів, передбачених Законом України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , тобто неналежно виконані повноваження ліквідатора ВАТ "Веселоподільський бурякорадгосп".

У відзиві на апеляційну скаргу Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області вважає доводи апелянта-2 необгрунтованими та безпідставними, тому просить відмовити в її задоволенні.

Кредитор посилається на те, що план санації на сьогоднішній день розробити неможливо, оскільки ліквідатор Гриценко І.І. не передає наявні в нього документи щодо майна боржника. Разом з тим, матеріали справи не містять доказів продажу майна боржника; інвестори, які бажають здійснити процедуру оздоровлення боржника та можуть виконати його зобов`язання перед кредиторами в найкоротший термін. На його думку, наявні підстави для введення процедури санації.

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області посилається на те, що арбітражний керуючий Гриценко І.І. під час здійснення своєї діяльності жодного разу не звітував щодо своєї діяльності перед кредиторами та судом, не надавав відомостей щодо вжиття заходів для виявлення майна банкрута, не з`являвся до судових засідань у справі про банкрутство ВАТ "Веселоподільський бурякорадгосп", що свідчить про затягування розгляду справи по суті.

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області зазначає, що обидва кредитори у справі про банкрутство ВАТ "Веселоподільський бурякорадгосп" скористалися своїм правом та звернулися зі скаргами на дії/бездіяльність ліквідатора - арбітражного керуючого Гриценка І.І. до суду та Головного територіального управління юстиції у Полтавській області, що свідчить про взаємне невдоволення кредиторів його діяльністю та про наявність підстав для припинення його повноважень. Скарга ГУ ПФУ в Полтавській області на дату прийняття оскаржуваної ухвали судом першої інстанції не розглянута (ухвалою господарського суду Полтавської області від 22.07.2019 розгляд зазначеної скарги призначено на 20.08.2019).

У відзиві на апеляційну скаргу керуючий санацією ВАТ "Веселоподільський бурякорадгосп" Капустін В.В. вважає апеляційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області необґрунтованою та такою, що не підлягає задоволенню.

Керуючий санацією Капустін В.В. посилається на приписи ч.2 ст. 37 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом та вважає, що суд з власної ініціативи може прийняти рішення про проведення процедури санації після визнання боржника банкрутом.

Зазначає, що заходи щодо продажу майна ВАТ "Веселоподільський бурякорадгосп", проведені ліквідатором Гриценком І.І., виявилися безрезультатними, жодних аукціонів станом на 23.07.2019 не проводилося.

Вважає, що відсутність плану санації не є перешкодою для введення процедури санації, оскільки на керуючого санації покладено обов`язок протягом 3-х місяців подати до суду відповідний план санації.

У відзиві на апеляційну скаргу арбітражний керуючий Гриценко І.І. зазначає, що розгляд скарги на дії ліквідатора ВАТ "Веселоподільський бурякорадгосп" призначено на 20.08.2019, однак у зв`язку з перебуванням матеріалів справи в суді апеляційної інстанції до теперішнього часу вона не розглянута, а отже вимоги апеляційної скарги у цій частині є необґрунтованими, тому підлягають залишенню без розгляду. Крім того, питання про заміну ліквідатора у даній справі судом першої інстанції не розглядалося.

Вважає, що апеляційна скарга в частині скасування процедури санації підлягає задоволенню, оскільки в цій частині вона містить аналогічні доводи з апеляційною скаргою арбітражного керуючого Гриценка І.І., зокрема, судом першої інстанції порушено приписи ч. 2 ст. 37 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , оскільки протягом 2016-2019 р.р. проводилися аукціони щодо продажу майна ВАТ "Веселоподільський бурякорадгосп", які не скасовані.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 19.08.2019 сформовано наступний склад колегії суддів: головуючий суддя - Геза Т.Д., суддя Мартюхіна Н.О., суддя Шутенко І.А.

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 03.09.2019 відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою арбітражного керуючого Гриценка І.І. на ухвалу господарського суду Полтавської області від 23.07.2019 у справі № 917/1747/15, розгляд справи призначено на 25.09.2019.

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 11.09.2019 Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області на ухвалу господарського суду Полтавської області від 23.07.2019 у справі № 917/1747/15, розгляд справи призначено на 25.09.2019.

У зв`язку з відпусткою судді-члена колегії Шутенко І.А. на дату призначення справи до розгляду, протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 23.09.2019 сформовано наступний склад колегії суддів: головуючий суддя - Геза Т.Д., суддя Мартюхіна Н.О., суддя Плахов О.В.

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 25.09.2019 у судовому засіданні оголошено перерву до 09.10.2019.

Про дату, час та місце судового засідання учасники провадження повідомлені належним чином.

08.10.2019 від арбітражного керуючого Гриценко І.І. на адресу Східного апеляційного господарського суду надійшли пояснення (вх. №9549), до яких додано документи, що додатково підтверджують процедуру реалізації майна банкрута ВАТ "Веселоподільський бурякорадгосп" у ліквідаційній процедурі.

09.10.2019 Головне управління ПФУ у Полтавській області звернулося до Східного апеляційного господарського суду з клопотанням (вх.№9639) про долучення до матеріалів справи документів, які підтверджують часткове погашення кредиторських вимог у ліквідаційній процедурі та початок процедури реалізації майна ВАТ "Веселоподільський бурякорадгосп".

Судом апеляційної інстанції в судовому засіданні 09.10.2019 оглянуто вищезазначені документи та долучено їх до матеріалів справи.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 269 Господарського процесуального кодексу України, суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї.

Відповідно до ч. 12 ст. 270 Господарського процесуального кодексу України, неявка сторін, або інших учасників справи, належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає розгляду справи.

Фіксація судових засідань апеляційної інстанції, призначених на 25.09.2019 та 09.10.2019, здійснювалась за допомогою звукозаписувального технічного засобу згідно вимог ст.ст.222, 223 та п.17.7 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України в порядку розгляду апеляційної скарги, встановленому ст.270 Господарського процесуального кодексу України.

Заслухавши суддю-доповідача, присутніх у судових засіданнях 25.09.2019 та 09.10.2019 апелянтів, обговоривши доводи апеляційної скарги, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права з урахуванням повноважень, визначених в ст. 269 Господарського процесуального кодексу України, судова колегія встановила.

Згідно вимог ст. 12 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

З матеріалів справи вбачається, що 23.12.1996 Регіональним відділенням Фонду Державного майна України по Полтавській області засноване Відкрите акціонерне товариство "Веселоподільський бурякорадгосп".

Ухвалою господарського суду Полтавської області від 03.09.2015 порушено провадження у справі про банкрутство Відкритого акціонерного товариства "Веселоподільський бурякорадгосп", визнано безспірні кредиторські вимоги Управління Пенсійного фонду України у Семенівському районі на суму 80 362,55 грн. та Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Семенівському районі Полтавської області на суму 368 866,05 грн., а також введено процедуру розпорядження майном боржника, розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого Гриценко Ігоря Івановича.

Ухвалою господарського суду Полтавської області від 03.11.2015 затверджено реєстр вимог кредиторів ВАТ "Веселоподільський бурякорадгосп" в наступному розмірі та черговості:

1) Управління Пенсійного фонду України у Семенівському районі, вул. Леніна, 44, смт. Семенівка, Полтавська область, 38200 (код ЄДРПОУ 22532938) на суму 80 362,55 грн. (друга черга задоволення кредиторських вимог);

2) Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Семенівському районі Полтавської області, вул. Леніна, 54, смт. Семенівка, Полтавська область, 38200 (код ЄДРПОУ 25940804) на суму 368 866,05 грн. (друга черга задоволення кредиторських вимог).

Постановою господарського суду Полтавської області від 01.12.2015 Відкрите акціонерне товариство "Веселоподільський бурякорадгосп" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Гриценко Ігоря Івановича.

Ухвалою господарського суду Полтавської області від 20.06.2019 року прийняті поточні звіти ліквідатора № 01-14/163 від 18.04.2019 (вх. № 4125 від 19.04.2019), № 01-14/165 від 11.05.2019, № 01-14/195 від 10.06.2019 (вх. № 6097 від 12.06.2019) - до відома; зобов`язано ліквідатора подати суду звіт про проведену роботу з документальним підтвердженням вжитих ним заходів під час здійснення ліквідаційної процедури; провести збори комітету кредиторів, на яких розглядатимуться питання щодо судової процедури банкрутства боржника (продовження ліквідаційної процедури чи перехід до процедури санації, укладення мирової угоди), щодо кандидатури ліквідатора чи керуючого санацією згідно поданих до справи клопотань, щодо затвердження звіту про нарахування основної грошової винагороди ліквідатора, протокол надати суду.

Від Глобинського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області до суду першої інстанції надійшла скарга № 1440/08-12 від 19.07.2019 року (вх. № 7638 від 23.07.2019 року) на дії та бездіяльність ліквідатора арбітражного керуючого Гриценка Ігора Івановича (т.4, а.с. 216-225).

Глобинське об`єднане управління Пенсійного фонду України Полтавської області також звернулося до господарського суду Полтавської області з клопотанням за № 08.4 від 22.07.2019 року (вх. № 7639 від 23.07.2019 року) про продовження строку ліквідаційної процедури та про призначення ліквідатором у справі арбітражного керуючого Тищенко Оксану Іванівну (т.4, а.с. 226-228).

Крім того, до господарського суду Полтавської області надійшло клопотання Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області про перехід до процедури санації та про заміну арбітражного керуючого.

З матеріалів справи вбачається, що скарга Глобинського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області №1440/08-12 від 19.07.2019 року (вх. № 7638 від 23.07.2019 року) на дії та бездіяльність ліквідатора арбітражного керуючого Гриценка Ігора Івановича є аналогічною зі скаргою № 1440/08-12 від 19.07.2019 (вх. № 7545 та № 7562 від 19.07.2019 року) на дії та бездіяльність ліквідатора Відкритого акціонерного товариства "Веселоподільський бурякорадгосп" Гриценка Ігора Івановича, яка вже прийнята до розгляду ухвалою господарського суду Полтавської області від 22.07.2019 року та призначена на 20.08.2019 року на 11:00.

У судовому засіданні 23.07.2019 суд першої інстанції не розглядав скарги на дії та бездіяльність ліквідатора арбітражного керуючого Гриценка І.І.

Разом з тим, у судовому засіданні 23.07.2019 суд першої інстанції дійшов висновку про наявність підстав для переходу з ліквідаційної процедури Відкритого акціонерного товариства "Веселоподільський бурякорадгосп" до процедури санації.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 ГПК України судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Введення господарським судом процедури санації у справі про банкрутство є переважним поряд із застосуванням щодо боржника ліквідаційної процедури, оскільки під час процедури санації до боржника вживаються заходи щодо оздоровлення його фінансово-господарського становища, задоволення в повному обсязі (частково) кредиторських вимог, з метою відновлення платоспроможності боржника та запобігання його банкрутству як суб`єкта господарювання. Відновлення платоспроможності підприємств агропромислового комплексу є одним з пріоритетних завдань та напрямків діяльності щодо поліпшення соціальної політики.

З матеріалів справи вбачається, що 22.07.2019 року проведено збори комітету кредиторів, що зафіксовано протоколом б/н комітету кредиторів від 22.07.2019 року.

На засіданні комітету кредиторів з правом вирішального голосу присутні:

1) Глобинське об`єднане управління Пенсійного фонду України Полтавської області (80 голосів, що складає 16,29% від загальної кількості голосів членів комітету кредиторів);

2) Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області (368 голосів, що складає 83,70% від загальної кількості голосів членів комітету кредиторів)

Ліквідатор ВАТ "Веселоподільський бурякорадгосп" арбітражний керуючий Гриценко І.І., який має право дорадчого голосу, не з`явився.

За результатами пропозиції Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області на зборах комітету кредиторів від 22.07.2019 року більшістю голосів зборів кредиторів прийнято рішення - клопотати перед господарським судом Полтавської області щодо переходу у справі № 917/1747/15 від ліквідаційної процедури до процедури санації відповідно до приписів частини другої статті 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" строком на шість місяців та клопотати щодо призначення керуючим санацією у справі № 917/1747/15 арбітражного керуючого Капустіна Володимира Володимировича .

З протоколу комітету кредиторів від 22.07.2019 року та наявного клопотання від 22.07.2019 року № 08.4 вбачається, що кредитор - Глобинське об`єднане управління Пенсійного фонду України Полтавської області заперечував щодо переходу до процедури санації і вважав за необхідне продовжити процедуру ліквідації та змінити ліквідатора, оскільки обов`язком ліквідатора є здійснення всієї повноти заходів спрямованих на виявлення активів боржника, а арбітражний керуючий (розпорядник майна та ліквідатор) - Гриценко І.І. вищевказані заходи не здійснював з 2015 року (т.4, а.с.234-241).

Положення ст.ст. 27,28 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом регулюють питання переходу до наступних судових процедур.

З аналізу статей 7, 28 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом вбачається, що відносно суб`єкта господарювання, який перебуває в процедурі банкрутства, можуть застосовуватися такі судові процедури, як розпорядження майном боржника, мирова угода, санація (відновлення платоспроможності) боржника та ліквідація банкрута.

Положення статті 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" визначають порядок та особливі умови переходу до процедури санації після визнання боржника банкрутом .

Відповідно до ч. 2 ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" за клопотанням комітету кредиторів або інвесторів, або власника майна (органу, уповноваженого управляти майном) банкрута чи з власної ініціативи господарський суд може прийняти рішення про введення процедури санації й після визнання боржника банкрутом у разі наявності плану санації та до початку продажу майна банкрута.

Отже, законодавцем визначено наявність правових механізмів у процедурі ліквідації боржника, які дозволяють перейти з ліквідаційної процедури до процедури санації за наявності інвестора , який запропонує план санації боржника, або волевиявлення засновників боржника (статті 37, 39 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"), та до початку продажу майна банкрута.

Аналогічний висновок викладений у постанові Верховного суду від 01.08.2019 у справі № 5017/651/2012.

Суд першої інстанції, постановляючи оскаржувану ухвалу в частині наявності підстав для введення процедури санації, послався на те, що в судовому засіданні 23.07.2019 року представник Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області повідомив, що план санації на даний час готується, та надати в дане судове засідання у відповідності до ч. 2 ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" не можливо, оскільки для його належного оформлення необхідно від ліквідатора Гриценко І.І. отримати всі наявні документи щодо майна боржника.

Разом з тим, як вже зазначалося вище, обов`язковою передумовою, відповідно до приписів ч. 2 ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" для переходу з ліквідаційної процедури до процедури санації є наявність плану санації боржника.

В матеріалах справи відсутній розроблений план санації боржника Відкритого акціонерного товариства "Веселоподільський бурякорадгосп".

Доказів наявності інвесторів, які б мали намір взяти участь в санації Відкритого акціонерного товариства "Веселоподільський бурякорадгосп", матеріали справи не містять.

Крім того, в якості підстави для припинення ліквідаційної процедури Відкритого акціонерного товариства "Веселоподільський бурякорадгосп" та введення процедури санації суд першої інстанції зазначив те, що в матеріалах справи відсутні належні докази щодо початку продажу майна банкрута.

Зазначений висновок суду першої інстанції не відповідає наявним в матеріалах справи доказам.

Так, з наявних в матеріалах справи звітів ліквідатора вбачається, що у ході ліквідаційної процедури у справі №917/1747/15 встановлено, що на праві власності ВАТ Веселоподільський бурякорадгосп належать наступні будівлі: Майстерня (смт. Семенівка, вул. Матросова, 115І), Гараж (смт. Семенівка , вул. Матросова, 115Ї), Склад (смт. Семенівка, вул. Матросова, 115в), ЦРМ (смт. Семенівка, вул. Матросова, 115с), Склад ПММ (смт. Семенівка, вул. Матросова, 115к), Контрольно-пропускний пункт ( смт. Семенівка , вул. Матросова, 115 а), Склад (смт . Семенівка , вул. Матросова, 115г) та нежитлова будівля Столярна майстерня і пилорама смт. Семенівка, вул. Матросова, 115й), які були включені до ліквідаційної маси банкрута.

11.08.2016 на відкритих торгах з продажу майна ВАТ Веселоподільський бурякорадгосп реалізовано нерухоме майно: Столярна майстерня , літ. А та Пилорама , літ. Б.

10.11.2016 на відкритих торгах з продажу майна ВАТ Веселоподільський бурякорадгосп реалізовано нерухоме майно: Гараж (смт. Семенівка, вул. Матросова, 115Ї), Склад (смт. Семенівка, вул. Матросова, 115в), ЦРМ (смт. Семенівка, вул. Матросова, 115с), Склад ПММ (смт. Семенівка, вул. Матросова, 115к), Контрольно-пропускний пункт (смт. Семенівка, вул. Матросова, 115а), Склад (смт. Семенівка , вул. Матросова, 115г), огорожа 149 погонних метрів та башта Рожновського - 15 кв.м.

30.11.2016 на відкритих торгах з продажу майна ВАТ Веселоподільський бурякорадгосп реалізовано нерухоме майно: Майстерня (смт. Семенівка, вул. Матросова, 115і).

У відповідності до вищезазначених протоколів від 11.08.2016, 10.11.2016 та 30.11.2016 відкритих торгів щодо продажу майна ВАТ Веселоподільський бурякорадгосп 23.11.2016, 25.11.2016 та 09.12.2016 підписано відповідні договори купівлі-продажу майна на аукціоні (т.2, а.с.222-247).

У ході ліквідаційної процедури було виявлені два об`єкти нерухомого майна, а саме: Ангар для техніки (інв. №152), що знаходиться за адресою: с. Вільне, вул. Молодіжна, 2/а та Ангар для зберігання техніки (інв. №149), що знаходиться за адресою: с. Малинівка, вул. Шевченка, 2 З .

22.06.2017 та 29.06.2017 на відкритих торгах з продажу майна ВАТ Веселоподільський бурякорадгосп реалізовано нерухоме майно: нежитлова будівля Ангар для зберігання техніки (Полтавська область, Семенівський район, с. Малинівка, вул. Шевченка, 2 З ) та нежитлова будівля Ангар для техніки (Полтавська область, Семенівський район, с. Вільне, вул. Молодіжна, 2/а) (т.3, а.с 42-45).

У ході ліквідаційної процедури ВАТ Веселоподільський бурякорадгосп була виявлена нежитлова будівля Майстерня техогляду (інв. №1105, загальною площею 295,5 кв.м.), що знаходиться за адресою: с. Вільне, вул. Молодіжна, 2и.

22.10.2017 на відкритих торгах з продажу майна ВАТ Веселоподільський бурякорадгосп реалізовано нерухоме майно: нежитлова будівля Майстерня техогляду (Полтавська область, Семенівський район, с. Вільне, вул. Молодіжна, 2и) (т.3, а.с 69-72).

Вищенаведене також підтверджується повідомленнями, здійсненими відповідно до норм законодавства про банкрутство на сайті Вищого господарського суду України та сайті Міністерства юстиції України за номерами публікацій №34383 від 11.08.2016 та від 12.08.2016, №37226 від 10.11.2016, №37920 від 30.11.2016, №43922 від 23.06.2017 та 26.06.2017, №44013 від 29.06.2017 та 30.06.2017, № 46717 від 25.10.2017.

Отже, ліквідатором ВАТ Веселоподільський бурякорадгосп Гриценко І.І. розпочато процедуру продажу майна банкрута.

За таких обставин, висновки суду першої інстанції про наявність підстав, відповідно до ч. 2 ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" для припинення процедури ліквідації та введення процедури санації не ґрунтуються на наявних в матеріалах справи доказах та не відповідають фактичним обставинам справи.

Враховуючи наявність в матеріалах справи доказів, які підтверджують початок продажу майна ВАТ Веселоподільський бурякорадгосп та відсутність в матеріалах справи плану санації боржника, судова колегія апеляційної інстанції дійшла висновку про відсутність підстав для задоволення клопотання Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області та переходу до процедури санації відповідно до приписів ч. 2 ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Апеляційна скарга арбітражного керуючого Гриценка Ігоря Івановича на ухвалу господарського суду Полтавської області від 23.07.2019 у справі №917/1747/15 підлягає задоволенню.

Як вбачається з апеляційної скарги Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області, апелянт-2 просив суд задовольнити клопотання кредитора Глобинського Об`єднаного управління пенсійного Фонду України Полтавської області від 23.07.2019; продовжити строк проведення ліквідаційної процедури у справі № 917/1747/15 про банкрутство ВАТ "Веселоподільський бурякорадгосп"; усунути арбітражного керуючого Гриценка І.І. від виконання повноважень ліквідатора ВАТ "Веселоподільський бурякорадгосп"; призначити ліквідатором у справі №917/1747/15 про банкрутство ВАТ "Веселоподільський бурякорадгосп" арбітражного керуючого Тищенко Оксану Іванівну (свідоцтво на право провадження діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 318 від 28.02.2019).

Разом з тим, вищенаведене клопотання не розглядалося судом першої інстанції по суті.

Крім того, в якості підстав для усунення арбітражного керуючого Гриценка І.І. від виконання повноважень ліквідатора ВАТ "Веселоподільський бурякорадгосп" Глобинське Об`єднане управління пенсійного Фонду України Полтавської області зазначало неналежне виконання ліквідатором Гриценко І.І. покладених на нього обов`язків, що є також предметом скарг Глобинського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області №1440/08-12 від 19.07.2019 року (вх. № 7638 від 23.07.2019 року) на дії та бездіяльність ліквідатора арбітражного керуючого Гриценка Ігора Івановича та № 1440/08-12 від 19.07.2019 (вх. № 7545 та № 7562 від 19.07.2019 року) на дії та бездіяльність ліквідатора Відкритого акціонерного товариства "Веселоподільський бурякорадгосп" Гриценка Ігора Івановича, розгляд яких призначено на 20.08.2019 року на 11:00.

За приписами Господарського процесуального кодексу України, суд апеляційної інстанції не наділений правом розглядати вимоги, які не були предметом розгляду по суті в суді першої інстанції.

За таких обставин, апеляційна скарга Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області на ухвалу господарського суду Полтавської області від 23.07.2019 у справі №917/1747/15 підлягає задоволенню частково.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 275 Господарського процесуального кодексу України суд апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги має право скасувати судове рішення повністю або частково і ухвалити нове рішення у відповідній частині або змінити рішення.

Згідно з ч. 1, ст. 277 Господарського процесуального кодексу України підставами для скасування судового рішення повністю або частково та ухвалення нового рішення у відповідній частині або зміни судового рішення є: 1) неповне з`ясування обставин, що мають значення для справи; 2) недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд першої інстанції визнав встановленими; 3) невідповідність висновків, викладених у рішенні суду першої інстанції, обставинам справи; 4) порушення норм процесуального права або неправильне застосування норм матеріального права.

Ухвала господарського суду Полтавської області від 23.07.2019 у справі №917/1747/15 в частині припинення процедури ліквідації Відкритого акціонерного товариства "Веселоподільський бурякорадгосп" та переходу до процедури санації підлягає скасуванню.

Справа №917/1747/15 направляється до суду першої інстанції на стадію ліквідаційної процедури.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати за подання апеляційної скарги покладаються на Відкрите акціонерне товариство "Веселоподільський бурякорадгосп".

Керуючись ст.ст. 129, 269, 270, 271, 273, 275, 277, 281-284 Господарського процесуального кодексу України, Східний апеляційний господарський суд,

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу арбітражного керуючого Гриценка Ігоря Івановича на ухвалу господарського суду Полтавської області від 23.07.2019 у справі №917/1747/15 - задовольнити.

Апеляційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області на ухвалу господарського суду Полтавської області від 23.07.2019 у справі №917/1747/15 - задовольнити частково.

Пункти 2-11 резолютивної частини ухвали господарського суду Полтавської області від 23.07.2019 у справі №917/1747/15 - скасувати.

Справу №917/1747/15 передати на розгляд господарського суду Полтавської області на стадію ліквідаційної процедури.

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Веселоподільський бурякорадгосп" (вул. Щорса, 12, смт. Семенівка, Полтавська область, 38200, код ЄДРПОУ 00384986) на користь арбітражного керуючого Гриценка Ігоря Івановича судовий збір за звернення з апеляційною скаргою у сумі 1921,00 грн.

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Веселоподільський бурякорадгосп" (вул. Щорса, 12, смт. Семенівка, Полтавська область, 38200, код ЄДРПОУ 00384986) на користь Головного управління Пенсійного фонду у Полтавській області (вул. Соборності, 66, м. Полтава, 36014, код ЄДРПОУ 13967927) судовий збір за звернення з апеляційною скаргою у сумі 1921,00 грн.

Господарському суду Полтавської області видати відповідні накази.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття.

Порядок та строки оскарження постанови передбачені статтями 287-289 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст постанови складено 11.10.2019

Головуючий суддя Т.Д. Геза

Суддя Н.О. Мартюхіна

Суддя О.В. Плахов

Дата ухвалення рішення09.10.2019
Оприлюднено11.10.2019
Номер документу84878088
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —917/1747/15

Судовий наказ від 20.02.2020

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 20.02.2020

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Судовий наказ від 20.02.2020

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 30.01.2020

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 09.01.2020

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 19.12.2019

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 13.12.2019

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 22.11.2019

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Постанова від 09.10.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Геза Таісія Дмитрівна

Ухвала від 25.09.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Геза Таісія Дмитрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні