Ухвала
від 16.10.2019 по справі 541/2678/18
МИРГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 541/2678/18

Провадження № 1-кс/541/1334/2019

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

вул. Гоголя, 133, м. Миргород, Полтавська область, Україна, 37600

У Х В А Л А

16 жовтня 2019 рокум.Миргород

Миргородський міськрайонний суд Полтавської в складі

слідчого судді ОСОБА_1 ,

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

з участю слідчого Миргородського ВП ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання слідчого СВ Миргородського ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №42018171260000102 від 17.10.2018 внесеному до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України,

в с т а н о в и в :

16.10.2019 до слідчого судді надійшло клопотання слідчого СВ Миргородського ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 , яке погоджене із прокурором Миргородської місцевої прокуратури Полтавської області ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №42018171260000102 від 17.10.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України, до 6 (шести) місяців, тобто до11.04.2020 року.

В ході розгляду клопотання слідчий просив його задовольнити, оскільки строк досудового розслідування в кримінальному провадженні спливає 17.10.2019, однак прийняти законне та обґрунтоване рішення по вищевказаному кримінальному провадженню до вказаного строку не представляється можливим, так як не виконані ухвали слідчого судді Миргородського міськрайонного суду Полтавської області про призначення по справі комплексної судової пожежно-технічної експертизи та експертизи в галузі охорони праці та безпеки життєдіяльності. Кримінальне провадження для проведення експертних досліджень направлено до Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім.. заслуженого професора М.С. Бокаріуса, де і перебуває на даний час.

Експертизи не можуть бути виконані до закінчення строку досудового розслідування у зв`язку зі значною завантаженістю експертів. Одночасно об`єктивними підставами для продовження строків досудового розслідування вказував на особливу складність кримінального провадження, враховуючи кількість призначених експертиз, тривалість їх виконання, а також необхідність вчинення інших процесуальних дій та складання процесуальних документів що унеможливлює завершення досудового розслідування в строк до 17 жовтня 2019 року. Зважаючи на викладене, просив слідчого суддю продовжити строк досудового розслідування кримінального провадження до 6 місяців.

Заслухавши думку слідчого, вивчивши матеріали клопотання суд приходить до наступного висновку.

Встановлено, що слідчим відділом Миргородського ВП ГУНП в Полтавській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018171260000102 від 17.10.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України.

З клопотання,наданого нарозгляд слідчогосудді вбачається,що робота ряду автозаправочних пунктів, що знаходяться в м. Миргороді та с. Гаркушенці Миргородського району проводиться без дотримання нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки, допускаються порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою , що створило загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків.

Під час досудового розслідування призначено комплексну судову пожежно-технічну експертизу та експертизу в галузі охорони праці та безпеки життєдіяльності.

Строк досудового розслідування в кримінальному провадженні спливає 17.10.2019, однак завершити досудове розслідування до вказаного строку неможливо з огляду на особливу складність досудового розслідування, обсяг та специфіку процесуальних дій, необхідних для здійснення досудового розслідування.

Крім того, у кримінальному провадженні ухвалою слідчого судді Миргородського міськрайонного суду Полтавської області призначено комплексну судову пожежно-технічну експертизу та експертизу в галузі охорони праці та безпеки життєдіяльності, виконання якої доручено експертам Харківського НДІ судових експертиз ім. М.С. Бокаріуса (а.с.8-12). Виконання експертних досліджень до закінчення строку досудового розслідування по даному кримінальному провадженню неможливе, так як може бути здійснено лише у термін більший ніж 90 календарних днів у зв`язку із значною завантаженістю експертів .

На час розгляду клопотання повідомлення про підозру за описаним вище фактом жодній фізичній особі не вручено.

Згідно ст. 12 КК України, злочин, передбачений ч. 1 ст.272 КК України, відноситься до злочинів невеликої тяжкості.

Пунктом 2 абзацу 2 ч. 1 ст. 219КПКУкраїни передбачено, що строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить дванадцять місяців у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості.

Як встановлено ст.295-1 КПК України, у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Частиною 1 ст. 294 КПК України передбачено, що якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у зазначений строк, то він може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу, тобто на строк до шести місяців щодо злочинів невеликої або середньої тяжкості.

В силу ч. 4 ст. 294 КПК України вказаної статті строк досудового розслідування злочину може бути продовжений до трьох місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до шести місяців внаслідок особливої складності провадження, до дванадцяти місяців внаслідок виняткової складності провадження.

Відповідно до ст. 2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Статтею 28КПКУкраїни однією з засад кримінального провадження визначено дотримання розумних строків його здійснення.

Так, під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень. Розумні строки не можуть перевищувати передбачені цим Кодексом строки виконання окремих процесуальних дій або прийняття окремих процесуальних рішень.

Проведення досудового розслідування у розумні строки забезпечує прокурор, слідчий суддя (в частині строків розгляду питань, віднесених до його компетенції), а судового провадження - суд.

Критеріями для визначення розумності строків кримінального провадження є:

1) складність кримінального провадження, яка визначається з урахуванням кількості підозрюваних, обвинувачуваних та кримінальних правопорушень, щодо яких здійснюється провадження, обсягу та специфіки процесуальних дій, необхідних для здійснення досудового розслідування тощо;

2) поведінка учасників кримінального провадження;

3) спосіб здійснення слідчим, прокурором і судом своїх повноважень.

Відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 28 КПК України одним із критеріїв визначення розумних строків є складність кримінальних проваджень, яка визначається з урахуванням кількості підозрюваних, обвинувачених та кримінальних правопорушень, щодо яких здійснюється провадження, обсягу та специфіки процесуальних дій, необхідних для здійснення досудового розслідування тощо.

З матеріалів долучених до клопотання, про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №42018171260000102 від 17.10.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України та обставин з`ясованих в ході розгляду клопотання вбачається, що провести вказані процесуальні дії у передбачений законом строк не виявилося можливим у зв`язку із особливою складністю кримінального провадження, оскільки по даній справі призначена комплексна судова пожежно-технічна та в галузі охорони праці та збезпеки життєдіяльності експертиза та враховуючи повідомлення експерта про строки виконання ухвали слідчого судді.

На підставі вищевикладеного, слідчим доведено необхідність продовження строку досудового розслідування для виконання завдань кримінального провадження, однак слідчий суддя вважає, що вищезазначений строк, а саме три місяці буде достатнім для виконання органом досудового розслідування слідчих (розшукових) та процесуальних дій, про які зазначено в клопотанні, а також інших слідчих дій які необхідно вчинити з метою з`ясування обставин вчинення правопорушення та завершення досудового розслідування.

Керуючись ст. ст. 2, 7, 9, 28, 94, 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя ,

п о с т а н о в и в :

Клопотання слідчого СВ Миргородського ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 від 11 жовтня 2019 року про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42018171260000102 внесеному до ЄРДР 17.10.2018 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України задовольнити частково.

Продовжити строк досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018171260000102 від 17.10.2018 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України до 3-х місяців, тобто до 17 січня 2020 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_5

Дата ухвалення рішення16.10.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84991415
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №42018171260000102 від 17.10.2018 внесеному до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України

Судовий реєстр по справі —541/2678/18

Ухвала від 12.05.2021

Кримінальне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Куцин В. М.

Ухвала від 18.08.2020

Кримінальне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Куцин В. М.

Ухвала від 09.04.2020

Кримінальне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Андрущенко-Луценко С. В.

Ухвала від 16.01.2020

Кримінальне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Куцин В. М.

Ухвала від 16.01.2020

Кримінальне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Куцин В. М.

Ухвала від 16.10.2019

Кримінальне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Андрущенко-Луценко С. В.

Ухвала від 19.06.2019

Кримінальне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Городівський О. А.

Ухвала від 05.03.2019

Кримінальне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Куцин В. М.

Ухвала від 26.12.2018

Кримінальне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Куцин В. М.

Ухвала від 26.12.2018

Кримінальне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Куцин В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні