Рішення
від 21.10.2019 по справі 910/10661/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

21.10.2019Справа № 910/10661/19

За позовомТовариства з обмеженою відповідальністю Містер Хорека до Фізичної особи-підприємця Сміяна Кирила Олександровича простягнення 17978,11 грн, Суддя Смирнова Ю.М.

Без виклику учасників справи

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Містер Хорека звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом про стягнення з Фізичної особи-підприємця Сміяна Кирила Олександровича 17978,11 грн, з яких: 17439,72 грн основного боргу, 389,88 грн 3% річних та 139,51 грн інфляційних втрат.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем умов укладеного між сторонами договору поставки №МХ-003921 від 22.07.2014 в частині здійснення розрахунків за поставлений товар.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 12.08.2019 на підставі ст. 174 Господарського процесуального кодексу України позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Містер Хорека було залишено без руху.

Позивачем у строк, встановлений судом, усунуто недоліки позовної заяви.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 27.08.2019 відкрито провадження у справі №910/10661/19, вирішено розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін та встановлено строк для подання відзиву на позов - протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали.

Відповідач відзив на позов не надав.

Суд відзначає, що відповідно до ч. 5 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої статті 120 цього Кодексу.

Згідно з п. 5 ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

З огляду на те, що ухвала суду від 27.08.2019 була направлена на адресу відповідача, яка вказана у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а будь-якої іншої адреси відповідачем суду не повідомлено, суд дійшов висновку про належне повідомлення відповідача про розгляд судом справи №910/10661/19.

Відповідно до ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

За приписами ч. 5 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

Оскільки клопотань про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін до суду не надходило, у відповідності до ч. 5 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними у справі матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, Господарський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

22.07.2014 між Товариством з обмеженою відповідальністю Містер Хорека (постачальник) та Фізичною особою-підприємцем Сміяном Кирилом Олександровичем (покупець) було укладено договір поставки №МХ-003921 (надалі - Договір).

Відповідно до п. 1.1 Договору постачальник зобов`язується в порядку та на умовах, визначених цим договором поставляти покупцю товар, а покупець зобов`язується в порядку та на умовах, визначених цим договором, приймати й оплачувати товар (далі - товар).

Пунктом 1.2 Договору передбачено, що поставка товару здійснюється окремими партіями. Партія товару, яку повинен поставити постачальник, визначається погодженим сторонами замовленням. На основі погодженого сторонами замовлення постачальник складає: товарну накладну та/або товарно-транспортну накладну (далі - первинні документи), які підписуються сторонами та податкову накладну при прийманні-передачі товару.

Відповідно до п. 3.4 Договору право власності на товар виникає у покупця, а всі відповідні ризики (випадкового знищення чи випадкового пошкодження) переходять до нього з моменту передачі йому товару, що підтверджується підписаними між сторонами первинними документами.

Згідно з п. 4.1 Договору постачальник поставляє товар за цінами, узгодженими з покупцем в специфікаціях та/або первинних документах.

Пунктом 9.1 Договору передбачено, що строк дії Договору встановлюється з 22.07.2014 до моменту укладення сторонами нового договору або розірвання даного договору.

За правовою природою укладений між сторонами Договір є договором поставки.

Згідно зі ст. 712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Відповідно до ч.1 ст. 692 Цивільного кодексу України покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Пунктом 5.1 Договору встановлено, що покупець здійснює оплату товару за договором шляхом безготівкового перерахування на поточний рахунок постачальника вартості окремої партії товару, яка узгоджена в замовленні та зазначена в первинних документах.

Відповідно до п.п. 5.2, 5.3 Договору оплата покупцем здійснюється на умовах відстрочення платежу, протягом 7 календарних днів з моменту прийняття кожної окремої партії товару покупцем. Оплата може здійснюватися як частинами, так і загальною сумою/вартістю, зазначеною в специфікації та/або первинних документах. Датою оплати вартості товару вважається дата зарахування грошових коштів на поточний рахунок постачальника.

Підпунктом 6.2.1 п. 6.2 Договору встановлено, що покупець зобов`язаний оплатити вартість товару у порядку і строк, встановлені цим договором.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватись належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту та інших вимог, що звичайно ставляться, одностороння відмова від виконання зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

У відповідності до ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно зі ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим до виконання сторонами.

З матеріалів справи вбачається, що на виконання умов Договору 19.10.2018 позивачем поставлено відповідачу товар на загальну суму 17439,72 грн. Факт поставки товару підтверджується підписаними представниками обох сторін товарно-транспортними накладними №МХ-0018922 від 19.10.2019 на суму 1980,00 грн та №МХ-0018923 від 19.10.2018 на суму 15459,72 грн (належним чином засвідчені копії вказаних накладних додано позивачем до позовної заяви).

Отже, з урахуванням положень ст. 530 Цивільного кодексу України та приписів п. 5.2 Договору відповідач зобов`язаний був оплатити товар до 26.10.2018 включно.

Проте, як свідчать матеріали справи, в порушення наведених вище положень законодавства та умов Договору відповідач оплату товару не здійснив, внаслідок чого у відповідача перед позивачем утворилась заборгованість у розмірі 17439,72 грн.

За приписами ч. 1 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ст. 14 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Фізичною особою-підприємцем Сміяном Кирилом Олександровичем заперечень проти позову не наведено, доказів погашення заборгованості в добровільному порядку не надано.

Враховуючи викладене, вимоги позивача про стягнення з відповідача основної заборгованості у розмірі 17439,72 грн є обґрунтованими, документально підтвердженими та такими, що підлягають задоволенню.

Крім основного боргу, за прострочення виконання грошового зобов`язання позивач просить стягнути з відповідача 389,88 грн 3% річних та 139,51 грн інфляційних втрат, розраховані станом на 25.07.2019.

Судом встановлено, що відповідач свого обов`язку по перерахуванню коштів не виконав, допустивши прострочення виконання грошового зобов`язання, тому дії відповідача є порушенням договірних зобов`язань (ст. 610 Цивільного кодексу України), і він вважається таким, що прострочив (ст. 612 Цивільного кодексу України), відповідно є підстави для застосування встановленої законом відповідальності.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Оскільки судом встановлено факт прострочення виконання відповідачем грошового зобов`язання з оплати поставленого позивачем товару, вимоги позивача про стягнення з відповідача інфляційних втрат у розмірі 139,51 грн та 3% річних у розмірі 389,88 грн є обґрунтованими та підлягають задоволенню за розрахунком позивача, перевіреним судом.

Враховуючи викладене, позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

У відповідності до вимог ст. 129 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 73, 74, 76-80, 126, 129, 236, 237, 238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Фізичної особи-підприємця Сміяна Кирила Олександровича ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Містер Хорека (04212, м.Київ, вулиця Маршала Тимошенка, будинок 9, ідентифікаційний код 36265252) основний борг у розмірі 17439 (сімнадцять тисяч чотириста тридцять дев`ять) грн 72 коп., 3% річних у розмірі 389 (триста вісімдесят дев`ять) грн 88 коп., інфляційні втрати у розмірі 139 (сто тридцять дев`ять) грн 51 коп. та судовий збір у розмірі 1921 (одна тисяча дев`ятсот двадцять одна) грн 00 коп.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Рішення, відповідно до ст.ст. 256, 257 Господарського процесуального кодексу України, може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення. При цьому, згідно з п.п.17.5 п. 17 Розділу XI Перехідні положення Господарського процесуального кодексу України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Суддя Ю.М. Смирнова

Дата ухвалення рішення21.10.2019
Оприлюднено22.10.2019
Номер документу85080162
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/10661/19

Рішення від 21.10.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 27.08.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 12.08.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні