Ухвала
від 08.10.2019 по справі 761/38493/19
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/38493/19

Провадження № 1-кс/761/26393/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 жовтня 2019 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого СУ ГУНП у м. Києві капітана поліції ОСОБА_3 , внесене по кримінальному провадженню за № 12018100000000493 від 04.06.2018, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191 КК України, про тимчасовий доступ до документів з можливістю їх вилучення, які перебувають в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що за адресою: АДРЕСА_1 , -

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий СУ ГУНП у м. Києві капітан поліції ОСОБА_3 , по кримінальному провадженню за №12018100000000493 від 04.06.2018, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191 КК України, за погодженням із прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_4 , звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до документів із правом їх вилучення, які перебувають в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що за адресою: АДРЕСА_1 .

Клопотання обґрунтовується тим, що у провадженні слідчого управління ГУ НП у м. Києві перебувають матеріали кримінального провадження внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018100000000493 від 04.06.2018 за фактом розтрати державних коштів службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та ІНФОРМАЦІЯ_4 (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) на загальну суму понад 6,0 млн. гривень, за ознаками кримінального правопорушення, що кваліфікується за ч. 5 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у 2018 році неодноразово ставало переможцем державних конкурсних торгів замовником яких виступав ІНФОРМАЦІЯ_4 та уклало 17 договорів щодо капітального та поточного ремонту автомобільних доріг на території Київської області на загальну суму понад 76,7 млн. гривень.

Також встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » при виконанні вищевказаних договорів відобразило у бухгалтерській та податковій звітності підприємства операції з придбання будівельних матеріалів та надання послуг по капітальному та поточному ремонту дорожнього покриття у підприємств, що мають ймовірні ознаки «транзитності» та «ризиковості», а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), Комерційне підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_16 » у формі товариства з обмеженою відповідальністю (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ).

Крім того, в ході досудового розслідування встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_4 уклав 3 договори з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » щодо капітального ремонту автомобільних доріг на території Київської області на загальну суму 15,2 млн. гривень. Службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » при виконанні вказаних договорів сформували свій податковий кредит на загальну суму понад 6,0 млн. гривень за рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Відповідно до ст.ст. 40, 93 КПК України ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) було направлено запит №04/2/4/2-602-19 від 14.02.2019 про надання належним чином завірені копії документів, щодо проведення фінансово-господарських операцій із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), а саме: контрактів, угод, договорів з додатками, виписок по рахунку, рахунків-фактур, накладних, податкових накладних, актів прийому-передачі товару (робіт, послуг), довіреностей на отримання товару (робіт, послуг), актів звірок придбаних (реалізованих) товарів, отриманих (наданих) робіт, актів виконаних робіт, послуг, актів звірок взаєморозрахунків, листування, щодо виконання умов договорів, дозвільні документи та інші відомості. ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) відмовилось надавати належним чином завірені копії документів, щодо проведення фінансово-господарських операцій із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

З огляду на викладене та з метою досягнення повноти, всебічності та неупередженості під час досудового розслідування кримінального провадження, зокрема для отримання відомостей з речей і документів, які можуть бути використані як доказ у вказаному провадженні, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до речей і документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), а саме: усієї первинної фінансово-господарської, бухгалтерської та договірної документації по взаємовідносинах ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) таТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) контрактів, угод, договорів з додатками, виписок по рахунку, рахунків-фактур, накладних, податкових накладних, актів прийому-передачі товару (робіт, послуг), довіреностей на отримання товару (робіт, послуг), актів звірок придбаних (реалізованих) товарів, отриманих (наданих) робіт, актів виконаних робіт, послуг, актів звірок взаєморозрахунків, листування, щодо виконання умов договорів, дозвільні документи та інші відомості. Також враховуючи, що зазначені речі і документи необхідні для проведення невідкладних слідчих дій, а у випадку повідомлення службовим особам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) про розгляд даного клопотання, останні можуть утаємничити чи внести зміни до бази даних та документів, які необхідні органу досудового розслідування, у зв`язку з цим є реальна загроза недоотримання необхідних документів. Отримання тимчасового доступу до речей і оригіналів документів викликається тим, що зазначені документи необхідні для проведення почеркознавчих, економічних та бухгалтерських експертиз.

Відомості, що містяться в документах використовуватимуться як докази, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що підлягають доказуванню, встановлення причетних до кримінального правопорушення осіб, а такожз метою надання документам належної правової оцінки, всебічного повного та неупередженого дослідження обставин кримінального провадження, забезпечення прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Слідчий у судове засідання не з`явився, проте подав до суду заяву про розгляд справи без його участі, в якій клопотання про тимчасовий доступ підтримав в повному обсязі, просив задовольнити з підстав викладених в ньому.

На підставі ч.2ст. 163 КПК Українирозгляд клопотання проведено без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи.

Відповідно до ч. 2, 4, 5ст. 132 КПК України, клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подається до місцевого загального суду, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування. Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Згідно з ч.5ст.163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частиною 6ст. 163 КПК Українивизначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя приходить до висновку, що у клопотанні доведено можливість використання як доказів документів та інформації, що містять охоронювану законом таємницю, у цьому кримінальному провадженні за попередньою правовою кваліфікацією кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191 КК України, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, а їх вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів, окрім того, вилучення оригіналів документів необхідне для проведення експертного дослідження.

У клопотанні доведено наявність достатніх підстав вважати, що відомості які містяться в документах та перебувають в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що за адресою: АДРЕСА_1 , мають значення для встановлення обставин кримінального правопорушення і можуть бути доказами під час судового розгляду.

За таких обставин, слідчий суддя вважає, що у клопотанні доведено достатніх підстав вважати, що є необхідність тимчасового доступу та вилучення копій документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що за адресою: АДРЕСА_1 , оскільки вони самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами мають суттєве значення для встановлення важливих обставин, а саме у кримінальному провадженні з правовою кваліфікацією кримінального правопорушення за ч. 5 ст. 191 КК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.159,161-166,309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого СУ ГУНП у м. Києві капітана поліції ОСОБА_3 , внесене по кримінальному провадженню за № 12018100000000493 від 04.06.2018, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191 КК України, про тимчасовий доступ до документів з можливістю їх вилучення, які перебувають в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що за адресою: АДРЕСА_1 , - задовольнити.

Надати старшому слідчому СУ ГУНП у м. Києві капітану поліції ОСОБА_3 право тимчасового доступу до документів (інформації),з можливістю вилучення копій, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

усієї первинної фінансово-господарської, бухгалтерської та договірної документації по взаємовідносинах ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) контрактів, угод, договорів з додатками, виписок по рахунку, рахунків-фактур, накладних, податкових накладних, актів прийому-передачі товару (робіт, послуг), довіреностей на отримання товару (робіт, послуг), актів звірок придбаних (реалізованих) товарів, отриманих (наданих) робіт, актів виконаних робіт, послуг, актів звірок взаєморозрахунків, листування, щодо виконання умов договорів, дозвільні документи.

Службовим особам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , забезпечити слідчому реалізувати право тимчасового доступу шляхом надання копій вищевказаних документів (інформації).

Строк дії ухвали - 1 місяць з дня її постановлення.

При виконанні даної ухвали слідчийв порядку ч.1, ч.2ст.165 КПК Українизобов`язаний пред`явити ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , її та залишити опис документів, які були вилучені, а ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 )(його службові особи),в порядку ч.4ст. 165 КПК Українимає право вимагати залишення копій вилучених документів.

У разі невиконання цієї ухвали слідчий суддя в порядкуст. 166 КПК Українимає право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку.

Ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів оскарженню не підлягають, крім ухвал про тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа - підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.10.2019
Оприлюднено22.02.2023

Судовий реєстр по справі —761/38493/19

Ухвала від 08.10.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні