Ухвала
від 24.10.2019 по справі 511/2021/19
РОЗДІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Роздільнянський районний суд Одеської області

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 511/2021/19

Номер провадження: 2/511/759/19

"24" жовтня 2019 р. суддя Роздільнянського районного суду Одеської області Ільяшук А. В. , розглянувши матеріали цивільної справи за позовною заявою

позивача: ОСОБА_1 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ,

до

відповідача: ОСОБА_2 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ,

про встановлення факту, визнання права власності на право на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом,

встановив:

У жовтні 2019 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовною заявою до ОСОБА_2 , в якій просить:

-встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 зі спадкодавцем ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , з 1999 року до дня її смерті - ІНФОРМАЦІЯ_2 , тобто на час відкриття спадщини, за адресою: АДРЕСА_2

-визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 право власності по праву спадкування за законом на право на земельну частку (пай), площею 9,2га, в умовних кадастрових гектарах в КСП Хлібороб с. Бецилове Роздільнянського району Одеської області, яке належало ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 на підставі Свідоцтва про право на спадщину за законом, виданого державним нотаріусом Роздільнянського району Одеської області, зареєстрованого в Роздільнянській районній державній адміністрації 20.12.2002 року;

-визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 майновий пай колективного сільськогосподарського товариства Хлібороб , реорганізованого в ТОВ Бецилівське с. Бецилове Роздільнянського району Одеської області , на суму 7901горн., які належали ОСОБА_3 .

На підставі витягу автоматизованої системи документообігу Роздільнянського районного суду Одеської області від 24.10.2019 для розгляду справи призначено головуючого суддю Ільяшук А.В.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Суд вважає, що вказана позовна заява подана в порушення вимог законодавства та повинна бути залишена без руху, з огляду на наступне.

В наданих суду матеріалах справи відсутня відмова нотаріуса у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Суд вважає, що даний документ є вирішальним при визначенні питання про відкриття провадження по даній справі.

Відповідно до ч.1 ст.1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, в складі якого є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса щодо видання йому відповідного свідоцтва.

Відповідно до п. 23 Пленуму Верховного суду України "Про судову практику у справах про спадкування" №7 від 30.05.2007 року за наявності умов для одержання свідоцтва про право на спадщину в нотаріальній конторі вимоги про визнання права на спадщину судовому розгляду не підлягають . У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження .

Тому суд вважає, що у ОСОБА_1 на день подачі позову до суду не виникло право на звернення до суду за захистом порушених прав в порядку ст.4 ЦПК України .

Крім того, відповідно до Листа ВССУ від 16.05.2013 року №24-753/0/4-13 при розгляді справ про спадкування обов`язковим є витребування відомостей від нотаріальної контори про осіб, які звертались з заявами до нотаріальної контори про прийняття спадщини, яким видані свідоцтва про право на спадщину, тощо.

Також, згідно вимог п.5 ч.3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини, але в позовній заяві відсутні: докази відмови від спадщини з боку кого-небудь із спадкоємців, акт опису і оцінка майна.

Крім того, позивач просить суд визнати право власності на право на земельну частку (пай), площею 9,2га, в умовних кадастрових гектарах в КСП Хлібороб с. Бецилове Роздільнянського району Одеської області, яке належало ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , але не надано доказів належності померлій права на земельну ділянку саме такої площі - 9,2га.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 176 ЦПК України , ціна позову визначається у позовах про визнання права власності на майно - вартістю майна, що належить фізичним особам на праві приватної власності.

У відповідності до п.12 Постанови Пленуму Верховного Суду України №20 від 22.12.1995 року "Про судову практику в справах за позовами про захист права приватної власності" вартість спірного майна визначається за погодженням сторін, а за його відсутності - за дійсною вартістю майна на час розгляду спору. Під дійсною вартістю майна розуміється грошова сума, за яку майно може бути продано в даному населеному пункті чи місцевості.

З огляду на те, що позовна заява містить ціну позову, проте відсутній звіт про оцінку майна, що унеможливлює суд визначити ціну позову, а відтак відсутня можливість перевірки розміру судового збору, який підлягає сплаті позивачем при зверненні до суду із вимогою про визнання права власності на майно.

Тобто позивачка повинна вказати дійсну вартість майна на момент звернення до суду.

Крім того, відповідно до ч.4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Законом України Про судовий збір від 08.07.2011р. №3676-VI, зі змінами, визначені правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору.

Відповідно до ст. 1 Закону України Про судовий збір від 08.07.2011р. №3676-VI, зі змінами, судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Згідно до ч. 3 ст. 6 Закону України Про судовий збір від 08.07.2011р. №3676-VI, зі змінами у разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

У даній позовній заяві позивач об`єднав три самостійні вимоги немайнового характеру, у зв`язку з чим йому слід було сплатити судовий збір окремо за кожну із таких вимог. Однак позивач сплатив на момент подачі позову судовий збір у розмірі 768,40 грн., 768,40грн., тобто лише за дві позовні вимогу майнового характеру, у зв`язку з чим йому слід додатково сплатити судовий збір у розмірі 384,20грн.( за встановлення факту)

Позивачу необхідно доплатити 384,20грн., реквізити: населений пункт Роздільнянський район/м. Роздільна; Отримувач: УК у Роздільнянському районі /22030101; Код отримувача (ЄДРПОУ) - 37958382; Банк отримувача -Казначейство України (ЕАП); Номер рахунку (IBAN) - UA798999980000031215206015381; Код класифікації доходів бюджету - 22030101; Найменування коду класифікації доходів бюджету - судовий збір (Державна судова адміністрація України,50).

Крім того, позивачем необхідно залучити в якості співвідповідача - Бецилівську сільську раду Роздільнянського району Одеської області.

Відповідно до ч.1 ст.185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи вищенаведене, суддя вважає, що зазначена заява підлягає залишенню без руху з наданням позивачу строку для усунення недоліків.

Керуючись ст. 175,177,185 ЦПК України, суд

постановив:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про встановлення факту, визнання права власності на право на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом, - залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви не пізніше десяти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

Роз`яснити позивачу, що якщо відповідно до ухвали суду у встановлений строк вимоги ухвали суду будуть виконані, заява буде вважатися поданою в день первісного її подання, а інакше заява буде вважатися неподаною і повернута позивачу.

Копію ухвали надіслати позивачу.

Учасник справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: http://rz.od.court.gov.ua/sud1524/gromadyanam/csz/ .

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя:А. В. Ільяшук

СудРоздільнянський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення24.10.2019
Оприлюднено25.10.2019
Номер документу85160679
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —511/2021/19

Рішення від 15.05.2020

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Ільяшук А. В.

Рішення від 15.05.2020

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Ільяшук А. В.

Ухвала від 16.03.2020

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Ільяшук А. В.

Ухвала від 19.02.2020

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Ільяшук А. В.

Ухвала від 26.11.2019

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Ільяшук А. В.

Ухвала від 24.10.2019

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Ільяшук А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні