Ухвала
від 07.10.2019 по справі 647/376/19
ХЕРСОНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Єдиний унікальний номер справи: 647/376/19 Головуючий у 1-й інстанції: ОСОБА_1

Номер провадження: 11-кп/819/588/19 Доповідач: ОСОБА_2

Категорія:ч. 1,4 ст. 358, ч.1 ст.190 КК України

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 жовтня 2019 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Херсонського апеляційного суду у складі:

головуючого судді: ОСОБА_2

суддів: ОСОБА_3 ,

ОСОБА_4

при секретарі: ОСОБА_5

за участі прокурора: ОСОБА_6

обвинуваченого: ОСОБА_7

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Херсоні кримінальне провадження внесене до ЄРДР за № 12017230090000562 за апеляційною скаргою першого заступника прокурора Херсонської області ОСОБА_8 на вирок Бериславського районного суду Херсонської області від 25 квітня 2019 року, відносно:

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Приморськ, Карадачської райради міста Баку, Азербаджанської РСР, громадянина України, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , в силу ст. 89 КК України раніше не судимого,-

обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1,4 ст. 358, ч.1 ст. 190 КК України,-

ВСТАНОВИЛА:

Вироком Бериславського районного суду Херсонської області від 25 квітня 2019 року ОСОБА_7 визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 358 КК України та призначено йому покарання - у вигляді 4 місяців арешту; за ч.4 ст. 358 КК України та призначено йому покарання у вигляді обмеження волі строком на 1 рік; за ч.1 ст. 190 КК України та призначено йому покарання - у вигляді обмеження волі строком на 1 рік.

На підставі ч.1 ст.70, ст..72 КК України за сукупністю злочинів, остаточно призначено покарання до відбуття ОСОБА_7 , шляхом часткового складання призначених покарань у вигляді обмеження волі строком на 2 роки.

На підставі ст. 75 КК України звільнено ОСОБА_7 від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком в один рік, якщо він протягом цього терміну не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки.

Згідно п.п. 1,2 ч.1, п.2 ч.2 ст. 76 КК України зобов`язано ОСОБА_7 в період іспитового строку: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом пробації.

Контроль за поведінкою ОСОБА_7 покладено на уповноважений орган з питань пробації за місцем його проживання.

Іспитовий строк обраховано з 25 квітня 2019 року.

Стягнуто з ОСОБА_7 на користь Управління соціального захисту населення Бериславської районної державної адміністрації у рахунок відшкодування матеріальної шкоди 4850, 00 грн.

Вирішено питання щодо речових доказів та судових витрат.

Цим вироком ОСОБА_7 визнано винуватим у тому, що він одного з днів квітня 2004 року, в денний час доби, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, знаходячись за місцем свого проживання у квартирі АДРЕСА_2 , з корисливих мотивів, з метою одержання пільг, передбачених ст.12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (далі Закон), зокрема, на безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також автобусами приміських і міжміських маршрутів, незалежно від відстані та місця проживання за наявності посвідчення встановленого зразка, до здобутого ним за невідомих обставин посвідчення учасника бойових дій НОМЕР_1 виданого ІНФОРМАЦІЯ_2 27.05.1999 на ім`я ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яке відповідно до ст.12 Закону та Положення про порядок видачі посвідчень та нагрудних знаків ветеранів війни, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.1994 № 302, є документом, що підтверджує статус ветеранів війни та інших осіб, на яких поширюється чинність Закону, на основі котрого надаються відповідні пільги і компенсації, тобто містить зафіксовану на будь-яких матеріальних носіях інформацію, яка підтверджує чи посвідчує певні події, явища або факти, які спричинили чи здатні спричинити наслідки правового характеру, що складаються, видаються чи посвідчуються повноважними (компетентними) особами органів державної влади, що складені з дотриманням визначених законом форм та містять передбачені законом реквізити, тобто відповідно до Примітки ст. 358 КК України є офіційним документом, власноручно здійснив механічне видалення фотокартки ОСОБА_9 та наклеїв на місце видаленої свою фотокартку, здійснив механічне видалення (підчистку) первинних записів та за допомогою кулькової ручки домалював фарбною речовиною чорного кольору на місці видалених знаків у графи «Прізвище», «Ім`я», «По-батькові» нові записи « ОСОБА_10 »,« ОСОБА_11 »,« ОСОБА_12 », тобто виготовив підроблене посвідчення учасника бойових дій на своє ім`я.

Суд кваліфікував дії обвинуваченого за ч.1 ст. 358 КК України, як підроблення посвідчення, яке видається організацією, яка має право видавати такі документи і яке надає права,з метою використання його підроблювачем

Крім того, він же, 17.09.2004 року, у денний час доби, знаходячись в приміщенні управління праці та соціального захисту населення Бериславської районної державної адміністрації Херсонської області, розташованого за адресою: Херсонська область, м. Берислав, вул. Успенська (колишня Луначарського), 10, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно-небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, з корисливих мотивів, з метою безпідставного одержання пільг, передбачених ст. 12 Закону для учасників бойових дій, зокрема, 75-процентної знижки плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім`ю), 75-процентної знижки плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) в межах середніх норм споживання, а також передбаченої ст.17-1 Закону щорічної разової грошової допомоги до 5 травня, достовірно знаючи, що він не є учасником бойових дій, надав уповноваженій особі зазначеного органу підроблене ним за вищевказаних обставин посвідчення учасника бойових дій серії НОМЕР_1 на своє ім`я, у результаті чого відповідно до Положення «Про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.01.2003 № 117, прийнятий на облік управління праці та соціального захисту населення Бериславської районної державної адміністрації Херсонської області як учасник бойових дій та включений до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, завдяки чому одержав пільги, права на які не мав, а саме: в AT «Херсонобленерго» (код ЄДРПОУ 05396638) за період грудня 2015 - жовтня 2016 років - 75 процентну знижку плати за користування електроенергією на загальну суму 726 гривень 09 копійок, у КП «Бериславтеплокомуненерго» (код ЄДРПОУ 21306772) за період січня 2005 - квітня 2013 років - 75 процентну знижку плати за користування послугами теплопостачання на загальну суму 7804 гривні 71 копійка, у КП «Бериславська ЖЕК №1» (код ЄДРПОУ 03355471) за період січня - грудня 2007 року, січня 2009 - грудня 2013 років - 75 процентну знижку плати за користування житлом (квартирної плати) на загальну суму 2565 гривень 48 копійок, у КВУ «Бериславський водоканал» (код ЄДРПОУ 32647208) за період січня 2007 - грудня 2016 років - 75 процентну знижку плати за послуги водопостачання та водовідведення на загальну суму 3728 гривень 46 копійок, а також за період 2010 - 2017 років одержав щорічну разову грошову допомогу до 5 травня на загальну суму 4850 гривень, права на одержання якої також не мав.

Суд кваліфікував дії обвинуваченого за ч.4 ст. 358 КК України, як використання завідомо підробленого документу.

Крім того, він же, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, з корисливих мотивів, з метою заволодіння чужим майном шляхом обману, тобто безпідставного одержання щорічної разової грошової допомоги до 5 травня, передбаченої ст. 17-1 Закону для учасників бойових дій, 17.09.2004 року, у денний час, знаходячись в приміщенні управління праці та соціального захисту населення Бериславської районної державної адміністрації Херсонської області розташованого за адресою: Херсонська область, м. Берислав, вул. Успенська (колишня Луначарського), 10, достовірно знаючи, що він не є учасником бойових дій та не має право на одержання зазначеної допомоги, надав уповноваженій особі зазначеного органу підроблене за вищевказаних обставин посвідчення учасника бойових дій серії НОМЕР_1 на своє ім`я, підроблене ним за вищевказаних обставин, у результаті чого відповідно до Положення «Про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.01.2003 № 117, прийнятий на облік управління праці та соціального захисту населення Бериславської районної державної адміністрації Херсонської області як учасник бойових дій та включений до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, завдяки чому управлінням праці та соціального захисту населення Бериславської районної державної адміністрації Херсонської області (теперішня назва управління соціального захисту населення Бериславської районної державної адміністрації Херсонської області, код ЄДРПОУ 24749725), уповноважену особу, якого введено в оману наданим ним підробленим посвідченням учасника бойових дій на його ім`я, у період 2010 2016 років прийнято рішення про виплату зазначеній особі щорічної разової грошової допомоги до 5 травня, права на одержання якої він не мав, на загальну суму 4850 гривень, яку він одержав і обернув на свою користь за наступних обставин.

Так, одного з робочих днів квітня 2010 року, але не пізніше 22.04.2010 року, в денний час доби, начальником управління праці та соціального захисту населення Бериславської районної державної адміністрації Херсонської області, яке відповідно до ст. 17-1 Закону, п.3 постанови Кабінету Міністрів України від 07.04.2010 № 299 «Про розміри разової грошової допомоги, що виплачується у 2010 році відповідно до Законів України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та "Про жертви нацистських переслідувань" та Положення про управління праці та соціального захисту населення районної державної адміністрації, затвердженого розпорядженням голови Бериславської районної державної адміністрації Херсонської області від 05.06.2008 №521 уповноважено на виплату зазначеної допомоги, видано і направлено до Херсонського центра по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат (код ЄДРПОУ 05392743) список-розпорядження на виплату одержувачам щорічної грошової допомоги до 5 травня, до якого на підставі наданого за вищезазначених обставин підробленого посвідчення учасника бойових дій включено ОСОБА_7 . Відповідно до списку-розпорядження 22.04.2010 Херсонським центром по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат перераховано на рахунок ОСОБА_7 № НОМЕР_2 в AT «Ощадбанк» щорічну разову грошову допомогу до 5 травня, в розмірі 380 грн.

Так, одного з робочих днів квітня 2011 року, але не пізніше 19.04.2011 року, в денний час доби, начальником управління праці та соціального захисту населення Бериславської районної державної адміністрації Херсонської області, яке відповідно до ст. 17-1 Закону, п. 2 постанови Кабінету Міністрів України від 04.04.2011 № 341 «Про розміри разової грошової допомоги, що виплачується у 2011 році відповідно до Законів України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та "Про жертви нацистських переслідувань" та Положення про управління праці та соціального захисту населення районної державної адміністрації, затвердженого розпорядженням голови Бериславської районної державної адміністрації Херсонської області від 05.06.2008 №521 уповноважено на виплату зазначеної допомоги, видано і направлено до Херсонського центра по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат (код ЄДРПОУ 05392743) список-розпорядження на виплату одержувачам щорічної грошової допомоги до 5 травня, до якого на підставі наданого за вищезазначених обставин підробленого посвідчення учасника бойових дій включено ОСОБА_7 . Відповідно до списку-розпорядження 19.04.2011 Херсонським центром по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат перераховано на рахунок ОСОБА_7 № НОМЕР_2 в AT «Ощадбанк» щорічну разову грошову допомогу до 5 травня, в розмірі 460 грн.

Так, одного з робочих днів квітня 2012 року, але не пізніше 23.04.2012 року, в денний час доби, начальником управління праці та соціального захисту населення Бериславської районної державної адміністрації Херсонської області, яке відповідно до ст.17-1 Закону, п.2 постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 № 293 «Про розміри разової грошової допомоги, що виплачується у 2012 році відповідно до Законів України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та "Про жертви нацистських переслідувань" та Положення про управління праці та соціального захисту населення районної державної адміністрації, затвердженого розпорядженням голови Бериславської районної державної адміністрації Херсонської області від 05.06.2008 №521 уповноважено на виплату зазначеної допомоги, видано і направлено до Херсонського центра по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат (код ЄДРПОУ 05392743) список-розпорядження на виплату одержувачам щорічної грошової допомоги до 5 травня, до якого на підставі наданого за вищезазначених обставин підробленого посвідчення учасника бойових дій включено ОСОБА_7 . Відповідно до списку-розпорядження 23.04.2012 року Херсонським центром по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат перераховано на рахунок ОСОБА_7 № НОМЕР_2 в AT «Ощадбанк» щорічну разову грошову допомогу до 5 травня, в розмірі 675 грн.

Так, одного з робочих днів квітня 2013 року, але не пізніше 15.04.2013 року, в денний час доби, начальником управління соціального захисту населення Бериславської районної державної адміністрації Херсонської області, яке відповідно до ст.17-1 Закону, п.2постанови Кабінету Міністрів України від 13.03.2013 № 149 «Про розміри разової грошової допомоги, що виплачується у 2013 році відповідно до Законів України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та "Про жертви нацистських переслідувань" та Положення про управління соціального захисту населення районної державної адміністрації, затвердженого розпорядженням голови Бериславської районної державної адміністрації Херсонської області від 02.01.2013 №6 уповноважено на виплату зазначеної допомоги, видано і направлено до Херсонського центра по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат (код ЄДРПОУ 05392743) список-розпорядження на виплату одержувачам щорічної грошової допомоги до 5 травня, до якого на підставі наданого за вищезазначених обставин підробленого посвідчення учасника бойових дій включено ОСОБА_7 . Відповідно до списку-розпорядження 15.04.2013 року Херсонським центром по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат перераховано на рахунок ОСОБА_7 № НОМЕР_2 в AT «Ощадбанк» щорічну разову грошову допомогу до 5 травня, в розмірі 745 грн.

Так, 17.04.2014 року в денний час доби, начальником управління соціального захисту населення Бериславської районної державної адміністрації Херсонської області, яке відповідно до ст.17-1 Закону, п. 2 постанови Кабінету Міністрів України від 16.04.2014 № 102 «Про розміри разової грошової допомоги, що виплачується у 2014 році відповідно до Законів України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та "Про жертви нацистських переслідувань" та Положення про управління соціального захисту населення районної державної адміністрації, затвердженого розпорядженням голови Бериславської районної державної адміністрації Херсонської області від 02.01.2013 №6 уповноважено на виплату зазначеної допомоги, видано і направлено до Херсонського центра по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат (код ЄДРПОУ 05392743) список-розпорядження на виплату одержувачам щорічної грошової допомоги до 5 травня, до якого на підставі наданого за вищезазначених обставин підробленого посвідчення учасника бойових дій включено ОСОБА_7 . Відповідно до списку-розпорядження 25.04.2013 року Херсонським центром по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат перераховано на рахунок ОСОБА_7 № НОМЕР_2 в AT «Ощадбанк» щорічну разову грошову допомогу до 5 травня, в розмірі 795 грн.

Так, 14.04.2015 року в денний час доби, начальником управління соціального захисту населення Бериславської районної державної адміністрації Херсонської області, яке відповідно до ст.17-1 Закону, п. 2 постанови Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 № 147 «Про розміри разової грошової допомоги, що виплачується у 2015 році відповідно до Законів України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та "Про жертви нацистських переслідувань" та Положення про управління соціального захисту населення районної державної адміністрації, затвердженого розпорядженням голови Бериславської районної державної адміністрації Херсонської області від 27.06.2014 №394 уповноважено на виплату зазначеної допомоги, видано і направлено до Херсонського центра по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат (код ЄДРПОУ 05392743) список-розпорядження на виплату одержувачам щорічної грошової допомоги до 5 травня, до якого на підставі наданого за вищезазначених обставин підробленого посвідчення учасника бойових дій включено ОСОБА_7 . Відповідно до списку-розпорядження 21.04.2015 Херсонським центром по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат перераховано на рахунок ОСОБА_7 № НОМЕР_2 в AT «Ощадбанк» щорічну разову грошову допомогу до 5 травня, в розмірі 875 грн.

Так, 31.03.2016 року в денний час доби, начальником управління соціального захисту населення Бериславської районної державної адміністрації Херсонської області, яке відповідно до ст.17-1 Закону, п. 2 постанови Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 № 141 «Про розміри разової грошової допомоги, що виплачується у 2015 році відповідно до Законів України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та "Про жертви нацистських переслідувань" та Положення про управління соціального захисту населення районної державної адміністрації, затвердженого розпорядженням голови Бериславської районної державної адміністрації Херсонської області від 27.06.2014 №394 уповноважено на виплату зазначеної допомоги, видано і направлено до Херсонського центра по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат (код ЄДРПОУ 05392743) список-розпорядження на виплату одержувачам щорічної грошової допомоги до 5 травня, до якого на підставі наданого за вищезазначених обставин підробленого посвідчення учасника бойових дій включено ОСОБА_7 . Відповідно до списку-розпорядження 08.04.2016 року Херсонським центром по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат перераховано на рахунок ОСОБА_7 № НОМЕР_2 в AT «Ощадбанк» щорічну разову грошову допомогу до 5 травня, в розмірі 920 грн.

Зазначені кошти щорічної разової грошової допомоги на загальну суму 4850 гривень, перераховані на рахунок ОСОБА_7 № НОМЕР_2 в AT «Ощадбанк», останній обернув на свою користь і розпорядився ними на свій розсуд, витративши на свої потреби, завдавши державі в особі управління праці та соціального захисту населення Бериславської районної державної адміністрації Херсонської області(код ЄДРПОУ 24749725) матеріального збитку на загальну суму 4850 гривень.

Суд кваліфікував дії обвинуваченого за ч.1 ст. 190 КК України, як заволодіння чужим майном шляхом обману ( шахрайство).

Вимоги апеляційної скарги і узагальнені доводи особи, яка її подала.

В апеляційній скарзі перший заступник прокурора Херсонської області ОСОБА_8 просить вирок змінити у зв`язку з неправильним застосуванням закону України про кримінальну відповідальність. Перекваліфікувати дії ОСОБА_7 з ч.4 ст. 358 КК України (у ред. Закону № 1666-VIII від 06.10.2016) на ч.3 ст. 358 КК України ( у ред. Закону №1508-VI від 11.06.2009) та вважати його засудженим за ч.1 ст. 358 КК України (у ред. Закону № 1666-VIII від 06.10.2016) до 4 місяців арешту, на підставі ст. 49 КК України звільненим від призначеного покарання у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності; за ч.3 ст. 358 КК України ( у ред. Закону №1508-VI від 11.06.2009) до 1 року обмеження волі, на підставі ст. 49 КК звільненим від призначеного покарання у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності; за ч.1 ст. 190 КК України до 1 року обмеження волі та на підставі ст. 75 КК України звільненим від відбування призначеного покарання з випробуванням з іспитовим строком на 1 рік, з покладенням обов`язків, передбачених п.п. 1,2 ч.1, п.2 ч.3 ст. 76 КК України. В решті вироку суду першої інстанції залишити без змін.

Зазначає, що суд у порушення вимог кримінального закону при призначенні покарання обвинуваченому за ст. 358 КК України не врахував вимоги ст. 5 КК України та не зазначив у резолютивні частині вироку редакцію статті закону за якою призначив покарання.

Суд призначив покарання обвинуваченому за інкримінованою статтею злочину у редакції КК України, яка погіршує становище обвинуваченого.

Також посилається на те, що з моменту вчинення обвинуваченим злочинів, передбачених ст. 358 КК України сплинули строки давності притягнення особи до кримінальної відповідальності, а тому суд зобов`язаний був застосувати положення ст. 49 КК України.

На переконання апелянта, неправильне застосування судом закону України про кримінальну відповідальність в даних випадках у відповідності до ст. 409,413 КПК України є підставою для зміни вироку суду першої інстанції в апеляційному порядку.

Інші учасники судового провадження вирок не оскаржували.

Позиції учасників судового провадження, висловлені в ході апеляційного перегляду.

В ході апеляційного розгляду прокурор підтримав доводи апеляційної скарги та просив її задовольнити.

Обвинувачений не заперечив проти задоволення апеляційної скарги.

Від управління соціального захисту населення Бериславської районної державної адміністрації Херсонської області на адресу суду надійшов лист, в якому міститься клопотання про здійснення апеляційного розгляд кримінального провадження за відсутності представника потерпілого.

Заслухавши доповідь судді, пояснення учасників судового провадження, перевіривши матеріали провадження та доводи апеляційної скарги, колегія суддів дійшла наступного висновку.

Мотиви суду.

Автор апеляційної скарги не оспорює висновки суду до доведеність винуватості ОСОБА_7 у вчиненні кримінальних правопорушень за встановлених і викладених у вироку обставин, а також кваліфікацію його дій за ч 1 ст. 190 КК.

Апелянт не погоджується з кваліфікацією дій обвинуваченого за ч 1, 4 ст. 358 КК України, вказує, що суд призначив покарання обвинуваченому за інкримінованою статтею злочину у редакції КК України, яка погіршує становище обвинуваченого, що є підставою для зміни вироку.

Колегія суддів не погоджується із такими твердженнями прокурора, оскільки ні в обвинувальному акті ні у вироку не вказано, що дії обвинуваченого, який вчинив підроблення посвідчення у квітні 2004 року та 17.09.2004 року його використав, кваліфіковані в редакції ст. 358 КК України, яка погіршує його становище.

Зміни, які були внесені в ці норми КК втратили чинність на підставі Закону № 2808-VI від 21.12.2010 року, що залишилося поза увагою апелянта, не діяли на час вчинення злочину, та не діють на час ухвалення вироку, а відтак вимога апелянта про перекваліфікацію дій ОСОБА_7 з ч.4 ст. 358 КК України на ч.3 ст. 358 КК України в редакції Закону № 1508-V1 від 11.06.2009 року задоволенню не підлягає.

Суд вірно встановив та виклав у вироку обставини вчинення злочинів, дійшов вірного висновку про винуватість ОСОБА_7 та правильно кваліфікував його дії.

Твердження апеляційної скарги про те, що на час ухвалення вироку закінчилися визначені ст. 49 КК України строки притягнення ОСОБА_7 до відповідальності заслуговують на увагу.

Злочини, передбачені ч.1, ч.4 ст. 358 КК України є закінченими з моменту підроблення( внесення до нього недостовірних відомостей) документу та з моменту, коли документ пред`явлено або подано винним незалежно від того, чи вдалося йому досягти поставленої мети.

Отже на час ухвалення вироку закінчився визначений п. 2 ч 1 ст. 49 КК України строк притягнення до кримінальної відповідальності за ст. 358 КК України.

Як видно із вироку, останню виплату щорічної грошової допомоги до 5 травня ОСОБА_7 отримав 08.04.2016 року, після чого його злочинна діяльність була припинена. Отже саме із цієї дати слід обраховувати перебіг строку давності за ч. 1 ст. 190 КК України.

Дії обвинуваченого кваліфіковані за ч. 1 ст. 190 КК України, що відноситься до злочинів невеликої тяжкості.

З дня припинення злочинної діяльності до дня ухвалення вироку судом першої інстанції пройшло більше трьох років, а тому суд мав вирішити питання про застосування ст. 49 КК України.

Разом із тим, суд не з`ясував у обвинуваченого його згоду на звільнення його від кримінальної відповідальності чи від покарання, ухвалив вирок, яким визнав винуватим ОСОБА_7 та призначив покарання.

Установивши обставини, що дають підстави для закриття справи суд повинен їх дослідити і в разі згоди особи ухвалити рішення про її звільнення від кримінальної відповідальності.

Під час апеляційного розгляду ОСОБА_7 були ретельно роз`яснені положення ст. 49 КК України та наслідки закриття кримінального провадження за закінченням строків давності, і обвинувачений ОСОБА_7 , надав згоду на звільнення його саме від кримінальної відповідальності.

Відповідно до ст. 417 КПК України, суд апеляційної інстанції, встановивши обставини, передбачені ст. 284 КПК України, скасовує обвинувальний вирок і закриває кримінальне провадження.

Прокурор в апеляційній скарзі ставить питання про звільнення обвинуваченого від кримінального покарання за цією підставою за ст. 358 КК України.

Проте закон та позиція обвинуваченого надає можливість апеляційному суду звільнити особу від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності.

Оскільки звільнення від кримінальної відповідальності є більш сприятливим для засудженої особи, ніж звільнення від покарання, тому суд апеляційної інстанції, керуючись принципом верховенства права, вважає за можливе ухвалити рішення про часткове задоволення апеляційної скарги в цій частині, та скасувати вирок і ухвалити рішення про звільнення обвинуваченого не від кримінального покарання, а від кримінальної відповідальності й закрити провадження щодо нього.

Враховуючи, що із дня вчинення злочинів та з дня припинення злочинної діяльності за ч 1 ст. 190 КК України минуло більше ніж три роки, обвинувачений ОСОБА_7 надав свою згоду на звільнення його від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строку давності притягнення до кримінальної відповідальності, відомостей про те, що ОСОБА_7 ухилялася від слідства та суду, чи вчинив новий злочин не має, а відтак колегія суддів приходить до висновку , що вирок суду першої інстанції відповідно до положень ст. 417, п.1 ч.2 ст. 284, КПК України належить скасувати, та на підставі п.2 ч.1 ст.49 КК України звільнити ОСОБА_7 від кримінальної відповідальності за ч.1, 4 ст. 358, ч 1 ст. 190 КК України у зв`язку із закінченням строків давності та закрити кримінальне провадження №12017230090000562 щодо нього.

Апеляційну скаргу з наведених вище підстав слід задовольнити частково.

Керуючись ст. 404, 405, п 4 ч1 ст. 409, п 1 ч 2 ст. 284, ст. 417, 419 376 ч.2 КПК України, колегія суддів,-

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу першого заступника прокурора Херсонської області ОСОБА_8 задовольнити частково.

Вирок Бериславського районногосуду Херсонськоїобласті від25квітня 2019року відносно ОСОБА_7 скасувати.

На підставі п.2 ч.1 ст. 49 КК України звільнити ОСОБА_7 від кримінальної відповідальності за ч.1 ст. 358, ч.4 ст. 358, ч.1 ст. 190 КК України у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності та закрити кримінальне провадження щодо нього, внесене до ЄРДР за №12017230090000562.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення і з цього часу протягом 3-х місяців може бути оскаржена до Касаційного кримінального суду у складі Верховного суду.

Судді: ( три підписи)

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

копія вірна,

суддя ОСОБА_2

Дата ухвалення рішення07.10.2019
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу84889757
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —647/376/19

Ухвала від 07.10.2019

Кримінальне

Херсонський апеляційний суд

Калініна О. В.

Постанова від 07.10.2019

Кримінальне

Херсонський апеляційний суд

Калініна О. В.

Ухвала від 19.09.2019

Кримінальне

Херсонський апеляційний суд

Калініна О. В.

Ухвала від 02.09.2019

Кримінальне

Херсонський апеляційний суд

Калініна О. В.

Ухвала від 18.07.2019

Кримінальне

Херсонський апеляційний суд

Калініна О. В.

Ухвала від 10.06.2019

Кримінальне

Херсонський апеляційний суд

Калініна О. В.

Ухвала від 07.06.2019

Кримінальне

Херсонський апеляційний суд

Калініна О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні