Рішення
від 08.07.2019 по справі 504/2517/18
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 504/2517/18

Провадження № 2/504/370/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.07.2019 року смт.Доброслав

Комінтернівський районний суд Одеської області у складі:

Головуючого судді - Барвенко В.К.,

при секретарі - Мельниковій В.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду № 4, смт. Доброслав, позовну заяву ОСОБА_1 , ІПН НОМЕР_1 до Шомполівської сільської ради Лиманського району Одеської області код за ЄДРПОУ 04379752 про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду із вказаним позовом до відповідача.

Позивач подав заяву про розгляд справи у свою відсутність.

Відповідач подав письмову заяву від 03.07.2019 року про розгляд справи у свою відсутність, проти задоволення позову не заперечував.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов до висновку, про наявність всіх підстав для задоволення позову.

Так, судом встановлено, що за життя ОСОБА_2 на підставі рішення Шомполівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області від 31.03.2005 року № 221-ІV, та рішення від 20.02.2009 року № 288-V отримав у власність земельну ділянку площею 0,1470 га, кадастровий номер 5122786900:02:001:0130, цільове призначення для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) , яка розташована на території Шомполівської сільради Комінтернівського району Одеської області, АДРЕСА_2 .

На ім`я ОСОБА_2 Шомполівською сільською радою Комінтернівського району Одеської області виданий державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯК № 450877, проте вказаний державний акт за життя ОСОБА_2 не зареєстрував у встановленому законом порядку.

ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Після його смерті відкрилась спадщина.

Дослідженням витребуваної судом спадкової справи встановлено, що єдиним спадкоємцем до майна померлого ОСОБА_2 є його рідний брат ОСОБА_1 , який прийняв спадщину.

ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у вигляді спірної земельної ділянки, оскільки відсутня державна реєстрації права власності спадкодавця на вказану ділянку.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинились внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Виходячи зі змісту положень ст. 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутись до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Таким чином, законодавцем встановлений певний порядок набуття права власності на нерухоме майно в порядку спадкування, - нотаріальний порядок.

Лише у випадку неможливості оформлення права власності на спадщину в нотаріальному порядку, спадкоємець має право на судовий захист свого невизнаного, оспорюваного чи порушеного права.

Матеріалами справи достеменно підтверджено, що позивач використав всі можливості нотаріального оформлення свого права на спадщину, але йому було відмовлено з надання правового обгрунтування.

Відповідно до ст. 2 Закону України від 1 липня 2004 року № 1952-IV Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обмежень - офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обмежень, що супроводжується внесенням даних до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обмежень.

Таким чином відсутність офіційної реєстрації права власності, не є підставою для визнання права, що виникло на підставі легитимного рішення органу місцевого самоврядування про передачу земельної ділянки у власність спадкодавця.

Оцінивши зібрані по справі докази на предмет їх належності, допустимості, достовірності кожного доказу окремо, а також достатність та взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд приходить до висновку, що заявлені позовні вимоги грунтуються на вищевказаних положеннях діючого законодавства, тому підлягають задоволенню.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 2, 3 Закону України від 1 липня 2004 року № 1952-IV Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , ст. ст. 1216-1218, 1220, 1261, 1297 ЦК України, ст. ст. 258, 259, 263-265, 267, 273, 352, 354 ЦПК України суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІПН НОМЕР_1 , право власності на земельну ділянку площею 0,1470 га, кадастровий номер 5122786900:02:001:0130, цільове призначення для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) , яка розташована на території Шомполівської сільради Комінтернівського району Одеської області, АДРЕСА_2 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Якщо справу розглянуто за заявою осіб, визначених частиною другою статті 4 цього Кодексу, рішення суду, що набрало законної сили, є обов`язковим для особи, в інтересах якої було розпочато справу.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Відповідно до п. 15 Розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Суддя В. К. Барвенко

Дата ухвалення рішення08.07.2019
Оприлюднено17.10.2019
Номер документу84951264
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1

Судовий реєстр по справі —504/2517/18

Рішення від 08.07.2019

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

Ухвала від 08.04.2019

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

Ухвала від 20.12.2018

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

Ухвала від 30.07.2018

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні