Ухвала
від 18.10.2019 по справі 910/14342/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про відмову у видачі судового наказу

м. Київ

18.10.2019Справа №910/14342/19

Суддя господарського суду міста Києва Бойко Р.В., розглянувши заяву Приватного акціонерного товариства "Київхліб" (04080, м. Київ, вул. Межигірська, буд. 83; ідентифікаційний код 00381574)

про видачу судового наказу за вимогою

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Метомгруп" (03115, м. Київ, вул. Святошинська, буд. 34; ідентифікаційний код 41132051) щодо стягнення суми попередньої оплати у розмірі 15 450,00 грн.,

ВСТАНОВИВ:

У жовтні 2019 року до господарського суду міста Києва надійшла заява Приватного акціонерного товариства "Київхліб" про видачу судового наказу за вимогою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Метомгруп" щодо стягнення суми попередньої оплати у розмірі 15 450,00 грн.

В обґрунтування своєї заяви Приватне акціонерне товариство "Київхліб" вказує, що ним на виконання своїх зобов`язань за Договором поставки №290119/2-01 від 29.01.2019 було перераховано Товариству з обмеженою відповідальністю "Метомгруп" суму попередньої оплати за товар, проте боржником не було виконано своїх зобов`язань з поставки відповідного товару.

У зв`язку з наведеним, заявником було направлено боржнику вимогу про повернення суми попередньої оплати, яка частково була задоволена Товариством з обмеженою відповідальністю "Метомгруп".

В той же час, Приватне акціонерне товариство "Київхліб" зазначає про наявність у Товариства з обмеженою відповідальністю "Метомгруп" зобов`язання з повернення суми попередньої оплати в частині 15 450,00 грн.

У відповідності до приписів ч. 1 ст. 148 Господарського процесуального кодексу України судовий наказ може бути видано тільки за вимогами про стягнення грошової заборгованості за договором, укладеним у письмовій (в тому числі електронній) формі, якщо сума вимоги не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно з ч. 2 ст.148 Господарського процесуального кодексу України особа має право звернутися до суду з вимогами, визначеними у частині першій цієї статті, в наказному або спрощеному позовному провадженні на свій вибір.

Як встановлено судом, предметом заяви Приватного акціонерного товариства "Київхліб" є стягнення з боржника, як постачальника за Договором поставки №290119/2-01 від 29.01.2019, суми попередньої оплати у зв`язку з невиконанням останнім свого обовязку із поставки товару.

Водночас, відповідно до ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

В силу приписів ч. 1 ст. 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Сторонами у договорі Договору було визначено наявність у Товариства з обмеженою відповідальністю "Метомгруп" обов`язку з поставки товару, який не є грошовим зобов`язанням.

Заявник вказує, що боржником не було виконано зобов`язання з передання товару у визначений Договором поставки №290119/2-01 від 29.01.2019 строк, а тому Приватним акціонерним товариством "Київхліб" було реалізовано своє право вимоги повернення суми попередньої оплати, передбачене ст. 693 Цивільного кодексу України.

Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (п. 1 ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України).

Частиною 3 статті 11 Цивільного кодексу України встановлено, що цивільні права та обов`язки можуть виникати безпосередньо з актів цивільного законодавства.

З аналізу норми ст. 693 Цивільного кодексу України вбачається, що внаслідок реалізації покупцем свого передбаченого ст. 693 Цивільного кодексу України права вимоги повернення суми попередньої оплати від продавця, у постачальника, що прострочив виконання своїх зобов`язань за договором поставки, припиняється зобов`язання поставки товару та на підставі норми Цивільного кодексу України виникає грошове зобов`язання перед покупцем щодо повернення суми попередньої оплати у встановлений ч. 2 ст. 530 Цивільного кодексу України строк.

Тобто, обов`язок продавця (постачальника) з повернення покупцю суми попередньої оплати виникає не на підставі договору, а на підставі норми законодавства, у зв`язку з чим таке зобов`язання є позадоговірним.

Таким чином, заява Приватного акціонерного товариства "Київхліб" про видачу судового наказу фактично обґрунтована не наявністю у Товариства з обмеженою відповідальністю "Метомгруп" зобов`язань за договорами, а наявністю позадоговірних зобов`язань.

Проте, суд зазначає, що такі вимоги заявника не можуть бути розглянуті судом в порядку наказного провадження, оскільки сторонами у Договорі поставки №290119/2-01 від 29.01.2019 не встановлено обов`язку боржника зі сплати на користь заявника коштів (в тому числі, в якості повернення суми попередньої оплати), а під час розгляду вимог в порядку наказного провадження та видачі судового наказу суд не розглядає обґрунтованість заявлених заявником вимог по суті.

За приписами п. 3 ч. 1 ст. 152 Господарського процесуального кодексу України суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо заявлено вимогу, яка не відповідає вимогам статті 148 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 2 ст.152 Господарського процесуального кодексу України про відмову у видачі судового наказу суддя постановляє ухвалу не пізніше десяти днів з дня надходження до суду заяви про видачу судового наказу.

Оскільки заявником не дотримано вимог ч. 1 ст. 148 Господарського процесуального кодексу України, суд дійшов висновку щодо відмови у видачі судового наказу.

При цьому, відповідно до положення ч. 2 ст. 151 Господарського процесуального кодексу України у разі відмови у видачі судового наказу або в разі скасування судового наказу внесена сума судового збору стягувачу не повертається.

Разом з тим, за приписами ч. 2 ст. 153 Господарського процесуального кодексу України відмова у видачі судового наказу з підстав, передбачених пунктами 3 - 6 частини першої статті 152 цього Кодексу, унеможливлює повторне звернення з такою самою заявою.

Заявник у цьому випадку має право звернутися з тими самими вимогами у порядку позовного провадження.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 150, 152, 153, 154, 232 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Відмовити Приватному акціонерному товариству "Київхліб" у видачі судового наказу про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Метомгруп" суми попередньої оплати у розмірі 15 450,00 грн.

2. Роз`яснити Приватному акціонерному товариству "Київхліб", що у відповідності до приписів ч. 2 ст. 151 Господарського процесуального кодексу України у разі відмови у видачі судового наказу внесена сума судового збору заявнику не повертається. Однак, у разі пред`явлення заявником позову до боржника у порядку позовного провадження сума судового збору, сплаченого за подання заяви про видачу судового наказу, зараховується до суми судового збору, встановленої за подання позовної заяви.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання (18.10.2019) та може бути оскаржена протягом десяти днів шляхом подання у відповідності до п. 17.5 ч. 1 ПЕРЕХІДНИХ ПОЛОЖЕНЬ Господарського процесуального кодексу України апеляційної скарги до Північного апеляційного господарського суду або через господарський суд міста Києва.

Суддя Р.В. Бойко

.

Дата ухвалення рішення18.10.2019
Оприлюднено21.10.2019
Номер документу85012376
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/14342/19

Ухвала від 18.10.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні