Ухвала
від 26.09.2019 по справі 757/50631/19-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/50631/19-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 вересня 2019 року слідчий суддя Печерського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Печерського районного суду міста Києва клопотання старшого слідчого в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В:

20 вересня 2019 року до провадження слідчого судді Печерського районного суду міста Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором третього відділу процесуального керівництва другого управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими центрального апарату Державного бюро розслідувань, Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 у кримінальному провадженні № 42017111200000142 від 17.03.2017, про тимчасовий доступ до речей і документів, що перебуває у володінні банківських установ.

В судове засідання слідчий/прокурор не з`явилися, про місце і час розгляду клопотання повідомлені належним чином. Слідчий подав до суду клопотання про розгляд вказаного провадження у відсутність сторони обвинувачення, клопотання підтримав та просив його задовольнити.

У клопотанні, сторона кримінального провадження просить слідчого суддю розглядати клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі і документи.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі і документи.

Згідно норми ч. 4 ст. 107 КПК України фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею не здійснювалась.

З наданих в обґрунтування клопотання матеріалів вбачається, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017111200000142 від 17.03.2017 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1, ч.2 ст. 205, ч. 1, ч.2, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 222-1, ч. 2 ст. 364 КК України.

Так у ході досудового розслідування кримінального провадження встановлено, що в період з 2016 року по теперішній час групою осіб, діючою за попередньою змовою між собою, створено та придбано ряд суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягає у проведенні фінансово-господарських операцій по переведенню безготівкових коштів у готівку, формуванню дебіторської заборгованості, витрат та податкового кредиту для інших суб`єктів підприємницької діяльності без фактичного здійснення господарських операцій з продажу (придбання) товарів, цінних паперів, виконання робіт, надання послуг.

Також, у ході здійснення досудового розслідування від ІНФОРМАЦІЯ_1 отримано узагальнений матеріал, складений з урахуванням вимог Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Окрім того, зазначена група осіб отримує кредитні кошти від банківських установ, в забезпечення яких надаються цінні папери задіяних у незаконній діяльності юридичних осіб (емітентів), а отримані від банків кредитні кошти спрямовуються в адресу юридичних осіб страхових компаній для відображення платоспроможності останніх.

Дії групи осіб, які використовуючи підконтрольні їм фіктивні підприємства та здійснюють незаконну діяльність, кваліфіковано за ч.1, ч.2 ст. 205, ч. 1, ч.2, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 222-1, ч. 2 ст. 364 КК України. Відповідно до ст. 12 КК України за сукупністю дані злочини є особливо тяжкими.

Свідчення, викладені у клопотанні, підтверджуються інформацією ІНФОРМАЦІЯ_2 , показаннями свідків, протоколами огляду речей і документів, вилучених за результатами проведення обшуків, матеріалами щодо діяльності юридичних осіб, у тому числі емітентів цінних паперів, на фондовому ринку та іншими матеріалами кримінального провадження № 42017111200000142 в їх сукупності.

За результатами проведення додаткових слідчих (розшукових) дій, матеріалів ГУ БКОЗ СБ України та матеріалів, які надійшли з Національного Банку України встановлено, що компанія ТОВ КУА « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з метою ухилення від сплати обов`язкових податкових платежів грошові кошти які вона отримала від фізичних та юридичних осіб за продані квартири, паркомісця, приміщення перераховувала на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_2 ), яке має ознаки фіктивності за акції прості іменні.

В подальшому ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_2 ) грошові кошти отримані від ТОВ КУА « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) перерахувало на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_4 ), ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_6 ), які також мають ознаки фіктивності з призначенням платежів «за акції прості іменні відповідно до договорів купівлі-продажу цінних паперів».

Крім цього, встановлено, що на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_2 ) також надходили кошти від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_7 )та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_8 ), які афільовані також із ТОВ КУА « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ). Також співробітниками ІНФОРМАЦІЯ_10 встановлено ряд суб`єктів господарської діяльності які афільовані із ТОВ КУА « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) які здійснювали ризикові фінансові операції із виведення валютних коштів за територію України, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ДП « ІНФОРМАЦІЯ_12 » ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ) на загальну суму понад 400 млн. грн.

Вищезазначені юридичні особи та їх фінансові операції мають ознаки проведення транзитних фінансових потоків, спрямованих на здійснення операцій надання податкової вигоди для підприємств реального сектору економіки, задіяні в злочинних схемах по конвертації грошових коштів та ухиленню від сплати податків.

Встановлено, що ризикові операції вище вказані суб`єкти господарської діяльності проводили в наступних банківських установах, а саме: АТ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 , МФО НОМЕР_17 ), АТ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 , МФО НОМЕР_19 ), АТ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_20 , МФО НОМЕР_21 ), АТ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_22 , МФО НОМЕР_23 ) ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_24 , МФО НОМЕР_25 ), АТ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_26 , МФО НОМЕР_27 ).

Слідчий вказує, що з метою встановлення всіх обставин вчиненого кримінального правопорушення, способу його вчинення та всіх його складових частин в сторони обвинувачення виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до речей та документів, а саме до банківських документів про фінансово-господарські операції СГД діяльність яких є предметом дослідження в даному кримінальному провадженні в тому числі і нерезидентами.

Виходячи зі змісту вимог ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Як вбачається із змісту п. 4, 5, 8 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься у речах і документах, належить конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю, відомості, які можуть становити банківську таємницю, та персональні дані особи.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя, вивчивши надані матеріали, що стосуються розгляду клопотання, дійшов висновку, що речі і документи, які перебувають у володінні банківських установ, та до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, з урахуванням наведених обґрунтувань та поданих документів мають суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Керуючись ст. ст. 108, 160, 162, 163, 164, 166, 309 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати старшому слідчому в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_3 , слідчим СГ ГСУ НП України ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , іншим слідчим слідчої групи в кримінальному провадженні № 42017111200000142, дозвіл на проведення тимчасового доступу до речей і документів, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 , МФО НОМЕР_17 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ), АТ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 , МФО НОМЕР_19 , юридична адреса: АДРЕСА_2 ), АТ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_22 , МФО НОМЕР_23 , АДРЕСА_3 ), ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_24 , МФО НОМЕР_25 , юридична адреса: АДРЕСА_4 ), АТ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_26 , МФО НОМЕР_27 , (код ЄДРПОУ НОМЕР_26 , МФО НОМЕР_27 , юридична адреса: АДРЕСА_5 ), а саме:

- документів та відомостей, які вказують на ІР-адреси через яку компанії ІНФОРМАЦІЯ_25 , ІНФОРМАЦІЯ_26 та/або ІНФОРМАЦІЯ_26 , ІНФОРМАЦІЯ_27 , КУА « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ДП « ІНФОРМАЦІЯ_12 » ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ) здійснювали зв`язок з сервером банку; даних з реєстру реєстрації фінансових операцій по клієнтах нерезидентах ІНФОРМАЦІЯ_25 , ІНФОРМАЦІЯ_26 та/або ІНФОРМАЦІЯ_26 , ІНФОРМАЦІЯ_27 ; внутрішніх документів банку щодо погодження валютних переказів (висновків) за всіма переказами коштів за межі України на рахунки ІНФОРМАЦІЯ_25 , ІНФОРМАЦІЯ_26 та/або ІНФОРМАЦІЯ_26 , ІНФОРМАЦІЯ_27 ; внутрішніх документів банку (комплаєнс-висновків) щодо оцінки ризиковості клієнтів - ІНФОРМАЦІЯ_25 , ІНФОРМАЦІЯ_26 та/або ІНФОРМАЦІЯ_26 , ІНФОРМАЦІЯ_27 та їх операцій для банку; висновків щодо фінансових операцій з купівлі іноземної валюти ІНФОРМАЦІЯ_25 , ІНФОРМАЦІЯ_26 та/або ІНФОРМАЦІЯ_26 , ІНФОРМАЦІЯ_27 ; інформації про перелік підрозділів, які приймали участь у ідентифікації/переідентифікації ІНФОРМАЦІЯ_25 , ІНФОРМАЦІЯ_26 та/або ІНФОРМАЦІЯ_26 , ІНФОРМАЦІЯ_27 /переоцінці ризиків, погодженні валютних операцій, з наданням копій положень про зазначені підрозділи; наказів про призначення на посади (переведення) за період з 2015 р. по теперішній відповідальних за цей напрям роботи працівників, копій їх посадових обов`язків та положень про очолювані ними підрозділи, інформації про відвідування приміщень банківської установи гр. ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_28 , в період з 2012 р. по теперішній час (із зазначенням дати та часу відвідування, прізвищ та посад службових осіб банку яких він відвідував, відомостей про документи, які посвідчували особу вказаного громадянина), з можливістю вилучити їх завірені належним чином копії.

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Ухвала виготовлена у двох примірниках.

Примірник № 1 знаходиться в матеріалах клопотання.

Примірник № 2 наданий слідчому ОСОБА_3

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.09.2019
Оприлюднено22.02.2023

Судовий реєстр по справі —757/50631/19-к

Ухвала від 26.09.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні