Рішення
від 08.10.2019 по справі 360/2950/19
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

Іменем України

08 жовтня 2019 рокуСєвєродонецькСправа № 360/2950/19

Луганський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Басової Н.М.

при секретарі судового засідання: Бутенко К.В.,

за участю:

прокурора Кудіної Т.А.,

представника відповідача: Коростельова О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження справу за адміністративним позовом Керівника Старобільської місцевої прокуратури Луганської області до Відділу освіти Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, комунальний заклад «Новопсковський будинок дитячої та юнацької творчості Новопсковської районної ради Луганської області» , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Новопсковська районна рада Новопсковського району Луганської області про визнання протиправною бездіяльність та зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

До Луганського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Керівника Старобільської місцевої прокуратури Луганської області (далі - позивач) до Відділу освіти Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області (далі - відповідач), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, комунальний заклад «Новопсковський будинок дитячої та юнацької творчості Новопсковської районної ради Луганської області» (далі - третя особа 1, Новопсковський БДЮТ), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Новопсковська районна рада Новопсковського району Луганської області (далі - третя особа 2), в якому позивач просив суд:

-визнати протиправною бездіяльність відділу освіти Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області щодо оформлення права постійного користування земельною ділянкою та державної реєстрації права постійного користування земельною ділянкою під будівлею комунального закладу «Новопсковський будинок дитячої та юнацької творчості Новопсковської районної ради Луганської області» та під будівлею відділу освіти Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області;

-зобов`язати відділ освіти Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області вжити заходи щодо оформлення права постійного користування земельною ділянкою та державної реєстрації права постійного користування земельною ділянкою під будівлею комунального закладу «Новопсковський будинок дитячої та юнацької творчості Новопсковської районної ради Луганської області» та під будівлею відділу освіти Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області (т.1 а.с.4-16).

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що за актом приймання-передачі Новопсковська ЗОШ І-ІІІ ступенів на підставі наказу відділу освіти Новопсковської РДА від 31.05.2002 за № 14-Б передала на баланс Новопсковському БДЮТ приміщення за адресою: Луганська область, Новопсковський район, смт. Новопсков, пров. АДРЕСА_1 (Кірова), 26. Згідно з актом приймання-передачі приміщення від 22.06.2002, Новопсковський БДЮТ передав на баланс відділу освіти Новопсковської РДА частину приміщення за адресою: Луганська область, Новопсковський район, смт. Новопсков, пров. Історичний (Кірова), 26. До Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань (ЄДРПОУ) 20.02.2006 внесено запис за № 13701200000000217 про державну реєстрацію Новопсковського БДЮТ як юридичної особи, зареєстрованої за адресою: Луганська область, Новопсковський район, смт. Новопсков АДРЕСА_1 26 А. Згідно з відомостями ЄДРПОУ Новопсковський БДЮТ є комунальним закладом, засновником якого є Новопсковська районна рада Новопсковського району Луганської області (код ЄДРПОУ 21766338).

За розділом І Статуту Новопсковського БДЮТ, затвердженого рішенням Новопсковської районної ради Новопсковського району Луганської області № 9/38 від 04.11.2016, власником закладу є Новопсковська районна рада Новопсковського району, яка здійснює його фінансування, матеріально-технічне забезпечення, надає необхідні будівлі, інженерні комунікації, обладнання, організовує будівництво і ремонт приміщень, їх господарське обслуговування. Обслуговується заклад централізованою бухгалтерією відділу освіти Новопсковської РДА.

Відповідно до п. 4.1 Статуту управління закладом здійснюється у відповідності з діючим законодавством його власником - Новопсковською районною радою Новопсковського району Луганської області та відділом освіти Новопсковської РДА. Основним джерелом фінансування є кошти районного бюджету (п. 6.2 Статуту). Майно закладу, яке перебуває на його балансі, є спільною власністю територіальних громад, сіл селищ Новопсковського району і закріплене за нею на правах оперативного управління відповідно до чинного законодавства (п. 7.1 Статуту). Відповідно до п. 7.3 Статуту заклад відповідно до чинного законодавства користується землею.

Рішенням № 29/14 Новопсковської районної ради Новопсковського району Луганської області від 17.04.2015 затверджено перелік об`єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ Новопсковського району, які знаходяться в управлінні Новопсковської районної ради, до якого зокрема входить Новопсковський БДЮТ.

Окрім цього, до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДРПОУ) 02.03.2007 внесено запис за №13701200000000296 про державну реєстрацію відділу освіти Новопсковського РДА як юридичної особи, зареєстрованої за адресою: Луганська область, Новопсковський район, смт. Новопсков, пров. Історичний, 26.

Згідно з відомостями ЄДРПОУ відділ освіти Новопсковського РДА є орган державної влади, створений на підставі розпорядження в.о. голови Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області № 602 від 24.12.2008. Пунктом 1 Положення про відділ освіти Новопсковської РДА, затвердженим розпорядженням голови Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області № 235 від 03.05.2018, визначено, що відділ є правонаступником відділу освіти, молоді та спорту Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області та є структурним підрозділом Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області, який утворюється, реорганізується та ліквідується головою Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області, входить до складу Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області і в межах Новопсковського району забезпечує виконання покладених на відділ завдань.

Відповідно до свідоцтва про право власності серії ЯЯЯ НОМЕР_1 від 09.12.2008, зареєстрованому в електронному Реєстрі прав власності на нерухоме майно 08.01.2009, реєстраційний номер 26037320, нежитлова будівля, яка розташована за адресою: смт. Новопсков, пров. Історичний (Кірова), 26, належить Новопсковській районній раді, балансоутримувач відділ освіти Новопсковської РДА, комунальна власність. В цілому складається: адміністративна будівля відділу освіти, напівпідвал, сарай. За витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності, індексний номер витягу 138402892, власником нежитлової будівлі, яка розташована за адресою: смт.Новопсков, пров.Історичний, 26А, є Новопсковська районна рада. Крім цього, відповідно Інвентарної картки обліку основних засобів у бюджетних установах № 2, приміщення з інвентарним № 10310008 (приміщення Новопсковського БДЮТ) та відповідно Інвентарної картки обліку основних засобів у бюджетних установах б/н, приміщення з інвентарним № 10310005 (приміщення відділу освіти Новопсковської РДА), знаходиться на балансі відділу освіти Новопсковської РДА.

Однак, у порушення вимог земельного законодавства та положень Закону України Про освіту технічну документацію щодо користування зазначеними земельними ділянками не розроблено, право користування землею не оформлено, державну реєстрацію цього права не проведено.

Згідно з розпорядження Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 № 802-р Про здійснення протягом 2012 і 2013 років заходів, пов`язаних з проведенням землевпорядних робіт, оформленням правовстановлюючих документів на земельні ділянки, на яких розміщені дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади на органи виконавчої влади покладено обов`язок здійснення протягом вказаного часу заходів, пов`язаних з проведенням землевпорядних робіт.

Відділ освіти підпорядковується голові Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області, підзвітний і підконтрольний Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації (п. 2 Положення).

Відділ освіти є юридичною особою, має самостійний баланс, рахунки в органах Казначейства, печатку з зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням, власні бланки (п.16 Положення).

Пунктом 5 Положення, визначено, що основними функціями серед іншого відділу є реалізація державної політики в галузі освіти з урахуванням особливостей соціально-культурного середовища району, здійснення управління закладами освіти, що знаходяться в межах відповідної території і належать до сфери управління державної адміністрації, зміцнення матеріальної бази закладів освіти.

Відділ освіти відповідно до покладених на нього завдань серед іншого, згідно з п.6 Положення, здійснює керівництво і контролює діяльність закладів освіти району, визначає потребу в закладах освіти, заснованих на комунальній формі власності та подає пропозиції щодо вдосконалення їх мережі відповідно до соціально-економічних і культурно-освітніх потреб за наявності необхідної матеріально-технічної бази, педагогічних кадрів, сприяє навчально-методичному, фінансовому та матеріально-технічному забезпеченню закладів загальної середньої освіти, забезпечує оперативний контроль за збереженням існуючої мережі закладів загальної середньої освіти, введенням в дію їх нових приміщень, комплектуванням меблями, обладнанням, навчально-методичними посібниками, підручниками.

Отже, на думку позивача, бездіяльність відділу освіти Новопсковської РДА, яка виразилась у невиконанні вимог Земельного кодексу України, розпорядження КМУ створює передумови для зловживань щодо розпорядження зазначеними земельними ділянками, ризики для нормального функціонування позашкільного закладу та установою, що реалізовує державну політику у галузі освіти, та взагалі освітнього процесу, що може призвести до негативних наслідків та порушення прав дітей.

На підставі викладеного, позивач просив задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Відповідач позовні вимоги визнав лише в частині зобов`язання вжити заходи щодо оформлення права постійного користування земельною ділянкою та державної реєстрації права постійного користування земельною ділянкою під будівлею комунального закладу «Новопсковський будинок дитячої та юнацької творчості Новопсковської районної ради Луганської області» та під будівлею відділу освіти Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області. Щодо бездіяльності заперечував проти задоволення позову, до канцелярії суду надав відзив на позовну заяву від 02.08.2019 №829, в якому зазначив наступне (а.с.159-163).

Протягом 2017 - 2019 років відділом освіти Новопсковської РДА проводилась відповідна робота щодо оформлення технічних документів на вимоги та відповідність до чинного законодавства, а саме: у січні 2018 року відділ освіти Новопсковської РДА звертався до Новопсковської районної ради (лист від 25.01.2018 №102) про виділення додаткових коштів на проведення поточної інвентаризації та виготовлення технічних паспортів на нерухоме майно для будівель за адресами: смт Новопсков, пров. Історичний 26 та пров. Історичний 26А; листом від 27.02.2017 №5-5/8-187 Новопсковська районна рада повідомила про розгляд питання на черговій сесії, щодо виділення коштів на проведення поточної інвентаризації та виготовлення технічних паспортів на нерухоме майно для будівель за адресами: смт Новопсков, пров. Історичний 26 та пров. Історичний 26А.

18 січня 2018 року внесені зміни до технічного паспорту на нежитлову будівлю (Новопсковський БДЮТ) за адресою: смт АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 . Історичний 26А та технічного паспорту на нежитлову будівлю (Адміністративну) за адресою :смт Новопсков, пров. Історичний 26; в червні 2018 року рішенням Новопсковської районної ради від 01.06.2018 №22/5 внесені зміни до районного бюджету на 2018 рік та виділені додаткові кошти на проведення поточної інвентаризації та виготовлення технічних паспортів на нерухоме майно для будівель за адресами: АДРЕСА_2 та АДРЕСА_1 ; 14.09.2018 року Новопсковською районною радою було видано Довіреність №5-5/8-734 в.о. директора Новопсковського БДЮТ ОСОБА_1 для здійснення подачі заяви для реєстрації права власності та права постійного користування на нерухоме майно, розташоване за адресою: АДРЕСА_2 , і на отримання відомостей, витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

15.07.2019 року Новопсковською районною радою було видано Довіреність №5-5/8- 494 в.о. директора Новопсковського БДЮТ ОСОБА_2 для здійснення оформлення необхідних документів з виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в постійне користування за адресою: АДРЕСА_2 .

За зверненням начальника відділу освіти Новопсковської РДА Кузнєцової С.А. Новопсковською районною радою була видана Довіреність від 10.07.2019 року №5-5/8- 464 для здійснення оформлення необхідних документів з виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в постійне користування за адресою: АДРЕСА_2 .

Станом на 01 серпня 2019 року у Новопсковській селищній раді знаходиться на розгляді звернення відділу освіти Новопсковської РДА стосовно надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в постійне користування за адресою: АДРЕСА_2 .

На підставі викладеного, просив відмовити у задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

Позивачем 08.08.2019 було надано відповідь на відзив від 06.08.2019 №05/97-1032вих19 (т.1 а.с.218-221), в якому зазначив, що з відзиву відповідача вбачається, що активні дії щодо оформлення права постійного користування земельними ділянками під будівлями та спорудами почали вживатися лише після того, як 05.07.2019 відповідачем отримано позовну заяву керівника Старобільської місцевої прокуратури. Таким чином, позивач вважає доводи відділу освіти Новопсковської РДА викладені у відзиві на позовну заяву не обґрунтованими, а тому просив суд задовольнити позовні вимоги керівника Старобільської місцевої прокуратури Луганської області у повному обсязі.

Третя особа Новопсковська районна рада Новопсковського району Луганської області до канцелярії суду 30.07.2019 надала письмові пояснення від 26.07.2019 №5-5/6-552, в яких зазначила, що відповідачем вживались протягом 2017-2018 років та вживаються наразі заходи щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки під будівлями і спорудами за адресами: смт.Новопсков, пров. Історичний будинок АДРЕСА_4 та будинок 26 А , тому відсутні підстави для визнання протиправною бездіяльності відповідача з цього приводу (т.1 а.с.108-111).

Третя особа комунальний заклад «Новопсковський будинок дитячої та юнацької творчості Новопсковської районної ради Луганської області» до канцелярії суду 01.08.2019 надала письмові пояснення від 29.07.2019 №23, в яких зазначила, що протягом 2018 року відділом освіти Новопсковської РДА та Новопсковським БДЮТ проводилась відповідна робота щодо оформлення технічних документів на вимоги та відповідність до чинного законодавства (т.1 а.с.124-126).

Ухвалою Луганського окружного адміністративного суду від 11.07.2019 по справі відкрито провадження та призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін (т.1 а.с.1-2).

Ухвалою суду від 08.2019 провадження у справі зупинено за клопотаннями представників сторін (т.1 а.с.236).

Ухвалою суду від 08.10.2019 поновлено провадження у справі (т.2 а.с.8).

В судове засідання прибув прокурор та представник відповідача, надали пояснення аналогічні викладеним в адміністративному позові, відзиві та відповіді на відзив відповідно.

Представники третіх осіб в судове засідання не прибули, про дату, час та місце судового розгляду справи повідомлені належним чином (т.1 а.с.241,243), до канцелярії суду надали заяви про розгляд справи за їх відсутності (т.1 а.с.107, т.2 а.с.9).

Вислухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог і наданих доказів, оцінивши докази відповідно до вимог ст.ст.72-79,90 КАС України, суд дійшов наступного.

Судом встановлено, що за актом приймання-передачі Новопсковська ЗОШ І-ІІІ ступенів на підставі наказу відділу освіти Новопсковської РДА від 31.05.2002 за № 14-Б передала на баланс Новопсковському БДЮТ приміщення за адресою: АДРЕСА_4 . Згідно з актом приймання-передачі приміщення від 22.06.2002, Новопсковський БДЮТ передав на баланс відділу освіти Новопсковської РДА частину приміщення за адресою: Луганська область, Новопсковський район, смт. Новопсков, пров. Історичний (Кірова), 26 (т.1 а.с.21,22).

До Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань (ЄДРПОУ) 20.02.2006 внесено запис за № 13701200000000217 про державну реєстрацію Новопсковського БДЮТ як юридичної особи, зареєстрованої за адресою: Луганська область, АДРЕСА_4 А. Згідно з відомостями ЄДРПОУ Новопсковський БДЮТ є комунальним закладом, засновником якого є Новопсковська районна рада Новопсковського району Луганської області (код ЄДРПОУ 21766338) (т.1 а.с.49-50).

Комунальний заклад «Новопсковський будинок дитячої та юнацької творчості Новопсковської районної ради Луганської області» відповідно до статуту затвердженого рішенням районної ради від 04.11.2016 №9/38 знаходиться за адресою Луганська область, Новопсковський район, смт.Новопсков, провулок Історичний, буд.26А (т.1 а.с.25-30).

Відповідно до свідоцтва про право власності серії ЯЯЯ НОМЕР_1 від 09.12.2008, зареєстрованому в електронному Реєстрі прав власності на нерухоме майно 08.01.2009, реєстраційний номер 26037320, нежитлова будівля, яка розташована за адресою: смт. Новопсков, пров. Історичний (Кірова), 26, належить Новопсковській районній раді, балансоутримувач відділ освіти Новопсковської РДА, комунальна власність. В цілому складається: адміністративна будівля відділу освіти, напівпідвал, сарай. За витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності, індексний номер витягу 138402892, власником нежитлової будівлі, яка розташована за адресою: смт.Новопсков, пров.Історичний, 26А, є Новопсковська районна рада. Крім цього, відповідно Інвентарної картки обліку основних засобів у бюджетних установах № 2, приміщення з інвентарним № 10310008 (приміщення Новопсковського БДЮТ) та відповідно Інвентарної картки обліку основних засобів у бюджетних установах б/н, приміщення з інвентарним № 10310005 (приміщення відділу освіти Новопсковської РДА), знаходиться на балансі відділу освіти Новопсковської РДА (т.1 а.с. 36-41,42,43,44,45,46).

Згідно з розділом І Статуту Комунального закладу «Новопсковський будинок дитячої та юнацької творчості Новопсковської районної ради Луганської області» (нова редакція) власником закладу освіти є Новопсковська районна рада.

Відповідно до п.6.5 бухгалтерський облік здійснюється через централізовану бухгалтерію відділу освіти Новопсковської РДА.

Відповідно до п.4.1 управління закладом здійснюється у відповідності з діючим законодавством її власником - Новопсковською районною радою та відділом освіти Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області.

Рішенням №29/14 Новопсковської районної ради Новопсковського району Луганської області від 17.04.2015 затверджено перелік об`єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ Новопсковського району, які знаходяться в управлінні Новопсковської районної ради, до якого зокрема входить Новопсковський БДЮТ (т.1 а.с.23-24).

Відповідач - Відділ освіти Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області (ідентифікаційний код 02142081) є органом державної влади, зареєстрований на підставі Розпорядження в.о. голови Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області №602 від 24.12.2008 за №13701200000000296, дата державної реєстрації 26.02.1999,02.03.2007, код КВЕД 84.12 - регулювання у сферах охорони здоров`я, освіти, культури та інших соціальних сферах, крім обов`язкового соціального страхування, місцезнаходження: 92303, Луганська область, Новопсковський район, смт.Новопсков, провулок Історичний, буд.26 (т.1 а.с.47-48).

Пунктом 1 Положення про відділ освіти Новопсковської РДА, затвердженим розпорядженням голови Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області № 235 від 03.05.2018, визначено, що відділ є правонаступником відділу освіти, молоді та спорту Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області та є структурним підрозділом Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області, який утворюється, реорганізується та ліквідується головою Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області, входить до складу Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області і в межах Новопсковського району забезпечує виконання покладених на відділ завдань (т.1 а.с.32-35).

Пунктом 5 Положення, визначено, що основними функціями серед іншого відділу є реалізація державної політики в галузі освіти з урахуванням особливостей соціально-культурного середовища району, здійснення управління закладами освіти, що знаходяться в межах відповідної території і належать до сфери управління державної адміністрації, зміцнення матеріальної бази закладів освіти.

Згідно з п.6 Положення, здійснює керівництво і контролює діяльність закладів освіти району, визначає потребу в закладах освіти, заснованих на комунальній формі власності та подає пропозиції щодо вдосконалення їх мережі відповідно до соціально-економічних і культурно-освітніх потреб за наявності необхідної матеріально-технічної бази, педагогічних кадрів, сприяє навчально-методичному, фінансовому та матеріально-технічному забезпеченню закладів загальної середньої освіти, забезпечує оперативний контроль за збереженням існуючої мережі закладів загальної середньої освіти, введенням в дію їх нових приміщень, комплектуванням меблями, обладнанням, навчально-методичними посібниками, підручниками.

Вирішуючи по суті заявлені позовні вимоги, суд виходить з наступного.

Відповідно до частини 1 статті 116 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону.

Набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування (частина 2 статті 116 Земельного кодексу України).

Відповідно до частини 1 статті 122 Земельного кодексу України сільські, селищні, міські ради передають земельні ділянки у власність або у користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб.

Згідно зі статтею 125 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (стаття 126 Земельного кодексу України).

Відповідно до частини 1 статті 3 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень від 01.07.2004 № 1952-VI (далі - Закон № 1952) державна реєстрація прав є обов`язковою. Інформація про права на нерухоме майно та їх обтяження підлягає внесенню до Державного реєстру прав.

Згідно з частиною 3 статті 3 Закону № 1952 права на нерухоме майно та їх обтяження, які підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації.

Кабінетом Міністрів України 17.10.2012 прийнято розпорядження № 802-р Про здійснення протягом 2012 і 2013 років заходів, пов`язаних з проведенням землевпорядних робіт, оформленням правовстановлюючих документів на земельні ділянки, на яких розміщені дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади, яким зобов`язано центральні органи виконавчої влади, у підпорядкуванні яких перебувають дошкільні, загальноосвітні навчальні заклади, здійснити протягом 2012 і 2013 років заходи, пов`язані з проведенням землевпорядних робіт, оформленням правовстановлюючих документів на земельні ділянки, на яких розміщені дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади. Державне агентство земельних ресурсів та його територіальні органи повинні забезпечити проведення землевпорядних робіт і оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки, на яких розміщені дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади, в установленому законодавством порядку.

З вище описаних матеріалів справи судом встановлено, що відповідачем протягом 2017, 2018 та 2019 років вживались заходи щодо оформлення технічних документів, а саме:

-листом від 20.06.2017 №53 директор Новопсковського БДЮТ просив голову Новопсковської селищної ради надати дозвіл на виготовлення проекту землеустрою, щодо відведення земельної ділянки в постійне користування за адресою АДРЕСА_4 , орієнтованою площею 0,28га для будівництва та обслуговування закладів освіти (03.02) (т.1 а.с.185);

-рішенням Новопсковської селищної ради №30/33 30 сесії сьомого скликання від 19.09.2017 вирішено відмовити комунальному закладу «Новопсковський будинок дитячої та юнацької творчості Новопсковської районної ради Луганської області, у зв`язку з тим, що будівля за даною адресою знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ Новопсковського району в особі Новопсковської районної ради Луганської області і розпорядження землями спільної власності територіальних громад не відноситься до повноважень селищної ради (т.1 а.с.186);

-листом від 30.10.2017 №77 в.о.директора Новопсковського БДЮТ просив голову Новопсковської селищної ради надати дозвіл на виготовлення проекту землеустрою, щодо відведення земельної ділянки в постійне користування за адресою АДРЕСА_3 . АДРЕСА_4 , смт АДРЕСА_2 , орієнтованою площею 0,28га для будівництва та обслуговування закладів освіти (т.1 а.с.188);

-рішенням Новопсковської селищної ради №30/11 33 сесії сьомого скликання від 30.11.2017 вирішено надати комунальному закладу «Новопсковський будинок дитячої та юнацької творчості Новопсковської районної ради Луганської області дозвіл на оформлення землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтованою площею 0,28га для будівництва та обслуговування закладів освіти (03.02) (т.1 а.с.189);

-25.01.2018 за №102 відповідач звернувся до голови Новопсковської селищної ради з листом, в якому просив додатково виділити кошти на оплату послуг по проведенню поточної інвентаризації та виготовлення технічного паспорту на нерухоме майно (адміністративна будівля відділу освіти, розташованого за адресою смт.Новопсков, пров.Історичний, 26А) (т.1 а.с.210).

Рішенням Новопсковської селищної ради №22/5 22 сесії сьомого скликання від 01.06.2018 вирішено внести зміни до районного бюджету на 2018 рік (т.1 а.с.207-208).

- 12.07.2019 за №791 відповідач звернувся до голови Новопсковської селищної ради з листом, в якому просив надати дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в постійне користування, орієнтовною площею 0,1600 га, розташованої за адресою: пров. АДРЕСА_4 , АДРЕСА_2 . АДРЕСА_2 Луганська АДРЕСА_5 , для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови (03.15) (т.1 а.с.212).

- 01.10.2019 ПП Обласний центр впровадження Агроцентрнаука та Відділ освіти Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області уклали договір №140 про надання послуг, відповідно до якого ПП Обласний центр впровадження Агроцентрнаука приймає на себе зобов`язання з надання послуг, а саме розробка проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0,0700 га в постійне користування для формування земельної ділянки за адресою: смт.Новопсков, провулок Історичний, 26 для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови, Термін надання послуг до 31.12.2019 (т.2 а.с.2-4,5,6).

В рамках адміністративного судочинства бездіяльність - певна форма поведінки суб`єкта владних повноважень, яка полягає у невиконанні ним дій, які він повинен був і міг вчинити відповідно до покладених на нього посадових обов`язків згідно із законодавством України.

Отже, дослідивши наявні у справі докази, суд дійшов висновку про те, що відповідач протягом 2017-2019 років вчиняв певні дії направлені на оформлення права постійного користування земельною ділянкою та державної реєстрації права постійного користування земельною ділянкою під будівлею комунального закладу «Новопсковський будинок дитячої та юнацької творчості Новопсковської районної ради Луганської області» та під будівлею відділу освіти Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області.

При цьому, станом на теперішній час розпочаті процедури не завершені в силу об`єктивних причин.

У такому випадку стверджувати про бездіяльність відповідача правових підстав немає.

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку про те, що позовні вимоги в частині визнання протиправною бездіяльності відповідача щодо оформлення права постійного користування земельною ділянкою та державної реєстрації права постійного користування земельною ділянкою під будівлею комунального закладу «Новопсковський будинок дитячої та юнацької творчості Новопсковської районної ради Луганської області» та під будівлею відділу освіти Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області задоволенню не підлягають.

Однак, враховуючи той факт, що права на нерухоме майно та їх обтяження підлягають обов`язковій державній реєстрації відповідно до Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , і відсутність правовстановлюючих документів на земельну ділянку створюють передумови для зловживань щодо розпорядження зазначеною земельною ділянкою, ризики для нормального функціонування шкільного закладу та виховного процесу, що може призвести до негативних наслідків та порушення прав дітей, а станом на теперішній час відповідачем не завершено процедуру державної реєстрації, суд дійшов висновку про необхідність задоволення позовних вимог щодо зобов`язання відділ освіти Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області вжити заходи щодо оформлення права постійного користування земельною ділянкою та державної реєстрації права постійного користування земельною ділянкою під будівлею комунального закладу «Новопсковський будинок дитячої та юнацької творчості Новопсковської районної ради Луганської області» та під будівлею відділу освіти Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області.

При цьому, представник відповідача в судовому засіданні в цій частині позов визнав.

За таких обставин судом встановлено, що позовні вимоги в цій частині є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 139 КАС України, при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз, у зв`язку з чим понесені позивачем судові витрати у вигляді сплати судового збору за подачу адміністративного позову відшкодуванню не підлягають.

Керуючись статтями 2, 9, 72-77, 90, 132, 139, 142, 241-246, 255, 295, п.15.5 Розділу VІІ Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов Керівника Старобільської місцевої прокуратури Луганської області до Відділу освіти Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, комунальний заклад Новопсковський будинок дитячої та юнацької творчості Новопсковської районної ради Луганської області , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Новопсковська районна рада Новопсковського району Луганської області про визнання протиправною бездіяльність та зобов`язання вчинити певні дії задовольнити частково.

Зобов`язати відділ освіти Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області (код ЄДРПОУ: 02142081, адреса місцезнаходження: 92303, смт.Новопсковськ, Луганська область, пров.Історичний,26) вжити заходи щодо оформлення права постійного користування земельною ділянкою та державної реєстрації права постійного користування земельною ділянкою під будівлею комунального закладу Новопсковський будинок дитячої та юнацької творчості Новопсковської районної ради Луганської області та під будівлею відділу освіти Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області.

В іншій частині у задоволенні позовних вимог Керівнику Старобільської місцевої прокуратури Луганської області відмовити.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається до Першого апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Текст повного судового рішення складено 11 жовтня 2019 року.

Суддя Н.М. Басова

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.10.2019
Оприлюднено15.10.2019
Номер документу84895080
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —360/2950/19

Рішення від 08.10.2019

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.М. Басова

Рішення від 08.10.2019

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.М. Басова

Ухвала від 08.10.2019

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.М. Басова

Ухвала від 08.08.2019

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.М. Басова

Ухвала від 11.07.2019

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.М. Басова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні