Рішення
від 18.10.2019 по справі 352/1258/19
ТИСМЕНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 352/1258/19

Провадження № 2/352/806/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 жовтня 2019 року м. Івано-Франківськ

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого - судді Гургули В. Б.,

секретаря Кожуховської О. І.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про продовження строку для прийняття спадщини,-

в с т а н о в и в :

Позивачка звернулась до суду з позовною заявою до відповідачки про продовження строку для прийняття спадщини.

Свою позовну заяву обґрунтовувала тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Рибне Тисменицького району помер її батько ОСОБА_3 . Після смерті останнього відкрилась спадщина на належне йому майно, яке складається з житлового будинку по АДРЕСА_1 ; 1 АДРЕСА_2 частки квартири АДРЕСА_3 , земельної ділянки з кадастровим номером 2625885001:01:001:0164, розміром 0,2049 га, яка розташована по АДРЕСА_4 , що призначена для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд і земельна ділянка площею 0,1399 га, державний акт серії ІФ №13-28/2-310, яка розташована в с. Рибне та призначена для будівництва та облуговування житлового будинку.

Згідно з заповітом батька, складеного приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу Личуком Т.В. 04 вересня 2018 року вона є єдиним спадкоємцем за заповітом на спадкове майно. Позивачка зазначає, що спадкоємцем за законом є її мати ОСОБА_2 .

21 червня 2019 року вона звернулась до приватного нотаріуса Тисменицького нотаріального округу Магас О.Є. про видачу їй свідоцтва про право на спадщину після смерті батька, але отримала відмову через пропуск нею строку для прийняття спадщини.

Позивачка стверджує, що строк дійсно пропущений через те, що її дочка ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , хворіє і з 14 березня по 25 квітня 2019 року проходила обстеження ЕЕГ, РЕГ, ЕКГ та обстеження психолога, проводилась терапія і сімейна психотерапія. Зазначає, що за станом здоров`я дочка потребувала регулярних оглядів лікаря в присутності батьків.

Позивачка в підготовче судове засідання не з`явилась, від неї до суду надійшла заява, в якій вона просить розглядати справу без її участі, позов підтримує та просить задовольнити.

Відповідачка в підготовче судове засідання не з`явилась, у поданій суду заяві просить розгляд справи здійснювати без її участі, позовні вимоги визнає та щодо їх задоволення не заперечує.

Суд вважає, що судове засідання можливо провести без участі сторін, на підставі наявних у справі доказів, без фіксування судового засідання технічними засобами, що буде відповідати вимогам ч.2 ст.247 ЦПК України.

За змістом ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Дослідивши матеріали справи суд вважає, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Рибне Тисменицького району помер батько позивачки ОСОБА_3 . Після смерті останнього відкрилась спадщина на належне йому майно, яке складається з житлового будинку по АДРЕСА_1 ; 1 АДРЕСА_2 частки квартири АДРЕСА_3 , земельної ділянки з кадастровим номером 2625885001:01:001:0164, розміром 0,2049 га, яка розташована по АДРЕСА_4 , що призначена для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд і земельна ділянка площею 0,1399 га, державний акт серії ІФ №13-28/2-310, яка розташована в с. Рибне та призначена для будівництва і облуговування житлового будинку.

Згідно з заповітом батька, складеного приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу Личуком Т.В. 04 вересня 2018 року, позивачка є єдиним спадкоємцем за заповітом на спадкове майно. Спадкоємцем за законом є її мати ОСОБА_2 .

21 червня 2019 року позивачка звернулась до приватного нотаріуса Тисменицького нотаріального округу Магас О.Є. про видачу їй свідоцтва про право на спадщину після смерті батька, але отримала відмову через пропуск нею строку для прийняття спадщини.

Цей строк нею дійсно пропущений через те, що її дочка ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , хворіє і з 14 березня по 25 квітня 2019 року проходила обстеження ЕЕГ, РЕГ, ЕКГ та обстеження психолога, проводилась терапія і сімейна психотерапія. Зазначає, що за станом здоров`я дочка потребувала регулярних оглядів лікаря в присутності батьків.

Вищевказані обставини підтверджуються довідкою психологічного диспансеру від 26.06.2019 року, копією заповіту, копією свідоцтва про смерть ОСОБА_3 від 03 жовтня 2018 року серія НОМЕР_1 , письмовим роз`ясненням нотаріуса, копією свідоцтва про право власності на домоволодіння АДРЕСА_4 , копією свідоцтва про право власності на 1/3 частку кв. АДРЕСА_3 , копією свідоцтва про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку по АДРЕСА_4 , копією державного акта на вказану земельну ділянку, копією державного акта серії ІФ №13-28/2-310, копією свідоцтва про народження, копіями свідоцтв про шлюб.

Відповідно до ч.1 ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно з положеннями ст.1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до п.24 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008р. № 7, вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Враховуючи обставини, на які посилається позивачка в своєму позові, суд вважає, що вони є поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини та за можливе визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 батька ОСОБА_3 .

Таким чином, суд вважає необхідним позов ОСОБА_1 задовольнити в повному обсязі.

На підставі наведеного, відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України, керуючись ст. ст. 200, 263-265 ЦПК України, суд -

у х в а л и в :

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для прийняття спадщини за заповітом після смерті її батька ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жителя с. Рибне Тисменицького району Івано-Франківської області, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , тривалістю три місяці з часу набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивачка:

ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_5 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Відповідачка:

ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_6 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Суддя Гургула В.Б.

СудТисменицький районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення18.10.2019
Оприлюднено20.10.2019
Номер документу85035778
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —352/1258/19

Рішення від 18.10.2019

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

Гургула В. Б.

Ухвала від 27.06.2019

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

Гургула В. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні