Ухвала
від 15.10.2019 по справі 4/42-б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області


10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, http://zt.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

Від "15" жовтня 2019 р. м. Житомир Справа № 4/42-Б

Господарський суд Житомирської області у складі судді Макаревича В. А., за участю секретаря судового засідання Данілейко В.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Профкапітал" № б/н від 29.03.2019 про заміну кредитора у справі №4/42-Б

За заявою Дочірньої компанії "Газ України" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" (м. Київ)

До боржника Житомирського орендного підприємства теплових мереж "Житомиртеплокомуненерго" (м. Житомир)

про визнання банкрутом

інші учасники провадження у справі про банкрутство:

- Житомирське об`єднане управління Пенсійного фонду України в Житомирській області (10003, м. Житомир, вул. Перемоги, буд. 55);

- Публічне акціонерне товариство "Західінкомбанк" (43005, Волинська область, м. Луцьк, просп. Перемоги, буд. 15);

- Житомирська міська рада (10014, м. Житомир, Майдан ім. С.П.Корольова, буд. 4/2);

- Публічне акціонерне товариство "Укртрансгаз" (01021, м. Київ, Кловський узвіз, буд. 9/1) в особі філії "Управління магістральних газопроводів" "Київтрансгаз" (місцезнаходження: 03065, м. Київ, просп. Комарова, 44);

- Державна фінансова інспекція в Житомирській області (10014, м. Житомир, майдан ім. С.П. Корольова, буд. 12);

- Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Житомирі (10003, м. Житомир, пров. Львівський, 2);

Головне управління Державної фіскальної служби у Житомирській області (10003, м. Житомир, вул. Ю. Тютюнника, 7);

- Комунальне підприємство "Агентство з управління майном" Житомирської міської ради (10014, м. Житомир, вул. Щорса, 4);

- ліквідатор Борейко А.М.;

за участю в судовому засіданні:

- від кредиторів: Захарко Н.В., дов. №8782/5/06-30-10-05 від 17.10.2019 - представник Головного управління ДФС у Житомирській області ;

- від боржника: Борейко А.М. - ліквідатор;

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Господарського суду Житомирської області перебуває справа 4/42-Б про банкрутство Житомирського орендного підприємства теплових мереж "Житомиртеплокомуненерго" (м. Житомир).

Справа розглядається відповідно до вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у редакції, чинній після 19.01.2013.

01.04.2019 до суду надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю ""ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ "ПРОФКАПІТАЛ" № б/н від 29.03.2019 про заміну кредитора у справі № 4/42-Б.

У судовому засіданні розглядалась заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Профкапітал" №б/н від 29.03.2019 про заміну кредитора у справі №4/42-Б.

Представник Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Профкапітал" Бут Н. А., присутній у судовому засіданні 21.05.2019 підтримав подану до суду заяву та просив замінити кредитора у справі.

Ліквідатор Борейко А.М. у письмовому відзиві №02-14/02-03 від 21.05.2019 та у судовому засіданні не заперечував проти заміни кредитора у справі.

Розглянувши вищезазначену заяву, заслухавши пояснення представників учасників провадження у справі, суд вважає за необхідне зазначити таке.

Частиною 1 статті 2 Закону про банкрутство передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України та іншими законодавчими актами України.

Частиною 6 ст.12 Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України) передбачено, що господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Як убачається з матеріалів справи, ухвалою суду від 12.05.2014 затверджено реєстр вимог кредиторів, зокрема із внесенням до нього кредитора - Публічного акціонерного товариства "Західінкомбанк" на суму 10311753,67 грн основного боргу (четверта черга), 85,00 грн державного мита (перша черга) та 40,00 грн витрат на інформаційно - технічне забезпечення судового процесу (перша черга).

Відповідно до договору про відступлення прав вимоги від 13.02.2019 №2018-12-29-000001-7, Публічне акціонерне товариство "Західінкомбанк" (Банк) відступив Товариству з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Профкапітал" (Новий кредитор) право вимоги до боржників та /або заставодавців, іпотекодавців, поручителів, зазначених у додатках до договору від 13.02.2019.

Згідно умов даного договору Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Профкапітал" сплачує Публічному акціонерному товариству "Західінкомбанк" за права вимоги грошові кошти у сумі та у порядку, визначених цим договором (а.с. 163-164, т. 26).

Відповідно до додатку №52 до договору №2018-12-29-000001-7 права вимоги, які відступаються грунтуються на кредитному договорі №300807/2063-192 від 30.08.2007 з додатковими до нього договорами, укладеними між Банком та Житомирським орендним підприємством теплових мереж "Житомиртеплокомуненерго".

Одночасно з відступленням права вимоги за кредитним договором Банк відступає Новому кредитору права вимоги за договором, які є забезпеченням виконання зобов`язань за кредитним договором, з урахуванням усіх змін, доповнень і додатків до них, а саме:

- договір поруки від 30.08.2007, укладений між Банком та поручителем Житомирським міським виконавчим комітетом (а.с.165, т. 26).

До матеріалів справи надано належним чином завірену копію договору поруки від 30.08.2007, укладеного між КБ"Західінкомбанк" та Житомирським міським виконавчим комітетом (а.с.233, т. 26).

Відповідно до листа Житомирської міської ради №21/5134 від 14.08.2019, інформація щодо списання коштів із рахунків виконавчого комітету Житомирської міської ради в УДК у Житомирській області в рахунок погашення боргових зобов`язань Житомирського орендного підприємства теплових мереж "Житомиртеплокомуненерго" перед КБ "Західінкомбанк" відповідно до договору поруки від 30.08.2007, укладеного між КБ "Західінкомбанк" та виконавчим комітетом Житомирської міської ради в особі міського голови, відсутня.

Згідно з пунктом 2 частини 1 статті 512 Цивільного кодексу України кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Правочин щодо заміни кредитора у зобов`язанні вчиняється у такій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникло зобов`язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові. Правочин щодо заміни кредитора у зобов`язанні, яке виникло на підставі правочину, що підлягає державній реєстрації, має бути зареєстрований в порядку, встановленому для реєстрації цього правочину, якщо інше не встановлено законом. До нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом. Заміна кредитора не допускається у зобов`язаннях, нерозривно пов`язаних з особою кредитора, зокрема у зобов`язаннях про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю. Заміна кредитора у зобов`язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом. Якщо боржник не був письмово повідомлений про заміну кредитора у зобов`язанні, новий кредитор несе ризик настання несприятливих для нього наслідків. У цьому разі виконання боржником свого обов`язку первісному кредиторові є належним виконанням. (статті 513-516 Цивільного кодексу України).

Відповідно до статті 517 Цивільного кодексу України первісний кредитор у зобов`язанні повинен передати новому кредиторові документи, які засвідчують права, що передаються, та інформацію, яка є важливою для їх здійснення. Боржник має право не виконувати свого обов`язку новому кредиторові до надання боржникові доказів переходу до нового кредитора прав у зобов`язанні.

За загальним визначенням, правонаступництво - це перехід прав і обов`язків від одного суб`єкта до іншого. Правонаступництво може бути універсальним або частковим (сингулярним). За універсального правонаступництва до правонаступника (фізичної або юридичної особи) переходять усі права і обов`язки того суб`єкта, якому вони належали раніше. За часткового (сингулярного) правонаступництва від одного до іншого суб`єкта переходять лише окремі права і обов`язки.

Правонаступництво є самостійною підставою заміни кредитора у зобов`язанні. Правонаступництво слід розглядати як певний юридичний механізм похідного правонабуття, за яким до правонаступника переходять суб`єктивні права та обов`язки попередника.

У відповідності зі статтею 21 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у разі вибуття чи заміни кредитора у справі про банкрутство господарський суд за заявою правонаступника або іншого учасника (учасників) справи здійснює заміну такої сторони на будь-якій стадії провадження у справі її правонаступником.

Усі дії, вчинені у справі про банкрутство до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Згідно з статтею 52 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

З огляду на викладене, у сукупності, господарський суд приходить до висновку про необхідність задовольнити заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Профкапітал" № б/н від 29.03.2019 про заміну кредитора у справі №4/42-Б; замінити кредитора у справі - Публічне акціонерне товариство "Західінкомбанк" на нового кредитора - Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Профкапітал" (03150, м. Київ, вул. Предславинська, буд.11, ідентифікаційний код 39827967) з вимогами до Житомирського орендного підприємства теплових мереж "Житомиртеплокомуненерго" (код 05478806, адреса: м. Житомир, вул. Київська, 48) на суму 10 311753,67 грн основного боргу (вимоги 4-ї черги), 85 грн державного мита (вимоги 1-ї черги) та 40 грн витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу (вимоги 1-ї черги) та зобов`язати ліквідатора Житомирського орендного підприємства теплових мереж "Житомиртеплокомуненерго" Борейка А.М. внести відповідні зміни до реєстру вимог кредиторів Житомирського орендного підприємства теплових мереж "Житомиртеплокомуненерго" .

Керуючись ст.ст. 52, 233 - 235 ГПК Українист.ст.ст.21, 37 - 46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Профкапітал" № б/н від 29.03.2019 про заміну кредитора у справі №4/42-Б.

2. Замінити кредитора у справі - Публічне акціонерне товариство "Західінкомбанк" на нового кредитора - Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Профкапітал" (03150, м. Київ, вул. Предславинська, буд.11, ідентифікаційний код 39827967) з вимогами до Житомирського орендного підприємства теплових мереж "Житомиртеплокомуненерго" (код 05478806, адреса: м. Житомир, вул. Київська, 48) на суму 10 311753,67 грн основного боргу (вимоги 4-ї черги), 85 грн державного мита (вимоги 1-ї черги) та 40 грн витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу (вимоги 1-ї черги).

3. Зобов`язати ліквідатора Житомирського орендного підприємства теплових мереж "Житомиртеплокомуненерго" Борейка А.М. внести відповідні зміни до реєстру вимог кредиторів Житомирського орендного підприємства теплових мереж "Житомиртеплокомуненерго" .

Ухвала господарського суду набирає законної сили з моменту її прийняття та підлягає оскарженню.

Апеляційна скарга на ухвалу господарського суду подається протягом десяти днів з дня її проголошення до Північно-Західного апеляційного господарського суду або через Господарський суд Житомирської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного тексту ухвали.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/sud5007/.

Суддя Макаревич В.А.

Відомість розсилки:

1 - у справу;

2 - Борейко А. М . ( АДРЕСА_1 ) (рек.)

3 - ДК "Газ України" НАК "Нафтогаз України" (04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 1) (рек. )

4 - Житомирське об`єднане УПФУ в Житомирській області (10003, м. Житомир, вул. Перемоги, буд. 55) (рек.)

5 - Житомирська міська рада (10014, м. Житомир, майдан С.П.Корольова, 4/2) (рек.)

6 - ПАТ "Укртрансгаз" (01021, м. Київ, Кловський узвіз, буд. 9/1) (рек.)

7 - ГУ ДФС у Житомирській області (10003, м. Житомир, вул. Ю. Тютюнника, 7) - (рек.)

8 - Управління ВД ФСС України у Житомирській області (10014, м. Житомир, Бульвар Новий, 5) (рек.)

9 - Житомирська ОДПІ ГУ ДФС України у Житомирській області (м-н Перемоги, 2 , м. Житомир, 10014) (рек.)

10 - КП "Агентство з управління майном" Житомирської міської ради (10014, м. Житомир, вул. Покровська, 4) (рек.)

11 - Північний офіс Держаудитслужби (04053, м. Київ, вул. Січових стрільців, буд. 18) (рек.)

12 - Довжаниці О.С. на. адресу: 10004, м. Житомир, провул. Пограничний,14 - реком.

13- ТОВ "Фінансова компанія "Профкапітал" (03150, м. Київ, вул. Предславинська, 11) (рек. з пов.)

Дата ухвалення рішення15.10.2019
Оприлюднено17.10.2019
Номер документу84978023
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство: - Житомирське об`єднане управління Пенсійного фонду України в Житомирській області (10003, м. Житомир, вул. Перемоги, буд. 55); - Публічне акціонерне товариство "Західінкомбанк" (43005, Волинська область, м. Луцьк, просп. Перемоги, буд. 15); - Житомирська міська рада (10014, м. Житомир, Майдан ім. С.П.Корольова, буд. 4/2); - Публічне акціонерне товариство "Укртрансгаз" (01021, м. Київ, Кловський узвіз, буд. 9/1) в особі філії "Управління магістральних газопроводів" "Київтрансгаз" (місцезнаходження: 03065, м. Київ, просп. Комарова, 44); - Державна фінансова інспекція в Житомирській області (10014, м. Житомир, майдан ім. С.П. Корольова, буд. 12); - Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Житомирі (10003, м. Житомир, пров. Львівський, 2); Головне управління Державної фіскальної служби у Житомирській області (10003, м. Житомир, вул. Ю. Тютюнника, 7); - Комунальне підприємство "Агентство з управління майном" Житомирської міської ради (10014, м. Житомир, вул. Щорса, 4); - ліквідатор Борейко А.М.;

Судовий реєстр по справі —4/42-б

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 28.02.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 31.01.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 12.12.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 23.10.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 22.08.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні