Постанова
від 18.07.2019 по справі 487/3195/19
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/3195/19

Провадження № 1-кс/487/5685/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.07.2019 року Слідчий суддя Заводського районного суду м. Миколаєва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Миколаєві клопотання слідчого Другого слідчого відділу Слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Миколаєві, ОСОБА_3 по кримінальному провадженню № 42019000000000728 від 02.04.2019 року про тимчасовий доступ до документів,

ВСТАНОВИВ:

12.07.2019року слідчийДругого слідчоговідділу Слідчогоуправління Територіальногоуправління Державногобюро розслідувань,розташованого ум.Миколаєві, ОСОБА_3 ,за погодженнямз прокуроромвідділу Генеральноїпрокуратури України ОСОБА_4 ,звернувся досуду зклопотанням,в якомупросив доручити слідчим Другогослідчого відділуСлідчого управлінняТериторіального управлінняДержавного бюророзслідувань,розташованого умісті Миколаєві ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 ,прокурорам групипрокурорів увказаному кримінальномупровадженні:заступнику начальникавідділу Генеральноїпрокуратури України ОСОБА_4 ,прокурору відділуГенеральної прокуратуриУкраїни ОСОБА_14 ,прокурору відділуГенеральної прокуратуриУкраїни- ОСОБА_15 ,прокурору відділупрокуратури Миколаївськоїобласті ОСОБА_16 ,прокурору відділупрокуратури Одеськоїобласті ОСОБА_17 ,або заїх дорученнямоперативним співробітникамМОУ Офісувеликих платниківподатків ДФС ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 надатитимчасовий доступдо оригіналівдокументів ізможливістю їхвилучення (здійснитивиїмку),які перебуваютьу володінніПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 "(ЄДРПОУ НОМЕР_1 )та відображаютьфінансово-господарськівзаємовідносини зТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ),а саме:оголошення пропроведення відкритихторгів;тендерних пропозиційучасників,протоколів засіданьтендерного комітету,звітів таінших документівщодо проведенняпроцедури державноїзакупівлі товарувідповідно дозазначеного оголошення,кошторисну документаціющодо визначеннявартості предметазакупівлі,договорів,специфікацій тадодаткових угоддо договорів,актів,видаткових накладних,товарно-транспортнихнакладних;рахунків;платіжних доручень, сертифікатів якості; листів; іншої бухгалтерської та технічної документації, яка містить відомості про кількість та вартість поставленого товару та проведеної за нього оплати.

Клопотання слідчий обґрунтовує тим, що з метою повного, об`єктивного та неупередженого дослідження всіх обставин виявленого кримінального правопорушення, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів підприємств реального сектору економіки, які задекларували фінансово-господарські взаємовідносини із виявленими підприємствами з ознаками фіктивності. Оригінали фінансово-господарських документів необхідно вилучити з метою їх дослідження, проведення податкових перевірок, судово-почеркознавчих та судово-економічних експертиз, а також встановлення осіб, які підписували такі документи.

В судовому засіданні слідчий Другого СВ СУ ТУ ДБР, розташоване у м.Миколаєві ОСОБА_3 , клопотання підтримав, просив задовольнити його.

Відповідно до ст. 163 КПК України, клопотання розглянуто без участі особи у володінні якої знаходяться речі та документи.

Вислухавши пояснення слідчого, дослідивши клопотання та докази, якими обґрунтовується клопотання, слідчий суддя дійшов до наступних висновків.

Другим слідчим відділом Слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві, проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42019000000000728 від 02.04.2019 за фактом зловживання службовими повноваженнями службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_3 у змові з службовими особами Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_4 » під час проведення процедури державної закупівлі за участю суб`єктів господарської діяльності з ознаками фіктивності, що спричинило тяжкі наслідки, а також заволодіння бюджетними коштами службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_3 у змові з службовими особами Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » під час постачання абразивних виробів для замовника Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_4 » за договором на постачання товару № 53-123-01-18-04746 від 11.10.2018, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в 2018 році службові особи ІНФОРМАЦІЯ_3 та Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_4 », діючи за попередньою змовою групою осіб з невстановленими особами, зловживаючи службовим становищем, з метою заволодіння коштами державного підприємства, організували та впровадили механізм проведення державних закупівель товарів та послуг за участю суб`єктів господарської діяльності з ознаками фіктивності, що спричинило тяжкі наслідки.

Так, у 2018 році службові особи ІНФОРМАЦІЯ_3 за попередньою змовою зі службовими особами Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_4 », з метою заволодіння коштами державного підприємства, створили умови для проведення перемоги у конкурсних закупівлях ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », яке має ознаки фіктивності та 11.10.2018 через відокремлений підрозділ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » уклали з вказаним суб`єктом господарювання договір на закупівлю абразивних виробів № 53- 123-01-18-04746 на загальну суму 2 098 700 грн.

Крім того, оглядом відомостей, які містяться в Єдиному реєстрі податковій накладних та АІС «Податковий блок» встановлено, що невстановлені особи використовуючи реквізити ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », яке має ознаки фіктивності, задекларували поставки товарно-матеріальних цінностей, робіт, послуг в адресу інших суб`єктів господарювання, зокрема - ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) на загальну суму близько 4,5 млн. грн.

На даний час досудового розслідування, з метою повного, об`єктивного та неупередженого дослідження всіх обставин виявленого кримінального правопорушення, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) для їх експертного дослідження, встановлення фактів проведення підприємством безтоварних фінансово-господарських операцій направлених на штучне (незаконне) формування податкового кредиту з ПДВ та як наслідок, завдання державному бюджету збитків в особливо великих розмірах.

Первинні фінансово-господарські документи укладені між ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), містять фактичні дані, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Оригінали зазначених фінансово-господарських документів необхідно вилучити у ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ),. з метою їх дослідження, проведення податкових перевірок, судово-почеркознавчих та судово- економічних експертиз, а також встановлення осіб, які підписували такі документи.

Тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження (ст. 131 КПК України).

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

У відповідності з ч.5,6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; а також доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчим надані докази обставин, на які вона посилається та доведено наявність підстав, передбачених ч.5,6 ст. 163 КПК України.

За такого, з огляду на суть кримінального правопорушення, за яким здійснено правову кваліфікацію кримінального провадження та обсяг слідчих дій, які необхідно вчинити для проведення повного та всебічного досудового розслідування, суд дійшов висновку про те, що такий ступінь втручання щодо зазначених вище документів, повністю виправдовує потреби досудового розслідування, тому клопотання слідчого Другого слідчого відділу Слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Миколаєві, ОСОБА_3 належить задовольнити.

Керуючись ст. ст. 159-166 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого Другого слідчого відділу Слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Миколаєві, ОСОБА_3 по кримінальному провадженню № 42019000000000728 від 02.04.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191, ч.2 ст.364 КК України про тимчасовий доступ до документів задовольнити.

Надати слідчим Другого слідчого відділу Слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , прокурорам групи прокурорів у вказаному кримінальному провадженні: заступнику начальника відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , прокурору відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_14 , прокурору відділу Генеральної прокуратури України- ОСОБА_15 , прокурору відділу прокуратури Миколаївської області ОСОБА_16 , прокурору відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_17 , або за їх дорученням оперативним співробітникам МОУ Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 тимчасовий доступ до оригіналів документів із можливістю їх вилучення (здійснити виїмку), які перебувають у володінні ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та відображають фінансово-господарські взаємовідносини з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), а саме: оголошення про проведення відкритих торгів; тендерних пропозицій учасників, протоколів засідань тендерного комітету, звітів та інших документів щодо проведення процедури державної закупівлі товару відповідно до зазначеного оголошення, кошторисну документацію щодо визначення вартості предмета закупівлі, договорів, специфікацій та додаткових угод до договорів, актів, видаткових накладних, товарно-транспортних накладних; рахунків; платіжних доручень, сертифікатів якості; листів; іншої бухгалтерської та технічної документації, яка містить відомості про кількість та вартість поставленого товару та проведеної за нього оплати.

Ухвала дійсна до 18.08.2019року (включно).

Роз`яснити посадовим особам ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 положення частини 1 статті 166 КПК України, згідно яких, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.07.2019
Оприлюднено21.02.2023

Судовий реєстр по справі —487/3195/19

Постанова від 18.07.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Павлова Ж. П.

Постанова від 18.07.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Павлова Ж. П.

Постанова від 18.07.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Павлова Ж. П.

Постанова від 18.07.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Павлова Ж. П.

Постанова від 18.07.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Павлова Ж. П.

Постанова від 18.07.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Павлова Ж. П.

Постанова від 18.07.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Павлова Ж. П.

Постанова від 18.07.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Павлова Ж. П.

Ухвала від 12.07.2019

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Куценко О. В.

Ухвала від 12.07.2019

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Куценко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні