Ухвала
від 16.10.2019 по справі 754/14846/19
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

1-кс/754/4304/19

Справа № 754/14846/19

У Х В А Л А

Іменем України

16 жовтня 2019 року слідчий суддя Деснянського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого третього слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві податкової міліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, по матеріалах досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32016100030000003 від 15.01.2016 року, за ознаками складу кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 212 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

11.10.2019 року від старшого слідчого третього слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві податкової міліції ОСОБА_3 до суду надійшло клопотання, погоджене з прокурором відділу наглядуза додержаннямзаконів органамифіскальної службиуправління наглядуу кримінальномупровадженні прокуратуриміста КиєваОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (місце знаходження: АДРЕСА_1 ).

Клопотання слідчим подане в рамках кримінального провадження за №32016100030000003 від 15.01.2016 року, за ознаками складу кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 212 КК України.

Досудовим слідством встановлено, що згідно висновку експертного дослідження №1-15/05/2018-дос службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ) спільними діями за сприянням групи осіб у складі ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , у період з травня 2016 року по березень 2018 року, у результаті фінансово-господарських взаємовідносин з рядом ФСПД в тому числі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_2 ) ухилилися від сплати податку на додану вартість на загальну суму 5 821 333 грн., що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у особливо великому розмірі, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 212 КК України.

Крім того, упродовж травня 2016 року по березень 2018 року службові особи ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), діючи на території м. Києва, порушуючи вимоги п.198.3 та п.198.6 ст. 198 Податкового кодексу України, ухилились від сплати податку на додану вартість у результаті фінансово-господарських взаємовідносин з рядом ФСПД в тому числі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_2 ) при фінансово-господарських взаємовідносинах із суб`єктами господарювання із явними ознаками «фіктивності», а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_2 ), що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у особливо великому розмірі.

Встановлено, що підприємства : ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_3 ) не звітують до податкових органів з 2016 року, також, встановлено, що у даних підприємств відсутні наймані працівники та будь-які виробничі потужності.

Під час досудового розслідування виникли достатні підстави вважати, що підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_3 ), зареєстровано з метою використання їх реквізитів для складання документів по оформленню безтоварних операцій підприємствам реального сектору економіки, конвертації грошових коштів, а не з метою здійснення фінансово-господарської діяльності.

Викладене ставить під сумнів фактичне проведення господарських операцій зазначеними суб`єктами господарювання, достовірність їх відображення у податковому обліку та обґрунтовує необхідність проведення слідчих та процесуальних дій, спрямованих на належне фіксування доказів у кримінальному провадженні, виявлення та вилучення документів та інших носіїв інформації, в яких зафіксовані відомості про фінансово - господарську діяльність вказаних суб`єктів підприємницької діяльності.

З метою повного, об`єктивного і неупередженого дослідження обставин досудового розслідування необхідно отримати документи реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_3 ), яка знаходиться у володінні Оболонської районної в місті Києві державній адміністрації ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_3 ) у ІНФОРМАЦІЯ_14 , неможливо довести обставин вчинення кримінального правопорушення та провести відповідні експертні дослідження, зокрема почеркознавчі та судово-економічну експертизи, які згідно підзаконних нормативних актів проводяться лише по оригіналах документів.

Слідчий зазначає, що іншим способом, крім вилучення оригіналів, а в разі їх відсутності, завірених належним чином копій документів реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_3 ) у ІНФОРМАЦІЯ_1 , неможливо довести обставин вчинення кримінального правопорушення, встановити осіб, які організували та здійснювали дану діяльність, а також всіх осіб, причетних до викладеної вище діяльності, визначити обсяг вини кожного з них, для правильної та неупередженої кваліфікації діяння, та притягнути кожного винного до відповідальності.

Відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України клопотання розглянуте у відсутності особи, у володінні якої знаходяться речі і документи ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки є підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення необхідної інформації.

Клопотання розглянуто у відсутності слідчого, від якого надійшла заява проханням проводити розгляд справи у його відсутність.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України розгляд клопотання проводиться без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи, про доступ до яких клопоче слідчий.

Дослідивши клопотання та долучені до нього матеріали, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст. 160 КПК України, слідчий має право звернутись до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням, погодженим з прокурором, про тимчасовий доступ до речей і документів, окрім тих, до яких відповідно до ст. 161 КПК України заборонено доступ.

Згідно до вимог ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених ч. 5 ст. 163 КПК України, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий в клопотанні довів що документи, про доступ до яких він клопоче, знаходяться у ІНФОРМАЦІЯ_1 (місце знаходження: АДРЕСА_1 ).

Вказані у клопотанні документи самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, відомості, які містяться в цих документах, можуть бути використані як докази, іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, неможливо.

За таких підстав клопотання слідчого підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 159-166, 369, 370, 371, 372, 309 КПК України,-

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого третього слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві податкової міліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, по матеріалах досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32016100030000003 від 15.01.2016 року, за ознаками складу кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 212 КК України задовольнити.

Надати старшому слідчому третього слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м. Києві ОСОБА_3 тимчасовий доступ до документів реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_3 ), що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , та дати розпорядження про надання можливості вилучення їх оригіналів, а разі їх відсутності завірених належним чином копій, а саме: реєстраційних карток з усіма додатками до них, наказів про призначення службових осіб з усіма додатками до них, протоколів загальних зборів учасників з усіма додатками до них, договорів купівлі-продажу часток у статутному капіталі з усіма додатками до них, довіреностей на представлення інтересів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_3 ), у державних органах та установах з усіма додатками до них, статутів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_3 ), описів документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційних дій, копій сторінок паспортів та ідентифікаційних кодів та інших документів юридичної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_3 ), за період з моменту реєстрації підприємств по дату винесення ухвали.

У випадку, якщо дані документи були витребувані чи проводилось їх вилучення раніше, зобов`язати уповноважених осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 надати належним чином завірені їх копії та документи, на підставі яких було витребувано чи вилучено дані документи.

Зобов`язати службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 , не розголошувати відомості досудового розслідування у кримінальному провадженні №32016100030000003 від 15.01.2016 року

Оригінал ухвали та копію ухвали надати старшому слідчому третього слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві податкової міліції ОСОБА_3 .

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Відповідно до ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.10.2019
Оприлюднено21.02.2023

Судовий реєстр по справі —754/14846/19

Ухвала від 16.10.2019

Кримінальне

Деснянський районний суд міста Києва

Лісовська О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні