Рішення
від 21.10.2019 по справі 592/14667/19
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа№592/14667/19

Провадження №2-о/592/254/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 жовтня 2019 року м.Суми

Ковпаківський районний суд м.Суми у складі:

головуючого судді Литовченка О.В.,

за участю секретаря судового засіданні Черей С.В.,

розглянув у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Засульська сільська рада Недригайлівського району Сумської області про встановлення фактів, що мають юридичне значення,

В С Т А Н О В И В:

Заявниця звернулась до суду з вказаною заявою, яку обґрунтовує тим, що вона народилася в селі Іваниця, Недригайлівського району, Сумської області ІНФОРМАЦІЯ_1 . Її матір`ю була ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Від народження мати мала прізвище ОСОБА_3 , а після шлюбу з ОСОБА_4 змінила прізвище на ОСОБА_5 . Рідною бабою по-лінії матері була ОСОБА_6 . Проте ІНФОРМАЦІЯ_3 остання померла. Рішенням Недригайлівського районного суду Сумської області від 12 грудня 2018 року по справі №582/1453/18 заявниці визначено додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті її баби ОСОБА_6 . Після чого вона звернулася до приватного нотаріуса Сумського міського нотаріального округу Нагорної Н.В. для відкриття спадкової справи. Проте нотаріус відмовила їй у видачі свідоцтва про право на спадщину на тій підставі, що документально встановити факт родинних відносин між нею та померлою ОСОБА_6 неможливо, так як в свідоцтві про народження матері ОСОБА_7 , в графі мати вказана ОСОБА_8 . Тому нотаріус порекомендувала звернутись їй до суду для встановлення факту родинних відносин. Крім того, нотаріус вказала на те, що в Державному акті на право приватної власності на землю серія Р2 №666765, виданому 29 серпня 2002 року. Засульською сільською радою, який належав ОСОБА_6 , зроблена помилка, а саме, по батькові баби вказане як ОСОБА_9 . Встановлення вказаних фактів необхідно заявниці для отримання в подальшому свідоцтва про право на спадщину після смерті бабусі. За таких обставин просить встановити факт родинних відносин що ОСОБА_6 є її рідною бабою по лінії матері, а також встановити факт належності померлій ОСОБА_6 державного акту на право власності на землю серії НОМЕР_1 № НОМЕР_2 .

У судове засідання сторони не з`явилися. Заявниця надала письмову заяву з проханням розглянути справу без її участі, заяву про встановлення фактів, що мають юридичне значення підтримує та просить задовольнити.

Заінтересована особа - Засульська сільська рада Недригайлівського району Сумської області повідомлялась про час та місце розгляду справи, однак в судове засідання представник не з`явився, надано письмову заяву з проханням прийняти рішення на розсуд суду.

Суд, дослідивши докази по справі, вважає, що заява підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 , виданого 25 липня 1974 року Іваницьким сільЗАГС Недригайлівського району Сумської області, ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Іваниця Іваницької сільської Ради Недригайлівського району Сумської області у сім`ї ОСОБА_4 та ОСОБА_10 народилася ОСОБА_1 (а.с.8)

Згідно свідоцтва про одруження серії НОМЕР_4 , виданого 04 червня 1971 року Іваницьким сільЗАГС Недригайлівського району Сумської області, 04 червня 1971 року ОСОБА_11 - мати заявниці, уклала шлюб з ОСОБА_4 , після чого змінила прізвище на ОСОБА_5 (а.с.10)

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_5 виданого 27 квітня 1949 року, ІНФОРМАЦІЯ_4 народилася ОСОБА_11 , матір`ю якої записана ОСОБА_8 (а.с.9)

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_6 , виданого 02 липня 1975 року, яке заповнене російською мовою , у сім`ї ОСОБА_12 та ОСОБА_12 ІНФОРМАЦІЯ_5 народилась ОСОБА_6 (а.с.14).

Таким чином, судом встановлено, що рідною бабусею по лінії матері заявниці є ОСОБА_6 .

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати заявниці - ОСОБА_2 , відповідно до свідоцтва про смерть серія НОМЕР_7 (а.с.11)

Бабуся заявниці ОСОБА_1 по лінії матері - ОСОБА_6 , померла ІНФОРМАЦІЯ_3 згідно свідоцтва про смерть серія НОМЕР_8 (а.с.12)

Рішенням Недригайлівського районного суду Сумської області від 12 грудня 2018 року ОСОБА_1 визначено додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась ІНФОРМАЦІЯ_3 після смерті ОСОБА_6 (а.с.15)

За життя ОСОБА_6 на праві приватної власності належала земельна ділянка, площею 2,25 га на території Засульської сільської ради для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що підтверджується державним актом на право приватної власності на землю серія Р2 №666765 від 29 серпня 2002 року виданого на підставі розпордження Недригайлівської районної державної адміністрації № 289 від 09 серпня 2002 року (а.с.16)

Однак, при видачі вказаного державного акту по батькові ОСОБА_6 через невірний переклад зазначено як ОСОБА_9 замість правильного ОСОБА_13 .

Згідно зі ст. 315 ЦПК України суди розглядають справи, зокрема, про встановлення фактів, що мають юридичне значення, а саме: про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами та належності правовстановлючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеними у свідоцтві про народження або паспорті.

Відповідно до п. 7 постанови №5 Пленуму Верховного суду України від 31 березня 1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення суд вправі розглядати справи про встановлення факту родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідно заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію у зв`язку з втратою годувальника.

Пунктом 12 вищевказаного Пленуму Верховного суду України, передбачено, що при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по - батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаним у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документу, у якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, що видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення.

На підставі викладеного суд приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню, шляхом встановленням факту родинних відносин, а саме що ОСОБА_6 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 є рідною бабою по лінії матері заявниці, а також встановленням факту належності правовстановлюючого документа, а саме: державного акту на право приватної власності на землю серія Р2 №666765, виданого 29 серпня 2002 року на підставі розпорядження Недригайлівської районної державної адміністрації від 09 серпня 2002 року №289, на ім`я ОСОБА_8 , в дійсності належав ОСОБА_6 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , оскільки ці факти підтверджується доказами, а їх встановлення мають юридичне значення для заявниці - отримання в подальшому свідоцтва про право на спадщину після смерті її рідної бабусі.

Керуючись ст. ст. 13, 263, 293, 315, 319 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_9 ), заінтересована особа Засульська сільська рада Недригайлівського району Сумської області (Сумська область, Недригайлівський район, с.Засулля, вул.Зарічна, 5, код ЄДРПОУ 04388509) про встановлення фактів, що мають юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме, що померла ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_6 є рідною бабою по лінії матері ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Встановити факт належності правовстановлюючого документа, а саме, що державний акт на право приватної власності на землю серія Р2 №666765, виданий 29 серпня 2002 року на підставі розпорядження Недригайлівської районної державної адміністрації від 09 серпня 2002 року №289, на ім`я ОСОБА_8 , в дійсності належав ОСОБА_6 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до Сумського апеляційного суду, до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи через Ковпаківський районний суд м. Суми протягом тридцяти днів, з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О.В. Литовченко

Дата ухвалення рішення21.10.2019
Оприлюднено24.10.2019
Номер документу85136130
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення фактів, що мають юридичне значення

Судовий реєстр по справі —592/14667/19

Рішення від 21.10.2019

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Литовченко О. В.

Ухвала від 03.10.2019

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Литовченко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні