Рішення
від 22.10.2019 по справі 605/439/19
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/439/19

РІШЕННЯ

Іменем України

"22" жовтня 2019 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі :

головуючого судді Горуц Р.О.

за участю:

секретаря судового засідання Лежигубської О.В.

позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Підгайці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Сільцівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до Сільцівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно за заповітом, вказуючи, що після смерті ОСОБА_2 , залишилось спадкове майно, у вигляді Ѕ частки житлового будинку з відповідною часткою господарських будівель, що в АДРЕСА_1 .

У підготовчому судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримав повністю та з підстав викладених у позовній заяві просить їх задовольнити. Крім того, додав, що осіб, які б мали право на обов`язкову частку у спадковому майні, що залишилось після смерті спадкодавця, немає, так як ОСОБА_2 була одинокою. ОСОБА_2 рідна сестра його матері, тобто вона була його тіткою. Спадкодавець постійно проживала разом з ним аж до дня її смерті.

У підготовче судове засідання представник відповідача - Сільцівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про день, час та місце його проведення. Крім того, визнання ним позову та прохання про розгляд справи у його відсутності викладено у заяві, яка долучена до матеріалів справи, що не суперечить вимогам ч.3 ст.211 ЦПК України.

Суд, заслухавши пояснення позивача, дослідивши матеріали справи, прийшов до переконання, що позов підлягає до задоволення, виходячи із наступних підстав.

У відповідності із ч.1 ст.1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Положенням ч.ч.1, 3 ст.1268 ЦК України визначено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Судом встановлено, що спадкодавцю ОСОБА_2 належала 1/2 частка житлового будинку з відповідною часткою господарських будівель, що в АДРЕСА_1 , що підтверджується витягом з реєстру прав власності на нерухоме майно виданим Підгаєцьким районним бюро технічної інвентаризації 11 серпня 2011 року та довідкою виданою виконкомом Сільцівської сільської ради за вих.№198 від 08 серпня 2019 року.

Позивачу належить інша Ѕ частка вказаного житлового будинку із відповідною часткою надвірних будівель, що стверджується вищезазначеним.

ОСОБА_2 14 травня 2010 року в Сільцівській сільській раді Підгаєцького району Тернопільської області склала заповіт, розпорядженням якого вищезазначене належне їй майно заповіла позивачу. Вказаний заповіт зареєстровано в реєстрі за №38.

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що видно із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 20 липня 2010 року виданого Сільцівською сільською радою Підгаєцького району Тернопільської області.

Позивач прийняв спадщину після смерті ОСОБА_2 , у вигляді Ѕ частки житлового будинку з відповідною часткою надвірних будівель, що в АДРЕСА_1 , що виразилось у своєчасному поданні заяви до нотаріуса про прийняття спадщини, а також у постійному проживанні разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Вказане підтверджується витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі від 12 січня 2011 року.

Із довідок виданих виконкомом Сільцівської сільської ради за вих.№№249, 250 від 08 жовтня 2019 року видно, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , була одинокою та проживала на час смерті із позивачем в АДРЕСА_1 .

Позивач звертався в нотаріальну контору із питанням видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_2 , однак в цьому йому було відмовлено, у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно, що вбачається із відмови в.о. державного нотаріуса Підгаєцької державної нотаріальної контори за вих.№493/01-16 від 08 серпня 2019 року.

Той факт, що свідоцтво на право власності на Ѕ частку житлового будинку з господарськими будівлями від 22 квітня 1987 року видане на ім`я ОСОБА_2 втрачено, підтверджується публікацією в районній газеті «Земля Підгаєцька» за №30 від 09 серпня 2019 року.

За наведених вище обставин, суд дійшов висновку, що позов ОСОБА_1 підставний, а тому підлягає до задоволення.

Судові витрати слід покласти на позивача в межах ним понесених.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 141, 200 ч.ч.3, 4, 206 ч.ч.1, 4, 263, 265 ЦПК України, ст.ст. 1223 ч.1, 1268-1270 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Сільцівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно за заповітом, у вигляді Ѕ частки житлового будинку з відповідною часткою господарських будівель, що в АДРЕСА_1 , що належало ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Судові витрати слід покласти на позивача в межах ним понесених.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду або через Підгаєцький районний суд Тернопільської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , житель АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Відповідач: Сільцівська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області, с. Сільце вул. Монастириська, 11 Підгаєцький район Тернопільська область, код ЄДРПОУ 04395159.

Головуючий: Р. О. Горуц

Дата ухвалення рішення22.10.2019
Оприлюднено23.10.2019

Судовий реєстр по справі —605/439/19

Рішення від 22.10.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 04.09.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні