Рішення
від 15.10.2019 по справі 554/8477/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 15.10.2019 Справа № 554/8477/19

554/8477/19

2/554/2715/19

РІШЕННЯ

Іменем України

15.10.2019 року м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави в складі головуючого судді Бугрія В.М. за участю секретаря судових засідань Сорока Ю.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтаві цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Генерація -7 до ОСОБА_1 , третя особа: Департамент Державної архітектурно - будівельної інспекції у Полтавській області про визнання права власності ,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач Товариство з обмеженою відповідальністю Генерація -7 звернулось до суду з позовом до ОСОБА_1 , третя особа: Департамент Державної архітектурно - будівельної інспекції у Полтавській області про визнання права власності , згідно вимог якого просило суд визнати за ними право власності на нерухоме майно - Діагностичний центр транспортних засобів, літер А-1, А1-1, загальною площею 158,7 кв.м., що знаходиться за адресою: м.Полтава, Київське шосе 25 а.

Ухвалою суду від 23.09.2019 року відкрито провадження у справі.

В судове засідання сторони не з`явились, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, подали заяви до суду про розгляд справи у їх відсутність, представник позивача позов підтримав просив задовольнити, відповідач позовні вимоги визнав .

Треті особи будучи належним чином повідомленими про день час та місце слухання справи про причину неявки суд не повідомили, останні надали заяву з проханням слухати справу без їх участі, при вирішенні спору покладались на розсуд суду.

У відповідності до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Відповідно до ч.3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню частково, з наступних підстав.

У відповідності до положень ч.1 ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно ч.1 ст.16ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Одним із способів захисту цивільних прав відповідно до п.2 ч. 2 ст.16ЦК України є визнання правочину недійсним.

Також ст. 4 ЦПК України гарантовано право особи на звернення до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно ч.1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

У відповідності до договору суперфіцію від 21.11.2018 р. в користуванні позивача

перебуває земельна ділянка за адресою м. Полтава, Київське шосе, 25 а загальною площею 11000 кв.м, кадастровий номер 5310137000:18:013:0104.

В зв`язку з викладеним, між позивачем та відповідачем 10.12.2018 р. було укладено

договір, за яким останній прийняв на себе обов`язки забезпечити надання послуг у сфері нового будівництва нежитлової будівлі на вказаній земельній ділянці та прийняв на себе функцію замовника в усіх органах пов`язаних з будівництвом.

На виконання умов вказаного договору відповідачем в інтересах позивача був збудований громадський будинок - Діагностичний центр транспортних засобів за адресою: м. Полтава, Київське шосе, 25 а, загальною площею 158,7 кв.м, що підтверджується технічним паспортом від 14.01.2019 р., (інвентаризаційна справа №1-1075-19 ).

Згідно висновку про вартість, ринкова вартість Діагностичного центру

транспортних засобів за адресою: м. Полтава, Київське шосе, 25а, складає 379000,00 грн.

В порушення умов договору від 10.12.2018 р. Відповідач збудував об`єкт без отримання дозволу на проведення будівельних робіт. Викладені обставини виключають можливість прийняття збудованого об`єкту в експлуатацію.

За наслідками перевірки проведеної Департаментом Державної архітектурно - будівельної інспекції у Полтавській області 18.01.2019 р. складений Протокол про адміністративне правопорушення від 18.01.2019 р. за №п-4-19

та Постанова по справі про адміністративне правопорушення від 18.01.2019 р. за №п-4-19 за

порушення законодавства під час початку, проведення та закінчення будівельних робіт за

адресою: м. Полтава, Київське шосе, 25а , відповідача притягнуто до адміністративної

відповідальності у вигляді штрафу в розмірі 9350,00 гривень.

Згідно квитанції від 21.01.2019 р. відповідачем до державного бюджету України сплачено штраф в розмірі 9350,00 грн.

Крім того, згідно припису Департаменту Державної архітектурно - будівельної інспекції у Полтавській області від 18.01.2019 р. за №5 відповідач повинен був усунути виявлені порушення до 18.06.2019 р.

У відповідності до звіту про проведення технічного обстеження Діагностичного центру, транспортних засобів за адресою: м. Полтава, Київське шосе, 25а від 25.01.2019р. за №44, встановлено його можливу безпечну та надійну експлуатацію.

Згідно ст.11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, зокрема з договорів та інших правочинів.

Згідно ст.202 ЦК України укладений договір є правочином, спрямованим на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно ст.626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно ст.901 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Згідно ст.629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Зазначеним договором зазначений вичерпний перелік дій, які необхідно виконати Відповідачу на виконання умов договору.

Згідно ст.509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно ст.526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ст.530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Враховуючи викладене, відповідачем вчинено порушенням зобов`язання договору внаслідок його невиконання згідно ст.610 ЦК України.

Внаслідок порушення з боку відповідача зобов`язань за договором позивачі позбавлені можливості використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності (ст.20 ЦК України).

Згідно ст.614 ЦК України особа (Відповідач), яка порушила зобов`язання, несе відповідальність за наявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ст.316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Відповідно до ст.321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Згідно ст.392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Частиною 1 ст.319 ЦК України передбачено, що власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Частиною 1 ст.320 ЦК України передбачено, що власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом.

Згідно ст.16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, способом захисту яких, зокрема, можуть бути визнанням права або іншим способом, встановленими договором або законом.

Таким чином, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог, дослідивши всебічно, повно, безпосередньо та об`єктивно наявні у справі докази, оцінивши їх належність, допустимість, достовірність, достатність і взаємний зв`язок у сукупності, з`ясувавши усі обставини справи, на які сторони посилалися як на підставу своїх вимог і заперечень, з урахуванням того, що завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичної особи, суд дійшов висновку про необхідність задоволення поданого позову.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 16, 346, 1218 1261 ЦК України, ст.ст. 12,13,81,141, 263-265,268, 315 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю Генерація -7 до ОСОБА_1 , третя особа: Департамент Державної архітектурно - будівельної інспекції у Полтавській області про визнання права власності - задовольнити.

Визнати заТовариством з обмеженою відповідальністю Генерація -7 право власності на нерухоме майно - Діагностичний центр транспортних засобів, літер А-1, А1-1, загальною площею 158,7 кв.м., що знаходиться за адресою: м. Полтава, Київське шосе 25 а.

Рішення суду може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду через Октябрський районний суд м. Полтави шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення повного рішення суду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через відповідний суд, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Відомості про сторін:

Позивач: Товариство з обмеженою відповідальністю Генерація -7 , 36008, м.Полтава, вул. Загородня, 34, код. ЄДРПОУ 35295189.

Відповідач: ОСОБА_1 , АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Треті особи:

Департамент Державної архітектурно - будівельної інспекції у Полтавській області, 36011, м.Полтава, вул. Гоголя 25, кім. 62;

Рішення суду виготовлено в нарадчій кімнаті в єдиному примірнику.

З текстом рішення суду можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://reyestr.court.gov.ua.

Суддя В.М.Бугрій

Дата ухвалення рішення15.10.2019
Оприлюднено22.10.2019
Номер документу85061168
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності

Судовий реєстр по справі —554/8477/19

Рішення від 15.10.2019

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 23.09.2019

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні