Рішення
від 09.10.2019 по справі 926/2060/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Р І Ш Е Н Н Я

09 жовтня 2019 року Справа № 926/2060/19 За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Чернівецький гравійно-піщаний кар`єр"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Пастораль О.О. ГРУП 1"

про стягнення заборгованості за договором підряду на виконання будівельно-монтажних робіт в сумі 350000,00 грн.

Суддя Тинок О.С.

Секретар судового засідання Марущак Л.В.

Представники:

від позивача - не з`явився

від відповідача - не з`явився

СУТЬ СПОРУ Товариство з обмеженою відповідальністю Чернівецький гравійно-піщаний кар`єр звернулось до Господарського суду Чернівецької області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Пастораль О.О. ГРУП 1 про стягнення заборгованості за договором підряду на виконання будівельно-монтажних робіт від 01 липня 2019 року у сумі 350000,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтовуються тим, що позивач на виконання умов укладеного між сторонами договору підряду на виконання будівельно - монтажних робіт від 01 липня 2019 року виконав будівельно - монтажні роботи на об`єкті замовника (відповідача), а саме: молодіжно-розважальний комплекс по вул. Головачука, 8, смт. Кельменці Чернівецької області, а також передав виконані роботи відповідачу за актом про прийняття виконаних робіт від 02 серпня 2019 року, проте відповідач не сплатив їх вартість, внаслідок чого заборгував позивачу 350000,00 грн.

Ухвалою суду від 09 вересня 2019 року позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Чернівецький гравійно-піщаний кар`єр" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Пастораль О.О. ГРУП 1" про стягнення заборгованості за договором підряду на виконання будівельно-монтажних робіт в сумі 350000,00 грн, яка надійшла до Господарського суду Чернівецької області 05 вересня 2019 року за вх. № 2060, залишено без руху. Також даною ухвалою суд встановив позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви у десять днів з дня отримання ухвали про залишення позовної заяви без руху.

20 вересня 2019 року до суду надійшла заява позивача про усунення недоліків позовної заяви.

Провадження у справі відкрито ухвалою Господарського суду Чернівецької області від 23 вересня 2019 року, якою встановлено, що дану справу слід розглядати за правилами загального позовного провадження зі стадії підготовчого провадження, яке призначив на 09 жовтня 2019 року.

09 жовтня 2019 року, до початку судового засідання, позивачем подано суду заяву № 379/19, в якій останній зазначає, що позов підтримує в повному обсязі та просить суд розглянути справу без його участі за наявними матеріалами справи.

Також, до початку судового засідання, 09 жовтня 2019 року Товариством з обмеженою відповідальністю Пастораль О.О. ГРУП 1 подано до суду заяву від 09 жовтня 2019 року, в якій відповідач позов визнає в повному обсязі та не заперечує проти його задоволення. Одночасно у поданій заяві відповідач просить суд провести судове засідання без його участі.

Так, подана відповідачем заява про визнання позову, не суперечить закону та не порушує права чи інтереси інших осіб, а тому суд приймає її.

Згідно із пунктами 1 та 4 статті 191 Господарського процесуального кодексу України, позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві та у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Пунктом 3 статті 185 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення суду у випадку визнання позову відповідачем.

Отже, розглянувши подані сторонами документи і матеріали, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позовна вимога, дослідивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору, суд

ВСТАНОВИВ:

01 липня 2019 року між Товариством з обмеженою відповідальністю Пастораль О.О. ГРУП 1 (Замовник) та Товариством з обмеженою відповідальністю Чернівецький гравійно-піщаний кар`єр ( Виконавець) укладено договір підряду на виконання будівельно-монтажних робіт.

Згідно з пунктом 1.1 укладеного договору виконавець зобов`язується на замовлення замовника виконати монтажні та ремонтні роботи відповідно до п. 1.2 цього договору, що є його невід`ємною частиною, на об`єкті замовника, та передати виконані роботи замовнику за актом про прийняття виконаних робіт по договору, а замовник в свою чергу зобов`язується прийняти закінчені роботи та оплатити їх відповідно до умов цього договору. Місцезнаходженням об`єкта є Чернівецька область, смт. Кельменці, вул. Головачука, 8, Молодіжно-розважальний комплекс.

Відповідно до п.1.2 договору підряду на виконання будівельно-монтажних робіт від 01 липня 2019 року Комплекс робіт включає:

1) внутрішні ремонтні роботи: фарбування стін, підлоги, стелі, заміна сантехніки;

2) зовнішні ремонтні роботи: заміна каналізаційних труб, труб водопостачання, ремонт даху.

Згідно з п. 2.1 вищевказаного договору договірна ціна становить 350000,00 грн в т.ч ПДВ 20% -58333,00 грн.

Оплата за виконані роботи здійснюється протягом 7 банківських днів після підписання замовником актів виконаних робіт відповідно до п. 2.2 договору підряду на виконання будівельно-монтажних робіт від 01 липня 2019 року.

Відповідно до п. 3.1 договору підряду на виконання будівельно-монтажних робіт від 01 липня 2019 року виконавець зобов`язується виконати всі роботи по договору протягом 30 календарних днів з моменту підписання цього договору та при умові передачі виконавцю будівельного майданчику, підготовленого для виконання будівельно-монтажних робіт.

Датою закінчення робіт вважається дата їх фактичного закінчення та представлення замовнику для прийняття та підписання акту виконаних робіт згідно з п. 3.2 договору підряду на виконання будівельно-монтажних робіт від 01 липня 2019 року.

Судом встановлено, що сторонами договору підряду 02 серпня 2019 року було підписано та скріплено печатками акт виконаних робіт, відповідно до п. 1 якого виконавець виконав на замовлення замовника монтажні та ремонтні роботи відповідно до п. 1.2 договору підряду від 01 липня 2019 року на об`єкті замовника: молодіжно - розважальний комплекс по вул. Головачука, 8 у смт. Кельменці Чернівецької області, а замовник прийняв закінчені роботи та зобов`язався протягом 7 днів з дати підписання цього акту оплатити їх відповідно до вищевказаного договору. Також, відповідно до п. 2 акту виконаних робіт замовник зазначив, що робота виконана якісно, зауважень до якості виконаних робіт та претензій не має.

01 вересня 2019 року між Товариством з обмеженою відповідальністю Чернівецький гравійно-піщаний кар`єр та Товариством з обмеженою відповідальністю Пастораль О.О. ГРУП 1 складено акт звірки взаєморозрахунків про те, що сальдо на 01 вересня 2019 року між сторонами за договором підряду на виконання будівельно-монтажних робіт від 01 липня 2019 року становить 350000,00 грн.

Відтак, за результатами взаємозвірки встановлено, щостаном на 01 вересня 2019 року відповідач заборгував за договором підряду на виконання будівельно-монтажних робіт від 01 липня 2019 року позивачу 350000,00 грн.

Відповідно до статті 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є: договори та інші правочини.

Згідно з ч. 1, ч. 2 ст. 193 Господарського кодексу України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим кодексом.

Згідно з статтею 526 Цивільного Кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до статті 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Згідно із статтею 875 Цивільного кодексу України за договором будівельного підряду підрядник зобов`язується збудувати і здати у встановлений строк об`єкт або виконати інші будівельні роботи відповідно до проектно-кошторисної документації, а замовник зобов`язується надати підрядникові будівельний майданчик (фронт робіт), передати затверджену проектно-кошторисну документацію, якщо цей обов`язок не покладається на підрядника, прийняти об`єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх. Договір будівельного підряду укладається на проведення нового будівництва, капітального ремонту, реконструкції (технічного переоснащення) підприємств, будівель (зокрема житлових будинків), споруд, виконання монтажних, пусконалагоджувальних та інших робіт, нерозривно пов`язаних з місцезнаходженням об`єкта. До договору будівельного підряду застосовуються положення цього Кодексу, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до статті 837 Цивільного кодексу України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові. До окремих видів договорів підряду, встановлених параграфами 2 - 4 цієї глави, положення цього параграфа застосовуються, якщо інше не встановлено положеннями цього Кодексу про ці види договорів.

Відповідно до статті 839 Цивільного кодексу України підрядник зобов`язаний виконати роботу, визначену договором підряду, із свого матеріалу і своїми засобами, якщо інше не встановлено договором. Підрядник відповідає за неналежну якість наданих ним матеріалу і устаткування, а також за надання матеріалу або устаткування, обтяженого правами третіх осіб.

Статтею 843 Цивільного кодексу України передбачено, що у договорі підряду визначається ціна роботи або способи її визначення. Якщо у договорі підряду не встановлено ціну роботи або способи її визначення, ціна встановлюється за рішенням суду на основі цін, що звичайно застосовуються за аналогічні роботи з урахуванням необхідних витрат, визначених сторонами. Ціна роботи у договорі підряду включає відшкодування витрат підрядника та плату за виконану ним роботу.

Згідно статті 846 Цивільного кодексу України строки виконання роботи або її окремих етапів встановлюються у договорі підряду. Якщо у договорі підряду не встановлені строки виконання роботи, підрядник зобов`язаний виконати роботу, а замовник має право вимагати її виконання у розумні строки, відповідно до суті зобов`язання, характеру та обсягів роботи та звичаїв ділового обороту.

Статтею 853 Цивільного кодексу України передбачено обов`язок замовника прийняти роботу, виконану підрядником відповідно до договору підряду, оглянути її і в разі виявлення допущених у роботі відступів від умов договору або інших недоліків негайно заявити про них підрядникові. Якщо замовник не зробить такої заяви, він втрачає право у подальшому посилатися на ці відступи від умов договору або недоліки у виконаній роботі.

Відповідно до статті 854 Цивільного кодексу України, якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов`язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника, - достроково. Підрядник має право вимагати виплати йому авансу лише у випадку та в розмірі, встановлених договором.

Частиною четвертою статті 882 Цивільного кодексу України унормовано, що передання робіт підрядником і прийняття їх замовником оформляється актом, підписаним обома сторонами. У разі відмови однієї із сторін від підписання акту про це вказується в акті і він підписується другою стороною.

Отже, беручи до уваги вищевикладене та враховуючи те, що відповідач визнає позовні вимоги в повному обсязі і їх визнання не суперечить законодавству та не порушує чиї-небудь права і охоронювані законом інтереси, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до приписів частини 3 статті 7 Закону України «Про судовий збір» , та статті 130 Господарського процесуального кодексу України у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Так, з огляду на визнання відповідачем позову до початку розгляду справи по суті, позивачу слід повернути з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову відповідно до квитанції № 60 від 02.09.2019 року, що становить 2625,00 грн, решту судового збору у сумі 2625,00 грн покласти на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись статтями 2, 4, 5, 123, 129, 130, 185, 191, 232, 233, 236, 237, 238, 240 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю Чернівецький гравійно-піщаний кар`єр (59330, Чернівецька область, Кіцманський район, смт. Неполоківці, вул. Припрутська, 42, код ЄДРПОУ 42294440) до Товариства з обмеженою відповідальністю Пастораль О.О. ГРУП 1 (58029, м. Чернівці, вул. Небесної Сотні, 14 а, оф. 9, код ЄДРПОУ 42444901) про стягнення заборгованості за договором підряду в сумі 350000,00 грн задовольнити в повному обсязі.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Пастораль О.О. ГРУП 1 (58029, м. Чернівці, вул. Небесної Сотні, 14 а, оф. 9, код ЄДРПОУ 42444901) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Чернівецький гравійно-піщаний кар`єр (59330, Чернівецька область, Кіцманський район, смт. Неполоківці, вул. Припрутська, 42, код ЄДРПОУ 42294440) заборгованість за договором підряду в сумі 350000,00 грн та судовий збір у сумі 2625,00 грн.

3. Повернути Товариству з обмеженою відповідальністю Чернівецький гравійно-піщаний кар`єр (59330, Чернівецька область, Кіцманський район, смт. Неполоківці, вул. Припрутська, 42, код ЄДРПОУ 42294440) з державного бюджету 50 відсотків судового збору у сумі 2625,00 грн, сплаченого відповідно до квитанції № 60 від 02.09.2019 року при поданні позову.

Відповідно до статті 240 ГПК України повне судове рішення складено та підписано 11 жовтня 2019 року.

Строк і порядок набрання рішенням законної сили та його оскарження.

Відповідно до ст. 241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відповідно до ст. 256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції (ст. 257 ГПК України).

Інформацію по справі можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://cv.arbitr.gov.ua/sud5027/

Суддя О.С. Тинок

Дата ухвалення рішення09.10.2019
Оприлюднено15.10.2019
Номер документу84879568
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості за договором підряду на виконання будівельно-монтажних робіт в сумі 350000,00 грн

Судовий реєстр по справі —926/2060/19

Ухвала від 16.12.2019

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Тинок Олександр Сергійович

Ухвала від 04.12.2019

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Тинок Олександр Сергійович

Судовий наказ від 04.11.2019

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Тинок Олександр Сергійович

Рішення від 09.10.2019

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Тинок Олександр Сергійович

Ухвала від 23.09.2019

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Тинок Олександр Сергійович

Ухвала від 09.09.2019

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Тинок Олександр Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні