Рішення
від 23.10.2019 по справі 363/3111/19
ВИШГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

23.10.2019 Справа № 363/3111/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 жовтня 2019 року м. Вишгород

Вишгородський районний суд Київської області у складі: головуючого судді Баличевої М.Б., за участю секретаря Дехтяренко О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Вишгород цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Литвинівської сільської ради Вишгородського району Київської області про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування,

ВСТАНОВИВ:

В липні 2019 року позивач звернувся до суду з позовною заявою до Литвинівської сільської ради Вишгородського району Київської області про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування, в якій просив визнати за ним право власності в порядку спадкування на житловий будинок з надвірними спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Свої вимоги обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла бабуся позивача ОСОБА_2 . Після її смерті відрилася спадщина на належне їй майно, яке складається з житлового будинку з надвірними будівлями, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та земельну ділянку, площею 0,2500 га, що розташована за цією ж адресою з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд. За життя померла бабуся позивача ОСОБА_2 склала заповіт, згідно якого все своє майно заповіла позивачу ОСОБА_1 . Позивач, як єдиний спадкоємець за заповітом після смерті бабусі, інших спадкоємців ні за законом, ні за заповітом не має. На частину спадкового майна, а саме на земельні ділянки позивач оформив свої спадкові права, отримавши свідоцтво про право на спадщину, яке було видано 11.12.2012 року державним нотаріусом Вишгородської районної державної нотаріальної контори Київської області. Однак, у видачі свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок державним нотаріусом було відмовлено у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на нього та надано лист № 3998/02-14 від 11.12.2012 року.

Позивач у судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги повністю підтримав та просив їх задовольнити.

Представник відповідача Литвинівської сільської ради Вишгородського району Київської області у судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи без його участі.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд, дослідивши письмові матеріали справи, приходить до висновку про те, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Відповідно до ч.1, ч. 2, ч. 3 ст. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла бабуся позивача - ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , яке було видане відділом реєстрації смерті у м. Києві 19 червня 2011 року, про що в книзі реєстрації актів про смерть було зроблено запис № 10962.

За життя ОСОБА_2 склала заповіт, яким все своє майно, де б воно не знаходилося та з чого б воно не складалося і, взагалі, все те, що належатиме їй на день її смерті і на що вона за законом буде мати право заповіла ОСОБА_1 , що підтверджується копією заповіту від 07.07.2004 року, який посвідчено секретарем Литвинівської сільської ради Вишгородського району Київської області та зареєстровано в реєстрі за № 95.

Після смерті ОСОБА_2 залишилося спадкове майно, до складу якого входить, житловий будинок з надвірними будівлями, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та земельна ділянка, площею 0,2500 га, що розташована за цією ж адресою з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд.

20.10.2011 року у встановлений законом строк, ОСОБА_1 звернувся до Вишгородської районної державної нотаріальної контри із заявою про прийняття спадщини після смерті бабусі ОСОБА_2 за заповітом.

В подальшому Вишгородською районною державною нотаріальною контрою було відкрито спадкову справу № 551/2011 відносно майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , яка міститься в матеріалах вказаної цивільної справи.

11 грудня 2012 року державним нотаріусом Вишгородської районної державної нотаріальної контори Київської області були видані ОСОБА_1 чотири свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_2 , зокрема на земельну ділянку площею 0,2500 га, що розташована за цією ж адресою з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

11 грудня 2012 державним нотаріусом Вишгородської районної державної нотаріальної контори Київської області було надано ОСОБА_1 роз`яснення щодо видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом № 3998/02-14 на житловий будинок з надвірними будівлями, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , згідно якого у видачі свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок ОСОБА_1 відмовлено у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на житловий будинок.

Факт належності бабусі позивача ОСОБА_2 житлового будинку з надвірними будівлями, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , підтверджується технічним паспортом, будинковою книгою та іншими документами, які знаходяться в матеріалах спадкової справи № 551/2011 відносно майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , яка міститься в матеріалах вказаної цивільної справи.

За життя померла ОСОБА_2 у встановленому законом порядку не зареєструвала право власності на вищезазначений житловий будинок, але фактично проживала в будинку, який їй належав.

Вказане домоволодіння входить до спадкової маси майна, що залишилося після її смерті .

Визнання права власності за позивачем на житловий будинок № з надвірними будівлями , що знаходиться АДРЕСА_1 не порушить прав інших осіб.

Згідно ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Статтею 1218 ЦК встановлено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством України порядку.

За положеннями статті 15 Цивільного кодексу України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно із частиною 1 статті 16 Цивільного кодексу України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Враховуючи вищевикладене та приймаючи до уваги те, що померлій ОСОБА_2 належав житловий будинок з надвірними будівлями, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , однак вона не зареєструвала на нього право власності в установленому законом порядку, а позивач є онуком померлої, який не має можливості оформити свої спадкові права у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на вищезазначене нерухоме майно, а тому суд вважає, що заявлені вимоги підлягають задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 4,5,12,247,258-259,263-265,352,354 ЦПК України, ст.ст. 15, 16, 1217, 1218 ЦК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Литвинівської сільської ради Вишгородського району Київської області про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування- задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування за заповітом нажитловий будинок з надвірними будівлями, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення судового рішення через Вишгородський районний суд Київської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , паспорт громадянина України серія НОМЕР_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_3 , який проживає за адресою: АДРЕСА_3 .

Відповідач: Литвинівська сільська рада Вишгородського району Київської області, адреса: Київська область, Вишгородський район, с. Литвинівка, вул. Т. Шевченка, 1, код ЄДРПОУ: 04359583.

Головуючий М.Б. Баличева

Дата ухвалення рішення23.10.2019
Оприлюднено25.10.2019
Номер документу85150574
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —363/3111/19

Рішення від 23.10.2019

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Баличева М. Б.

Ухвала від 02.10.2019

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Баличева М. Б.

Ухвала від 30.07.2019

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Баличева М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні