Рішення
від 16.10.2019 по справі 522/9850/19
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/9850/19

Провадження № 2/522/6150/19

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 жовтня 2019 року м. Одеса

Приморський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді - Донцова Д.Ю.,

при секретарі судового засідання - Скибінській Є.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовною заявою Приватного акціонерного товариства Одеська кіностудія до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг,

ВСТАНОВИВ:

До Приморського районного суду м. Одеси 10.06.2019 року звернувся представник ПрАТ Одеська кіностудія з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг за період з 19.06.2018 року по 05.06.2019 року з урахуванням індексу інфляції та трьох відсотків річних в сумі 9699,78 грн. та судові витрати в розмірі сплаченого судового збору в розмірі 1921,00 та витрати на професійну правову допомогу в сумі 2000,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що ОСОБА_1 є власницею квартири АДРЕСА_1 . Балансоутримувачем є ПрАТ Одеська кіностудія , яке здійснює утримування та обслуговування будинку. Відповідач здійснює оплату рахунків-фактур, виставлених бухгалтерією Кіностудії, але не регулярно та у сумах, які не відповідають сумі заборгованості, що стало підставою для звернення до суду із вказаним позовом.

Ухвалою Приморського районного суду м. Одеси від 12.06.2019 року відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження.

В судове засідання представник позивача - адвокат Козак М.О. не з`явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримав та просив задовольнити, проти ухвалення заочного рішення не заперечував.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилась, про час та місце розгляду справи повідомлялась належним чином, причин неявки не повідомила, відзив на позовну заяву не надала, будь-яких пояснень та заперечень до суду не направила.

Відповідно до ч. 8 ст. 178 ЦПК України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Згідно з ч. 1ст. 280 ЦПК України, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: 1) відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; 2) відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; 3) відповідач не подав відзив; 4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

З урахуванням викладеного, суд приходить до висновку про наявність підстав для ухвалення заочного рішення на підставі наявних у справі доказів.

У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснюється.

Відповідно до ст.268 ЦПК України, у разі неявки всіх учасників справи в судове засідання, яким завершується розгляд справи, або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Крім того, на вимогу зазначених норм процесуального права, датою ухвалення судового рішення, ухваленого за відсутності осіб, які беруть участь у справі, є дата складення повного судового рішення.

У зв`язку з цим, датою ухвалення цього судового рішення є 21.10.2019 року.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_1 є власницею квартири за адресою: АДРЕСА_2 , що підтверджується наявною в матеріалах справи інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

ПрАТ Одеська кіностудія є балансоутримувачем і здійснює утримання та обслуговування будинку за адресою : АДРЕСА_3 . При цьому, вказаний будинок є власністю ПрАТ Одеська кіностудія та обліковується в бухгалтерському обліку згідно акту прийому-передачі цілісного майнового комплексу від 21.11.2005 р., переданого до статутного фонду ЗАТ Одеська кіностудія , правонаступником якого є ПрАТ Одеська кіностудія .

При цьому, на підставі наказів Фонду державного майна від 27.12.2004 р. № 3306, від 22.11.2005 р. № 3020 та акту приймання-передачі від 21.11.2005 р., позивач 30.10.2006 року зареєстрував право власності на цілісний майновий комплекс за адресою : АДРЕСА_3 (номер запису: 5803 АДРЕСА_4 58неж-2), що підтверджується Витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно КП Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об`єктів нерухомості № 12331210 від 30.10.2006 р. та Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно за індексним номером 33338411 від 09.02.2015 р.

Як зазначив представник позивача, між мешканцями будинку за адресою: АДРЕСА_3 та постачальниками (виконавцями) житлово-комунальних послуг (ПАТ ЕК Одесаобленерго , ТОВ Інфокс ) прямих договорів про надання житлово-комунальних послуг не укладено. Житлово-комунальні послуги (енергопостачання, водопостачання та водовідведення) мешканці вказаного будинку отримують через інженерні мережі Кіностудії, а потім відшкодовують їх вартість на рахунок Кіностудії, бухгалтерія якої кожного місяця виставляє мешканцям будинку рахунки за користування ліфтом, утримання будинку, а також відшкодування вартості отриманих житлово-комунальних послуг за тарифами виконавців цих послуг.

Таким чином, фактично сторони перебувають у договірних правовідносинах.

З наявних в матеріалах справи доказів вбачається, що відповідач періодично вносила платежі за житлово-комунальні послуги, разом з тим, 10.05.2019 року позивач направив на адресу відповідача попередження-вимогу на суму 14924,76 грн., яке відповідач виконала лише частково, шляхом сплати на рахунок позивача 6400 грн. згідно квитанції від 27.05.2019 року, 04.06.2019 року та 17.05.2019 року.

Згідно бухгалтерської звітності Кіностудії (оборотно-сальдова відомість по рахунку 3772) за період з 19.06.2018 року по 05.06.2019 року у відповідача перед Кіностудією відповідно до виставлених бухгалтерією Кіностудії рахунків-фактур виникла заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг в сумі 9355,38 грн.

Відповідно до ст.ст. 67, 68 ЖК України плата за комунальні послуги (водопостачання, газ, теплова енергія та інші послуги) береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами; наймач зобов`язаний своєчасно вносити квартирну плату та плату за комунальні послуги; квартирна плата та плата за комунальні послуги в будинках державного і громадського житлового фонду вносяться щомісяця.

Згідно ч. 1 ст. 9 Закону України Про житлово -комунальні послуги споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором.

За приписами ч. 1 ст. 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ст.526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Згідно із ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання грошового зобов`язання; боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

У зв`язку з невиконанням відповідачем обов`язку з оплати заборгованості за житлово-комунальні послуги, сума заборгованості підлягає сплаті з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення та трьох відсотків річних.

Згідно наданого позивачем розрахунку, інфляційне збільшення боргу становить 259,40 грн., 3% річних - 85,00 грн., що разом становить 9699,78 грн.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат, суд виходить з положень ч. 1 ст. 133 ЦПК України, згідно якої судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Згідно ч. 3 ст. 137 ЦПК України для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Судом встановлено, що 01.03.2019 року між позивачем та адвокатом Козак М.О. було укладено контракт №1/19 про надання правової допомоги. Згідно акту приймання-передачі наданої правової допомоги від 05.06.2019 року визначено розмір оплати за надану правову допомогу в сумі 2000,00 грн. та наведено детальний опис наданої правової допомоги.

Згідно платіжного доручення №5437 від 05.06.2019 року позивачем сплачено на користь адвоката грошові кошти в розмірі 2000,00 грн., що за сукупності наведених вище обставин, є підставою для стягнення відповідних витрат з відповідача на користь позивача.

Відповідно до змісту ч. 1 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Судом встановлено, що за подання позовної заяви позивачем сплачено судовий збір в розмірі 1921,00 грн. згідно платіжного доручення №5423 від 03.06.2019 року. Враховуючи вимоги ч. 1 ст. 141 ЦПК України, сума сплаченого судового збору в зазначеному розмірі підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст. 13, 19, 258, 259, 263, 354 ЦПК України, суддя -

ВИРІШИВ:

Позов Приватного акціонерного товариства Одеська кіностудія до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_5 ) на користь Приватного акціонерного товариства Одеська кіностудія (код ЄДРПОУ 33932816, місцезнаходження: 65044, м. Одеса, бульвар Французький, 33) заборгованість за оплату житлово-комунальних послуг в розмірі 9355,38 грн., 3% річних в розмірі 85,00 грн. та інфляційні нарахування в розмірі 259,40, що разом складає 9699 (дев`ять тисяч шістсот дев`яносто дев`ять) гривень 78 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 ) на користь Приватного акціонерного товариства Одеська кіностудія (код ЄДРПОУ 33932816, місцезнаходження: 65044, м. Одеса, бульвар Французький, 33) судовий збір в розмірі 1921 (одна тисяча дев`ятсот двадцять одна) гривня та витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 2000 (дві тисячі) гривень, що разом складає 3 921 (три тисячі дев`ятсот двадцять одна) гривня.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга на заочне рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення суду набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Повний текст заочного рішення складено 21.10.2019 року.

Суддя Д.Ю. Донцов

Дата ухвалення рішення16.10.2019
Оприлюднено22.10.2019
Номер документу85078868
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг

Судовий реєстр по справі —522/9850/19

Рішення від 16.10.2019

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Донцов Д. Ю.

Ухвала від 12.06.2019

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Донцов Д. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні