Рішення
від 15.10.2019 по справі 542/797/19
НОВОСАНЖАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Справа № 542/797/19

Провадження № 2-о/542/40/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 жовтня 2019 року смт Нові Санжари

Новосанжарський районний суд Полтавської області

в складі головуючого судді Афанасьєвої Ю.О.,

за участю секретаря судового засідання Чиж Л.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Заворсклянська сільська рада Полтавського району Полтавської області, про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем однією сім`єю не менше як п`ять років до часу відкриття спадщини, суд

В С Т А Н О В И В :

Заявник звернувся до суду з вказаною заявою та просить встановити факт постійного проживання однією сім`єю разом із спадкодавцем ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою АДРЕСА_1 з 2009 року по дату смерті.

Свої вимоги заявник обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_2 , який постійно проживав в АДРЕСА_1 , з яким він проживав з 2009 року, доглядав за ним та вів з ним спільне господарство.

З 2011 року ОСОБА_2 втратив зір, постійно потребував сторонньої допомоги та догляду. Вони мали спільний побут, він купував для ОСОБА_2 ліки та речі першої необхідності, сплачував комунальні платежі, доглядав за ним. Крім того він здійснив поховання ОСОБА_2 , поминання та встановлення пам`ятного знаку на його могилі. Власних дітей та дружини у ОСОБА_2 не було.

Після смерті ОСОБА_2 залишилося спадкове майно, що складається з приватизованої земельної ділянки (пай № НОМЕР_1 ) в розмірі 4,1333 га, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Писарівської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області, права на яку посвідчено державним актом РЗ № 671448, виданого Новосанжарською районною державною адміністрацією від 27 червня 2003року, кадастровий номер 5323484300:00:001:0604.

Спадкова справа не заводилась. Інших спадкоємців, які могли б прийняти спадщину після смерті ОСОБА_2 , крім заявника, не має.

Таким чином, особа, яка проживала разом із спадкодавцем на час його смерті без місця реєстрації має право у судовому порядку встановити факт постійного проживання із спадкодавцем на момент його смерті.

Саме з цих підстав заявник змушений звернутися до суду із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем однією сім`єю не менше як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Заявник ОСОБА_1 в судовому засідання підтримував заявлені вимоги, надав пояснення аналогічні викладеним в позові, додатково пояснивши, що ОСОБА_2 є дядьком його покійного батька. Він проживав разом з ним з 2009 року за адресою: АДРЕСА_1 , оскільки інших родичів ОСОБА_2 не мав, а за станом здоров'я потребував стороннього догляду. Так, в 2011 році ОСОБА_2 втратив зір, він же возив його в лікарню, купував ліки та все необхідне. З 2009 року вони вели спільне господарство, він обробляв земельну ділянку, доглядав курей, поросят, купував продукти харчування. ОСОБА_2 віддавав йому свої пенсію й він розпоряджався грошима, тобто вони мали спільний бюджет. В 2012 році він робив ремонт в кухні, в 2015 році - поставив паркан, сплачував за комунальні послуги.

Просив позов задовольнити.

В подальшому надав заяву про розгляд справи без його участі (а.с. 31).

Представник заявника ОСОБА_3 в судовому засідання підтримувала заявлені вимоги, надала пояснення аналогічні викладеним в позові, просила позов задовольнити.

Представник заінтересованої особи Заворсклянської сільської ради Полтавського району Полтавської області в судове засідання не з`явився, про місце, час та день розгляду справи був повідомлений належним чином. Надав заяву про розгляд справи без його участі, в якій зазначив, що не заперечує проти задоволення позову (а.с. 16).

Суд, вислухавши пояснення у вступному слові заявника, представника заявника, допитавши свідків, дослідивши письмові докази, вважає заяву такою, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно із ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Статтею 55 Конституції України кожному гарантовано право на судовий захист оспорюваних або не визнаних прав.

Частинами першої та другої статті 1258 ЦК України встановлено, що спадкоємці за законом одержують право на спадщину почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняттям ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

Згідно ст. 1264 ЦК України у четвергу чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Згідно з ч. 2 ст. 3 СК України сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки.

У п. 21 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 "Про судову практику у справах про спадкування" судам роз`яснено, що при вирішенні спору про право на спадщину осіб, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини (четверта черга спадкоємців за законом), судам необхідно враховувати правила частини другої статті 3 СК про те, що сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Зазначений п`ятирічний строк повинен виповнитися на момент відкриття спадщини і його необхідно обчислювати з урахуванням часу спільного проживання зі спадкодавцем однією сім`єю до набрання чинності цим Кодексом.

До спадкоємців четвертої черги належать не лише жінка (чоловік), які проживали однією сім`єю зі спадкодавцем без шлюбу, таке право можуть мати також інші особи, якщо вони спільно проживали зі спадкодавцем, були пов`язані спільним побутом, мали взаємні права та обов`язки, зокрема, вітчим, мачуха, пасинки, падчерки, інші особи, які взяли до себе дитину як члена сім`ї, тощо.

Для набуття права на спадкування за законом на підставі статті 1264 ЦК України необхідне встановлення двох юридичних фактів: а) проживання однією сім`єю із спадкодавцем; б) на час відкриття спадщини має сплинути щонайменше п`ять років, протягом яких спадкодавець та особа (особи) проживали однією сім`єю.

Обов`язковою умовою для визнання їх членами сім`ї, крім власне факту спільного проживання, є ведення із спадкодавцем спільних витрат, спільного бюджету, спільного харчування, купівлі майна для спільного користування, участі у витратах на утримання житла, його ремонт, надання взаємної допомоги, наявність усних чи письмових домовленостей про порядок користування житловим приміщенням, інших обставин, які засвідчують реальність сімейних відносин не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

У судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , що вбачається із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 (а.с.4).

Згідно довідки виконавчого комітету Заворсклянської сільської ради Полтавського району Полтавської області №02-44/1966 від 29 листопада 2018 року (а.с.5), ОСОБА_2 , що є дядьком ОСОБА_1 , по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 . Разом з ним фактично без реєстраційного обліку проживав з 2009 року по день смерті його племінник ОСОБА_1 з яким вони вели спільне господарство. За адресою на даний час зареєстрованих осіб немає (а.с.5).

Аналогічні обставини викладені й в довідці виконавчого комітету Заворсклянської сільської ради Полтавського району Полтавської області №02-44/968 від 25 липня 2019 року (а.с.18), крім того зазначено, що інших осіб з ОСОБА_2 на час його смерті зареєстровано не було.

Згідно акту про фактичне проживання від 22.07.2019 року, складеного комісією у складі депутата Заворсклянської сільської ради Полтавського району Лазоренко Анжели Василівни в присутності сусідів ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 (а.с.19), ОСОБА_1 з 20.11.2012 року по 30.01.2018 року за адресою: АДРЕСА_1 проживав разом з ОСОБА_2 та здійснював догляд за ним.

Свідок ОСОБА_6 в судовому засіданні показала, що ОСОБА_1 з 2009 року проживав разом з ОСОБА_2 , який був інвалідом, був незрячим. Вони вели з ним спільне господарство, обробляли присадибну ділянку, мали спільний бюджет. ОСОБА_1 здійснив поховання ОСОБА_2

Свідок ОСОБА_5 в судовому засіданні показав, що з 2009 року ОСОБА_1 проживав разом з ОСОБА_2 та доглядав його, вони обробляли город, тримали курей та поросят. ОСОБА_1 робив в будинку ремонт.

Аналогічні показання надав й свідок ОСОБА_7 в судовому засіданні, зазначивши, що ОСОБА_1 з 2009 року проживав разом з ОСОБА_2 Вони вели спільне господарство, утримували курей, обробляли город. Мали спільний бюджет.

Відповідно до ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про те, що позивачем надано належні і допустимі докази на підтвердження факту проживання із ОСОБА_2 однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини, оскільки даний факт підтверджується довідками виконавчого комітету Заворсклянської сільської ради Полтавського району та показаннями свідків.

Встановлення в судовому порядку факту проживання із спадкодавцем однією сім`єю заявника з померлим необхідно для вирішення питання щодо прийняття спадщини після його смерті.

Враховуючи наведе, суд приходить до висновку, що факт, який просить встановити заявник, є юридичним, оскільки, від його встановлення залежить виникнення особистих прав заявника, діючим законодавством не передбачений інший порядок його встановлення, воно не пов`язано з наступним вирішенням спору про право і встановити його іншим шляхом неможливо, у зв`язку із чим, заява підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та, керуючись ст. ст. 263-265, 315-319 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Заворсклянська сільська рада Полтавського району Полтавської області, про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем однією сім`єю не менше як п`ять років до часу відкриття спадщини - задовольнити в повному обсязі.

Встановити факт, що постійного проживання однією сім`єю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_3 , разом із спадкодавцем ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою АДРЕСА_1 з 2009 року по дату смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення або з дня складання повного судового рішення у разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи до Полтавського апеляційного суду через Новосанжарський районний суд.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Учасники справи:

заявник: ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 , місце проживання: АДРЕСА_1 ;

представник заявника: ОСОБА_3 , робоча адреса: пл.Перемоги, 11 , смт Нові Санжари, Новосанжарського району, Полтавської області.

заінтересована особа: Заворсклянська сільська рада Полтавського району Полтавської області, місцезнаходження: Полтавська область, село Заворскло, вул. Соборна, 9, код ЄДРПОУ 21046377.

Повний текст рішення складений 15.10.2019 року.

Суддя (підпис)

Відповідає оригіналу

Суддя Новосанжарського районного суду

Полтавської області Ю.О.Афанасьєва

СудНовосанжарський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення15.10.2019
Оприлюднено17.10.2019
Номер документу84947711
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —542/797/19

Рішення від 15.10.2019

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 05.07.2019

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні