Ухвала
від 16.10.2019 по справі 910/13581/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua 0,2

УХВАЛА

про відмову у відкритті провадження у справі про банкрутство

16.10.2019Справа № 910/13581/19

За заявоюТовариства з обмеженою відповідальністю Мобайл Техноком (ідентифікаційний код 37393253) пробанкрутство Суддя Омельченко Л.В.

за участю секретаря судового засідання Терещенко Л.С.

Представники:

від заявника (боржника) Діденко І.Г. - предст. за довір. від 16.07.2019, адвокат свідоцтво № КВ 6154 від 09.08.2018

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

У вересні 2019 року Товариство з обмеженою відповідальністю Мобайл Техноком в особі голови ліквідаційної комісії Дундич А.І, звернулось до суду із заявою № б/н від 30.09.2019 про порушення справи про своє банкрутство у зв`язку з виявленням у ході ліквідаційної процедури кредиторської заборгованості, активи для погашення якої відсутні.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 02.10.2019 заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Мобайл Техноком (ідентифікаційний код: 37393253) про порушення справи про банкрутство прийнято до розгляду, підготовче засідання суду у справі призначено на 16.10.2019 об 11:40, здійснено виклик для участі у судовому засіданні представника боржника, явку якого визнати обов`язковою, та арбітражного керуючого Белашова Костянтина Вадимовича, зобов`язано арбітражного керуючого Белашова Костянтина Вадимовича (свідоцтво від 22.07.2013 № 1291), визначеного автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) у справах про банкрутство, у строк до 16.10.2019 (включно) надати до суду заяву про участь у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Мобайл Техноком , зобов`язати боржника надати суду оригінали документів, доданих до заяви (для огляду), а також у строк до 16.10.2019 (включно): - звіт про оцінку майна підприємства; - докази звільнення працівників на підставі рішення про припинення товариства; - бухгалтерський баланс на останню звітну дату, що передувала прийняттю рішення про припинення юридичної особи з розшифровкою суми по статті "Основні засоби"; - відомості останньої інвентаризації, проведеної до прийняття рішення про ліквідацію підприємства; - відомості щодо проведення інвентаризації товарно-матеріальних цінностей, фінансових вкладень, незавершених капітальних інвестицій, запасів, біологічних активів, готівки, бланків документів суворої звітності, витрат і доходів майбутніх періодів, а також відповідних інвентаризаційних описів, складених відповідно до вимог Закону України "Про бухгалтерських облік та фінансову звітність в Україні", а також Положення про інвентаризацію активів та зобов`язань затвердженого наказом Міністерства фінансів України № 879 від 02.09.2014; - довідку банку про зарахування на рахунок боржника грошових коштів на відшкодування витрат у ліквідаційній процедурі. Крім того, запропоновано боржнику подати у строк до 16.10.2019 (включно) інші наявні, але не подані докази, на підтвердження своєї правової позиції, зобов`язано податковий орган за місцезнаходженням боржника надати суду довідку про стан податкової заборгованості боржника, копії останніх податкових декларацій Товариства з обмеженою відповідальністю Мобайл Техноком (ідентифікаційний код 37393253), акт останньої податкової перевірки, докази проведення перевірки у зв`язку з отриманням довідки про припинення платника податків.

02.10.2019 через відділ діловодства суду від арбітражного керуючого Ткачука О.В. надійшла заява про участь у справі із додатковими документами до неї.

04.10.2019 через відділ діловодства суду від арбітражного керуючого Гусака Ю.М. надійшла заява про участь у справі із додатковими документами до неї.

09.10.2019 через відділ діловодства суду від арбітражного керуючого Бурлакова В.В. надійшла заява про участь у справі із додатковими документами до неї.

11.10.2019 через відділ діловодства суду від арбітражного керуючого Реверука П.К. надійшла заява про участь у справі із додатковими документами до неї.

11.10.2019 через відділ діловодства суду від арбітражного керуючого Белашова К.В. надійшла заява про участь у справі із додатковими документами до неї.

15.10.2019 через відділ діловодства суду від арбітражного керуючого Шаргала Р.В. надійшла заява про участь у справі із додатковими документами до неї.

16.10.2019 через відділ діловодства від заявника - Товариства з обмеженою відповідальністю Мобайл Техноком надійшли письмові пояснення по справі.

У судове засідання 16.10.2019 з`явився представник заявника, який надав пояснення по суті поданої заяви про порушення провадження у справі про власне банкрутство, повідомив суд про здійснені у ліквідаційній процедурі заходи, повідомив про наявність грошових коштів для покриття судових витрат у справі про банкрутство у касі підприємства.

Дослідивши фактичні обставини справи, за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у матеріалах заяви доказів, заслухавши доводи учасників справи, відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права, суд дійшов висновку про відмову відкритті провадження у справі про банкрутство, виходячи з наступного:

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Мобайл Техноком зареєстровано Подільською районною у м. Києві державною адміністрацією 10.02.2011, присвоєно ідентифікаційний код: 37393253, перебуває на обліку в Офісі великих платників податку з 15.02.2011. З 17.10.2017 юридичною адресою товариства є: 02068 . м. Київ, вул. Драгоманова, 1-Е.

Учасником Товариства згідно з статуту є: Фізична особа - громадянин України ОСОБА_1 , зареєстрований за адресою АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстре фізичних осіб платників податків НОМЕР_1 , розмір частки дорівнює 100%.

Відповідно до п. 13.1. Статуту підприємства реорганізація та ліквідація підприємства проводиться за рішенням зборів учасників Товариства або за рішенням суду.

13.11.2017 загальними зборами учасників товариства прийнято рішення про припинення підприємницької діяльності товариства шляхом ліквідації та призначення голови ліквідаційної комісії (ліквідатора).

Головою ліквідаційної комісії (ліквідатором) товариства призначено Шкромида В`ячеслава Вікторовича , який проживає (зареєстрований) за адресою: 75600 м. Гола Пристань, Херсонської області, вул. Червоноармійська, буд 40 , ліквідаційну процедуру розпочато 10.09.2014, голова ліквідаційної комісії знаходиться за адресою: 02068, м. Київ, вул. Драгоманова, 1-Е.

14.11.2017 Головою ліквідаційної комісії було подано державному реєстратору Дніпровської районної у м. Києві державної адміністрації необхідні документи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення учасників припинення товариства.

15.11.2017 державним реєстратором Дніпровської районної у м. Києві державної адміністрації внесено запис про рішення учасників Товариства про припинення та призначення голови ліквідаційної комісії (ліквідатора).

Відповідно до ст. 12 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань результати надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації, у тому числі виписки (крім реєстраційних номерів облікових карток платників податків та паспортних даних), підлягають обов`язковому безоплатному оприлюдненню на порталі електронних сервісів у порядку, визначеному Міністерством юстиції України в Порядку надання відомостей з Єдиного державного реєстру.

Так, згідно інформації, яка міститься на офіційному веб-сайті Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань у розділі Оприлюднення інформації , відомості про те, що Товариство з обмеженою відповідальністю Мобайл Техноком перебуває у стані припинення було розміщено 15.11.2017 під № 57.

Окрім того, 29.11.2017 у газеті Голос України на стор. 9 було розміщено оголошення про те, що загальними зборами учасників Товариства з обмеженою відповідальністю Мобайл Техноком було прийнято рішення про припинення підприємницької діяльності товариства та зазначено, що заяви кредиторів приймаються протягом двох місяців з моменту публікації оголошення.

Враховуючи вище викладене, головою ліквідаційної комісії (ліквідатором) на адреси всіх відомих кредиторів надіслано повідомлення про ліквідацію товариства за рішенням власника.

Головою ліквідаційної комісії (ліквідатором) також, були подані заяви про проведення позапланових перевірок у зв`язку із ліквідацією товариства до Головного управління ДФС у м. Києві, Лівобережного об`єднаного управління пенсійного фонду України у м. Києві, а також до фондів соціального страхування.

19.09.2018 Головним управлінням пенсійного фонду України у м. Києві надано акт перевірки додержання суб`єктом господарювання вимог законодавства у сфері загальнообов`язкового державного пенсійного страхування № 147, згідно даного акту-перевірки порушень контролюючим органом не виявлено.

Оскільки Товариство з обмеженою відповідальністю Мобайл Техноком обліковується в Офісі великих платників ДФС заяву про проведення позапланової перевірки було передано з ГУ ДФС у м Києві до Офісу великих платників ДФС.

За твердженням заявника, станом на день звернення до суду Товариства з обмеженою відповідальністю Мобайл Техноком із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство перевірка, що була розпочата Офісом великих платників ДФС не була завершена з незалежних від Товариства з обмеженою відповідальністю Мобайл Техноком підстав, а тому останнім не було надано докази завершення податкової перевірки.

12.10.2018 Головним управлінням пенсійного фонду України у м. Києві було надано товариству довідку про відсутність заборгованості із сплати страхових внесків до Пенсійного фонду України і фондів соціального страхування.

Протягом двомісячного строку з кредиторськими вимогами до товариства звернувся один кредитор: ТОВ КАРСМІН з вимогами у розмірі 365 625,00 грн, які головою ліквідаційної комісії включено до реєстру кредиторів у 4-ту чергу на підставі заяви про включення до реєстру кредиторів від 17.12.2017.

Особливості застосування процедури банкрутства до боржника, що ліквідується власником, передбачено ст. 95 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом . Якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов`язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи (ч. 1 ст. 95 Закону).

Обов`язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України (ч. 2 ст. 95 Закону).

За результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов`язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого. Вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом здійснюється в судовому засіданні, що проводиться не пізніше чотирнадцяти днів після відкриття провадження (проваджень) у справі в загальному порядку, визначеному цим Законом (ч. 3 ст. 95 Закону).

У ч. 3 ст. 11 Закону встановлено, що до заяви боржника додаються:

- установчі документи боржника - юридичної особи;

- бухгалтерський баланс боржника на останню звітну дату;

- перелік кредиторів боржника, вимоги яких визнаються боржником, із зазначенням загальної суми грошових вимог усіх кредиторів, а також щодо кожного кредитора - його імені або найменування, його місцезнаходження або місця проживання, ідентифікаційного коду юридичної особи або реєстраційного номера облікової картки платника податків (за наявності), суми грошових вимог (загальної суми заборгованості, заборгованості за основним зобов`язанням та суми неустойки (штрафу, пені) окремо), підстав виникнення зобов`язань, а також строку їх виконання згідно із законом або договором;

- перелік майна боржника із зазначенням його балансової вартості та місцезнаходження, а також загальна балансова вартість майна;

- перелік майна, що перебуває у заставі або є обтяженим у інший спосіб, його місцезнаходження, вартість, а також інформація про кредиторів, на користь яких вчинено обтяження майна боржника, їх ім`я або найменування, місцезнаходження або місце проживання, ідентифікаційні коди юридичних осіб або реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), суми їх грошових вимог, підстави виникнення зобов`язань, а також строки їх виконання згідно із законом або договором;

- довідка органів приватизації (органів, уповноважених управляти об`єктами державної власності) стосовно наявності або відсутності на балансі підприємства, щодо якого порушено справу про банкрутство, державного майна, що у процесі приватизації (корпоратизації) не увійшло до його статутного капіталу;

- перелік осіб, що мають невиконані зобов`язання перед боржником, із зазначенням вартості таких зобов`язань, терміну виконання та підстав виникнення; відомості про всі рахунки боржника, відкриті у банках та інших фінансово-кредитних установах, їх реквізити;

- відомості про всі рахунки, на яких обліковуються цінні папери, що належать боржнику, їх реквізити;

- протокол загальних зборів (конференції) працівників боржника, відповідне рішення первинної профспілкової організації боржника (за наявності кількох первинних організацій - їхнє спільне рішення), на яких обраний представник працівників боржника для участі у справі про банкрутство, якщо такі збори (конференція) відбулися до подачі заяви боржника до господарського суду; копія спеціального дозволу на провадження діяльності, пов`язаної з державною таємницею, а в разі закінчення терміну дії такого дозволу - довідка про наявність у боржника матеріальних носіїв секретної інформації (технічної документації, виробів, їхніх дослідних зразків тощо);

- рішення власника майна (органу, уповноваженого управляти майном) боржника про звернення до господарського суду із заявою про відкриття провадження (проваджень) у справі про банкрутство;

- інші документи, які підтверджують неплатоспроможність боржника.

Згідно з приписами ст. 16 Закону перевірка обґрунтованості вимог заяви про ініціювання процедури банкрутства, а також з`ясування наявності підстав для відкриття провадження (проваджень) у справі про банкрутство здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться у порядку, передбаченому цим Законом.

З системного аналізу положень Закону слідує, що відкриття провадження у справі про банкрутство боржника, який ліквідується власником, здійснюються у підготовчому засіданні суду за результатами перевірки судом дотримання заявником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до цивільного та господарського законодавства, а також вимог ч. 4 ст. 11 Закону щодо наявності майна, достатнього для покриття судових витрат.

Загальні вимоги до оформлення та змісту заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство встановлені у ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до ч. 4 ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" боржник подає заяву до господарського суду за наявності майна, достатнього для покриття судових витрат, якщо інше не передбачене цим Законом.

Отже, нормами Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" встановлено додаткову вимогу до заяви боржника про порушення справи про банкрутство за ст. 95 Закону - обов`язкову наявність у такого заявника майна, достатнього для покриття судових витрат, пов`язаних із здійсненням провадження у справі про банкрутство. У визначенні таких витрат слід враховувати, зокрема, оплату винагороди арбітражному керуючому у мінімальному розмірі не менше ніж за 12-ть місяців його роботи, відшкодування витрат на публікацію оголошень у справі, судового збору, сплаченого кредиторами тощо.

Аналіз вищезазначених норм Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" свідчить, що відсутність у боржника майна, достатнього для покриття судових витрат, виключає можливість здійснення судом провадження у справі про його банкрутство у силу імперативних приписів ч. 4 ст. 11 Закону.

Дослідивши матеріали заяви Товариства з обмеженою відповідальністю Мобайл Техноком (ідентифікаційний код:37393253) про порушення провадження у справі про банкрутство суд встановив, що до заяви не приєднано фактичних даних, які підтверджують наявність майна боржника, достатнього для покриття судових витрат, а отже вона не відповідає змісту вимог, зазначених у Законі України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом та приписам Господарського процесуального кодексу України.

Крім того, судом не приймаються пояснення заявника щодо наявності у касі товариства коштів на відшкодування витрат у ліквідаційній процедурі, які були надані останнім із посиланням на те, що Постанова Національного банку України Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні від 15.12.2004 р. № 637 втратила чинність, та твердженням, що на даний час обов`язок щодо встановлення ліміту по касі та порядку передачі готівкових коштів до банку, покладено безпосередньо на самі суб`єкти господарювання.

Так, відповідно до п. 14 Положення про ведення касових операцій у національній валюті України, затвердженого Постановою Правління Національного банку України від 29.12.2017 № 148 Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в України , встановлено, що установа/підприємство, яка здійснює операції з готівкою в національній валюті, ліміт каси та строки здавання готівкової виручки (готівки) установлює, виходячи з потреби прискорення обігу готівки та своєчасного її надходження до кас банків. Банкам і фізичним особам-підприємцям ліміт каси та строки здавання готівкової виручки (готівки) не встановлюються.

При цьому, із наданих заявником документів не вбачається надання заявником доказів встановлення ліміту каси.

Крім того, судом встановлено, що відповідно до наданого прибуткового касового ордеру № 1 від 01.07.2019 грошові кошти у розмірі 106 000,00 грн на підставі Договору про відшкодування судових витрат у ліквідаційній процедурі від ОСОБА_1 (учасника (засновника) товариства) були отримані головним бухгалтером Товариства з обмеженою відповідальністю Мобайл Техноком ОСОБА_3 , тоді як із наданих письмових пояснень та пояснень, наданих представником заявника у судовому засіданні, вбачається, що звільнення працівників на підставі рішення про припинення Товариства з обмеженою відповідальністю Мобайл Техноком відбулось у 2017 році, а отже повноваження особи головного бухгалтера, яким було прийнято грошові кошти у розмірі 106 000,00 грн, наразі є непідтвердженими.

Враховуючи викладене вище та керуючись ст.ст. 12, 74, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон), суд

УХВАЛИВ:

1. У відкритті провадження у справі за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю Мобайл Техноком (ідентифікаційний код 37393253) про власне банкрутство - відмовити.

Ухвала набирає законної сили 16.10.2019, може бути оскаржена у відповідності до ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст складено 21.10.2019.

Суддя Л.В. Омельченко

Дата ухвалення рішення16.10.2019
Оприлюднено21.10.2019
Номер документу85047517
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство 16.10.2019Справа № 910/13581/19 За заявоюТовариства з обмеженою відповідальністю Мобайл Техноком (ідентифікаційний код 37393253) пробанкрутство

Судовий реєстр по справі —910/13581/19

Ухвала від 21.11.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандичев Д.В.

Ухвала від 16.10.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 02.10.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні