Рішення
від 23.10.2019 по справі 365/488/19
ЗГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 365/488/19

Номер провадження: 2/365/306/19

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

23.10.2019 року смт. Згурівка

Згурівський районний суд Київської області в складі :

головуючого - судді ХИЖНОГО Р.В.

за участю секретаря судового засідання НОСОВОЇ О.О.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду № 1 цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Войтівської сільської ради Згурівського району Київської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування,-

В С Т А Н О В И В:

Представник позивачки ОСОБА_1 адвокат Костенко О.М. звернувся до Згурівського районного суду Київської області із вищезазначеною позовною заявою посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла баба позивачки - ОСОБА_3 , після смерті якої спадщину прийняла мати позивачки та дочка померлої - ОСОБА_4 . Мати позивачки померла ІНФОРМАЦІЯ_2 та свої спадкові права після ОСОБА_3 оформити не встигла. Позивачка спадщину за законом після смерті ОСОБА_4 прийняла шляхом постійного проживання з померлою на момент відкриття спадщини. Інший спадкоємець першої черги за законом - відповідач ОСОБА_2 від спадщини відмовився. До складу спадщини за законом входить земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 3,6057 га, кадастровий номер 3221981300:04:010:0008, яка розташована на території Войтівської сільської ради Згурівського району Київської області, належала ОСОБА_3 згідно Державного акту серії КВ № 043581 та була успадкована ОСОБА_4 Позивачці було відмовлено нотаріусом у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на спірну земельну ділянку. Позивачка позбавлена можливості оформити свої спадкові права в досудовому порядку. Враховуючи вищевикладене, представник позивачки просить суд визнати за позивачкою в порядку спадкування за законом право власності на спірну земельну ділянку та не стягувати з відповідачів судові витрати.

В підготовче судове засідання учасники справи не з`явились, про дату, час і місце розгляду справи були повідомлені у встановленому законом порядку, направили до суду заяви, в яких просили проводити розгляд справи у їх відсутність. Представник позивачки ОСОБА_1 адвокат Костенко О.М. позовні вимоги підтримав повністю та просив позов задовольнити. Відповідачі Войтівська сільська рада та ОСОБА_2 позовні вимоги визнали повністю.

Суд визнав можливим розглядати справу без участі учасників справи, оскільки у справі є достатньо матеріалів про права та правовідносини сторін та їх неявка не перешкоджає розгляду справи.

На підставі ч. 3 ст. 200 ЦПК України суд вважає за можливе за результатами підготовчого провадження ухвалити рішення, враховуючи визнання позову відповідачами.

Відповідно ч. 4 ст. 206 ЦПК України суд ухвалює рішення про задоволення позову, враховуючи визнання відповідачами позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Оцінюючи добуті в судовому засіданні докази, враховуючи визнання позову відповідачами, що не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення повністю, виходячи з наступного.

Дослідженими в ході судового розгляду письмовими доказами встановлено, що ОСОБА_3 на підставі розпорядження Згурівської райдержадміністрації від 25.05.2004 року № 298 передано у власність земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 3,6057 га, кадастровий номер 3221981300:04:010:0008, яка розташована на території Войтівської сільської ради Згурівського району Київської області. На підставі зазначеного вище Розпорядження на ім`я ОСОБА_3 видано Державний акт серіїКВ № 043581 на право власності на земельну ділянку, що зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 188 від 18 серпня 2004 року. Інформація про право власності на земельну ділянку в ДЗК відсутня, що встановлено з копії Державного акту (а.с.6), інформації ДЗК (а.с.22).

Відповідно до ст. 116 ЗК України громадяни набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом.

В силу ст. 80 ЗК України суб`єктами права власності на землю є, зокрема, громадяни.

Відповідно до положення ст. 81 ЗК України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі виділення в натурі (на місцевості) належної їм земельної частки (паю).

Стаття 126 ЗК України, в редакції яка діяла до 01 січня 2013 року, передбачала, що право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом, крім випадків, визначених частиною другою цієї статті.

Державний акт було втрачено (квитанція про розміщення оголошення в газету "Панорама" - а.с.24)

Після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , спадщину за заповітом прийняла її дочка ОСОБА_4 , до складу спадщини входить спірна земельна ділянка. ОСОБА_4 свої спадкові права не оформила, право власності на земельну ділянку не зареєструвала. Спадкова справа до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 не заводилась, інші заповіти, крім заповіту на ім`я ОСОБА_4 , нею не складались (копія свідоцтва про смерть - а.с.8, довідка Войтівської сільської ради - а.с.21, копія заповіту - а.с.49, витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження - а.с.14, витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища - а.с.13, інформаційні довідки із Спадкового реєстру - а.с.33,35)

Після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , позивачці ОСОБА_1 та відповідачу ОСОБА_2 , як спадкоємцям першої черги за законом, відкрилась спадщина на весь її склад, зокрема і на спірну земельну ділянку. Позивачка спадщину у встановленому законом порядку прийняла, шляхом постійного проживання із померлою на час її смерті. Відповідач на спадщину не претендує, подав до нотаріальної контори заяву про відмову від спадщини. Інші спадкоємці відсутні, чоловік померлої ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 . Спадкова справа до майна померлої ОСОБА_4 не заводилась, заповіти нею не складались. Строк для прийняття спадщини закінчився (копії свідоцтв про смерть - а.с.7,9, копія свідоцтва про народження - а.с.12, копія свідоцтва про укладення шлюбу - а.с.15, довідки Войтівської сільської ради - а.с.19,20, копія заяви відповідача про відмову від спадщини - а.с.17, копія заяви позивачки про прийняття спадщини - а.с.18, інформаційні довідки із Спадкового реєстру - а.с.34,36).

Відповідно до ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ч. 2 ст. 1223 ЦК України у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 ЦК України.

Положеннями ст. 1258 ЦК України передбачено, що спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 ЦК України.

Згідно ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

В силу ч.1 ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов»язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

В силу ч. 1 ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

В пункті 10 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 N 7 передбачено, що відповідно до статті 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Відповідно до ст. 131 ЗК України громадяни мають право набувати у власність земельні ділянки на підставі, зокрема успадкування.

Позивачці було відмовлено нотаріусом у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на спірну земельну ділянку, у зв»язку із ненаданням доказів прийняття спадщини, а також відстуністю доказів родинних відносн між ОСОБА_3 та ОСОБА_4 (нотаріальна відмова - а.с.7).

Згідно ч.1, ч. 3 ст.152 ЗК України держава забезпечує громадянам рівні умови захисту прав власності на землю. Захист прав громадян на земельні ділянки здійснюється шляхом визнання прав, застосування інших, передбачених законом, способів.

В ході судового розгляду судом встановлено, що ОСОБА_3 згідно Державного акту серії КВ № 043581 на праві власності належала земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 3,6057 га, кадастровий номер 3221981300:04:010:0008, яка розташована на території Войтівської сільської ради. Після смерті ОСОБА_3 вищезазначена земельна ділянка була успадкована спадкоємцем померлої за заповітом ОСОБА_4 Спадкові права в нотаріальних органах ОСОБА_4 не оформила. В даному випадку суд застосовує положення про належність спадщини спадкоємцю з часу відкриття спадщини, а тому спірна земельна ділянка входить до складу спадщини за законом, яка відкрилась після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Позивачка ОСОБА_1 , як спадкоємець першої черги за законом, прийняла спадщину шляхом постійного проживання без реєстрації разом з померлою на час відкриття спадщини. Інший спадкоємець першої черги за законом - відповідач ОСОБА_2 від спадщини відмовився. Встановлений законом строк для прийняття спадщини закінчився, інші спадкоємці відсутні, спадкові права позивачки ніким не оспорюються. Через ненадання до нотаріальної контори доказів прийняття спадщини, доказів родинних відносин між ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , а також втратою оригіналу державного акту, позивачці було відмовлено в оформленні її спадкових прав, а тому її порушені права підлягають судовому захисту.

Суд вважає за необхідне, визнати за позивачкою ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом право власності на земельну ділянку площею 3,6057 га, кадастровий номер 3221981300:04:010:0008, яка розташована на території Войтівської сільської ради. Не застосовувати до відповідачів ст. 141 ЦПК України та понесені позивачкою судові витрати залишити за нею. Враховуючи визнання позову відповідачами до початку розгляду справи по суті, суд вважає за необхідне повернути позивачці з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого нею при поданні позову, а саме грошові кошти в розмірі 448,76 грн.

Керуючись ст.ст.80,116,120,126,131,152 ЗК України, ст.ст.1217,1218,1223,1225,1261,1268 ЦК України,ст.ст.141,142,198,200,206,247,263-265,273 ЦПК України,-

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 , жительки АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 до ОСОБА_2 , жителя АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , Войтівської сільської ради Згурівського району Київської області, адреса: с. Войтове, вул. Чкалова, 1, Згурівського району Київської області, код ЄДРПОУ 04362823, про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , 01 червня 1981, як спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 3,6057 га, кадастровий номер 3221981300:04:010:0008, яка розташована на території Войтівської сільської ради Згурівського району Київської області та належала ОСОБА_3 згідно Державного акту право власності на земельну ділянку серії КВ № 043581 від 18.08.2004 року.

Не застосовувати до ОСОБА_2 та Войтівської сільської ради Згурівського району Київської області ст. 141 ЦПК України.

На підставі ч. 1 ст. 142 ЦПК України повернути ОСОБА_1 з державного бюджету 50 відсотків судового збору при поданні позову, а саме грошові кошти в розмірі 448 (чотириста сорок вісім) гривень 76 копійок, що був сплачений нею 30.08.2019 року з терміналу самообслуговування ПАТ КБ ПриватБанк , код квитанції 1702-5436-9154-8119.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київського апеляційного суду через Згурівський районний суд Київської області протягом тридцяти днів з дня його складення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

ГОЛОВУЮЧИЙ Р.В. ХИЖНИЙ

СудЗгурівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення23.10.2019
Оприлюднено24.10.2019
Номер документу85124010
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —365/488/19

Рішення від 23.10.2019

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

Ухвала від 02.09.2019

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні