Ухвала
від 18.10.2019 по справі 761/41028/19
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/41028/19

Провадження № 1-кс/761/28111/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 жовтня 2019 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

слідчого судді - ОСОБА_1

за участю:

секретаря судового засідання - ОСОБА_2

слідчого - ОСОБА_3

розглянувши клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах 1 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України майора юстиції ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 ,який належить ОСОБА_5 у кримінальному провадженні, внесеного до єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22019000000000217 від 16.07.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий в особливо важливих справах 1 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України майор юстиції ОСОБА_4 , звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням, погодженим прокурором відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_6 , по кримінальному провадженню, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22019000000000217 від 16.07.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , який належить ОСОБА_5 .

Клопотання мотивовано тим, що невстановлені особи з числа громадян України здійснюють сприяння діяльності терористичної організації так званої «днр» шляхом організації незаконного переміщення та постачання товарно-матеріальних цінностей на тимчасово окуповану територію в адресу так званого «ГП «Республиканская топливная компания (код 51012472, днр)», а також іншим представникам вказаної терористичної організації. При цьому, для забезпечення вищевказаної протиправної діяльності використовуються підконтрольні суб`єкти підприємницької діяльності ТОВ «Пріоритет логістик» (код ЄДРПОУ 42793556, м. Харків, вул. Шевченка, буд. 12), МП ТОВ «Фірма кортес» (код ЄДРПОУ 231125537, м. Донецьк, пл. Конституції, буд. 1), а також нерезиденти: UAB «Continexus» (PVM moketojo LT 253719219, Vilnius), MB «Kidza LT» (304410633, Vilnius) та так зване «ООО Кортес груп» код 50020909, г. Макеевка, ул. Ленина, д. 54, комн. 140)».

В ході проведення досудового розслідування було отримано фактичні дані, які свідчать про чіткий розподіл функціональних обов`язків з метою сприяння діяльності терористичним організаціям т.зв. «ДНР» шляхом організації каналу незаконного переміщення товарів народного споживання з України на непідконтрольні території та подальшу їх реалізацію на користь державних та комерційних структур т.зв. «ДНР», а також сплати податків (митних платежів) на адресу урядових структур «ДНР».

Зокрема, організаторами схеми ОСОБА_7 та ОСОБА_8 досягнуто домовленості з представниками терористичних організацій т.зв. «ДНР» щодо проведення операцій з імпорту продукції на користь підконтрольного ОСОБА_7 та ОСОБА_8 штучно створеного підприємства на території «ДНР» ООО «Кортес групп» (код 50020909, м. Макіївка, вул. Леніна, буд. 54, кім. 140).

З метою реалізації протиправних намірів ОСОБА_7 та ОСОБА_8 домовились з невстановленими службовими особами ПрАТ «Дніпропетровський комбінат харчових концентратів» (код ЄДРПОУ 00374048) та інших підприємств на систематичне отримання від вказаних СГД партій товарів народного споживання.

Водночас, ОСОБА_7 та ОСОБА_8 для врегулювання митних питань з представниками МП «Харків-центральний» Харківської митниці ДФС України (м. Харків, вул. Клочківська, буд. 370) з метою подальшого транспортування продукції на непідконтрольні території залучено громадян України ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , які надають брокерські послуги від ТОВ «Декларантсервіс» (код ЄДРПОУ 39833986) під час митного оформлення експорту товарів.

Зважаючи на вищевикладене, ОСОБА_9 та ОСОБА_10 супроводжувався процес документального оформлення операцій з переміщення продукції на непідконтрольні території, відповідно до якого ПрАТ «Дніпропетровський комбінат харчових концентратів» продавав продукцію на користь підконтрольного вищевказаним особам підприємства з ознаками фіктивності ТОВ «Пріоритет Логістик» (код ЄДРПОУ 42793556), яке, в свою чергу, як відправник та декларант здійснювало експортні операції на адресу литовських нерезидентів UAB «Сontinexus» (PVM moketojo LT 253719219, Jotvingiu g. 9, LT-02119 Vilnius; керівник Dalia Rudzikiene) та MB «Kidza LT» (304410633, Ramybes g. 4-70, LT-02103, Vilnius) через територію РФ. Після цього, до митних органів РФ надходило повідомлення від литовського одержувача товару про відмову в його отриманні та зміну адресата на ООО «Кортес групп» («ДНР»).

За офіційними даними з митних органів, протягом квітня-травня 2019 року ТОВ «Пріоритет Логістик» здійснив 8 експортних операцій на адресу литовського нерезидента UAB «Сontinexus» на загальну суму близько 200 тис. дол. США.

Фактично ж товари народного споживання транспортуються водіями ТОВ «Трансавто сервіс плюс» (код ЄДРПОУ 37846595) і іншими особами з території ПрАТ «Дніпропетровський комбінат харчових концентратів» та інших підприємств напряму до псевдореспублік т.зв. «ДНР» через територію РФ.

Врегулювання митних питань на території «ДНР» покладено на ФОП ОСОБА_11 , яка, отримуючи всі необхідні документальні матеріали від керівника відділу зовнішньоекономічної діяльності ООО «Кортес групп» ОСОБА_12 , формує пакет документів для митниці «ДНР» та організовує проїзд автотранспортних засобів з РФ на територію «ДНР». Водночас, ОСОБА_11 сплачує відповідну суму митних платежів від імені ООО «Кортес-груп» в бюджет терористичної організації.

В подальшому, товари народного споживання, доставлені в офіс ООО «Кортес групп» в м. Донецьку, реалізовуються на користь державних та комерційних структур т.зв. «ДНР». Зокрема, отримано дані щодо здійснення поставок ООО «Кортес групп» на адресу «Государственного предприятия «Республиканская топливная компания» (код 51012472, «ДНР»).

Функціонування вказаної протиправної схеми забезпечується завдяки взаємодії низки осіб в більшості офіційно чи неофіційно влаштованих співробітників ООО «Кортес групп».

Так, здійснення координації на всіх етапах реалізації незаконного механізму покладено на ОСОБА_13 . Останній виконує вказівки ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , а також готує ряд основних звітів, пов`язаних із функціонуванням незаконної схеми, які доповідаються основним організаторам.

Головним бухгалтером у вказаній протиправній діяльності виступає ОСОБА_14 , який спільно з підлеглими йому бухгалтерами ОСОБА_15 та іншими, подають необхідні звіти в податкову «ДНР», сплачують відповідні податки, а також взаємодіють з банківськими установами «ДНР».

Важливу роль в функціонуванні схеми виконує директор ООО «Кортес групп» ОСОБА_16 , який, виконуючи ряд вказівок ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , контролює всі процеси, пов`язані з фінансово-господарською діяльністю підконтрольного СГД, а також виступає підписантом всіх документальних матеріалів, що стосувались ООО «Кортес групп».

Водночас, подібний до ОСОБА_16 контроль здійснює також номінальний засновник ООО «Кортес групп» ОСОБА_17 . Вказана особа до створення вищезазначеного підприємства виконувала обов`язки керівника особистої безпеки ОСОБА_7 , в зв`язку з чим володіє значним рівнем довіри у останнього.

Процес реалізації товарів народного споживання на непідконтрольній території забезпечує ОСОБА_18 , систематично доповідаючи по вказаному питанню ОСОБА_13 , а також організаторам схеми.

Крім того, ряд вказівок щодо функціонування вказаної схеми від ОСОБА_7 передає учасникам протиправного механізму ОСОБА_19 , який є особистим помічником вищевказаного організатора.

Поряд з викладеним, отримано дані щодо сприяння терористичній організації «ДНР» шляхом впровадження всіма вищевказаними особами іншого протиправного механізму на основі ТОВ «Дайкон еко» (код ЄДРПОУ 42658347). Дохід від діяльності вказаного СГД розподіляється його фактичним засновникам в наступних пропорціях: ОСОБА_7 80%, ОСОБА_8 20%. Номінальним же засновником та директором виступає наближена до ОСОБА_7 особа - ОСОБА_20 , яка, виконуючи вказівки організаторів, забезпечує роботу підприємства.

Зокрема, за наявними даними вищевказане підприємство здійснює придбання товарів народного споживання у постачальників, частину з яких корупційним шляхом провозить поза митним контролем на територію т.зв. «ДНР» та доставляє в офіс ООО «Кортес групп» в м. Донецьку.

В подальшому, зазначена продукція реалізується на користь державних та приватних структур псевдореспубліки «ДНР».

Так, отримано дані про провезення кожен місяць, починаючи з заснування ТОВ «Дайкон еко» в лютому 2019 року, вищевказаним шляхом продукції на суму близько 1,5 млн. грн.

Також, здобуто дані щодо досягнення корупційних домовленостей між ОСОБА_8 та ОСОБА_21 , відповідно до яких останній за відповідний відсоток лобіює перед постачальниками продукції ТОВ «Дайкон еко» з метою отримання останнім контрактів на придбання товарів народного споживання та подальшу їх реалізацію.

Водночас, ОСОБА_21 здійснює постійний контроль за збутом продукції на непідконтрольній території, отримуючи відповідні звіти від ОСОБА_8 , ОСОБА_13 та ОСОБА_18 .

Разом в викладеним, варто зазначити, що більшість учасників незаконної схеми проживають на території т.зв. «ДНР» систематично виїжджаючи на підконтрольну Україні територію через наявні контрольні пункти в`їзду-виїзду, що підтверджуються даними з Державної прикордонної служби України.

Таким чином, у діях вищевказаних осіб вбачаються окремі ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України.

Відповідно до отриманих даних від ГУ КЗЕ СБ України встановлено, що організаторами вказаного протиправного механізму в своїй злочинній діяльності використовуються офісні та складські приміщення розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , в яких можуть знаходитись документи бухгалтерського, податкового обліку, документи фінансово-господарських операцій, в тому числі «тіньових» операцій, комп`ютерна техніка, печатки, а також інші предмети та документи, які можуть містити відомості про проведення поставок продукції українськими підприємствами на користь державних та комерційних структур т.зв. «ДНР», в тому числі, на адресу ООО «Кортес групп» (код 50020909, т.зв. «ДНР») та «Государственного предприятия «Республиканская топливная компания» (код 51012472, т.зв. «ДНР»).

Відповідно до даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно нерухомість заадресою: АДРЕСА_1 , належить ОСОБА_5 .

Беручи до уваги, що в матеріалах кримінального провадження містяться фактичні дані, які свідчать про вищевказане, вбачається за необхідне звернутися до слідчого судді з клопотанням про проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 .

У судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 , просив клопотання задовольнити та надати дозвіл на проведення обшуку.

Слідчий суддя, дослідивши надані документи та матеріали, заслухавши пояснення слідчого, дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення клопотання з огляду на таке.

Згідно з ч. 2 ст. 30 Конституції України, не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

За ч. 1 ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно ч. 2 ст. 168 КПК України забороняється тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку, крім випадків, коли їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, або якщо такі об`єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а також якщо доступ до них обмежується їх власником, володільцем або утримувачем чи пов`язаний з подоланням системи логічного захисту.

У разі необхідності слідчий чи прокурор здійснює копіювання інформації, що міститься в інформаційних (автоматизованих) системах, телекомунікаційних системах, інформаційно телекомунікаційних системах, їх невід`ємних частинах. Копіювання такої інформації здійснюється із залученням спеціаліста.

Крім того, заслухавши слідчого та оцінивши в сукупності доводи клопотання з долученими до нього документами, слідчий суддя вважає, що на даний час слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукуванні речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуванних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукуванні речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні приміщенні; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Так, слідчий суддя вважає, що на даний час доданими до клопотання документами, підтверджується наявність підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, а відшукуванні речі, про які слідчий зазначив у клопотанні, можуть знаходитись у вказаному у клопотанні слідчим місці.

Як вбачається з поданого клопотання, слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку з метою виявлення та вилучення електронні носії інформації ПЕОМ, ноутбуки, мобільні телефони/смартфони (термінали зв`язку), планшети, жорсткі диски, флеш-картки, карти-пам`яті, інша комп`ютерна техніка, програмно-апаратне обладнання та магнітні носії інформації, клопотання в цій частині не підлягає задоволенню враховуючи вимоги ч.2 ст. 168 КПК України.

Слідчий в клопотанні зазначає, що планує відшукати та вилучити «знаряддя вчинення кримінального правопорушення» без будь-якої конкретизації даного поняття, що є грубим порушенням вимог, які ставляться до слідчих (розшукових) дій, та позбавляють суд можливості визначити обсяг документів, які будуть надані за ухвалою слідчого судді.

Також слідчий у своєму клопотання просить вилучити грошові кошти, отримані злочинним шляхом, грошові кошти, законність походження яких документально не підтверджена, які мають доказове значення для кримінального провадження і можуть посприяти всебічному та неупередженому розслідуванню,однак слідчийжодним чиномне конкретизуєгрошові котиякі плануєвилучити, в зв`язку з чим клопотання в даній частині не підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 168, 233, 234, 235 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах 1 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України майора юстиції ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку за місцем фактичного знаходження офісних та складських приміщень МП ТОВ «Фірма кортес» (код ЄДРПОУ 231125537), ТОВ «Дайкон еко» (код ЄДРПОУ 42658347) та т.зв. «ООО Кортес груп» (код 50020909) за адресою: Донецька область, м. Краматорськ, вул. Анатолія Солов`яненка, буд. 6А, який належить ОСОБА_5 у кримінальному провадженні, внесеного до єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22019000000000217 від 16.07.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому в особливоважливих справах1відділу 1управління досудовогорозслідування Головногослідчого управлінняСБ Українимайору юстиції ОСОБА_4 абоіншим слідчим,прокурорам,які входятьв групупо даномукримінальному провадженню,на проведенняобшуку за місцем фактичного знаходження офісних та складських приміщень МП ТОВ «Фірма кортес» (код ЄДРПОУ 231125537), ТОВ «Дайкон еко» (код ЄДРПОУ 42658347) та т.зв. «ООО Кортес груп» (код 50020909) за адресою: Донецька область,м.Краматорськ,вул.Анатолія Солов`яненка,буд.6А,який належить ОСОБА_5 з метою відшукати та вилучити договори, контракти, додаткові угоди, специфікації, акти виконаних робіт, акти наданих послуг, податкові накладні, рахунки, фактури, заяви, свідоцтва, довіреності, довідки, копії паспортів, платіжні доручення, вантажні митні декларації, CMR, вантажні накладні, попередні декларації, квитанції, чеки, сертифікати якості, документи чорнової бухгалтерії, записники, блокноти, щоденники, зошити, чернетки з записами, які містять сліди готування до вчинення та вчинення даногозлочину,печатки,штампи,що стосуютьсягосподарської діяльності,проведеної протягом2014-2019років ТОВ «Пріоритет логістик» (код ЄДРПОУ 42793556), МП ТОВ «Фірма кортес» (код ЄДРПОУ 231125537), ТОВ «Дайкон еко» (код ЄДРПОУ 42658347), нерезидентами: UAB «Continexus» (PVM moketojo LT 253719219, Vilnius), MB «Kidza LT» (304410633, Vilnius), т.зв. «ООО Кортес груп» (код 50020909) та т.зв. «Государственным предприятием «Республиканская топливная компания» (код 51012472) статутні документи зазначених підприємств.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали - 1 місяць з дня її постановлення та надає право на проникнення до приміщення лише один раз.

При виконанні даної ухвали відповідно до ч. 2, ч. 3, ч. 9 ст. 236 КПК України, обшук житла чи іншого володіння особи на підставі ухвали слідчого судді повинен відбуватися в час, коли завдається найменша шкода звичайним заняттям особи, яка ними володіє, якщо тільки слідчий, прокурор не вважатиме, що виконання такої умови може суттєво зашкодити меті обшуку.

Перед початком виконання ухвали слідчого судді особі, яка володіє житлом чи іншим володінням, а за її відсутності - іншій присутній особі повинна бути пред`явлена ухвала і надана її копія.

Другий примірник протоколу обшуку разом із доданим до нього описом вилучених документів та тимчасово вилучених речей (за наявності) вручається особі, у якої проведено обшук, а в разі її відсутності - повнолітньому членові її сім`ї або його представникові/ керівнику або представникові підприємства, установи або організації.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення18.10.2019
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу85141419
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 ,який належить ОСОБА_5 у кримінальному провадженні, внесеного до єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22019000000000217 від 16.07.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України

Судовий реєстр по справі —761/41028/19

Ухвала від 18.10.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Ухвала від 18.10.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні