Ухвала
від 21.10.2019 по справі 911/2330/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про закриття провадження у справі

"21" жовтня 2019 р. Справа № 911/2330/19

Господарський суд Київської області у складі судді Щоткіна О.В., розглянувши матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Юкрейніан Геарс»

до фізичної особи-підприємця Ковтуна Сергія Петровича

про стягнення 25 000,00 грн.

за участю представників сторін: не з`явилися;

встановив:

До господарського суду Київської області звернулось Товариство з обмеженою відповідальністю «Юкрейніан Геарс» з позовом до фізичної особи-підприємця Ковтуна Сергія Петровича про стягнення 25 000,00 грн. попередньої оплати.

Позовні вимоги обгрунтовані порушенням відповідачем зобов`язання з поставки товару.

Ухвалою господарського суду Київської області від 23.09.2019 відкрито провадження у справі. Розгляд справи вирішено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін, розгляд справи по суті призначено на 21.10.2019.

21.10.2019 через канцелярію суду від позивача надійшла заява про відмову від позову, оскільки відповідач задовольнив відповідні вимоги позивача, а саме перерахував на банківський рахунок позивача грошові кошти у розмірі 25 000,00 грн., що підтверджується витягом з електронного клієнт-банку (системи дистанційного управління банківськими рахунками), копія якого додана до заяви.

Також позивач просив стягнути з відповідача судові витрати в розмірі 3 481,50 грн., з яких 1 921,00 грн. - судового збору за подання позовної заяви, 960,50 грн. - судового збору за подання клопотання про забезпечення позову та 600,00 грн. - витрат, пов`язаних із вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду (вартість нотаріально посвідчення підпису на заяві свідка).

У відповідності до пункту 1 частини 2 статті 46 Господарського процесуального кодексу України позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) - на будь-якій стадії судового процесу.

Частинами 2 та 3 статті 191 ГПК України передбачено, що позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. До ухвалення судового рішення у зв`язку з відмовою позивача від позову або визнанням позову відповідачем суд роз`яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи не обмежений представник відповідної сторони у повноваженнях на їх вчинення.

Судом встановлено, що заява про відмову від позову підписана представником товариства з обмеженою відповідальністю «Юкрейніан Геарс» - Калиновським Я.В., повноваження якого підтверджуються долученою до позовної заяви копією довіреності від 11.09.2019, виданою директором ТОВ «Юкрейніан Геарс» Шестаком Г.А.

Зі змісту заяви позивача про відмову від позову вбачається, що дана заява не суперечить законодавству та не порушує прав і охоронюваних законом інтересів інших осіб.

Приписами частини третьої статті 191 ГПК України передбачено, що у разі відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу про закриття провадження у справі.

Пунктом 4 частини першої статті 231 ГПК України визначено, що господарський суд закриває провадження у справі, якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято судом.

Враховуючи наведене, оскільки відмова позивача від позову не порушує прав та охоронюваних законом інтересів інших осіб, заява про відмову від позову підписана уповноваженим представником позивача, суд приходить до висновку щодо наявності підстав для задоволення заяви та закриття провадження у даній справі.

Суд зазначає, що у відповідності до частини третьої статті 231 ГПК України у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду із спору між тими самим сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Разом з тим, відповідно до частини четвертої статті 231 ГПК України про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету.

За приписами статті 1 Закону України «Про судовий збір» судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, а також за видачу судами документів і включається до складу судових витрат.

Положеннями частини 3 статті 7 Закону "Про судовий збір" визначено, що у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Аналогічні положення викладені у частини 1 статті 130 ГПК України.

У той же час, згідно частини 3 статті 130 ГПК України у разі відмови позивача від позову понесені ним витрати відповідачем не відшкодовуються, а витрати відповідача за його заявою стягуються з позивача. Однак якщо позивач не підтримує своїх вимог унаслідок задоволення їх відповідачем після пред`явлення позову, суд за заявою позивача присуджує стягнення понесених ним у справі витрат з відповідача.

Оскільки відмова позивача від позову спричинена добровільним задоволенням відповідачем позовних вимог після відкриття провадження у справі, про що позивачем зазначено в заяві про відмову від позову, суд дійшов висновку про покладення на відповідача витрат зі сплати позивачем судового збору в розмірі 1921,00 грн. за подання позовної заяви та 600,00 грн. - витрат, пов`язаних із вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Крім того, ухвалою господарського суду Київської області від 23.09.2019 було відмовлено в задоволенні заяви від 19.09.2019 про забезпечення позову, у зв`язку з чим 960,50 грн. судового збору, сплаченого позивачем при поданні даної заяви, стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст. 130, ст. 191, п. 4 ч. 1 ст. 231, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти відмову Товариства з обмеженою відповідальністю «Юкрейніан Геарс» від позову.

2. Закрити провадження у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Юкрейніан Геарс» до фізичної особи-підприємця Ковтуна Сергія Петровича про стягнення 25000,00 грн. попередньої оплати.

3. Стягнути з фізичної особи-підприємця Ковтуна Сергія Петровича ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Юкрейніан Геарс» (03151, м. Київ, вул. Очаківська/Очаківський провулок, буд. 5/6; код ЄДРПОУ 36001428) 1921 (одну тисячу дев`ятсот двадцять одну) грн. 00 коп. витрат по сплаті судового збору та 600 (шістсот) грн. 00 коп. витрат, пов`язаних із вчиненням інших процесуальних дій.

Згідно ст. 235 ГПК України ухвала набирає законної сили з моменту оголошення та може бути оскаржена в порядку, встановленому ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя О.В. Щоткін

Дата ухвалення рішення21.10.2019
Оприлюднено25.10.2019
Номер документу85150603
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 25 000,00 грн.

Судовий реєстр по справі —911/2330/19

Ухвала від 21.10.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 23.09.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 23.09.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні