Рішення
від 21.10.2019 по справі 605/507/19
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/507/19

РІШЕННЯ

Іменем України

"21" жовтня 2019 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі :

головуючого судді Горуц Р.О.

за участю:

секретаря судового засідання Дармограй Т.І.

позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Підгайці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Білокриницької сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до Білокриницької сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно за заповітом, вказуючи, що після смерті ОСОБА_2 , залишилось спадкове майно, у вигляді житлового будинку з надвірними будівлями, що в АДРЕСА_1 .

У підготовчому судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримав повністю та з підстав викладених у позовній заяві просить їх задовольнити. Крім того, додав, що осіб, які б мали право на обов`язкову частку у спадковому майні, що залишилось після смерті спадкодавця, немає. Спадкодавець ОСОБА_2 була його хрещеною матір`ю і родичкою його бабці. ОСОБА_2 була одинокою, своєї сім`ї та дітей не мала.

У підготовче судове засідання представник відповідача - Білокриницької сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про день, час та місце його проведення. Крім того, визнання ним позову та прохання про розгляд справи у його відсутності викладено у відзиві на позов, який долучено до матеріалів справи, що не суперечить вимогам ч.3 ст.211 ЦПК України.

Суд, заслухавши пояснення позивача, дослідивши матеріали справи, прийшов до переконання, що позов підлягає до задоволення, виходячи із наступних підстав.

У відповідності із ч.1 ст.1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Положенням ч.1 ст.1268 ЦК України визначено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

В силу ч.ч.1, 2 ст.1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

За змістом ч.1 ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Судом встановлено, що спадкодавцю ОСОБА_2 належав житловий будинок з надвірними будівлями, що в АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою виданою виконкомом Білокриницької сільської ради за вих.№313 від 15 серпня 2019 року.

ОСОБА_2 21 червня 2011 року в Білокриницькій сільській раді Підгаєцького району Тернопільської області склала заповіт, розпорядженням якого вищезазначене належне їй майно заповіла позивачу. Вказаний заповіт зареєстровано в реєстрі за №9.

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що видно із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 13 лютого 2019 року виданого виконавчим комітетом Білокриницької сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області.

Позивач прийняв спадщину після смерті ОСОБА_2 , у вигляді житлового будинку з надвірними будівлями, що в АДРЕСА_1 , що виразилось у своєчасному поданні заяви до нотаріуса про прийняття спадщини.

Вказане підтверджується витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі від 25 березня 2019 року.

Із довідки виданої виконкомом Білокриницької сільської ради за вих.№316 від 27 серпня 2019 року видно, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 дійсно проживала одна та була зареєстрована в АДРЕСА_1 .

Позивач звертався в нотаріальну контору із питанням видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_2 , однак в цьому йому було відмовлено, у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно, що вбачається із відмови приватного нотаріуса Підгаєцького районного нотаріального округу за вих.№181/02-14 від 18 вересня 2019 року.

За наведених вище обставин, суд дійшов висновку, що позов ОСОБА_1 підставний, а тому підлягає до задоволення.

Судові витрати слід покласти на позивача в межах ним понесених.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 141, 200 ч.ч.3, 4, 206 ч.ч.1, 4, 263, 265 ЦПК України, ст.ст. 1223 ч.1, 1268-1270 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Білокриницької сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно за заповітом, у вигляді житлового будинку з надвірними будівлями, що в АДРЕСА_1 , що належало ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Судові витрати слід покласти на позивача в межах ним понесених.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду або через Підгаєцький районний суд Тернопільської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , житель АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Відповідач: Білокриницька сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області, с. Білокриниця вул. Т.Шевченка, 69, код ЄДРПОУ 04394881.

Головуючий: Р. О. Горуц

Дата ухвалення рішення21.10.2019
Оприлюднено22.10.2019

Судовий реєстр по справі —605/507/19

Рішення від 21.10.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 25.09.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні