Ухвала
від 02.10.2019 по справі 362/5881/19
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 362/5881/19

Провадження № 1-кс/362/2063/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 жовтня 2019 року Васильківський міськрайонний суд Київської області у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участі секретаря ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши в закритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого СВ Васильківського ВП ГУ НП в Київській області капітан поліції ОСОБА_3 погоджене прокурором Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку приміщення Васильківської районної державної адміністрації Київської області, яке розташоване за адресою: Київська область, м. Васильків, вул. Покровська, 4,

в с т а н о в и в:

02.10.2019 року до Васильківського міськрайонного суду Київської області надійшло клопотання слідчого СВ Васильківського ВП ГУНП України в Київській області ОСОБА_3 про проведення обшуку, в якому він просив надати групі слідчих СВ Васильківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області на проведення обшуку приміщення Васильківської районної державної адміністрації Київської області, яке розташоване за адресою: Київська область, м. Васильків, вул. Покровська, 4, яке належить Васильківській районній державній адміністрації Київської області, з метою відшукання та вилучення: документів щодо затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки приватної власності, цільове призначення якої змінюється з земельної ділянки «для ведення особистого селянського господарства (01.03)» на «для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства (12.04) », площею 4,6640 га розташованої на території Глевахівської селищної ради Васильківського району Київської області гр. ОСОБА_5 ; розпорядження Васильківської районної державної адміністрації Київської області № 305 від 29.08.2018 «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки приватної власності, цільове призначення якої змінюється, із земель «для ведення особистого селянського господарства» на землі «для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства» площею 4,6640 га ОСОБА_5 на території Глевахівської селищної ради Васильківського району, за межами населеного пункту»; особової справи першого заступника голови Васильківської районної державної адміністрації Київської області ОСОБА_6 ; в тому числі чорнові записи, щодо погодження проекту землеустрою, документи із резолюціями, журнали вхідної вихідної кореспонденції, внутрішні документи що стосуються погодження проекту та проходження їх до підписання головою адміністрації, а також зберігається в електронному вигляді відповідна інформація на флеш-носіях, комп`ютері.

Клопотання слідчого мотивовано тим, що у провадженні СВ Васильківського ВП ГУНП у Київській області знаходяться матеріали кримінального провадження №12019110140001315 від 24.09.2019 року за ознаками кримінальних правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України, а саме службова недбалість, тобто невиконання або неналежне виконання службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та державним інтересам.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що розпорядженням Васильківської районної державної адміністрації Київській області № 305 від 29.08.2018 року «Затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки приватної власності, цільове призначення якої змінюється, із земель «для ведення особистого селянського господарства» на землі «для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства» площею 4,6640 га ОСОБА_5 на території Глевахівської селищної ради Васильківського району, за межами населеного пункту».

п. 3.2 вказаного розпорядження зазначено «відшкодувати втрати сільськогосподарського виробництва в двомісячний термін після затвердження проекту», тобто до 29.10.2018.

п. 6 вказаного розпорядження зазначено «Контроль за виконання цього розпорядження покласти на першого заступника голови Васильківської районної державної адміністрації ОСОБА_7 ».

Покладення контролю на ОСОБА_6 підтверджується його підписом на вказаному розпорядженні в графі «Перший заступник голови Васильківської районної державної адміністрації ОСОБА_8 ».

Відповідно до листа Головного управління Держгеокадастру у Київській області № 10-10-0.47-10651/2-19 від 19.08.2019 року, зазначено «кошти від відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва від ОСОБА_5 у 2018 році, січні-липні 2019 року не надходили розпорядженням Васильківської районної державної адміністрації Київській області № 305 від 29.08.2018 року «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки приватної власності, цільове призначення якої змінюється, із земель «для ведення особистого селянського господарства» на землі «для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства» площею 4,6640 га ОСОБА_5 на території Глевахівської селищної ради Васильківського району, за межами населеного пункту»)

Внаслідок службової недбалості першого заступника голови Васильківської районної державної адміністрації ОСОБА_6 не надійшло до державного бюджету кошти від відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва від ОСОБА_5 у сумі 163 340 грн..

ОСОБА_5 є власником ділянки площею 4,664 га для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства з кадастровим номером 3221455300:04:008:0028.

Слідчий в клопотанні вказав, що враховуючи обставини та характер вчинення даного злочину, а саме незаконної зміни цільового призначення земельної ділянки, приховування слідів вчинення останнього, зокрема місцезнаходження проекту землеустрою та приховування відомостей про розпорядження останніми, та те, що особи причетні до його вчинення здійснюють свою діяльність узгоджено та конспіративно, отримати відомості про всі обставини даного злочину, а також про повне коло осіб, які причетні до його вчинення, зафіксувати обставини вчинення останнього неможливо в інший спосіб, окрім як проведення слідчої дії обшук приміщення.

Допитати власників (володільців) та користувачів приміщень в яких здійснюється зберігання документів та відповідних матеріально-товарних цінностей, чи здійснити тимчасовий доступ до речей та документів відповідно до глави 15 КПК України не представилось можливим, в зв`язку із тим, що вищезазначені дії можуть зашкодити раптовості проведення обшуку, а також спонукати осіб, які причетні до вчинення даного злочину, до знищення, переховування чи внесення змін до речей та документів, які мають доказове значення у кримінальному провадженні.

З огляду на викладене, є достатні підстави вважати, що за місцем розташування Васильківської районної державної адміністрації, адреса: Київська область, м. Васильків, вул. Покровська, 4, знаходяться документи, які містять відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення та здобуте у результаті його вчинення, а саме: документи щодо затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки приватної власності, цільове призначення якої змінюється з земельної ділянки «для ведення особистого селянського господарства (01.03)» на «для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства (12.04) », площею 4,6640 га розташованої на території Глевахівської селищної ради Васильківського району Київської області гр. ОСОБА_5 ; розпорядження Васильківської районної державної адміністрації Київської області № 305 від 29.08.2018 «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки приватної власності, цільове призначення якої змінюється, із земель «для ведення особистого селянського господарства» на землі «для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства» площею 4,6640 га ОСОБА_5 на території Глевахівської селищної ради Васильківського району, за межами населеного пункту»; особової справи першого заступника голови Васильківської районної державної адміністрації Київської області ОСОБА_6 ; в тому числі чорнові записи, щодо погодження проекту землеустрою, документи із резолюціями, журнали вхідної вихідної кореспонденції, внутрішні документи що стосуються погодження проекту та проходження їх до підписання головою адміністрації, а також зберігається в електронному вигляді відповідна інформація на флеш-носіях, комп`ютері, та можуть бути використані для проведення відповідної експертизи.

У судовому засіданні слідчий підтримав клопотання з викладених у ньому підстав та просив його задовольнити, пояснивши, що є достатні підстави вважати, що за місцем розташування Васильківської районної державної адміністрації, адреса: Київська область, м. Васильків, вул. Покровська, 4, знаходяться речі та документи, які містять відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, також вказав, що метою проведення обшуку є відшукання оригіналів вищевказаних документів, оскільки з пояснення свідка, йому стало відомо, що відшукуванні документи можуть бути знищені.

Вивчивши матеріали клопотання, дослідивши матеріали кримінального провадження №12019110140001315 від 24.09.2019 року, заслухавши слідчого, слідчий суддя дійшов до наступного висновку.

Стаття 30Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи. Так, згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Відповідно до ст.8Європейської конвенціїпро захистправ людиниі основоположнихсвобод від04листопада 1950року (далі-Конвенція) кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

З метою належного дотримання вимог, закріплених у Конвенції, слідчий суддя під час розгляду клопотання про обшук враховує правові позиції Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), сформульовані ним у рішеннях "Ратушна проти України", "Поліщук проти України","Васильчук проти України", "Головань проти України","Смирнов проти Росії".

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місця знаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 2 ст.234 КПК України, обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Однією із загальних засад кримінального провадження визначено змагальність сторін (ст. 22 КПК), яка передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, а суд лише створює необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків і, саме сторона обвинувачення зобов`язана забезпечити, як особисту явку до суду, так саме і подання достатніх та переконливих доказів безпосередньо до слідчого судді.

Таким чином, прокурор, слідчий зобов`язані довести наявність достатніх підстав вважати, що: відшукуванні речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукуванні речі, документи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Судом встановлено, що у провадженні СВ Васильківського ВП ГУ НП в Київській області перебувають матеріали досудового розслідування за № 12019110140001315 від 24.09.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367КК України,а саме: службова недбалість, тобто невиконання або неналежне виконання службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та державним інтересам (а. с. 5).

Відповідно до протоколу допиту свідка від 01.10.2019 року вбачається, що свідку стало відомо, про підготовку службових осіб Васильківської районної державної адміністрації Київської області до знищення документів, які перебувають на зберіганні у Васильківській районній державній адміністрації Київської області (м. Васильків, вул. Покровська,4), які стали підставою зміни цільового призначення земельної ділянки, яка належить ОСОБА_5 та знаходиться в адміністративних межах Глевахівської селищної ради, за межами населеного пункту. Знищення планується в зв`язку із приховуванням службової недбалості першого заступника голови Васильківської РДА ОСОБА_6 , яке призвело до ненадходження до державного бюджету коштів від відшкодування витрат сільськогосподарського виробництва в розмірі 163 340 грн. (а.с. 63-64 ).

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 23.09.2019 року за № 1811931854 приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , належить на праві власності Васильківській районній державній адміністрації (а.с.46-47).

З огляду на те що метою обшуку, визначеною в ч.1 ст. 234 КПК України, є виявлення та фіксація відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте в результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, слідчий суддя приходить до достовірного висновку, що клопотання слід задовольнити частково та надати дозвілна проведенняобшуку приміщення Васильківської районної державної адміністрації Київської області, яке розташоване за адресою: Київська область, м. Васильків, вул. Покровська, 4, лише стороні кримінального провадження, яка зазначена у витязі з кримінального провадження №12019110140001315 внесеного до ЄРДР 24.09.2019 року з метою відшукання та вилучення: документів щодо затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки приватної власності, цільове призначення якої змінюється з земельної ділянки «для ведення особистого селянського господарства (01.03)» на «для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства (12.04)», площею 4,6640 га розташованої на території Глевахівської селищної ради Васильківського району Київської області гр. ОСОБА_5 ; розпорядження Васильківської районної державної адміністрації Київської області № 305 від 29.08.2018 року «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки приватної власності, цільове призначення якої змінюється, із земель «для ведення особистого селянського господарства» на землі «для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства» площею 4,6640 га ОСОБА_5 на території Глевахівської селищної ради Васильківського району, за межами населеного пункту»; чорнові записи, щодо погодження вказаного проекту землеустрою, документи із резолюціями, журнали вхідної вихідної кореспонденції, внутрішні документи, що стосуються погодження вказаного проекту та проходження їх до підписання головою адміністрації, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України та отримання доказів.

Що стосується вимоги слідчого про дозвіл на проведення обшуку з метою вилучення особової справи першого заступника голови Васильківської районної державної адміністрації Київської області ОСОБА_6 , в цій частині клопотання слід відмовити, оскільки слідчим не було надано жодного доказу, що особова справи першого заступника голови Васильківської районної державної адміністрації Київської області ОСОБА_6 може мати значення для досудового розслідування та може бути доказом під час судового розгляду, в кримінальному провадженні №12019110140001315 від 24.09.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України, а саме: службова недбалість, тобто невиконання або неналежне виконання службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та державним інтересам.

Керуючись статтею 30 Конституції України,статтею 8Європейської конвенціїпро захистправ людиниі основоположнихсвобод від04листопада 1950року, статтями 22, 107, 110, 233, 234, 235, 309 КПК України, слідчий суддя,

п о с т а н о в и в:

Клопотання старшого слідчого СВ Васильківського ВП ГУ НП в Київській області капітан поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку приміщення Васильківської районної державної адміністрації Київської області, яке розташоване за адресою: Київська область, м. Васильків, вул. Покровська, 4 задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому СВ Васильківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області капітану поліції ОСОБА_3 на проведенняобшуку приміщення Васильківської районної державної адміністрації Київської області, яке розташоване за адресою: Київська область, м. Васильків, вул. Покровська, 4, з метою відшукання та вилучення: документів щодо затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки приватної власності, цільове призначення якої змінюється з земельної ділянки «для ведення особистого селянського господарства (01.03)» на «для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства (12.04)», площею 4,6640 га розташованої на території Глевахівської селищної ради Васильківського району Київської області гр. ОСОБА_5 ; розпорядження Васильківської районної державної адміністрації Київської області № 305 від 29.08.2018 року «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки приватної власності, цільове призначення якої змінюється, із земель «для ведення особистого селянського господарства» на землі «для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства» площею 4,6640 га ОСОБА_5 на території Глевахівської селищної ради Васильківського району, за межами населеного пункту»; чорнові записи, щодо погодження вказаного проекту землеустрою, документи із резолюціями, журнали вхідної вихідної кореспонденції, внутрішні документи, що стосуються погодження вказаного проекту та проходження їх до підписання головою адміністрації, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України та отримання доказів.

У задоволенні решти вимог клопотання відмовити.

Строк дії ухвали 30 днів з дня постановлення ухвали.

По справі виготовити дві копії даної ухвали.

Дана ухвала слідчого судді, з підстав, зазначених у клопотанні,надає правопроникнути до приміщення Васильківської районної державної адміністрації Київської області, яке розташоване за адресою: Київська область, м. Васильків, вул. Покровська, 4,лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_9

СудВасильківський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення02.10.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84911962
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —362/5881/19

Ухвала від 02.10.2019

Кримінальне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Лебідь-Гавенко Г. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні