Рішення
від 21.10.2019 по справі 826/17242/18
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

21 жовтня 2019 року № 826/17242/18

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого судді Скочок Т.О., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) адміністративну справу

за позовомДержавної служби геології та надр України доТовариства з обмеженою відповідальністю Інтерофіс Лімітед проанулювання спеціального дозволу на користування надрами, ВСТАНОВИВ:

До Окружного адміністративного суду м. Києва звернулась Державна служба геології та надр України з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Інтерофіс Лімітед про припинення права користування надрами шляхом анулювання спеціального дозволу на користування надрами від 29.10.2007 №4473, наданого Товариству з обмеженою відповідальністю Інтерофіс Лімітед .

В обґрунтування заявлених позовних вимог зазначено, що ДНВП Геоінформ України повідомило позивача про те, що інформація від Товариства з обмеженою відповідальністю Інтерофіс Лімітед щодо руху запасів не надходила. Тобто, надрокористувач - Товариство з обмеженою відповідальністю Інтерофіс Лімітед - порушив умови угоди, які останній зобов`язаний виконувати у встановленому порядку. Натомість, у встановлений Державною службою геології та надр України термін для усунення порушень законодавства про надра з боку відповідача порушення не усунуто.

Ухвалою Окружного адміністративного суду м. Києва від 29.10.2018 відкрито провадження у справі у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні), встановлено сторонам строк для надання відзиву, відповіді на відзив та заперечення.

Відповідач не скористався наданим йому правом на подання до суду відзиву, а також не повідомив суд про причини неможливості його подання, з огляду на що, суд звертає увагу на положення ч. 6 ст. 162 Кодексу адміністративного судочинства України, згідно з якими, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Розглянувши подані позивачем документи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судом встановлено наступне.

Як вбачається з наявних у матеріалах справи доказів, Міністерством охорони навколишнього природного середовища видано Товариству з обмеженою відповідальністю Інтерофіс Лімітед спеціальний дозвіл на користування надрами (мета - видобування пісків, придатних для виробництва цегли силікатної) від 29.10.2007 №4473. Серед особливих (додаткових) умов спеціального дозволу, зокрема, визначено щорічну звітність перед ДНВП Геоінформ України , згідно з формою 5-гр.

Аналогічна умова також є викладена у п. 13.2 угоди про умови користування надрами від 29.10.2007, укладеного між Міністерством охорони навколишнього природного середовища та Товариством з обмеженою відповідальністю Інтерофіс Лімітед , у відповідності до якої, підприємство зобов`язане в установленому порядку подавати до ДНВП Геоінформ України щорічні звіти про рух запасів відповідно до форм державної звітності (5-гр).

Крім того, у силу п. 5.3 вказаної угоди, анулювання дозволу здійснюється при невиконанні особливих умов, а також по закінченню терміну його дії.

З моменту отримання спеціального дозволу на користування надрами у користувача надр виникають права та обов`язки, передбачені Кодексом України про надра, Порядком надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 30.05.2011 №615 (надалі - Порядок №615).

Так, за приписами ст. 24 Кодексу України про надра, користувачі надр мають право: 1) здійснювати на наданій їм ділянці надр геологічне вивчення, комплексну розробку родовищ корисних копалин та інші роботи згідно з умовами спеціального дозволу або угоди про розподіл продукції; 2) розпоряджатися видобутими корисними копалинами, якщо інше не передбачено законодавством або умовами спеціального дозволу; 3) здійснювати на умовах спеціального дозволу консервацію наданого в користування родовища корисних копалин або його частини; 4) на першочергове продовження строку тимчасового користування надрами; 5) користуватися додатковими правами, передбаченими угодою про розподіл продукції.

Користувачі надр зобов`язані: 1) використовувати надра відповідно до цілей, для яких їх було надано; 2) забезпечувати повноту геологічного вивчення, раціональне, комплексне використання та охорону надр; 3) забезпечувати безпеку людей, майна та навколишнього природного середовища; 4) приводити земельні ділянки, порушені при користуванні надрами, в стан, придатний для подальшого їх використання у суспільному виробництві; 4-1) надавати та оприлюднювати інформацію про загальнодержавні та місцеві податки і збори, інші платежі, а також про виробничу (господарську) діяльність, необхідну для забезпечення прозорості у видобувних галузях, відповідно до порядку, затвердженого Кабінетом Міністрів України; 5) виконувати інші вимоги щодо користування надрами, встановлені законодавством України та угодою про розподіл продукції.

Права та обов`язки користувача надр виникають з моменту отримання спеціального дозволу на користування надрами, а в разі надання права користування надрами на умовах угод про розподіл продукції - з моменту набрання чинності такою угодою, якщо інше не передбачено цією угодою.

Як було зазначено вище, згідно з угодою, надрокористувач зобов`язаний у встановленому законом порядку подавати щорічні звіти відповідно до форми державної статистичної звітності як підтвердження експлуатації корисних копалин.

При цьому, листом від 29.03.2018 №03/303-0985 ДНВП Геоінформ України повідомило Держгеонадри України, що Товариство з обмеженою відповідальністю Інтерофіс Лімітед не направляло до ДНВП Геоінформ України щорічну статистичну звітність за формою 5-гр.

З огляду на викладене вбачається, що відповідач порушив умови угоди, які зобов`язаний виконувати у встановленому порядку.

Порядком здійснення державного геологічного контролю, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 14.12.2011 №1294 (надалі - Порядок №1294), визначено механізм проведення державного геологічного контролю з метою виявлення та запобігання порушенням вимог законодавства у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр.

Пунктом 4 Порядку №1294 визначено, що органи державного геологічного контролю відповідно до покладених на них завдань здійснюють державний геологічний контроль за: своєчасністю і правильністю державної реєстрації робіт з геологічного вивчення та використання надр, наявністю спеціальних дозволів на користування надрами і виконання передбачених ними умов.

Відповідно до п. 22 Порядку №615, дія дозволу може бути зупинена органом з питань надання дозволу безпосередньо або за поданням центральних органів виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері здійснення державного гірничого нагляду, епідеміологічного нагляду (спостереження), державного нагляду (контролю) за додержанням вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, органів місцевого самоврядування, органів ДФС, зокрема, у разі порушення надрокористувачем умов користування надрами, передбачених дозволом або угодою про умови користування ділянкою надр.

Водночас, положеннями п. 5 ч. 1 ст. 26 Кодексу України про надра встановлено, що право користування надрами припиняється у разі використання надр не для тієї мети, для якої їх було надано, порушення інших вимог, передбачених спеціальним дозволом на користування ділянкою надр.

У відповідності до ч. 2 ст. 26 Кодексу України про надра, у випадках, передбачених пунктами 4, 5, 6 цієї статті у разі незгоди користувачів право користування надрами припиняється у судовому порядку.

Так, з матеріалів справи вбачається, що на підставі виявленого порушення Держгеонадр України винесено наказ від 26.04.2018 №141 Про зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами та встановлення термінів для усунення порушень , яким зупинено дію спеціального дозволу від 29.10.2007 №4473, виданого Товариству з обмеженою відповідальністю Інтерофіс Лімітед , а також встановлено 10-денний термін для усунення порушень законодавства про надра. Про вказане відповідача повідомлено листом від 08.05.2018 №7923/03/14-18, отриманого уповноваженою особою останнього 31.05.2018, відповідно до наявної у матеріалах справи копії повідомлення про вручення поштового відправлення.

З огляду на закінчення встановленого строку для усунення недоліків та не усунення таких недоліків відповідачем, Держгеонадр України направило на адресу Товариства з обмеженою відповідальністю Інтерофіс Лімітед лист від 06.07.2018 №12822/02/14-18 (отриманого уповноваженою особою останнього 27.07.2018, відповідно до наявної у матеріалах справи копії повідомлення про вручення поштового відправлення) з вимогою надати до Держгеонадр України відповідачем у 15-денний строк власну позицію (згоду/незгоду) на припинення права користування надрами, згідно із спеціальним дозволом від 29.10.2007 №4473.

Як вбачається з наявних у матеріалах справи доказів, станом на момент звернення до суду із цим позовом будь-яких пояснень з цього приводу на адресу позивача від Товариства з обмеженою відповідальністю Інтерофіс Лімітед не надійшло.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Аналіз вищенаведених норм, з урахуванням встановлених обставин справи, вказує про наявність підстав для задоволення позовних вимог та припинення права користування надрами.

Керуючись ст.ст. 12, 77, 139, 246, 257-262 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Державної служби геології та надр України (код ЄДРПОУ 37536031, адреса: 03680, м. Київ, вул. Антона Цедіка, 16) до Товариства з обмеженою відповідальністю Інтерофіс Лімітед задовольнити у повному обсязі.

Припинити права користування надрами шляхом анулювання спеціального дозволу на користування надрами від 29.10.2007 №4473, наданого Товариству з обмеженою відповідальністю Інтерофіс Лімітед (код ЄДРПОУ 32962368, адреса: 04053, м. Київ, провулок Киянівський, 3-7).

Рішення набирає законної сили в порядку, визначеному статтею 255 Кодексу адміністративного судочинства України. Рішення може бути оскаржене до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 295-297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Т.О. Скочок

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення21.10.2019
Оприлюднено23.10.2019
Номер документу85054253
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/17242/18

Постанова від 16.01.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 10.12.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 10.12.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Рішення від 21.10.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Скочок Т.О.

Ухвала від 29.10.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Скочок Т.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні