Рішення
від 09.10.2019 по справі 234/19394/18
ПАВЛОГРАДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 234/19394/18

Провадження № 2/185/1843/19

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 жовтня 2019 року м.Павлоград

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі: головуючого - судді Зінченко А.С., за участю секретаря судового засідання - Кучеренко Ю.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду цивільну справу ЄУ № 234/19394/18 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Служба у справах дітей Слов`янської районної державної адміністрації, Орган опіки та піклування виконкому Маяківської сільської ради Слов`янського району Донецької області, про позбавлення батьківських прав, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до ОСОБА_2 , в якому просить суд позбавити батьківських прав відповідача відносно його малолітньої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позовна заява мотивована тим, що позивач перебувала в шлюбі з ОСОБА_2 з ІНФОРМАЦІЯ_2 . В період шлюбу ІНФОРМАЦІЯ_3 у сторін народилась донька - ОСОБА_3 . Шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 розірвано відповідно рішення суду від 15.04.2017 року. Батько з квітня 2015 у вихованні дитини ОСОБА_3 участі не приймає, дитину не утримує, не піклується, жодним чином не виконує свої батьківські обов`язки, в зв`язку з вищевикладеним позивач звертається до суду.

09.04.2019 року ухвалою Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області відкрито загальне позовне провадження у вищевказаній цивільній справі та призначено до підготовчого судового засідання.

03.05.2019 року ухвалою суду замінено третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Службу у справах дітей Слов`янської міської ради на належну - Службу у справах дітей Слов`янської районної державної адміністрації, залучено до участі в справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Служба у справах дітей Слов`янської районної державної адміністрації, про позбавлення батьківських прав третю особу, яка не заявляє вимог на предмет спору - Орган опіки та піклування виконкому Маяківської сільської ради Слов`янського району Донецької області, продовжено строк проведення підготовчого провадження у вищевказаній справі.

03.07.2019 року ухвалою суду закрито підготовче провадження у вищевказаній справі та призначено до розгляду по суті.

Позивач, представник позивача у судове засідання не з`явилися, позивач надіслала до суду заяву, в якій просила розглянути справу без її участі, позовні вимоги підтримала у повному обсязі, не заперечує проти винесення заочного рішення по справі.

Відповідач в судове засідання повторно не з`явився, про дату, час та місце судового засідання повідомлений належним чином, причини не явки суду не повідомив, відзив не подав.

Представник третьої особи Служби у справах дітей Слов`янської районної державної адміністрації в судове засідання не з`явилась, надіслала до суду заяву, відповідно до якої просить розглянути справу за відсутності представника, та пояснення по справі відповідно до яких зазначає, що з`ясувати обставини, за яких батько не цікавиться життям дитини неможливо, тому що останній не перебуває на території Слов`янського району.

Представник Органу опіки та піклування виконкому Маяківської сільської ради Слов`янського району Донецької області в судове засідання не з`явився, повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи на підставі наявних у справі доказів, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Дослідивши письмові докази, які містяться в матеріалах справи, суд приходить до висновку, що вимоги позивача підлягають задоволенню виходячи з наступного.

Судом встановлено та матеріалами справи підтверджено, що згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 15.04.2015 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Краматорського міського управління юстиції у Донецькій області, ОСОБА_2 та ОСОБА_1 є батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що зроблений відповідний актовий запис № 508.

Відповідно до копії рішення Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 15.04.2017 року, шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 розірвано.

Комісія в складі секретаря Маяківської сільської ради Погорєлова Ю.О., депутата сільської ради Варченко О.А., начальника ВОБ сільської ради Гречки Т.Г, касира сільради Гутова С.М. , склали акт обстеження житлово-побутових умов перебування, проживання, стану здоров`я та обставин дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від 03.12.2018 року за № 01-30/586, відповідно до якого встановлено, що дитина і мати проживають без реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 , з 2015 року по теперішній час. Дитина відвідує Святогірський дитячий садочок №18 Ластівка , будинок в якому проживає сім`я належить ОСОБА_5 , рідній бабусі ОСОБА_3 , відповідає санітарно-гігієнічним нормам, стан здоров`я дитини задовільний. Батько дитини ОСОБА_2 , не надає матеріальної допомоги, не цікавиться проблемами дитини і її станом здоров`я.

Відповідно до копії довідки № 75 ЦМСД м. Слов`янська від 27.09.2019 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешкає : АДРЕСА_1 здорова. За медичною допомогою звертається тільки в присутності матері - ОСОБА_1 , в супроводі батька дитина не з`являлась.

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відвідує КЗ ДНЗ №18 "Ластівка"з 04.09.2017 року по теперішній час, батько дитини ніколи у вихованні дитини участі не приймає, вихованням дитини займається мати - ОСОБА_1 , що підтверджується довідкою № 91 від 26.09.2019 року КЗ ДНЗ № 18 "Ластівка".

Згідно висновку органу опіки та піклування виконкому Маяківської сільської ради Слов`янського району Донецької області від 18.03.2019 року за №02-08/180 орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , відносно малолітньої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до положення ч. 1 ст. 3 Конвенції про права дитини, ч. 7,8 ст. 7 Сімейного кодексу України, при вирішення будь-яких питань щодо дітей суд повинен керуватися максимальним забезпеченням інтересів дітей.

Згідно ст. 12 Закону України Про охорону дитинства виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На батьків покладається відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Відповідно до ст. 150, 151 Сімейного кодексу України, ст. 11,12 Закону України Про охорону дитинства , батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, поважати її, батьки зобов`язані надавати дитині належне батьківське виховання, оскільки право на виховання є одним із основних прав дитини. Декларація прав дитини, проголошена Генеральною Асамблеєю ООН 20.11.1959 року, як принципове положення визначила, що дитина повинна зростати в умовах турботи. Відповідно до ч. 1 ст. 18 Конвенції ООН про права дитини, ратифікована постановою Верховної Ради від 27.02.1991 року, батьки несуть відповідальність за виховання і розвиток дитини.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини є відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 СК України підставою для позбавлення батьківських прав.

Пленум Верховного Суду України в п.п. 16, 18 постанови від 30 березня 2007 року Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав вказав на те, що позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу на батьків, які порушують батьківські обов`язки та роз`яснив, що особи можуть бути позбавленні батьківський прав лише щодо дитини, яка не досягла повноліття, і тільки з підстав, передбачених ст. 164 СК України.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Таким чином, суд повно та всебічно з`ясувавши обставини справи, оцінивши зібрані у справі докази, їх належність, допустимість, достовірність, вважає, що позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, оскільки матеріалами справи підтверджено факт свідомого ухилення відповідача від виконання своїх батьківських обов`язків відносно малолітньої особи, покладених на нього ст.150 Сімейного кодексу України, що буде повністю відповідати інтересам дитини.

Керуючись ст. 89,133,141,258-265,280-289 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Служба у справах дітей Слов`янської районної державної адміністрації, Орган опіки та піклування виконкому Маяківської сільської ради Слов`янського району Донецької області, про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , відносно малолітньої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивач: ОСОБА_1 , ІПН: НОМЕР_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІПН: НОМЕР_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 .

Третя особа: Служба у справах дітей Слов`янської районної державної адміністрації, код ЄДРПОУ:24162486, місце знаходження: вул. Науки, 2, м. Слов`янськ, Донецька область.

Третя особа: Орган опіки та піклування виконкому Маяківської сільської ради Слов`янського району Донецької області, код ЄДРПОУ:04342921, місце знаходження: вул. Гагаріна, 1, м Маяки, Донецька область.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому ЦПК України. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі в 30-денний строк, з дня його проголошення, апеляційної скарги.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга може бути подана через Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження відповідно та в порядку і строки, визначені ст. 354 ЦПК України.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Рішення знаходиться в Єдиному державному реєстрі судових рішень за веб-адресою: http://reyestr.court.gov.ua.

Суддя А. С. Зінченко

Дата ухвалення рішення09.10.2019
Оприлюднено23.10.2019
Номер документу85089357
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —234/19394/18

Рішення від 09.10.2019

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Зінченко А. С.

Ухвала від 03.07.2019

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Зінченко А. С.

Ухвала від 03.05.2019

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Зінченко А. С.

Ухвала від 09.04.2019

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Зінченко А. С.

Ухвала від 27.12.2018

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Кравченко О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні