Рішення
від 22.10.2019 по справі 143/978/19
ПОГРЕБИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 143/978/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 жовтня 2019 року Погребищенський районний суд Вінницької області

в складі: головуючого - судді Марченко Л.В.,

з участю секретаря Мельніченко Т.Б.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в місті Погребище справу за позовом ОСОБА_1 до Білашківської сільської ради Погребищенського району Вінницької області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом, -

Встановив:

29 серпня 2019 року ОСОБА_1 звернулася до суду з цим позовом, вказуючи, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_2 , після смерті якого відкрилася спадщина у виді земельної ділянки. У встановлений законом строк позивачка подала заяву про прийняття спадщини до державної нотаріальної контори, однак вона не може отримати свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку через втрату правоустановчих документів на земельну ділянку.

Зазначила в позовній заяві, що у разі задоволення заявлених позовних вимог, вимоги до відповідача щодо відшкодування судових витрат заявлятися не будуть.

Позивачка в судове засідання не з`явилася, подала заяву у якій справу просила розглянути у її відсутності, позовні вимоги підтримала в повному обсязі (а.с. 41).

Представник Білашківської сільської ради до суду не з`явився також, подав заяву в якій позовні вимоги визнав в повному обсязі, проти їх задоволення не заперечував (а.с. 40).

Враховуючи положення ч.2 ст.247 ЦПК України, згідно з якою у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не проводилось.

З`ясувавши позицію сторін, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з огляду на таке.

Відповідно до ч.3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання відповідачем позову.

У відповідності до ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд, за наявності для того законних підстав, ухвалює рішення про задоволення позову, якщо таке визнання не суперечить закону і не порушує права свободи чи інтереси інших осіб.

Згідно з ч. 1 ст. 81 ЦПК України, обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання.

Беззаперечно встановлено, що померлий ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 (свідоцтво про смерть, а. с. 3) був власником земельної ділянки розміром 2,4063 га, (свідоцтво про право на спадщину за законом, а. с. 8), що розташована території Білашківської сільської ради Погребищенського району Вінницької області. У встановлений законом строк позивачка подала заяву про прийняття спадщини до державної нотаріальної контори, однак вона не може отримати свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку (відмова нотаріуса, а.с. 11) через відсутність правоустановчих документів на земельну ділянку, що було втрачено (оголошення про втрату, а.с.12).

Дані правовідносини у системному зв`язку регулюються:

-ч.1 ст. 1 Протоколу 1 Конвенції про захист прав і основоположних свобод, яка передбачає право на ефективне мирне володіння майном;

-ст.328 ЦК України, за змістом якої фізична або юридична особа може набути право власності на підставах, що не заборонені законом;

-ст.392 ЦК України передбачено, що власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності;

-ст.1218 ЦК України, відповідно до якої, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

В судовому засіданні беззаперечно доведено, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , був власником земельної ділянки розміром 2,4063 га, що розташована території Білашківської сільської ради Погребищенського району Вінницької області. У встановлений законом строк позивачка звернулась до державної нотаріальної контори, однак позбавлена можливості отримати свідоцтво про право на спадщину, тому з метою захисту майнових прав позивачки, необхідно визнати за нею право приватної власності на це майно.

Оскільки позивачкою в позовній заяві не заявляється вимога щодо відшкодування Білашківською сільською радою Погребищенського району Вінницької області судових витрат, тому з відповідача судовий збір стягненню не підлягає.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 259, 263, 264, 265 ЦПК України, суд, -

Вирішив:

Позов задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителькою АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , право власності в порядку спадкування за законом на земельну ділянку площею 2,4063 га, кадастровий номер 0523481000:07:002:0012, яка розташована на території Білашківської сільської ради Погребищенського району Вінницької області, належала ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя

СудПогребищенський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення22.10.2019
Оприлюднено25.10.2019
Номер документу85167190
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —143/978/19

Ухвала від 09.12.2019

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Марченко Л. В.

Рішення від 22.10.2019

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Марченко Л. В.

Ухвала від 11.09.2019

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Марченко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні