Ухвала
від 21.10.2019 по справі 910/14391/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

м. Київ

21.10.2019Справа № 910/14391/19

Господарський суд міста Києва у складі судді Павленка Є.В., розглянувши матеріали за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Перша вантажна компанія в Україні" (04070, місто Київ, вулиця Верхній Вал, будинок 72, ідентифікаційний номер 35839738) до акціонерного товариства "Перша Вантажна Компанія" (105066, Російська Федерація, місто Москва, вулиця Новорязанська, будинок 24; ОДРН: 1137746982856) про стягнення 5 455 426,96 російських рублів,

ВСТАНОВИВ:

У жовтні 2019 року товариство з обмеженою відповідальністю "Перша вантажна компанія в Україні" звернулося до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до акціонерного товариства "Перша Вантажна Компанія" про стягнення 5 455 426,96 російських рублів, що за офіційним курсом Національного Банку України на дату подання позову становить 2 084 354,98 грн., у зв`язку з неналежним виконанням відповідачем умов договору транспортно-експедиторського обслуговування від 29 грудня 2012 року № ДД/УМ-732/12.

Дослідивши подані матеріали позовної заяви, суд визнав їх такими, що відповідають вимогам статей 162, 164 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), є достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі.

Згідно з пунктом 4 частини 2 статті 176 ГПК України про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначаються, зокрема, за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатися справа.

Відповідно до частини 3 статті 12 ГПК України загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Приймаючи до уваги ціну позову, характер спірних правовідносин, предмет доказування, категорію і складність спору, суд згідно з частиною 3 статті 247 Господарського процесуального кодексу України дійшов висновку про розгляд даної справи за правилами загального позовного провадження.

Приписами частини 5 статті 176 ГПК України передбачено, що ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини 4 статті 120 цього Кодексу. Ухвала господарського суду про дату, час та місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії повинна бути вручена завчасно, з таким розрахунком, щоб особи, які викликаються, мали достатньо часу, але не менше ніж п`ять днів, для явки в суд і підготовки до участі в судовому розгляді справи чи вчинення відповідної процесуальної дії (частина 4 статті 120 ГПК України).

При дослідженні матеріалів позовної заяви товариства з обмеженою відповідальністю "Перша вантажна компанія в Україні" судом було встановлено, що відповідачем у вказаній позовній заяві було зазначено юридичну особу за законодавством Російської Федерації - акціонерне товариство "Перша Вантажна Компанія".

Водночас місцезнаходженням вказаної юридичної особи є наступна адреса: 105066, Російська Федерація, місто Москва, вулиця Новорязанська, будинок 24.

Зі змісту пункту 8.9 укладеного між сторонами договору транспортно-експедиторського обслуговування від 29 грудня 2012 року № ДД/УМ-732/12 (у редакції додаткової угоди до нього від 6 квітня 2015 року № 2015/2) вбачається, що спори і розбіжності, що випливають з даного договору, вирішуються шляхом переговорів. У випадку, якщо шляхом переговорів сторони не змогли досягнути згоди, усі спори та розбіжності підлягають розгляду в наступному порядку: в Господарському суді міста Києва у випадку, якщо позивачем виступає виконавець, а також в Арбітражному суді міста Москва у випадку, якщо позивачем виступає замовник.

Відповідно до частини 1 статті 3 ГПК України судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Згідно з частиною 2 наведеної статті, якщо міжнародним договором України встановлено інші правила судочинства, ніж ті, що передбачені цим Кодексом, іншими законами України, застосовуються правила міжнародного договору.

Статтею 3 Закону України "Про міжнародне приватне право" передбачено, що коли міжнародним договором України передбачено інші правила, ніж встановлені цим Законом, застосовуються правила цього міжнародного договору.

Положеннями статті 365 ГПК України встановлено, що іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Відповідно до статті 367 ГПК України у разі, якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Порядок передачі судових та позасудових документів для вручення на території Російської Федерації регулюється Угодою про порядок вирішення спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, до якої Україна приєдналася 19 грудня 1992 року, прийнявши відповідний нормативний акт - Постанову Верховної Ради України "Про ратифікацію Угоди про порядок вирішення спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності" від 19 грудня 1992 року.

Згідно зі статтею 5 вищезазначеної угоди компетентні суди та інші органи держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав зобов`язуються надавати взаємну правову допомогу. Взаємне надання правової допомоги включає вручення і пересилання документів і виконання процесуальних дій, зокрема проведення експертизи, заслуховування Сторін, свідків, експертів та інших осіб. При наданні правової допомоги компетентні суди та інші органи держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав зносяться одна з одною безпосередньо. При виконанні доручень про надання правової допомоги компетентні суди та інші органи, в яких просять допомоги, застосовують законодавство своєї держави. При зверненні про надання правової допомоги і виконання рішень документи, що додаються, викладаються мовою держави, яка запитує, або російською мовою.

За таких обставин, з метою належного повідомлення відповідача про дату, час і місце її розгляду, суд дійшов висновку про необхідність вручення йому судових документів та матеріалів по справі в нотаріально засвідченому перекладі на російську мову через Арбітражний суд міста Москви (115225, Російська Федерація, місто Москва, вулиця Велика Тульська, будинок 17).

Відповідно до пункту 1.6 Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 27 червня 2008 року № 1092/5/54 (далі - Інструкція) реалізація міжнародних договорів України з питань міжнародної правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень здійснюється у межах компетенції Міністерством юстиції України безпосередньо та через головні управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі (далі - Головне управління юстиції), місцевими судами України (далі - суди України), а у відповідних випадках - іншими органами державної влади.

Згідно з пунктом 2.1 Інструкції у разі, якщо при розгляді цивільної справи в суду України виникне необхідність у врученні документів або отриманні доказів, у проведенні окремих процесуальних дій за кордоном, суд України складає доручення про надання правової допомоги за кордоном. Якщо міжнародним договором України не передбачено інше, доручення про вручення документів складається згідно з додатком 1. Також додається формуляр підтвердження про вручення документа згідно з додатком 2.

Враховуючи викладене, суд вбачає за можливе здійснити направлення документів (ухвали суду про відкриття провадження у справі і позовної заяви з доданими до неї документами) з нотаріальним засвідченням їх перекладу російською мовою відповідачу через Арбітражний суд міста Москви (115225, Російська Федерація, місто Москва, вулиця Велика Тульська, будинок 17).

Пунктом 4 частини 1 статті 228 ГПК України передбачено, що суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Разом із тим суд дійшов висновку про те, що достатнім для направлення юридичній особі за законодавством Російської Федерації - акціонерному товариству "Перша Вантажна Компанія" судових документів є тримісячний термін.

З огляду на вищевикладені обставини, враховуючи необхідність направлення судом судових та позасудових документів для вручення за кордоном, для належного повідомлення відповідача про дату, час та місце розгляду справи, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для зупинення провадження у справі № 910/14391/19.

Керуючись статтями 12, 176, 177, частиною 2 статті 232, статтями 233, 234, 247, 367, 368 Господарського процесуального кодексу України,

УХВАЛИВ:

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Призначити підготовче судове засідання на 16.01.20 о 12:00 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: 01030, місто Київ, вулиця Богдана Хмельницького, 44-Б, зал № 5.

Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позов до 13 грудня 2019 року та строк для подання заперечень на відповідь на відзив (якщо такі будуть подані) - протягом 5 днів з дня отримання відповіді на відзив.

Встановити позивачу строк для подання відповіді на відзив протягом 5 днів з дня його отримання.

Запропонувати позивачу здійснити переклад даної ухвали суду та позовної заяви разом з доданими до неї документами на російську мову та надати нотаріально завірений у встановленому законом порядку переклад вказаних документів у двох примірниках до суду в строк до 1 листопада 2019 року.

Після надходження від товариства з обмеженою відповідальністю "Перша вантажна компанія в Україні" документів з перекладом направити такі документи на адресу Арбітражного суду міста Москви (115225, Російська Федерація, місто Москва, вулиця Велика Тульська, будинок 17) для вручення їх юридичній особі за законодавством Російської Федерації - акціонерному товариству "Перша Вантажна Компанія".

Провадження у справі зупинити.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та може бути оскаржена в частині зупинення провадження у справі в порядку, передбаченому статтями 253-259 Господарського процесуального кодексу України.

Дата підписання: 21 жовтня 2019 року

Суддя Є.В. Павленко

Учасники процесу мають можливість отримувати процесуальні документи в електронному вигляді паралельно з документами у паперовому вигляді.

Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді потрібно:

1. Зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному вебпорталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua.

2. Подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному вебпорталі судової влади України у вищевказаному розділі. Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної Заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в Заявці.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за вебадресою сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України - http://ki.arbitr.gov.ua/sud5011/gromadyanam/csz/

Дата ухвалення рішення21.10.2019
Оприлюднено22.10.2019
Номер документу85047522
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 5 455 426,96 російських рублів

Судовий реєстр по справі —910/14391/19

Ухвала від 19.11.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Павленко Є.В.

Ухвала від 21.10.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Павленко Є.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні