Ухвала
від 15.10.2019 по справі 466/8126/19
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 466/8126/19

У Х В А Л А

15 жовтня 2019 року м. Львів

Слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Львова ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , слідчого СВ Шевченківського ВП ГУНП у Львівській області ОСОБА_4 , підозрюваного ОСОБА_5 , захисників ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , розглянувши клопотання слідчого СВ Шевченківського ВП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_4 , яке погоджене прокурором Львівської місцевої прокуратури № 2 ОСОБА_3 про продовження строку запобіжного заходу у виді тримання під вартою відносно підозрюваного

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Львова, українця, громадянина України, не судимого, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 , за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019140090002759 від 16 серпня 2019 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 146, ч. 2 ст. 156 КК України,-

в с т а н о в и в :

10.10.2019 року слідчий СВ Шевченківського ВП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_4 , за погодженням із прокурором Львівської місцевої прокуратури № 2 ОСОБА_3 , звернувся в суд з клопотанням про продовження строку запобіжного заходу у виді тримання під вартою підозрюваному ОСОБА_5 .

Клопотання мотивує тим, що у провадженні слідчого відділу Шевченківського ВП ГУ НП у Львівській області перебуває кримінальне провадження №12019140090002759 від 16 серпня 2019 року, за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 146, ч. 2 ст. 156 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 , 16 серпня 2019 року, приблизно о 20 год. 40 хв., керуючись прямим умислом, спрямованим на незаконне позбавлення волі людей, а саме, двох малолітніх осіб, перебуваючи поряд із будинком АДРЕСА_3 , в якому він проживає, підійшов до малолітніх ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , після чого, із застосуванням фізичного насильства, яке виразилось у нанесенні їм ударів руками в голову, всупереч їх волі, затягнув у приміщення свого будинку, де також наносив їм удари руками в голову та вчиняв відносно них розпусні дії, які одночасно знімав ці поді на відео за допомогою камери свого мобільного телефону, та утримував їх приблизно до 21 год. 00 хв. 16.08.2019.

Таким чином, ОСОБА_5 підозрюється у незаконному позбавленні волі людей, вчиненому відносно двох малолітніх осіб, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.146 КК України.

Крім цього, ОСОБА_5 , 16 серпня 2019 року, приблизно о 20 год. 40 хв., керуючись прямим умислом, спрямованим на вчинення розпусних дій щодо двох малолітніх осіб, перебуваючи поряд із будинком АДРЕСА_3 , в якому він проживає, підійшов до малолітніх ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , після чого, із застосуванням фізичного насильства, всупереч їх волі, затягнув у приміщення свого будинку, де наносив їм удари руками в голову та вчиняв відносно них розпусні дії, які виразились у примушуванні потерпілих до оголення своїх статевих органів, навчанні статевим збоченням та примушуванні потерпілих до вчинення статевих зносин між собою у вигляді орального сексу, одночасно знімав всі ці події на відео за допомогою камери свого мобільного телефона.

Таким чином, ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні розпусних дій щодо малолітніх осіб, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.156 КК України.

16.08.2019 слідчим СВ Шевченківського ВП ГУНП у Львівській області ОСОБА_4 в порядку ст.208 КПК України затримано ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та 17.08.2019,за погодженням із заступником керівника Львівської місцевої прокуратури №2 юристом 1 класу ОСОБА_10 , його повідомлено про підозру у незаконному позбавленні волі людей, вчиненому відносно двох малолітніх осіб, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.146 КК України та у вчиненні розпусних дій щодо малолітніх осіб, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2ст.156 КК України.

Відомості про підозрюваного: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Львова, українець, громадянин України, раніше не судимий, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

17.08.2019, заступником керівника Львівської місцевої прокуратури №2 погоджено клопотання про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою ОСОБА_5

19.08.2019, слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Львова обрав підозрюваному ОСОБА_5 , запобіжний захід у виді тримання під вартою.

Обґрунтованість підозри ОСОБА_5 у вчиненні вказаного кримінального правопорушення доводиться зібраними у кримінальному провадженні доказами, а саме: протоколами обшуків від 17.08.2019, проведеним у житлі ОСОБА_5 та його матері ОСОБА_11 , за адресами: АДРЕСА_2 та АДРЕСА_4 ;відеозаписом з мобільного телефона; протоколами допиту малолітніх свідків ОСОБА_8 та ОСОБА_9 ; протоколом допиту свідка ОСОБА_12 ; протоколом допиту представника малолітніх потерпілих ОСОБА_13 та іншими доказами.

Таким чином, зібрані в ході досудового розслідування докази у їх сукупності дають підстави вважати підозру ОСОБА_5 обґрунтованою.

При продовженні запобіжного заходу у виді тримання під вартою слід врахувати, що ОСОБА_5 , підозрюється у вчинені тяжкого кримінального правопорушення, санкція статті якого передбачає позбавлення волі на строк від п`яти до восьми років , у зв`язку із наявністю ризиків, передбачених ст.177 КПК України, які дають достатні підстави вважати, що ОСОБА_5 , будучи особою, яка обізнана із можливою мірою покарання у разі визнання його винним у вчиненні злочину, в якому він підозрюється, з метою уникнення кримінальної відповідальності за вчинене ним кримінальних правопорушень, може переховуватись від органу досудового розслідування та суду,незаконно впливати на малолітніх потерпілих ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином чи вчинити інші кримінальні правопорушення, а також перешкоджати встановленню істини по справі.

Таким чином, існують вагомі докази, які підтверджують вчинення підозрюваним ОСОБА_5 , кримінальних правопорушень, яке відповідно яке відповідно до ст.12 КК України відноситься до категорії тяжких злочинів, санкцією ч.2 ст.156 КК України передбачено покарання виключно у виді позбавлення волі на строк від п`яти до восьми років. Крім того, у ОСОБА_5 не встановлено тяжких хвороб та інвалідності, які б перешкоджали утриманню його під вартою. Також, підозрюваний ОСОБА_5 відмовився надавати органу досудового розслідування мобільний телефон, на який він здійснював відеозапис злочинних дій.

Беручи до уваги вищенаведене, наявність обґрунтованої підозри та ризиків, передбачених ст.177 КПК України, з метою забезпечення участі підозрюваного ОСОБА_5 , у досудовому розслідуванні та судовому розгляді, виконання покладених на нього процесуальних обов`язків, а також недопущення вчинення ним нових кримінальних правопорушень та враховуючи, що менш суворі запобіжні заходи не достатні для запобігання вищевказаним ризикам, слід продовжити строк запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_4 та прокурор ОСОБА_3 клопотання про продовження строку дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою підтримали, просили його задовольнити.

Підозрюваний ОСОБА_5 та його захисники в судовому засіданні проти задоволення клопотання слідчого заперечили. Просили обрати підозрюваному запобіжний захід, не пов`язаний з триманням під вартою. Подали в суд інформацію про те, що ОСОБА_5 , 1983 р.н. з 12.09.2019 до 03.10.2019 проводилася стаціонарна комплексна судова психолого - психіатрична експертиза. За час перебування на експертизі проводилася симптоматична медикаментозна корекція психічного стану гр. ОСОБА_5 та комісією рекомендовано подальше його лікування.

Заслухавши думку прокурора, слідчого, пояснення підозрюваного та його захисників, дослідивши матеріали, якими обґрунтовується необхідність застосування запобіжного заходу, слідчий суддя установив наступне.

Слідчим відділенням Шевченківського відділу поліції Головного Управління Національної поліції у Львівській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12019140090002759 від 16 серпня 2019 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 146, ч. 2 ст. 156 КК України.

16.08.2019 слідчим СВ Шевченківського ВП ГУНП у Львівській області ОСОБА_4 в порядку ст.208 КПК України затримано ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та 17.08.2019,за погодженням із заступником керівника Львівської місцевої прокуратури №2 юристом 1 класу ОСОБА_10 , його повідомлено про підозру у незаконному позбавленні волі людей, вчиненому відносно двох малолітніх осіб, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.146 КК України та у вчиненні розпусних дій щодо малолітніх осіб, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2ст.156 КК України.

19.08.2019, слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Львова обрав підозрюваному ОСОБА_5 , запобіжний захід у виді тримання під вартою без визначення застави.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 194 КПК України, під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: 1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; 2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; 3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Відповідно до ст. 199 КПК України клопотання про продовження строку тримання під вартою має право подати прокурор, слідчий за погодженням з прокурором не пізніше ніж за п`ять днів до закінчення дії попередньої ухвали про тримання під вартою. Клопотання про продовження строку тримання під вартою подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування. Клопотання про продовження строку тримання під вартою, крім відомостей, зазначених у статті 184 цього Кодексу, повинно містити: 1) виклад обставин, які свідчать про те, що заявлений ризик не зменшився або з`явилися нові ризики, які виправдовують тримання особи під вартою; 2) виклад обставин, які перешкоджають завершенню досудового розслідування до закінчення дії попередньої ухвали про тримання під вартою.

Продовжуючи підозрюваному ОСОБА_5 строк запобіжного заходу у виді тримання під вартою слідчий суддя враховує те, що останній обґрунтовано підозрюється у вчиненні тяжкого кримінального правопорушення, санкція статті якого передбачає позбавлення волі на строк від п`яти до восьми років, а також те, що ризики, передбачені ст. 177 КПК України, з часу застосування запобіжного заходу щодо підозрюваного ОСОБА_5 не зменшились, а тому застосування запобіжних заходів не пов`язаних з утриманням підозрюваного під вартою, не попередить вчинення ним нових злочинів, не забезпечить його належної поведінки та виконання ним процесуальних рішень суду, а тому з врахуванням вказаного вважає за необхідне продовжити підозрюваному строк тримання під вартою.

Разом з тим, згідно ч.4 ст.183 КПК України, слідчий суддя, суд при постановленні ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, враховуючи підстави та обставини, передбачені статтями 177 та 178 цього Кодексу, має право не визначити розмір застави у кримінальному провадженні щодо злочину, вчиненого із застосуванням насильства або погрозою його застосування.

Зважаючи на викладене, з метою забезпечення належної процесуальної поведінки підозрюваного, слід продовжити строк тримання під вартою без визначення застави.

Керуючись ст.ст. 176, 177, 178, 181, 184, 193, 194, 196 КПК України, слідчий суддя,-

п о с т а н о в и в :

клопотання задовольнити.

Продовжити підозрюваному ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у виді тримання під вартою в межах строку досудового розслідування, а саме до 16.11.2019 року включно, без визначення застави.

Контроль за виконанням ухвали покласти на прокурора Львівської місцевої прокуратури № 2 ОСОБА_3 .

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Львівського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.10.2019
Оприлюднено21.02.2023

Судовий реєстр по справі —466/8126/19

Ухвала від 29.10.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд м.Львова

Єзерський Р. Б.

Ухвала від 23.10.2019

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Стельмах І. О.

Ухвала від 23.10.2019

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Стельмах І. О.

Ухвала від 22.10.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд м.Львова

Єзерський Р. Б.

Ухвала від 24.10.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд м.Львова

Єзерський Р. Б.

Ухвала від 15.10.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд м.Львова

Єзерський Р. Б.

Ухвала від 04.10.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд м.Львова

Єзерський Р. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні