Ухвала
від 24.10.2019 по справі 912/2930/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В`ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 22-09-70/24-09-91 E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

24 жовтня 2019 року справа № 912/2930/19

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Тимошевської В.В., розглянувши заяву Фермерського господарства "Олександрівське" від 23.10.2019 про забезпечення позову у справі № 912/2930/19

за позовом: Фермерського господарства "Олександрівське", 28051, Кіровоградська область, Олександрійський район, с. Олександрівка, вул. Садова, 10, ідентифікаційний код 30862584

до: Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, 25030, м. Кропивницький, вул. Академіка Корольова, 26, ідентифікаційний код 39767636

про визнання договору оренди поновленим, визнання додаткової угоди укладеною

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява Фермерського господарства "Олександрівське", яка містить вимоги до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області про наступне:

- визнати поновленим договір оренди землі, укладений 20.03.2009 між Олександрійською районною державною адміністрацією та Фермерським господарством "Олександрівське" щодо земельної ділянки сільськогосподарського призначення, яка знаходиться на території Олександрівської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської області, загальною площею - 50,00га, кадастровий номер 3520380400:02:000:9009, зареєстрований у Олександрійському відділі Кіровоградської регіональної філії ДП "Центр Державного земельного кадастру", про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 22.10.2009 за № 040938000060 - на той самий строк та на тих самих умовах, які передбачені договором;

- визнати укладеною між Головним управлінням Держгеокадастру у Кіровоградській області та Фермерським господарством "Олександрівське" додаткову угоду про поновлення терміну дії договору оренди земельної ділянки від 20.03.2009, зареєстрований у Олександрійському відділі Кіровоградської регіональної філії ДП "Центр Державного земельного кадастру", про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 22.10.2009 за № 040938000060, у редакції викладеній в прохальній частині позовної заяви.

В обґрунтування позовних вимог позивач послався на ст. 33 Закону України "Про оренду землі" та ст. 122 Земельного кодексу України та на ті обставини, що з метою реалізації свого права на поновлення договору оренди землі від 09.02.2009 звертався до відповідача з листом-повідомленням про поновлення договору оренди землі та з проектом додаткової угоди до договору. Разом з цим, відповідач у листі від 07.06.2019 повідомив позивача про те, що відповідно до додатку План (схема) земельної ділянки, переданої в оренду не відповідає відомостям - витягу за № НВ-3505661982018 з державного земельного кадастру про земельну ділянку в частині конфігурації та меж земельної ділянки, а тому враховуючи вищевикладене заперечив в поновленні договору оренди. З підстав викладеного позивач вважає, що в даному випадку порушено його право на поновлення відповідного договору оренди землі.

Ухвалою від 24.10.2019 господарським судом Кіровоградської області відкрито провадження за даним позовом у справі № 912/2930/19 та постановлено розглядати її за правилами загального позовного провадження.

В той час, одночасно з позовною заявою позивачем подано заяву про забезпечення позову, згідно якої позивач просить:

- заборонити Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області (вул. Академіка Корольова, 26, м. Кіровоград, 25030) здійснювати будь-які дії спрямовані на розпорядження, надання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, яка знаходиться на території Олександрівської сільської ради Олександрійського району, Кіровоградської області, загальною площею - 50,00 га, кадастровий номер 3520380400:02:000:9009;

- заборонити Державним кадастровим реєстраторам Відділу Держгеокадастру у Олександрійському районі Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області здійснювати будь-які дії спрямовані на: скасування державної реєстрації земельної ділянки сільськогосподарського призначення, яка знаходиться на території Олександрівської сільської ради, Олександрійського району, Кіровоградської області, загальною площею - 50,00 га, кадастровий номер 3520380400:02:000:9009 у Державному земельному кадастрі та скасування кадастрового номеру 3520380400:02:000:9009, який присвоєний земельній ділянці сільськогосподарського призначення, яка знаходиться на території Олександрівської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської області, загальною площею - 50,00 га у Державному земельному кадастрі;

- заборонити державним реєстраторам речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень вчиняти будь-які дії, спрямовані на реєстрацію права власності та інших речових прав щодо земельної ділянки сільськогосподарського призначення, яка знаходиться на території Олександрівської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської області, загальною площею 50,00 га, кадастровий номер 3520380400:02:000:9009 із земель державної власності для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та реєстрації припинення права оренди зазначеної земельної ділянки Фермерського господарства "Олександрівське".

В обґрунтування поданої заяви позивач зазначає, що Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, як розпорядник земельної ділянки, в силу приписів статі 122 Земельного кодексу України, на даний час, при наявності судового спору щодо поновлення договору оренди землі, має всі можливості здійснювати дії, спрямовані на скасування державної реєстрації земельної ділянки та подальшого відчуження частин вказаної ділянки третім особам. Такі дії відповідача мають безпосередній вплив: на виконання рішення суду, щодо державної реєстрації речового права, похідного від права власності - оренди, а також на розгляд виниклого між сторонами спору, враховуючи, що ч. 12 ст. 33 ЗУ "Про оренду землі" визначено, що у разі зміни межі або цільового призначення земельної ділянки поновлення договору оренди землі здійснюється у порядку одержання земельної ділянки на праві оренди. Крім того, Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області систематично здійснює заходи щодо поділу та передачі земельних ділянок на земельні торги, такі дії у подальшому, у випадку прийняття рішення на користь заявника, можуть утруднити реєстрацію права оренди на земельні ділянки за позивачем на підставі прийнятого рішення, оскільки таке право знову потребуватиме захисту шляхом подання позову до осіб, яким ймовірно буде передано право на вказані земельні ділянки. В даному випадку в результаті поділу земельної ділянки, яка є предметом договору оренди землі - відбудеться зміна її межі та площі, припиниться її існування в дійсних межах, відтак, посилання позивача на ч. ч. 1-5 ст. 33 ЗУ "Про оренду землі" буде мати вигляд безпідставного.

На виконання ч. 5 ст. 139 Господарського процесуального кодексу України, позивачем до заяви додано платіжне доручення № 1497 від 21.10.2019, що підтверджує сплату судового збору, у встановлених порядку та розмірі.

У поданій заяві позивач повідомляє, що ФГ "Олександрівське" погоджуєтьсґ здійснити зустрічне забезпечення в разі якщо судом при розгляді даної заяви про забезпечення позову буде зроблено висновок про необхідність застосування зустрічного забезпечення у зв`язку з забезпеченням позову. Питання щодо визначення зустрічного забезпечення судом позивач залишає на розсуд суду.

Розглянувши заяву позивача про забезпечення позову, господарський суд вважає за необхідне зазначити таке.

Відповідно до ст. 136 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених ст. 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Частиною 1 ст. 137 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що позов забезпечується, зокрема, забороною відповідачу вчиняти певні дії, забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору, іншими заходами, необхідними для забезпечення ефективного захисту або поновлення порушених чи оспорюваних прав та інтересів, якщо такий захист або поновлення не забезпечуються заходами, зазначеними у пунктах 1 - 9 цієї частини.

При вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв`язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги; запобігання порушенню у зв`язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу. Заходи до забезпечення позову повинні бути співмірними із заявленими позивачем вимогами. Співмірність передбачає співвідношення господарським судом негативних наслідків від вжиття заходів до забезпечення позову з тими негативними наслідками, які можуть настати в результаті невжиття цих заходів, з урахуванням відповідності права чи законного інтересу, за захистом яких заявник звертається до суду, та майнових наслідків заборони відповідачу здійснювати певні дії.

На підставі викладених вимог процесуального закону та доводів позивача, господарський суд вважає за можливе задовольнити подану позивачем заяву.

Так, судом враховується, що Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області як розпорядник спірної земельної ділянки, в силу приписів ст. 122 Земельного кодексу України, не позбавлений права та можливості, незважаючи на наявність судового спору, приймати рішення та здійснювати дії, спрямовані на зміну цільового призначення та складу угідь, зміну конфігурації та меж, зміну кадастрового номеру, поділ чи об`єднання, передання у власність чи надання у користування щодо спірної земельної ділянки.

У даному випадку у разі поділу земельної ділянки, яка є предметом договору оренди землі - відбудеться зміна її межі та площі, припиниться її існування в дійсних межах, відтак, посилання позивача на ч. ч. 1-5 ст. 33 ЗУ "Про оренду землі" буде мати вигляд безпідставного.

Також судом враховано, що згідно ст. 9 Закону України "Про Державний земельний кадастр", внесення відомостей до Державного земельного кадастру і надання таких відомостей здійснюються державними кадастровими реєстраторами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

Пунктом 5 Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 № 1051, до складу Держгеокадастру та його територіальних органів входять державні кадастрові реєстратори, які здійснюють внесення відомостей до Державного земельного кадастру і надання таких відомостей в межах повноважень, визначених Законом України "Про Державний земельний кадастр" та цим Порядком.

Так, пунктом 107 Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 № 1051 передбачено, що державна реєстрація земельної ділянки здійснюється під час її формування за результатами складення документації із землеустрою після її погодження у встановленому порядку та до прийняття рішення про її затвердження органом державної влади або органом місцевого самоврядування.

Пунктом 114 Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 №1051, встановлено, що державна реєстрація земельної ділянки скасовується Державним кадастровим реєстратором, який здійснює таку реєстрацію, у разі, зокрема, поділу чи об`єднання земельних ділянок.

Пунктом 136 Порядку передбачено, що відомості до Державного земельного кадастру про земельну ділянку в разі її поділу чи об`єднання з іншою земельною ділянкою вносяться шляхом здійснення Державним кадастровим реєстратором, зокрема, дій щодо скасування державної реєстрації земельної ділянки шляхом закриття Поземельної книги відповідно до пункту 60 цього Порядку із скасуванням кадастрового номера земельної ділянки за допомогою програмного забезпечення Державного земельного кадастру та здійснений державної реєстрації земельної ділянки, яка утворилася в результаті поділу чи об`єднання, згідно з пунктами 107-111 і 113 цього Порядку.

У разі поділу чи об`єднання земельній ділянці присвоюється новий кадастровий номер (п. 29 Порядку).

Таким чином, у разі скасування державної реєстрації земельної ділянки за кадастровим номером 3520380400:02:000:9009 (як об`єкта права), заявник буде позбавлений можливості зареєструвати право оренди на цю ділянку на підставі рішення суду, що унеможливить його виконання.

Крім того, згідно із усталеною практикою ЄСПЛ Конвенція про захист прав людини та основоположних свобод (далі - Конвенція) призначена для гарантування не теоретичних або примарних прав, а прав практичних та ефективних (рішення від 09.10.1979 у справі Ейрі (пункт 24), рішення від 30.05.2013 у справі Наталія Михайленко проти України (пункт 32)).

Судовим рішенням Європейського Суду з прав людини від 26.03.2013 у справі Рисовський проти України, Європейський Суд зауважив, що державні органи, які не впроваджують або недотримуються своїх власних процедур, не повинні мати можливість отримувати вигоду від своїх протиправних дій або уникати виконання своїх обов`язків (рішення у справі "Лелас проти Хорватії", п.74). Ризик будь-якої помилки державного органу повинен покладатися па саму державу, а помилки не можуть виправлятися за рахунок осіб, яких вони стосуються (рішення у справі "Пінкова та Пінк проти Чеської Республіки", п.58, а також рішення у справі "Ґаші проти Хорватії", заява № 32457/05, п. 40, від 13.12.2007, та у справі "Трґо проти Хорватії", заява №35298/04, п.67, від 11.06.2009).

Оскільки, Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області систематично здійснює заходи щодо поділу та передачі земельних ділянок на земельні торги, такі дії у подальшому, у випадку прийняття рішення на користь заявника, можуть утруднити реєстрацію права оренди на цю земельну ділянку за заявником на підставі прийнятого рішення, оскільки таке право знову потребуватиме захисту шляхом подання позову до осіб, яким ймовірно буде передано право на частини поділеної земельної ділянки.

З огляду на викладене, господарський суд дійшов висновку, що невжиття заходів до забезпечення позову шляхом заборони Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області, державним кадастровим реєстраторами відділу у Олександрівському районі Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області вчиняти певні дії по розпорядженню земельною ділянкою, у випадку прийняття рішення на користь заявника не забезпечить реального захисту прав останнього на оренду земельної ділянки, що є головною метою судочинства. Отже, вжиття заходів забезпечення позову сприятиме запобіганню порушення прав заявника та забезпечить можливість реального судового захисту.

Отже, заява Фермерського господарства "Олександрівське" про забезпечення позову у цій частині підлягає задоволенню судом.

Щодо заборони державним реєстраторам речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень вчиняти будь-які дії щодо земельної ділянки загальною площею 50,00 га, кадастровий номер 3520380400:02:000:9009, яка розташована на території Олександрівської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської області, то суд вважає вказане безпідставним, оскільки даною ухвалою Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області, як розпоряднику земельної ділянки, заборонено вчиняти будь-які дії по розпорядженню вказаною земельною ділянкою.

Заявником не додано доказів того, що Головним управлінням Держгеокадастру у Кіровоградській області на час подання заяви про забезпечення позову вже вчинено будь-які дії по відношенню до земельної ділянки загальною площею 50,00 га, кадастровий номер 3520380400:02:000:9009, які є передумовою для здійснення державними реєстраторами речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень відповідних дій (внесення відповідних записів) щодо земельної ділянки.

Таким чином, господарський суд вважає, що заява про забезпечення позову в цій частині задоволенню не підлягає.

Відповідно до ч. 6 ст. 140 Господарського процесуального кодексу України про забезпечення позову або про відмову у забезпеченні позову суд постановляє ухвалу.

Крім того, господарський суд не вбачає підставі для застосування зустрічного забезпечення, так як спір у даній справі немайновий, тому можливі збитки відповідача, які можуть бути спричинені забезпеченням позову, відсутні.

Керуючись ст.ст. 136-140, 234-235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Заяву Фермерського господарства "Олександрівське" (28051, Кіровоградська область, Олександрівський район, с. Олександрівка, вул. Садова, 10, ідентифікаційний код 30862584) про забезпечення позову від 23.10.2019 у справі №912/2930/19 задовольнити частково.

Заборонити Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області (вул. Академіка Корольова, 26, м. Кіровоград, 25030; ідентифікаційний код 39767636) здійснювати будь-які дії спрямовані на розпорядження, надання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, яка знаходиться на території Олександрівської сільської ради Олександрійського району, Кіровоградської області, загальною площею - 50,00 га, кадастровий номер 3520380400:02:000:9009.

Заборонити Державним кадастровим реєстраторам Відділу Держгеокадастру у Олександрійському районі Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області (28000, Кіровоградська область, м. Олександрія, просп. Соборний, 59, кім. 208) здійснювати будь-які дії спрямовані на: скасування державної реєстрації земельної ділянки сільськогосподарського призначення, яка знаходиться на території Олександрівської сільської ради, Олександрійського району, Кіровоградської області, загальною площею - 50,00 га, кадастровий номер 3520380400:02:000:9009 у Державному земельному кадастрі та скасування кадастрового номеру 3520380400:02:000:9009, який присвоєний земельній ділянці сільськогосподарського призначення, яка знаходиться на території Олександрівської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської області, загальною площею - 50,00 га у Державному земельному кадастрі.

У задоволенні заяви в іншій частині відмовити.

Стягувачем є Фермерське господарство "Олександрівське" (28051, Кіровоградська область, Олександрівський район, с. Олександрівка, вул. Садова, 10, ідентифікаційний код 30862584).

Боржником є Головне управління Держгеокдастру в Кіровоградській області (25030, м. Кропивницький, вул. Академіка Корольова, 26, ідентифікаційний код 39767636).

Дана ухвала є виконавчим документом, набирає законної сили з моменту її прийняття та підлягає негайному виконанню з дня її постановлення, в порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження".

Ухвала про забезпечення позову може бути пред`явлена до примусового виконання протягом трьох років з наступного дня після набрання ухвалою законної сили відповідно до вимог статті 12 Закону України "Про виконавче провадження".

Ухвалу може бути оскаржено протягом десяти днів з дня її підписання до Центрального апеляційного господарського суду через господарський суд Кіровоградської області.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання.

Оригінал ухвали направити Фермерському господарству "Олександрівське", за адресою: 28051, Кіровоградська область, Олександрійський район, с. Олександрівка, вул. Садова, 10.

Копію ухвали направити Фермерському господарству "Олександрівське" на адресу представника - Константінова О.Ф.: 25006, м. Кропивницький, вул. Гоголя, 95/46 АДРЕСА_1 ; Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області 25030, м. Кропивницький, вул. Академіка Корольова, 26; Відділу Держгеокадастру у Олександрійському районі Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області за адресою: 28000, Кіровоградська область, м. Олександрія, просп. Соборний, 59, кім. 208.

Ухвалу підписано 24.10.2019.

Суддя В.В.Тимошевська

Дата ухвалення рішення24.10.2019
Оприлюднено25.10.2019
Номер документу85150460
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання договору оренди поновленим, визнання додаткової угоди укладеною

Судовий реєстр по справі —912/2930/19

Ухвала від 08.04.2021

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 23.03.2021

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 02.03.2021

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 26.01.2021

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 22.11.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 24.10.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 24.10.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні