Постанова
від 15.10.2019 по справі 319/746/19
ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Дата документу 15.10.2019 Справа № 319/746/19

ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Єдиний унікальний № 319/746/19

Провадження №22-ц/807/2794/19

Головуючий в 1-й інстанції - Мальований В.О.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 жовтня 2019 року місто Запоріжжя

Запорізький апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого, судді-доповідачаКухаря С.В., суддів:Крилової О.В., Полякова О.З., секретарСеменчук О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за апеляційною скаргою державного підприємства Запорізький облавтодор Відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України на ухвалу Куйбишевського районного суду Запорізької області від 24 червня 2019 року, постановлену у смт Більмак у справі за поданням начальника Більмацького районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції Запорізької області Гладнєва Г.А. про звернення стягнення на грошові кошти, що належать особі, яка має заборгованість перед боржником - філією Куйбишевський райавтодор ДП Запорізький облавтодор ВАТ ДАК Автомобільні дороги України ,-

В С Т А Н О В И В:

До Куйбишевського районного суду Запорізької області на підставі ст. 440 ЦПК України та ст. 53 Закону України Про виконавче провадження звернувся начальник Більмацького районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області з поданням про звернення стягнення на грошові кошти, що належать особі, яка має заборгованість перед боржником - філією Куйбишевський райавтодор ДП Запорізький облавтодор ВАТ ДАК Автомобільні дороги України . В обґрунтування подання зазначалось, що на примусовому виконанні у Більмацькому РВ ДВС ГТУЮ у Запорізькій області перебуває зведене виконавче провадження ЄДРВП №45268634 по стягненню з боржника на користь держави боргів. Станом на 19.06.2019 до складу зведеного виконавчого провадження входить 26 виконавчих провадження на суму 538152,09 грн. Заходи щодо примусового виконання, що здійснюються заявником відносно боржника, не дають позитивних результатів, оскільки кошти на його банківських рахунках відсутні, майно боржника, на яке може бути звернено стягнення відсутнє, рухоме та нерухоме майно, яке перебуває на балансі боржника, є власністю ДП Запорізький облавтодор ВАТ ДАК Автомобільні дороги України і перебуває у боржника в користуванні. 18.06.2019 у Більмацького РВ ДВС з`явилась інформація про те, що боржником та комунальним підприємством "Благоустрій" Більмацької селищної ради Запорізької області укладено договір №2, підписаний сторонами 18.06.2019, про надання боржником послуг по поточному ремонту пр.Поштовий в смт.Більмак на загальну суму 63 214,24 грн. Згідно даного договору для отримання зароблених коштів боржник надав банківський рахунок в АТ "Сбербанк" МФО 320627 № НОМЕР_1 , який не є рахунком боржника. За таких умов відповідно до ст. 440 ЦПК та ст. 53 Закону України Про виконавче провадження заявник просив надати дозвіл на звернення стягнення на грошові кошти, належні боржнику за зазначеним договором №2 від 18.06.2019, також заборонити КП "Благоустрій Більмацької селищної ради вчиняти дії щодо погашення заборгованості за договором №2 від 18.06.2019 за виконані роботи по наданню боржником послуг по поточному ремонту дороги по пр.Поштовий в смт.Більмак до закінчення розгляду питання про звернення стягнення на грошові кошти.

Ухвалою Куйбишевського районного суду Запорізької області від 24 червня 2019 року подання начальника Більмацького районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції Запорізької області Гладнєва Г.А. про звернення стягнення на грошові кошти, що належать особі, яка має заборгованість перед боржником - філією Куйбишевський райавтодор ДП Запорізький облавтодор ВАТ ДАК Автомобільні дороги України задоволено частково.

Звернуто стягнення на грошові кошти в сумі 63 214 (шістдесят три тисячі двісті чотирнадцять) гривень 24 копійки, належні філії Куйбишевський райавтодор дочірнього підприємства Запорізькій облавтодор відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України (ідентифікаційний код 26249702, Запорізька область, смт. Більмак, вул. Смирнова, 25) згідно договору №2 від 18.06.2019 за виконання роботи по наданню послуг по поточному ремонту дороги по пр. Поштовий, в смт. Більмак Запорізької області від комунального підприємства "Благоустрій" Більмацької селищної ради Більмацького району Запорізької області (ідентифікаційний код 33579794 рахунок № НОМЕР_2 в ГУДКСУ у Запорізькій області МФО 813015) шляхом перерахування коштів згідно договору №2 від 18.06.2019 на депозитний рахунок Більмацького РВ ДВС ГТУЮ у Запорізькій області (ЄДРПОУ 34252421) №37316000000466 в Державній казначейській службі України м. Києва МФО 820172 для їх подальшого розподілу та перерахуванню за зведеним виконавчим провадженням ЄДРВП №45268634. В задоволенні іншої частини подання відмовлено.

Не погоджуючись з вказаною ухвалою суду державне підприємство Запорізький облавтодор Відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України подало апеляційну скаргу, в якій посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просить ухвалу суду скасувати.

Узагальненими доводами апеляційної скарги є те що, філія Куйбишевський райавтодор дочірнього підприємства Запорізькій облавтодор відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України не є юридичною особою, а є відокремленим підрозділом державного підприємства Запорізький облавтодор Відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України , а тому у виконавчої служби не було підстав для вчинення виконавчих дії щодо філії, оскільки вона не може бути стороною виконавчого провадження. Ухвалою господарського суду Запорізької області порушено провадження про банкрутство ДП Запорізький облавтодор та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів і на період провадження у справі про банкрутство, всі спори повинні розглядатися господарським судом.

Відповідно до відзиву на апеляційну скаргу начальник Більмацького районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції Запорізької області Гладнєв Г.А. зазначає, що під час розгляду справи судом першої інстанції надано належну правову оцінку правовідносинам, що склалися між сторонами у справі, з`ясовано їх правову природу та як наслідок винесено обґрунтоване та законне рішення, а доводи апеляційної скарги є безпідставними та необґрунтованими. В зв`язку з наведеним, просить апеляційну скаргу залишити без задоволення, а рішення суду першої інстанції без змін.

Заслухавши у засіданні апеляційного суду суддю - доповідача, перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції та обставини справи в межах доводів апеляційної скарги і вимог, заявлених в суді першої інстанції, суд апеляційної інстанції вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п. 6 ст. 374 ЦПК України суд апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги має право скасувати ухвалу, що перешкоджає подальшому провадженню у справі, і направити справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

В силу вимог ст. 379 ЦПК України підставами для скасування ухвали суду, що перешкоджає подальшому провадженню у справі, і направлення справи для продовження розгляду до суду першої інстанції, є: неповне з`ясування судом обставин, що мають значення для справи; недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд першої інстанції вважає встановленими; невідповідність висновків суду обставинам справи; порушення норм процесуального права чи неправильне застосування норм матеріального права, які призвели до постановлення помилкової ухвали.

Судом першої інстанції встановлено, що на виконанні Більмацького РВ ДВС ГТУЮ у Запорізькій області перебуває зведене виконавче провадження ЄДРВП №45268634 по стягненню з філії Куйбишевський райавтодор ДП Запорізький облавтодор ВАТ ДАК Автомобільні дороги України на користь держави боргів. Згідно облікової картки на зведене виконавче провадження, станом на 19.06.2019 до складу зведеного виконавчого провадження входить 26 виконавчих провадження на суму 538 152,09 грн. ( а.с.13-14).

Відповідно до договору №2 на надання послуг поточного ремонту дороги пр. Поштовий в смт. Більмак Більмацького району Запорізької області від 18.06.2019, укладеного між комунальним підприємством "Благоустрій" Більмацької селищної ради Запорізької області та філією Куйбишевський райавтодор ДП Запорізький облавтодор ВАТ ДАК Автомобільні дороги України ( далі за такстом Підрядник), Підрядник бере на себе зобов`язання своїми силами і засобами, на власник ризик роботи по об`єкту: поточний ремонт дороги по пр.Поштовий смт.Більмак Більмацького району Запорізької області. Договором визначена ціна робіт, що доручені Підряднику і складає 63 214,24 грн, в тому числі і ПДВ 10 535,71 грн. Розрахунок з Підрядником за виконані роботи Замовник здійснює не пізніше 5 днів місяця, за який підписано акт виконаних робіт ( а.с.10-11).

Згідно даного договору, Підрядником зазначено банківський рахунок в АТ "Сбербанк" МФО 320627 № НОМЕР_1 .

Суд першої інстанції постановляючи оскаржувану ухвалу, враховуючи наявність на виконанні заявника зведеного виконавчого провадження на значну суму, наявність договору №2 на надання послуг поточного ремонту дороги пр. Поштовий в смт. Більмак Більмацького району Запорізької області від 18.06.2019, відповідно до умов якого філія Куйбишевський райавтодор ДП Запорізький облавтодор ВАТ ДАК Автомобільні дороги України за проведений поточний ремонт отримає кошти в розмірі 63214,24 грн. та встановлену законом обов`язковість виконання рішень, що перебувають на виконанні у заявника, вважав, що подання начальник Більмацького районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції Запорізької області Гладнєва Г.А. підлягає задоволенню в частині звернення стягнення на грошові кошти, належні філії Куйбишевський райавтодор ДП Запорізький облавтодор ВАТ ДАК Автомобільні дороги України .

Між тим, з такими висновками суду першої інстанції, колегія суддів апеляційного суду не погоджується, в зв`язку з наступним.

Відповідно до ст. 263 ЦПК України, судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Судове рішення має відповідати завданню цивільного судочинства, визначеному цим Кодексом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

За правилами ч. 1 ст. 440 ЦПК України, суд, що розглядав справу як суд першої інстанції, може за заявою стягувача або державного чи приватного виконавця звернути стягнення на грошові кошти, що належать особі, яка має заборгованість перед боржником, яка не оспорюється зазначеною особою або підтверджена судовим рішенням, що набрало законної сили.

Суд першої інстанції при постановленні оскаржуваної ухвали зазначає про наявність зведеного виконавчого провадження ЄДРВП №45268634 по стягненню з філії Куйбишевський райавтодор ДП Запорізький облавтодор ВАТ ДАК Автомобільні дороги України на користь держави боргів.

Згідно облікової картки на зведене виконавче провадження, станом на 19.06.2019 до складу зведеного виконавчого провадження входить 26 виконавчих проваджень на суму 538 152,09 грн. ( а.с.13-14).

Між тим, за текстом ухвали не зазначено, які саме судові рішення виконуються.

Судом не досліджені питання, щодо того, яким судом та відповідно до правил якого судочинства ухвалені рішення, що перебувають на виконанні, не вирішено питання про залучення до участі у справі всіх стягувачів.

Окрім цього суд в оскаржуваній ухвалі зазначає боржника за виконавчим провадженням - філію Куйбишевський райавтодор ДП Запорізький облавтодор ВАТ ДАК Автомобільні дороги України . З матеріалів наданих до даної справи у відсутність виконавчих документів неможливо встановити, хто є боржником - філія чи юридична особа, на що є посилання у апеляційній скарзі.

При вищевикладених обставинах, допущені судом порушення норм процесуального права призвели до постановлення помилкової (передчасної) ухвали, яка підлягає скасуванню з направленням справи для продовження розгляду до суду першої інстанції.

В зв`язку з наведеним, колегія суддів дійшла до висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, ухвала суду скасуванню з направленням справи для продовження розгляду процесуального питання.

Керуючись ст.ст. 367, 374, 379, 381-383 ЦПК України, апеляційний суд у складі колегії суддів,-

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу державного підприємства Запорізький облавтодор Відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України задовольнити.

Ухвалу Куйбишевського районного суду Запорізької області від 24 червня 2019 року у цій справі скасувати, справу направити до суду першої інстанції для продовження розгляду процесуального питання.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття, проте може бути оскаржена безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складання повної постанови.

Повна постанова складена 18 жовтня 2019 року.

Судді: С. В. Кухар

О. В. Крилова

О. З. Поляков

Дата ухвалення рішення15.10.2019
Оприлюднено19.10.2019
Номер документу85025154
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —319/746/19

Ухвала від 23.03.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 27.02.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Постанова від 12.02.2020

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Гончар М. С.

Ухвала від 26.12.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Гончар М. С.

Ухвала від 24.12.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Гончар М. С.

Ухвала від 21.11.2019

Цивільне

Куйбишевський районний суд Запорізької області

Мальований В. О.

Ухвала від 21.11.2019

Цивільне

Куйбишевський районний суд Запорізької області

Мальований В. О.

Ухвала від 11.11.2019

Цивільне

Куйбишевський районний суд Запорізької області

Мальований В. О.

Постанова від 15.10.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Ухвала від 31.07.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні