Ухвала
від 23.10.2019 по справі 153/1533/19
ЯМПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

"23" жовтня 2019 р. Справа153/1533/19

Провадження2-н/153/38/19-ц

Суддя Ямпільського районного суду Вінницької області Гаврилюк Т.В. розглянувши заяву Акціонерного товариства Вінницяобленерго , в особі структурної одиниці Могилів-Подільські електричні мережі , боржник ОСОБА_1 , про видачу судового наказу,

В С Т А Н О В И В :

Представник АТ Вінницяобленерго в особі структурної одиниці Могилів-Подільські ЕМ - юрисконсульт Н.А.Вовк, яка діє на підставі Довіреності №1-14-0433 від 24.06.2019, звернулася до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості по сплаті за спожиту електричну енергію у розмірі 506 гривень 22 копійки із зарахуванням суми заборгованості на рахунок зі спеціальним режимом використання р/р № НОМЕР_1 АТ КБ Приватбанк МФО 302689 ЄДРПОУ 25510334; стягнути з ОСОБА_1 на користь АТ Вінницяобленерго в особі структурної одиниці Могилів-Подільські ЕМ судовий збір в сумі 192,10 гривень на поточний розрахунковий рахунок № НОМЕР_2 у АТ Райфайзен банк Аваль , МФО 380805, ЄДРПОУ 25510191.

У відповідності із ч.5 ст.165 ЦПК України судом 17.10.2019 року було зроблено запит про зареєстроване місце проживання боржника.

Із повідомлення сільського голови Русавської сільської ради Ямпільського району Вінницької області вхід.№7515 від 23.10.2019 судом встановлено, що ОСОБА_1 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Розглянувши заяву про видачу судового наказу та додані до неї матеріали, вважаю відсутніми підстави для задоволення заяви, виходячи із наступного:

Відповідно до положень п.4 ч.1 ст.165 ЦПК України суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо наявні обставини, передбачені частиною першою статті 186 цього Кодексу .

З огляду на положення пункту п`ятого частини першої статті 186 вказаного Кодексу суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які звернулися із позовною заявою або до яких пред`явлено позов, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Частиною 2 ст.42 ЦПК України передбачено, що при розгляді вимог у наказному провадженні учасниками справи є заявник та боржник.

За змістом ст.ст. 46 , 47 ЦПК України здатність мати цивільні процесуальні права та обов`язки сторони, третьої особи, заявника, заінтересованої особи (цивільна процесуальна правоздатність) мають усі фізичні і юридичні особи, а також здатність особисто здійснювати процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність) мають фізичні особи, які досягли повноліття, а також юридичні особи. Виходячи зі змісту цих статей, стороною у справі може бути лише особа, яка має цивільну процесуальну правоздатність і цивільну процесуальну дієздатність.

Згідно із ч.4 ст.25 ЦК України цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у день її смерті.

За нормами ст.55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного процесу.

Процесуальне правонаступництво це заміна сторони або третьої особи (право попередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку з вибуттям із процесу суб`єкта спірного або встановленого рішенням суду правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки право попередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього.

Отже, процесуальне правонаступництво у разі смерті фізичної особи можливе в порядку ст.55 ЦПК України шляхом залучення правонаступника, а не заміни боржника, однак лише за умови, що фізична особа померла після відкриття провадження у справі.

Таким чином, оскільки АТ Вінницяобленерго в особі структурної одиниці Могилів-Подільські ЕМ звернулося до суду з вказаною заявою до особи, яка на момент її подачі померла, то як наслідок суд відмовляє у видачі судового наказу.

Цивільне судочинство здійснюється виключно в порядку, встановленому ЦПК України, проте процесуальним законом не передбачено право особи пред`являти заяву до померлої особи.

Відповідно до вимог ч.2 ст.167 ЦПК України за результатами розгляду заяви про видачу судового наказу суд видає судовий наказ або постановляє ухвалу про відмову у видачі судового наказу.

За викладеного, підстави для видачі судового наказу відсутні, а відтак у його видачі за заявою АТ Вінницяобленерго в особі структурної одиниці Могилів-Подільські ЕМ слід відмовити.

Керуючись ст.ст.163, 165, 167, 186 ЦПК України, суддя

П О С Т А Н О В И В :

Відмовити у видачі судового наказу за заявою Акціонерного товариства Вінницяобленерго в особі структурної одиниці Могилів-Подільські електричні мережі , боржник ОСОБА_1 , про видачу судового наказу.

Ухвала може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення через Ямпільський районний суд Вінницької області.

Суддя Ямпільського районного суду

Вінницької області Т. В. Гаврилюк

Дата ухвалення рішення23.10.2019
Оприлюднено23.10.2019
Номер документу85112710
СудочинствоЦивільне
Сутьвидачу судового наказу

Судовий реєстр по справі —153/1533/19

Ухвала від 23.10.2019

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Гаврилюк Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні