Ухвала
від 25.10.2019 по справі 520/9247/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 520/9247/19

Провадження № 1-кс/947/14602/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.10.2019 року cлідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_4 , яке погоджено прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 про дозвіл на затримання підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою в рамках кримінального провадження №12018160000000644 від 29.08.2018 року, -

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з клопотання слідчого, погодженого прокурором про надання дозволу на затримання, слідчим управлінням ГУНП в Одеській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12018160000000644, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 29.08.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 146 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_6 , володіючи якостями лідера, організаторськими здібностями, знаючи психологію людей, переслідуючи корисливі мотиви, будучи обізнаним в сфері надання послуг наркозалежним, вирішив створити фіктивні реабілітаційні центри для утримання наркозалежних проти їх волі, без відповідних на те дозволів та ліцензій. З метою приховання своєї незаконної діяльності створив громадську організацію «Вітрила Надії РЦ» ідентифікаційний код юридичної особи 39813289, із визначенням місцезнаходження юридичної особи за адресою: м.Одеса, вул. Академіка Сахарова, 34, офіс 1-Н, із основним видом діяльності код КВЕД 94.99 «діяльність інших громадських організацій».

Розуміючи, що самостійно виконати дії по створенню та безпосередній діяльності реабілітаційних центрів він не зможе та йому потрібні співучасники, ОСОБА_6 вступив в злочинну змову з ОСОБА_7 , направлену на організацію злочинів, пов`язаних з незаконним позбавленням волі людей.

ОСОБА_6 та ОСОБА_7 поєднані єдиним злочинним умислом організували та очолили злочинну групу, до якої втягнули у якості її членів раніше засуджених осіб, обізнаних в сфері надання послуг наркозалежним, а саме: ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_5 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та інших невстановлених досудовим розслідуванням осіб, які попередньо зорганізувалися у стійке об`єднання для вчинення злочинів, об`єднаних єдиним планом з розподілом функцій та ролей учасників організованої групи, спрямованих на досягнення єдиного злочинного плану, відомого усім учасникам організованої групи.

Далі, ОСОБА_6 продовжуючи реалізацію злочинного плану, під приводом надання допомоги наркозалежним, разом з ОСОБА_7 зареєстрували останнього у якості фізичної особи підприємця.

Головним управлінням регіональної статистики 22.09.2017 взято на облік фізичну особу підприємця ОСОБА_7 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), місце проживання: АДРЕСА_1 , поставлено на облік 21.09.2017 у Малиновському районі м. Одеси ГУДПІ, код КВЕД 87.20 надання послуг із забезпечення послуг догляду із забезпеченням проживання осіб з розумовими вадами та хворих на наркоманію.

З метою досягнення єдиного злочинного результату, ОСОБА_6 і ОСОБА_7 , будучи співорганізаторами злочинної групи, розробили план скоєння злочинів, пов`язаних з незаконним позбавленням волі людей за грошову винагороду, отриману від їх близьких родичів, шляхом обману та зловживання довірою, під виглядом надання їм допомоги, у фіктивному центрі реабілітації наркозалежних, що діє під прикриттям громадської організації « ІНФОРМАЦІЯ_2 », встановили в групі певну ієрархію, порядок підпорядкованості членів групи, ролі та функції кожного з них при вчиненні злочинів, встановили правила дисципліни і контролювали їх дотримання, фінансували учасників групи коштами, добутими злочинним шляхом.

ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та інші невстановлені досудовим розслідуванням особи були об`єднані єдиним прямим умислом та планом, відомим усім учасникам групи, направленим на незаконне позбавлення волі людей за грошову винагороду, отриману від їх близьких родичів, шляхом обману та зловживання довірою, під виглядом надання їм допомоги, у фіктивному центрі реабілітації наркозалежних, що діє під прикриттям громадської організації « ІНФОРМАЦІЯ_2 », та які протягом тривалого часу, розуміючи, що за законом не мають права позбавляти волі інших людей, але бажаючи це зробити, переслідуючи корисний мотив, незаконно позбавляли волі людей та поза їх волею поміщали у місце примусового утримання, яке вони не мають змоги вільно залишити, оскільки знаходяться під постійним наглядом ОСОБА_7 , ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та інших невстановлених досудовим розслідуванням осіб.

З метою досягнення єдиного злочинного результату, ОСОБА_7 від імені громадського об`єднання «Вітрила Надії» підібрав приміщення для здійснення незаконного утримання осіб, а саме: 01.11.2017 уклав угоду з ОСОБА_14 про оренду домоволодіння, розташованого за адресою: АДРЕСА_2 ;

01.02.2018 без укладання угоди орендував у ОСОБА_15 домоволодіння, розташоване за адресою: АДРЕСА_3 та в невстановлений досудовим розслідуванням час орендував домоволодіння, розташоване за адресою: АДРЕСА_4 , під приводом надання допомоги наркозалежним.

За вказаними адресами ОСОБА_6 та ОСОБА_7 створили розподіл на групи, відвівши ОСОБА_7 , ОСОБА_11 та ОСОБА_12 ролі «керівників домів», ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , та іншим невстановленим досудовим розслідуванням особам ролі «охоронців».

Крім того, ОСОБА_6 , як співорганізатор злочинного угруповання, розробив документацію, яку повинні були вести інші члени організованої групи, методи та правила внутрішнього розпорядку фіктивних реабілітаційних центрів, та передав на виконання членам злочинного угрупування. Крім того, ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , з метою залучення осіб, які потребують лікування від наркоманії і алкоголізму, та їх родичів, введення в оману останніх, маскування своєї незаконної діяльності, розповсюдили в мережі Інтернет рекламу реабілітаційних центрів, представляючи проходження реабілітації, як лікування.

Співорганізатор ОСОБА_16 , а також ОСОБА_11 і ОСОБА_12 які виконували роль «керівників домів», діючи згідно єдиного плану, передавали особам та їх родичам, які були введені в оману щодо проходження лікування в реабілітаційних центрах, номер особистого банківського рахунку ОСОБА_6 , на який останні перерахували грошові кошти, а саме: № НОМЕР_2 ПАТ КБ «ПриватБанк».

Не зважаючи на те, що законодавством України передбачено наступне:

Статтею 29 Конституції України гарантується право кожної людини на свободу та особисту недоторканність, які можуть обмежуватися лише за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах та в порядку, встановлених законом.

З огляду на вимоги зазначеної норми Основного Закону та ст. ст. 13, 14, 16 Закону України «Про психіатричну допомогу», рішення Конституційного Суду України від 01.06.2016 у справі № 1-1 /2016 при примусовій госпіталізації, хворих (без їх згоди) вимагається висновок комісії лікарів-психіатрів та рішення суду, а у разі недієздатності особи також прохання або згода її опікуна.

Таким чином, чинне законодавство забороняє будь-яке позбавлення особи волі, у тому числі у зв`язку з психічними розладами, без рішення суду як основного засобу контролю за дотриманням прав громадян на свободу.

Крім того, суспільні відносини у сфері охорони здоров`я врегульовані актами законодавства, насамперед Законом України «Основи законодавства України про охорону здоров`я» (далі Закон).

Відповідно до вимог згаданого Закону поняття «реабілітація» відноситься до одного з видів медичної допомоги та на сам перед передбачає забезпеченням осіб, які звернулись саме медичної допомоги лікарями.

Для соціальної реабілітації наркозалежних осіб передбаченостворення закладів, зокрема центру ресоціалізації наркозалежної молоді, який відповідно до Типового положення про центр ресоціалізації наркозалежної молоді, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.09.2009 № 979 є спеціалізованим закладом, в якому на добровільних засадах цілодобово перебуває молодь, що пройшла курс лікування від наркотичної залежності в закладах охорони здоров`я та потребує отримання соціальних послуг.

Такі центри утворюються за рішенням місцевого органу виконавчої влади. Розміщення в підвалах, цокольних поверхах, у приміщеннях, віддалених від населених пунктів, та за відсутності розвинутої транспортної інфраструктури не допускається.

Зарахування до центру здійснюється згідно з наказом його директора, що видається на підставі заяви отримувача соціальних послуг за наявності паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, медичної довідки про стан здоров`я та про проходження курсу лікування від наркотичної залежності в закладах охорони здоров`я або письмового направлення органу, що утворив центр, чи центру соціальних служб. Особи віком до 18 років зараховуються на підставі заяви батьків або осіб, що їх замінюють.

Водночас, до центру не зараховуються особи, що перебувають у стані наркотичного сп`яніння, із симптомами хвороба у гострому періоді або в період загострення хронічних захворювань.

ОСОБА_6 і ОСОБА_7 , спільно з ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_5 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, діючи у складі організованої групи в порушення встановленого законами порядку, за відсутності відповідного рішення суду, позбавляли громадян волі.

Процедура надання медичної допомоги хворим, у тому числі наркозалежних, потребує виконання передбачених законодавством вимог, які було порушено.

Так, статтею 33 Закону визначено, що м едична допомога надається підготовленими медичними працівниками закладів охорони здоров`я з одержаною відповідно до закону ліцензією та зареєстрованими фізичними особами-підприємцями з відповідною ліцензією, отриманою в установленому законом порядку.

Частина 2 статті 74-1 цього Закону, постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку видачі та анулювання спеціального дозволу на зайняття народною медициною (цілительством)» від 03.12.2012 №1145 дозволяє займатися народною медициною (цілительством) особам, які не мають спеціальної медичної освіти, зареєстровані в установленому законом порядку як фізичні особи-підприємці, лише у разі отримання спеціального дозволу на зайняття народною медициною (цілительством), виданого центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров`я. Таким органом на сьогодні є Державне підприємство «Комітет з питань народної і нетрадиційної медицини Міністерства охорони здоров`я України», якийне надавав будь-яких спеціальних дозволів (ліцензій) на зайняття нетрадиційною медициною та/або надання реабілітаційних послуг, крім того так званим цілительством у вигляді «трудотерапії». За медичними стандартами МОЗ України такі методики взагалі не передбачені.

Тобто учасники злочинної групи з застосуванням шахрайства, психічного та фізичного насилля, систематично отримувати незаконні заробітки за рахунок використання складних життєвих ситуацій людей та навіть цілих родин, які виникли з тих чи інших обставин, у тому числі у зв`язку з алкогольною або наркотичною залежністю людей.

Безоплатна та примусова праця є складовим елементом поневолення людини і прямо заборонено Конституцією України. Такі дії осіб реабілітаційного центру відповідно до положень Факультативного протоколу до Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання слід віднести до протиправного тримання в місцях несвободи, тобто будь-якої форми утримання під вартою чи тюремного ув`язнення або поміщення особи в державне чи приватне місце утримання під вартою, яке ця особа не має права залишити за власним бажанням, за наказом будь-якого судового, адміністративного чи іншого органу.

У діяльність вказаної злочинної групи входив розподіл певних ролей на території самого реабілітаційного центру, а саме: («керівник», «наглядачі», «охоронники», «волонтери») для нормальної роботи та здійснення постійного нагляду за особами, які нібито потребують допомоги залучались також особи із числа реабілітуючих.

Установлено, що ОСОБА_6 та ОСОБА_7 здійснили розподіл ролів наступним чином:

ОСОБА_6 , будучи співорганізатором організованої групи, здійснював загальне керівництво групи, координував дії і злочинні ролі кожного, розподіляв грошові кошти отримані внаслідок злочинної діяльності.

ОСОБА_7 , будучи співорганізатором організованої групи, підбирав приміщення для так званих реабілітаційних центрів, оплачував платню за оренду приміщення, забезпечував життєву діяльність центрів: вирішував питання з харчовим постачанням, особисто здійснював керівництво «реабілітаційним центром», розташованим за адресою: м.Одеса, вул.43 Лінія, 3, контролював дії інших членів організованої групи.

ОСОБА_12 , як учасник групи, згідно відведеної ролі «керівника дому», розташованого за адресою: АДРЕСА_4 , здійснював загальний контроль за діями підлеглих учасників групи, приймав грошові кошти від родичів потерпілих, контролював виконання правил знаходження осіб у центрі, спілкувався з родичами потерпілих, яких вводив в оману стосовно реабілітації та лікування нарко та алкозалежних осіб.

ОСОБА_11 , як учасник групи, згідно відведеної ролі «керівника дому», розташованого за адресою: АДРЕСА_3 , здійснював загальний контроль за діями підлеглих учасників групи, приймав грошові кошти від родичів потерпілих, контролював виконання правил знаходження осіб у центрі, спілкувався з родичами потерпілих, яких вводив в оману стосовно реабілітації та лікування нарко- та алкозалежних осіб.

ОСОБА_10 , ОСОБА_9 , ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , ОСОБА_13 та невстановлені досудовим розслідуванням особи, як члени групи, входячи до складу «охоронців» приймали участь у незаконному утриманні осіб на території реабілітаційних центрів, за вищевказаними адресами, з метою формування «покори», завдавали сильного морального болю шляхом залякування, примушення до праці у реабілітаційних центрах, які діяли під прикриттям РЦ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », за що отримували грошову винагороду.

ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та інші невстановлені особи за період з серпня 2017 року по 12 квітня 2018 року, скоїли ряд умисних злочинів, пов`язаних з незаконним позбавленням волі:

У ході проведення досудового розслідування за фактами незаконного позбавлення волі осіб, у приміщенні, розташованому за адресою: АДРЕСА_3 , вчинених організованою групою ОСОБА_6 і ОСОБА_7 , досудовим розслідуванням встановлено наступне:

Так, ОСОБА_17 у грудні 2017 року (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлений) дізналась від невстановленої слідством особи, що у м. Одесі існує реабілітаційний центр «Вітрила Надії», у якому лікують алко- та наркозалежних, та номер мобільного телефону цього центру НОМЕР_3 , який належить учаснику організованої групи - ОСОБА_11 .

03.03.2018 з метою допомоги сину ОСОБА_18 , який зловживав спиртними напоями, ОСОБА_17 подзвонила на вказаний номер мобільного телефону, на який відповів ОСОБА_11 , та згідно відведеної ролі та єдиногоплану, ввів ОСОБА_17 в оману стосовно реабілітації та лікування нарко та алкозалежних осіб, та запропонував пройти курс лікування її сину у їх центрі встановивши оплату - 7000 грн., яку треба щомісячно вносити на банківський рахунок ОСОБА_6 № НОМЕР_2 ПАТ КБ «ПриватБанк».

05.03.2018 ОСОБА_17 , будучи введена в оману про здійснення належного лікування та надання законної медичної допомоги в реабілітаційному центрі «Вітрила Надії», перевела на банківський рахунок ОСОБА_6 № НОМЕР_2 ПАТ КБ «ПриватБанк» грошові кошти у сумі 7000 грн.

Так, 03.03.2018 біля 19:00 години ОСОБА_18 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , перебуваючи біля місця проживання своєї матері за адресою: АДРЕСА_5 , був незаконно позбавлений волі ОСОБА_11 , ОСОБА_9 , та невстановленими особами, які під примусом, із застосуванням фізичної сили помістили останнього в свій автомобіль і доставили в цей же день до домоволодіння за адресою: АДРЕСА_3 , в реабілітаційний центр «Вітрила Надії». Після прибуття до вказаного реабілітаційного центру ОСОБА_11 забрав його особисті речі, грошові кошти, після чого, ОСОБА_18 було запропоновано підписати документи про згоду на перебування у реабілітаційному центрі «Вітрила надії» на що потерпілий відмовився. Однак шляхом погроз та морального тиску зі сторони ОСОБА_11 , ОСОБА_9 , ОСОБА_8 , потерпілий був вимушений підписати вищенаведені документи. Безпосередньо контролювати дії ОСОБА_19 у приміщенні реабілітаційного центру був призначений ОСОБА_5 .

У подальшому в період з 03.03.2018 по 12.04.2018 ОСОБА_19 незаконно був позбавлений волі, тобто йому було заборонено вільно обирати місце свого перебування, та вільно переміщатися по території України. Так у вказаний період, ОСОБА_19 був вимушений за наказом ОСОБА_11 , та під охороною ОСОБА_9 , ОСОБА_8 , ОСОБА_5 та інших невстановлених осіб, які діяли згідно єдиного плану, розробленого ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , не покидати будинок АДРЕСА_3 , при цьому він був незаконно позбавлений вищезазначеними особами права вільно покинути територію зазначеного будинку, можливість спілкуватися із близькими та сторонніми особами, так як двері будинку завжди були зачиненні, а ключі від дверей знаходились відповідно у ОСОБА_11 , ОСОБА_9 , ОСОБА_8 , ОСОБА_5 та інших невстановлених осіб. Вказані особи на прохання ОСОБА_19 відкрити двері будинку та надати йому право на свободу пересування, відповідали відмовою, при цьому усвідомлюючи протиправність своїх дій та діючи умисно не відкривали двері будинку та примушували потерпілого виконувати різноманітні «правила» та «завдання» реабілітаційного центру, які завдавали морального болю потерпілому.

Розуміючи протиправність дій ОСОБА_11 , ОСОБА_9 , ОСОБА_8 , ОСОБА_5 та інших невстановлених осіб, ОСОБА_19 02.04.2018 здійснив спробу втечи із зазначеного реабілітаційного центру, шляхом розбиття вікна зазначеного будинку на першому поверсі та намагався стрибнути із зазначеного вікна, проте, ОСОБА_5 , діючи умисно, намагаючись припинити законні дії ОСОБА_19 на реалізацію свого конституційного права на свободу пересування, кинув у потерпілого стілець, в результаті чого, ОСОБА_19 впав на бетонний двір будинку, та отримав тілесні ушкодження: закриті переломи лівої та правої п`яткових кісток зі зміщенням відламків.

Згідно висновку судово-медичної експертизи №1170 від 11.06.2018 - закриті переломи лівої та правої п`яткових кісток зі зміщенням відламків як кожен окремо, так і в сукупності не були небезпечними для життя, спричинили тривалий розлад здоров`я строком понад 21 день і за цим критерієм згідно п. 2.2.2 та п. 4.6. Правил судово-медичного визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, затверджених Наказом № 6 МОЗ України від 17.01.1995 року,відносяться до категорії тілесних ушкоджень середньої тяжкості.

У подальшому, ОСОБА_11 повернув ОСОБА_19 , проти його волі, до реабілітаційного центру «Вітрила Надії».

Так, 12.04.2018 правоохоронними органами проведено на підставі рішення суду обшук в приміщенні реабілітаційного центру «Вітрила Надії» за адресою: Одеська область, Лиманський район, с. Фонтанка, вул. Кільцева, 90 де і був виявлений факт незаконного позбавлення волі ОСОБА_19 та інших осіб. Під час проведення обшуку в зазначеному будинку були присутні представники реабілітаційного центру ОСОБА_9 та ОСОБА_8 .

Крім того, в невстановлений досудовим розслідуванням час, ОСОБА_20 , в мережі Інтернет знайшла рекламу реабілітаційного центру «Вітрила надії», в якому лікують алко- та наркозалежних, та номер мобільного телефону цього центру НОМЕР_4 , який належить невстановлений особі.

З метою допомоги дочці ОСОБА_21 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка зловживала спиртними напоями, ОСОБА_20 подзвонила на вказаний номер мобільного телефону, на який відповіла невстановлена особа та згідно відведеної ролі та розробленого ОСОБА_6 і ОСОБА_7 єдиного плану, ввела останню в оману стосовно реабілітації та лікування нарко та алкозалежних осіб, та запропонувала пройти курс лікування її дочці у їх центрі встановивши оплату - 7000 грн., яку треба щомісячно вносити на банківський рахунок ОСОБА_6 № НОМЕР_2 ПАТ КБ «ПриватБанк».

Крім того невстановлена досудовим дослідуванням особа запропонувала супроводжувати ОСОБА_21 у реабілітаційний центр, на що ОСОБА_20 , надала згоду.

18.03.2018 невстановлена особа, діючи згідно відведеній їй ролі, прибула за адресою мешкання ОСОБА_21 , на невстановленому досудовим розслідуванням автомобілі, та супроводила ОСОБА_20 , ОСОБА_22 (чоловіка потерпілої) та ОСОБА_21 в реабілітаційний центр «Вітрила Надії», який розташований за адресою: Одеська область, Лиманський район, с.Фонтанка, вул. Кільцева, 90.

ОСОБА_20 , будучи введена в оману про здійснення належного лікування та надання законної медичної допомоги в реабілітаційному центрі «Вітрила Надії», залишила ОСОБА_21 в приміщенні центру. Після чого невстановлена особа, діючи згідно єдиного плану, розробленого ОСОБА_6 , забрала особисті речі та грошові кошти потерпілої, після чого, ОСОБА_21 було запропоновано підписати документи про згоду на перебування у реабілітаційному центрі «Вітрила надії» на що потерпіла відмовилася. Однак шляхом погроз та морального тиску потерпіла була вимушена підписати вищенаведені документи.

19.03.2018 року ОСОБА_20 , будучи впевненою, що її дочка потрапила у реабілітаційний центр, де буде проходити відповідне лікування, перевела на банківський рахунок ОСОБА_6 № НОМЕР_2 ПАТ КБ «ПриватБанк» грошові кошти у сумі 7000 грн.

У подальшому в період з 18.03.2018 по 12.04.2018 ОСОБА_21 незаконно була позбавлена волі, тобто їй було заборонено вільно обирати місце свого перебування, та вільно переміщатися по території України. Так у вказаний період, ОСОБА_21 була вимушена за наказом ОСОБА_11 , та під охороною ОСОБА_9 , ОСОБА_8 , ОСОБА_5 та інших невстановлених осіб, які діяли згідно єдиного плану, розробленого ОСОБА_6 і ОСОБА_7 , не покидати приміщення центру, при цьому вона була незаконно позбавлена вищезазначеними особами права вільно покинути територію зазначеного будинку, можливість спілкуватися із близькими та сторонніми особами, так як двері будинку завжди були зачиненні, а ключі від дверей знаходились у ОСОБА_11 , ОСОБА_9 , ОСОБА_8 , ОСОБА_5 , та інших невстановлених осіб, які охороняли потерпілу почергово, та на прохання ОСОБА_21 відкрити двері будинку та надати їй право на свободу пересування, відповідали відмовою, при цьому усвідомлюючи протиправність своїх дій та діючи умисно не відкривали двері будинку та примушували потерпілу виконувати різноманітні «правила» та «завдання» реабілітаційного центру, які завдавали морального болю потерпілій.

Так, 12.04.2018 правоохоронними органами проведено на підставі рішення суду обшук в приміщенні реабілітаційного центру «Вітрила Надії» за адресою: Одеська область, Лиманський район, с. Фонтанка, вул. Кільцева, 90 де і був виявлений факт незаконного позбавлення волі ОСОБА_21 та інших осіб. Під час проведення обшуку в зазначеному будинку були присутні представники реабілітаційного центру ОСОБА_9 та ОСОБА_8 .

Крім того, в березні 2017 року (більш точний час досудовим розслідуванням невстановлений), ОСОБА_23 , дізналась від невстановленої слідством особи, що у м. Одесі існує реабілітаційний центр «Вітрила Надії», у якому лікують алко- та наркозалежних, та номер мобільного телефону цього центру, невстановлений в ході досудового розслідування.

03.04.2018 з метою допомоги сину ОСОБА_24 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , який зловживав спиртними напоями, ОСОБА_23 подзвонила на номер мобільного телефону - НОМЕР_5 , їй відповів ОСОБА_11 , та згідно відведеної ролі та розробленого ОСОБА_6 і ОСОБА_7 єдиного плану, ввів останню в оману стосовно реабілітації та лікування нарко - та алкозалежних осіб, та запропонував пройти курс лікування її сину у їх центрі встановивши оплату - 7000 грн., яку треба щомісячно вносити на банківський рахунок громадської організації «Вітрила надії», засновником якого є ОСОБА_6 ..

ОСОБА_25 , будучи введена в оману про здійснення належного лікування та надання законної медичної допомоги в реабілітаційному центрі «Вітрила Надії», перевела на банківський рахунок громадської організації «Вітрила надії», засновником якого є ОСОБА_6 , грошові кошти у сумі 7000 грн.

03.04.2018 ОСОБА_24 , знаходячись у себе вдома за адресою: АДРЕСА_6 , був незаконно позбавлений волі ОСОБА_9 , ОСОБА_12 та невстановленими особами, які діяли згідно єдиного плану, розробленого ОСОБА_6 і ОСОБА_7 , та під примусом, із застосуванням фізичної сили помістили останнього в свій автомобіль і доставили в цей же день до домоволодіння за адресою: АДРЕСА_3 в реабілітаційний центр «Вітрила Надії». Після прибуття до вказаного реабілітаційного центру невстановлена особа забрала його особисті речі, грошові кошти, після чого, ОСОБА_24 було запропоновано підписати документи про згоду на перебування у реабілітаційному центрі «Вітрила надії» на що потерпілий відмовився. Однак шляхом погроз та морального тиску з боку ОСОБА_12 , ОСОБА_9 та невстановленої особи, потерпілий був вимушений підписати вищенаведені документи.

У подальшому в період з 03.04.2018 по 12.04.2018 ОСОБА_24 незаконно був позбавлений волі, тобто йому було заборонено вільно обирати місце свого перебування, та вільно переміщатися по території України.

Так, у вказаний період, ОСОБА_24 був вимушений за наказом ОСОБА_11 , та під охороною ОСОБА_9 , ОСОБА_8 , ОСОБА_5 та інших невстановлених осіб, які діяли згідно єдиного плану, розробленого ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , не покидати будинок АДРЕСА_3 , при цьому він був незаконно позбавлений вищезазначеними особами права вільно покинути територію зазначеного будинку, можливість спілкуватися із близькими та сторонніми особами, так як двері будинку завжди були зачиненні, а ключі від дверей знаходились у ОСОБА_11 , ОСОБА_9 , ОСОБА_8 , ОСОБА_5 та інших невстановлених осіб, які на прохання ОСОБА_24 відкрити двері будинку та надати йому право на свободу пересування, відповідали відмовою, при цьому усвідомлюючи протиправність своїх дій та діючи умисно не відкривали двері будинку та примушували потерпілого виконувати різноманітні «правила» та «завдання» реабілітаційного центру, які завдавали морального болю потерпілому.

Так, 12.04.2018 правоохоронними органами проведено на підставі рішення суду обшук в приміщенні реабілітаційного центру «Вітрила Надії» за адресою: Одеська область, Лиманський район, с. Фонтанка, вул. Кільцева, 90 де і був виявлений факт незаконного позбавлення волі ОСОБА_24 та інших осіб. Під час проведення обшуку в зазначеному будинку були присутні представники реабілітаційного центру ОСОБА_9 та ОСОБА_8 .

Крім того, встановлено, що в невстановлений досудовим розслідуванням час, ОСОБА_26 , в мережі Інтернет знайшла рекламу реабілітаційного центру «Вітрила надії», в якому лікують алко- та наркозалежних, та невстановлений номер мобільного телефону цього центру.

З метою допомоги сину ОСОБА_27 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , який зловживав спиртними напоями, ОСОБА_28 подзвонила на номер мобільного телефону, на який відповів ОСОБА_11 та згідно відведеної ролі та розробленого ОСОБА_6 та ОСОБА_7 єдиного плану, ввів останню в оману стосовно реабілітації та лікування нарко - та алкозалежних осіб, та запропонувала пройти курс лікування її сину у їх центрі встановивши оплату - 10000 грн., яку треба щомісячно вносити.

ОСОБА_28 , будучи введена в оману про здійснення належного лікування та надання законної медичної допомоги в реабілітаційному центрі «Вітрила Надії», передала невстановленій особі грошові кошти у сумі 10000 грн., та 27.03.2018 направила ОСОБА_27 у реабілітаційний центр «Вітрила Надії», розташований за адресою: Одеська область, Лиманський район, с.Фонтанка, вул. Кільцева, 90, який самостійно прибув до вказаного центру, з метою проходження лікування від алкоголізму. Проте, у подальшому, ознайомившись із «правилами», «завданнями» та незаконністю діяльності центра та маючи бажання його покинути, був незаконно позбавлений волі.

Так, відразу після висловлення бажання залишити стіни центру, невстановлена особа, діючи згідно єдиного плану та відведеній їй ролі, забрала особисті речі та грошові кошти потерпілого, після чого, ОСОБА_27 було запропоновано підписати документи про згоду на перебування у реабілітаційному центрі «Вітрила надії» на що потерпілий відмовився. Однак шляхом погроз та морального тиску з боку ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_5 , потерпілий був вимушений підписати вищенаведені документи.

У подальшому в період з 27.03.2018 по 12.04.2018 ОСОБА_27 незаконно був позбавлений волі, тобто йому було заборонено вільно обирати місце свого перебування, та вільно переміщатися по території України.

Так, у вказаний період, ОСОБА_27 був вимушений за наказом ОСОБА_11 , та під охороною ОСОБА_9 , ОСОБА_8 , ОСОБА_5 та інших невстановлених осіб, які діяли згідно єдиного плану, розробленого ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , не покидати будинок АДРЕСА_3 , при цьому він був незаконно позбавлений вищезазначеними особами права вільно покинути територію зазначеного будинку, можливість спілкуватися із близькими та сторонніми особами, так як двері будинку завжди були зачиненні, а ключі від дверей знаходились у ОСОБА_11 , ОСОБА_9 , ОСОБА_8 , ОСОБА_5 та інших невстановлених осіб, які на прохання ОСОБА_27 відкрити двері будинку та надати йому право на свободу пересування, відповідали відмовою, при цьому усвідомлюючи протиправність своїх дій та діючи умисно не відкривали двері будинку та примушували потерпілого виконувати різноманітні «правила» та «завдання» реабілітаційного центру, які завдавали морального болю потерпілому.

Так, 12.04.2018 правоохоронними органами проведено на підставі рішення суду обшук в приміщенні реабілітаційного центру «Вітрила Надії» за адресою: Одеська область, Лиманський район, с. Фонтанка, вул. Кільцева, 90 де і був виявлений факт незаконного позбавлення волі ОСОБА_27 та інших осіб. Під час проведення обшуку в зазначеному будинку були присутні представники реабілітаційного центру ОСОБА_9 та ОСОБА_8 .

У ході проведення досудового розслідування за фактами незаконного позбавлення волі осіб, у приміщенні, розташованому за адресою: АДРЕСА_2 , вчинених організованою групою ОСОБА_6 і ОСОБА_7 , досудовим розслідуванням встановлено наступне:

Так, досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_29 у січні 2018 року (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлений) дізналась від невстановленої слідством особи, що у м. Одесі існує реабілітаційний центр «Вітрила Надії», у якому лікують алко- та наркозалежних, та номер мобільного телефону цього центру.

В невстановлений досудовим розслідуванням час, з метою допомоги чоловіку ОСОБА_30 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , який зловживав спиртними напоями та наркотичними речовинами, ОСОБА_29 подзвонила на вказаний номер мобільного телефону, на який відповів ОСОБА_11 , та згідно відведеної ролі та єдиногоплану, розробленого ОСОБА_6 і ОСОБА_7 , ввів ОСОБА_29 в оману стосовно реабілітації та лікування нарко- та алкозалежних осіб, та запропонував пройти курс лікування її чоловіку у їх центрі встановивши оплату - 7000 грн., яку треба щомісячно вносити на банківський рахунок ОСОБА_6 № НОМЕР_2 ПАТ КБ «ПриватБанк».

Так, 23.01.2018, ОСОБА_31 , перебуваючи за місцем свого проживання за адресою: АДРЕСА_7 , був незаконно позбавлений волі трьома невстановленими особами, які під примусом, із застосуванням фізичної сили помістили останнього в свій автомобіль і доставили в цей же день до домоволодіння за адресою: АДРЕСА_2 . Після прибуття до вказаного будинку його зустрів ОСОБА_10 , який діяв згідно розробленого ОСОБА_6 і ОСОБА_7 єдиного плану і відведеній йому ролі, забрав особисті речі, грошові кошти і мобільний телефон потерпілого. Після чого ОСОБА_10 запропонував підписати документи про згоду на перебування у реабілітаційному центрі «Парус надії», на що потерпілий ОСОБА_31 відмовився. Однак шляхом погроз та морального тиску потерпілий був вимушений підписати вищенаведені документи.

24.01.2018 ОСОБА_29 , будучи введена в оману про здійснення належного лікування та надання законної медичної допомоги в реабілітаційному центрі «Вітрила Надії», перевела на банківський рахунок ОСОБА_6 № НОМЕР_2 ПАТ КБ «ПриватБанк» грошові кошти у сумі 7000 грн.

У подальшому в період з 23.01.2018 по 06.02.2018 ОСОБА_31 незаконно був позбавлений волі, тобто йому було заборонено вільно обирати місце свого перебування, та вільно переміщатися по території України.

Так, у вказаний період, ОСОБА_31 був вимушений за наказом ОСОБА_7 , як «керівника» реабілітаційного центру, та «охоронців» - ОСОБА_10 , ОСОБА_13 , ОСОБА_9 та інших невстановлених осіб, які діяли згідно єдиного плану, розробленого ОСОБА_6 і ОСОБА_7 , не покидати будинок АДРЕСА_8 , при цьому він був незаконно позбавлений вищезазначеними особами права вільно покинути територію зазначеного будинку, можливість спілкуватися із близькими та сторонніми особами, так як двері будинку завжди були зачиненні, а ключі від дверей знаходились у ОСОБА_7 , ОСОБА_10 , ОСОБА_13 , ОСОБА_9 та інших невстановлених осіб, які на прохання ОСОБА_31 відкрити двері будинку та надати йому право на свободу пересування, відповідали відмовою, при цьому усвідомлюючи протиправність своїх дій та діючи умисно не відкривали двері будинку та примушували потерпілого виконувати різноманітні «правила» та «завдання» реабілітаційного центру, які завдавали морального болю потерпілому.

Так, 06.02.2018 правоохоронними органами проведено на підставі рішення суду обшук в приміщенні реабілітаційного центру «Вітрила Надії» за адресою: м.Одеса, вул. 43 Лінія, буд.3, де і був виявлений факт незаконного позбавлення волі ОСОБА_31 та інших осіб.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що в грудні 2017 року (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлений) ОСОБА_32 дізнався від невстановленої особи, що у м. Одесі існує реабілітаційний центр «Вітрила Надії», у якому лікують алкозалежних, та номер мобільного телефону цього центру, який невстановлений досудовим розслідуванням.

З метою допомоги племіннику ОСОБА_33 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , який зловживав наркотичними засобами, ОСОБА_32 подзвонив на мобільний телефон, на який відповіла невстановлена особа та згідно відведеної ролі та розробленого плану, ввела останнього в оману стосовно реабілітації та лікування нарко- та алкозалежних осіб, та запропонувала пройти курс лікування його племіннику у їх центрі встановивши оплату - 5000 грн., яку треба щомісячно вносити на банківський рахунок ОСОБА_6 № НОМЕР_2 ПАТ КБ «ПриватБанк».

04.01.2018 ОСОБА_32 , будучи введений в оману про здійснення належного лікування та надання законної медичної допомоги в реабілітаційному центрі «Вітрила Надії», залишив ОСОБА_34 в приміщенні реабілітаційного центру «Парус надії», що розташований за адресою: м. Одеса, вул. 43 лінія, буд.3. Після прибуття до вказаного будинку його зустрів ОСОБА_7 , як «керівник» реабілітаційного центру «Вітрила надії», діючи згідно єдиного з ОСОБА_6 плану, забрав особисті речі, грошові кошти потерпілого. Після чого ОСОБА_7 запропонував підписати документи про згоду на перебування у реабілітаційному центрі «Парус надії», на що потерпілий ОСОБА_35 відмовився. Однак шляхом погроз та морального тиску потерпілий був вимушений підписати вищенаведені документи.

05.01.2018 ОСОБА_32 , будучи введений в оману про здійснення належного лікування та надання законної медичної допомоги в реабілітаційному центрі «Вітрила Надії», перевів на банківський рахунок ОСОБА_6 № НОМЕР_2 ПАТ КБ «ПриватБанк» грошові кошти у сумі 5000 грн.

У подальшому в період з 04.01.2018 по 06.02.2018 ОСОБА_35 незаконно був позбавлений волі, тобто йому було заборонено вільно обирати місце свого перебування, та вільно переміщатися по території України.

Так, у вказаний період, ОСОБА_35 був вимушений за наказом ОСОБА_7 , як «керівника» реабілітаційного центру, та «охоронців» - ОСОБА_10 , ОСОБА_13 , ОСОБА_9 та інших невстановлених осіб, які діяли згідно єдиного плану, розробленого ОСОБА_7 і ОСОБА_6 , не покидати будинок АДРЕСА_8 , при цьому він був незаконно позбавлений вищезазначеними особами права вільно покинути територію зазначеного будинку, можливість спілкуватися із близькими та сторонніми особами, так як двері будинку завжди були зачиненні, а ключі від дверей знаходились у ОСОБА_7 , ОСОБА_10 , ОСОБА_13 , ОСОБА_9 та інших невстановлених осіб, які на прохання, ОСОБА_34 відкрити двері будинку та надати йому право на свободу пересування, відповідали відмовою, при цьому усвідомлюючи протиправність своїх дій та діючи умисно не відкривали двері будинку та примушували потерпілого виконувати різноманітні «правила» та «завдання» реабілітаційного центру, які завдавали морального болю потерпілому.

Так, 06.02.2018 правоохоронними органами проведено на підставі рішення суду обшук в приміщенні реабілітаційного центру «Вітрила Надії» за адресою: м.Одеса, вул. 43 Лінія, буд.3, де і був виявлений факт незаконного позбавлення волі ОСОБА_34 та інших осіб.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_36 , в невстановлений досудовим розслідуванням час дізналася через мережу Інтернет, що у м. Одесі існує реабілітаційний центр «Вітрила Надії», у якому лікують алкозалежних, та номер мобільного телефону цього центру, який досудовим розслідуванням не встановлений.

З метою допомоги сину ОСОБА_37 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , який зловживав наркотичними засобами, ОСОБА_36 подзвонила на мобільний телефон, на який відповіла невстановлена особа та згідно відведеної ролі та розробленого плану, ввела останню в оману стосовно реабілітації та лікування нарко- та алкозалежних осіб, та запропонувала пройти курс лікування у їх центрі встановивши оплату щомісячно 3000 грн.

Так, в невстановлений досудовим розслідуванням час, ОСОБА_36 , будучи введена в оману про здійснення належного лікування та надання законної медичної допомоги в реабілітаційному центрі «Вітрила Надії», відправила свого сина ОСОБА_38 в м.Одесу, з метою проходження лікування від наркоманії.

27.12.2017, ОСОБА_38 в м.Одесі зустрів ОСОБА_12 , та згідно відведеній йому ролі, відвіз ОСОБА_38 в приміщення реабілітаційного центру «Парус надії», що розташований за адресою: м. Одеса, вул. 43 лінія, буд.3, та передав його ОСОБА_10 , який діючи згідно єдиного плану та відведеній йому ролі, забрав особисті речі, грошові кошти потерпілого. Після чого, ОСОБА_10 запропонував підписати документи про згоду на перебування у реабілітаційному центрі «Парус надії», на що потерпілий ОСОБА_38 надав згоду на швидке лікування від наркоманії у термін не більше одного місяця, та підписав документи про згоду на перебування у реабілітаційному центрі «Вітрила надії».

Але, після підписання відповідних документів, умови його перебування одразу погіршились, йому заборонялось виходити за територію центру, самовільно без дозволу вчиняти будь-які дії на територію центру, тільки після надання йому дозволу на таке, як наприклад відвідування туалету, прийом їжі. Вказані дії постійно пригнічували честь та гідність потерпілого ОСОБА_39 та у зв`язку із побоюванням фізичних чи психічних знущань над ним він виконував всі накази, які надходили до нього.

У подальшому в період з 27.12.2017 по 06.02.2018 ОСОБА_38 незаконно був позбавлений волі, тобто йому було заборонено вільно обирати місце свого перебування, та вільно переміщатися по території України.

Так, у вказаний період, ОСОБА_38 був вимушений за наказом ОСОБА_7 , як «керівника» центру, та «охоронців» - ОСОБА_10 , ОСОБА_13 , ОСОБА_9 та інших невстановлених осіб, які діяли згідно єдиного плану, розробленого ОСОБА_7 і ОСОБА_6 , не покидати будинок АДРЕСА_8 , при цьому він був незаконно позбавлений вищезазначеними особами права вільно покинути територію зазначеного будинку, можливість спілкуватися із близькими та сторонніми особами, так як двері будинку завжди були зачиненні, а ключі від дверей знаходились у ОСОБА_7 , ОСОБА_10 , ОСОБА_13 , ОСОБА_9 та інших невстановлених осіб, які на прохання, ОСОБА_38 відкрити двері будинку та надати йому право на свободу пересування, відповідали відмовою, при цьому усвідомлюючи протиправність своїх дій та діючи умисно не відкривали двері будинку та примушували потерпілого виконувати різноманітні «правила» та «завдання» реабілітаційного центру, які завдавали морального болю потерпілому.

Так, 06.02.2018 правоохоронними органами проведено на підставі рішення суду обшук в приміщенні реабілітаційного центру «Вітрила Надії» за адресою: м.Одеса, вул. 43 Лінія, буд. 3, де і був виявлений факт незаконного позбавлення волі ОСОБА_38 та інших осіб.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що в січні 2018 року, більш точний час досудовим розслідуванням не встановлений, ОСОБА_40 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , будучи наркозалежним, та маючи бажання позбавитись залежності, через мережу Інтернет, дізнався що у м. Одесі існує реабілітаційний центр «Вітрила Надії», у якому лікують нарко - та алкозалежних, та адресу вказаного центру: АДРЕСА_2 , про що повідомив свою матір ОСОБА_41 ..

19.01.2018 ОСОБА_42 , разом з сином ОСОБА_43 , прибула до приміщення центру за вищевказаною адресою, де невстановлена особа, діючи згідно відведеній ролі, ввела її в оману стосовно реабілітації та лікування нарко- та алкозалежних осіб, та запропонувала пройти курс лікування її сину у їх центрі встановивши оплату - 7000 грн., яку треба щомісячно вносити на банківський рахунок ОСОБА_6 № НОМЕР_2 ПАТ КБ «ПриватБанк».

ОСОБА_42 , будучи введена в оману про здійснення належного лікування та надання законної медичної допомоги, залишила ОСОБА_44 в приміщенні центру, та 20.01.2018 перевела на банківський рахунок ОСОБА_6 № НОМЕР_2 ПАТ КБ «ПриватБанк» грошові кошти у сумі 7000 грн.

19.01.2018 в приміщенні центру за вищевказаною адресою, невстановлена особа, діючи згідно єдиного плану, розробленого ОСОБА_7 і ОСОБА_6 , забрала особисті речі та грошові кошти потерпілого, та запропонувала підписати документи про згоду на перебування у реабілітаційному центрі «Вітрила надії», на що потерпілий ОСОБА_44 надав згоду на швидке лікування від наркоманії, та підписав документи про згоду на перебування у реабілітаційному центрі «Вітрила надії».

Але, після підписання відповідних документів, умови його перебування одразу погіршились, йому заборонялось виходити за територію центру, самовільно без дозволу вчиняти будь-які дії на територію центру, тільки після надання йому дозволу на таке, як наприклад відвідування туалету, прийом їжі. Вказані дії постійно пригнічували честь та гідність потерпілого ОСОБА_44 та у зв`язку із побоюванням фізичних чи психічних знущань над ним він виконував всі накази, які надходили до нього.

У подальшому в період з 19.01.2018 по 06.02.2018 ОСОБА_44 незаконно був позбавлений волі, тобто йому було заборонено вільно обирати місце свого перебування, та вільно переміщатися по території України.

Так, у вказаний період, ОСОБА_44 був вимушений за наказом ОСОБА_7 , як «керівника» центру, та «охоронців» - ОСОБА_10 , ОСОБА_13 , ОСОБА_9 та інших невстановлених осіб, які діяли згідно єдиного плану, розробленого ОСОБА_7 і ОСОБА_6 , не покидати будинок АДРЕСА_8 , при цьому він був незаконно позбавлений вищезазначеними особами права вільно покинути територію зазначеного будинку, можливість спілкуватися із близькими та сторонніми особами, так як двері будинку завжди були зачиненні, а ключі від дверей знаходились у ОСОБА_7 , ОСОБА_10 , ОСОБА_13 , ОСОБА_9 та інших невстановлених осіб, які на прохання, ОСОБА_44 відкрити двері будинку та надати йому право на свободу пересування, відповідали відмовою, при цьому усвідомлюючи протиправність своїх дій та діючи умисно не відкривали двері будинку та примушували потерпілого виконувати різноманітні «правила» та «завдання» реабілітаційного центру, які завдавали морального болю потерпілому.

Так, 06.02.2018 правоохоронними органами проведено на підставі рішення суду обшук в приміщенні реабілітаційного центру «Вітрила Надії» за адресою: м.Одеса, вул. 43 Лінія, буд.3, де і був виявлений факт незаконного позбавлення волі ОСОБА_44 та інших осіб.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що в листопаді 2017 року, більш точний час досудовим розслідуванням не встановлений, ОСОБА_45 , дізналася у невстановленої особи, що у м. Одесі існує реабілітаційний центр «Вітрила Надії», у якому лікують алко- та наркозалежних, та номер мобільного телефону цього центру, який досудовим розслідуванням не встановлений.

З метою допомоги брату ОСОБА_46 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , який зловживав наркотичними засобами, ОСОБА_45 подзвонила на невстановлений досудовим розслідуванням номер мобільного телефону, на який відповіла невстановлена особа, та діючи згідно єдиного плану, ввела її в оману стосовно реабілітації та лікування нарко- та алкозалежних осіб, та запропонувала пройти курс лікування її брату ОСОБА_47 у їх центрі встановивши оплату 5000 грн., яку треба щомісячно вносити на банківський рахунок ОСОБА_6 № НОМЕР_2 ПАТ КБ «ПриватБанк».

29.01.2018 ОСОБА_45 , разом з братом, прибула до приміщення центру, розташованому за адресою: м. Одеса, вул. 43 лінія, буд.3, та будучи введена в оману про здійснення належного лікування та надання законної медичної допомоги в реабілітаційному центрі «Вітрила Надії», залишила ОСОБА_48 в приміщенні центру.

Наступного дня, ОСОБА_7 , діючи згідно єдиного плану, розробленого ним та ОСОБА_6 , забрав особисті речі та грошові кошти потерпілого, та запропонував підписати документи про згоду на перебування у реабілітаційному центрі «Вітрила надії», на що ОСОБА_49 відмовився. Однак шляхом погроз та морального тиску потерпілий був вимушений підписати вищенаведені документи.

У подальшому в період з 29.01.2018 по 06.02.2018 ОСОБА_50 незаконно був позбавлений волі, тобто йому було заборонено вільно обирати місце свого перебування, та вільно переміщатися по території України.

Так, у вказаний період, ОСОБА_50 був вимушений за наказом ОСОБА_7 , як «керівника» центру, та «охоронців» - ОСОБА_10 , ОСОБА_13 , ОСОБА_9 та інших невстановлених осіб, які діяли згідно єдиного плану, розробленого ОСОБА_7 і ОСОБА_6 , не покидати будинок АДРЕСА_8 , при цьому він був незаконно позбавлений вищезазначеними особами права вільно покинути територію зазначеного будинку, можливість спілкуватися із близькими та сторонніми особами, так як двері будинку завжди були зачиненні, а ключі від дверей знаходились у ОСОБА_7 , ОСОБА_10 , ОСОБА_13 , ОСОБА_9 та інших невстановлених осіб, які на прохання, ОСОБА_48 відкрити двері будинку та надати йому право на свободу пересування, відповідали відмовою, при цьому усвідомлюючи протиправність своїх дій та діючи умисно не відкривали двері будинку та примушували потерпілого виконувати різноманітні «правила» та «завдання» реабілітаційного центру, які завдавали морального болю потерпілому.

Так, 06.02.2018 правоохоронними органами проведено на підставі рішення суду обшук в приміщенні реабілітаційного центру «Вітрила Надії» за адресою: м.Одеса, вул. 43 Лінія, буд.3, де і був виявлений факт незаконного позбавлення волі ОСОБА_48 та інших осіб.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що в 2017 року, більш точний час досудовим розслідуванням не встановлений, ОСОБА_51 , дізналася у невстановленої особи, що у м. Одесі існує реабілітаційний центр «Вітрила Надії», у якому лікують алко- та наркозалежних, та адресу вказаного центру: м. Одеса, вул. 43 лінія, буд.3.

З метою допомоги сину ОСОБА_52 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , який зловживав наркотичними засобами, ОСОБА_51 прибула за вказаною адресою, де її зустрів ОСОБА_7 , який діючи згідно єдиного плану, розробленого ним та ОСОБА_6 , ввів ОСОБА_53 в оману стосовно реабілітації та лікування нарко- та алкозалежних осіб, та запропонував пройти курс лікування її сину у їх центрі встановивши оплату - 5000 грн., яку треба щомісячно вносити на банківський рахунок ОСОБА_6 № НОМЕР_2 ПАТ КБ «ПриватБанк».

Так, 01.10.2017 у невстановлений час ОСОБА_54 , перебуваючи за місцем мешкання своєї матері за адресою: АДРЕСА_9 , був незаконно позбавлений волі ОСОБА_7 , ОСОБА_11 , та невстановленою особою, які під примусом, із застосуванням фізичної сили помістили останнього в свій автомобіль і доставили в цей же день до приміщення реабілітаційного центру «Вітрила Надії», розташованого за адресою: м.Одеса, вул.43 лінія, буд.3. Після прибуття до вказаного реабілітаційного центру ОСОБА_13 забрав його особисті речі, грошові кошти, після чого, ОСОБА_55 було запропоновано підписати документи про згоду на перебування у реабілітаційному центрі «Вітрила надії», на що потерпілий відмовився. Однак шляхом погроз та морального тиску зі сторони ОСОБА_13 , потерпілий був вимушений підписати вищенаведені документи.

ОСОБА_51 , будучи впевненою, що її син потрапив у реабілітаційний центр, де буде проходити відповідне лікування, перевела на банківський рахунок ОСОБА_6 № НОМЕР_2 ПАТ КБ «ПриватБанк» грошові кошти у сумі 5000 грн.

У подальшому в період з 01.10.2017 по 06.02.2018 ОСОБА_54 незаконно був позбавлений волі, тобто йому було заборонено вільно обирати місце свого перебування, та вільно переміщатися по території України.

Так, у вказаний період, ОСОБА_54 був вимушений за наказом ОСОБА_7 , як «керівника» центру, та «охоронців» - ОСОБА_10 , ОСОБА_13 , ОСОБА_9 та інших невстановлених осіб, які діяли згідно єдиного плану, розробленого ОСОБА_7 і ОСОБА_6 , не покидати будинок АДРЕСА_8 , при цьому він був незаконно позбавлений вищезазначеними особами права вільно покинути територію зазначеного будинку, можливість спілкуватися із близькими та сторонніми особами, так як двері будинку завжди були зачиненні, а ключі від дверей знаходились у ОСОБА_7 , ОСОБА_10 , ОСОБА_13 , ОСОБА_9 та інших невстановлених осіб, які на прохання ОСОБА_56 відкрити двері будинку та надати йому право на свободу пересування, відповідали відмовою, при цьому усвідомлюючи протиправність своїх дій та діючи умисно не відкривали двері будинку та примушували потерпілого виконувати різноманітні «правила» та «завдання» реабілітаційного центру, які завдавали морального болю потерпілому.

Так, 06.02.2018 правоохоронними органами проведено на підставі рішення суду обшук в приміщенні реабілітаційного центру «Вітрила Надії» за адресою: м.Одеса, вул. 43 Лінія, буд.3, де і був виявлений факт незаконного позбавлення волі ОСОБА_56 та інших осіб.

За фактами незаконного позбавлення волі осіб, у приміщенні, розташованому за адресою: АДРЕСА_4 , вчинених організованою групою ОСОБА_6 і ОСОБА_7 , досудовим розслідуванням встановлено наступне:

Так, в серпні 2017 року, більш точний час досудовим розслідуванням не встановлений, ОСОБА_57 прочитав оголошення, дізналась що у м.Одесі існує реабілітаційний центр «Вітрила Надії», у якому лікують алко- та наркозалежних, та номер мобільного телефону цього центру, який досудовим розслідуванням не встановлений.

З метою допомоги сину ОСОБА_58 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , який зловживав спиртними напоями, ОСОБА_57 подзвонила на мобільний телефон, на який відповіла невстановлена особа та згідно відведеної ролі та розробленого ОСОБА_7 і ОСОБА_6 плану, ввела останню в оману стосовно реабілітації та лікування нарко- та алкозалежних осіб, та запропонувала пройти курс лікування її сину у їх центрі встановивши оплату 6000 грн., яку треба щомісячно вносити на банківський рахунок ОСОБА_6 № НОМЕР_2 ПАТ КБ «ПриватБанк».

Так, 07.09.2017 ОСОБА_59 перебуваючи біля місця проживання своєї матері за адресою: АДРЕСА_10 , був незаконно позбавлений волі трьома невстановленими особами, які під примусом, із застосуванням фізичної сили помістили останнього в свій автомобіль і доставили в цей же день до домоволодіння за адресою: АДРЕСА_2 , в реабілітаційний центр «Вітрила Надії». Після прибуття до вказаного реабілітаційного центру невстановлена особа забрала його особисті речі, грошові кошти, після чого, ОСОБА_60 було запропоновано підписати документи про згоду на перебування у реабілітаційному центрі «Вітрила надії» на що потерпілий відмовився. Однак шляхом погроз та морального тиску потерпілий був вимушений підписати вищенаведені документи.

ОСОБА_57 , будучи впевненою, що її син потрапив у реабілітаційний центр, де буде проходити відповідне лікування, перевела на банківський рахунок ОСОБА_6 № НОМЕР_2 ПАТ КБ «ПриватБанк» грошові кошти у сумі 6000 грн.

У подальшому в період з 07.09.2017 по 07.02.2018 ОСОБА_59 незаконно був позбавлений волі, тобто йому було заборонено вільно обирати місце свого перебування, та вільно переміщатися по території України.

Так, у вказаний період, ОСОБА_59 був вимушений за наказом ОСОБА_7 та ОСОБА_12 , як «керівників будинків» реабілітаційного центру, та «охоронців» - ОСОБА_8 , ОСОБА_5 та інших невстановлених осіб, які діяли згідно єдиного плану, розробленого ОСОБА_7 і ОСОБА_6 , не покидати приміщення будинку АДРЕСА_8 та будинку АДРЕСА_4 , при цьому він був незаконно позбавлений вищезазначеними особами права вільно покинути територію зазначеного будинку, можливість спілкуватися із близькими та сторонніми особами, так як двері будинку завжди були зачиненні, а ключі від дверей знаходились у ОСОБА_12 , ОСОБА_8 , ОСОБА_5 та інших невстановлених осіб, які на прохання, ОСОБА_61 відкрити двері будинку та надати йому право на свободу пересування, відповідали відмовою, при цьому усвідомлюючи протиправність своїх дій та діючи умисно не відкривали двері будинку та примушували потерпілого виконувати різноманітні «правила» та «завдання» реабілітаційного центру, які завдавали морального болю потерпілому.

30.01.2018, за наказом ОСОБА_7 , який діяв згідно єдиного плану, розробленого ним та ОСОБА_6 , невстановлені особи перевезли ОСОБА_59 , без його добровільної згоди, до домоволодіння за адресою: АДРЕСА_4 , в аналогічний реабілітаційний центр «Вітрила Надії».

Так, 07.02.2018 правоохоронними органами проведено на підставі рішення суду обшук в приміщенні реабілітаційного центру «Вітрила Надії» за адресою: м.Одеса, вул. Роздольна,41-Б, де і був виявлений факт незаконного позбавлення волі ОСОБА_59 та інших осіб.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що в невстановлений досудовим розслідуванням час, ОСОБА_62 дізналась від невстановленої слідством особи, що у м. Одесі існує реабілітаційний центр «Вітрила Надії», у якому лікують алкозалежних, та номер мобільного телефону цього центру НОМЕР_6 , який належить ОСОБА_12 ..

З метою допомоги сину ОСОБА_63 , ІНФОРМАЦІЯ_14 , який зловживав спиртними напоями, ОСОБА_62 подзвонила на вказаний мобільний телефон, на який відповів ОСОБА_12 , та згідно відведеної ролі та розробленого ОСОБА_7 і ОСОБА_6 плану, ввів ОСОБА_64 в оману стосовно реабілітації та лікування нарко- та алкозалежних осіб, та запропонувала пройти курс лікування її сину у їх центрі встановивши оплату 5000 грн., яку треба щомісячно вносити на банківський рахунок ОСОБА_6 № НОМЕР_2 ПАТ КБ «ПриватБанк».

Так, 09.01.2018 ОСОБА_65 перебуваючи по місту свого мешкання: АДРЕСА_11 , був незаконно позбавлений волі трьома невстановленими особами, які, діючи згідно відведеної ролі, під примусом, із застосуванням фізичної сили помістили останнього в свій автомобіль і доставили в цей же день до домоволодіння за адресою: м.Одеса вул.Роздольна,41-Б, в реабілітаційний центр «Вітрила Надії». Після чого невстановлена особа діючи згідно єдиного плану та відведеній їй ролі, забрав особисті речі, грошові кошти потерпілого та запропонувала підписати документи про згоду на перебування у реабілітаційному центрі «Парус надії» на що потерпілий ОСОБА_65 відмовився. Однак шляхом погроз та морального тиску потерпілий був вимушений підписати вищенаведені документи.

ОСОБА_62 , будучи впевненою, що її син потрапив у реабілітаційний центр, де буде проходити відповідне лікування, перевела на банківський рахунок ОСОБА_6 № НОМЕР_2 ПАТ КБ «ПриватБанк» грошові кошти у сумі 5000 грн.

У подальшому в період з 09.01.2018 по 07.02.2018 ОСОБА_65 незаконно був позбавлений волі, тобто йому було заборонено вільно обирати місце свого перебування, та вільно переміщатися по території України.

Так, у вказаний період, ОСОБА_65 був вимушений за наказом ОСОБА_12 , як «керівника» реабілітаційного центру, та «охоронців» - ОСОБА_8 , ОСОБА_5 та інших невстановлених осіб, які діяли згідно єдиного плану, розробленого ОСОБА_7 і ОСОБА_6 , не покидати приміщення будинку АДРЕСА_4 , при цьому він був незаконно позбавлений вищезазначеними особами права вільно покинути територію зазначеного будинку, можливість спілкуватися із близькими та сторонніми особами, так як двері будинку завжди були зачиненні, а ключі від дверей знаходились у ОСОБА_12 , ОСОБА_8 , ОСОБА_5 та інших невстановлених осіб, які на прохання, ОСОБА_66 відкрити двері будинку та надати йому право на свободу пересування, відповідали відмовою, при цьому усвідомлюючи протиправність своїх дій та діючи умисно не відкривали двері будинку та примушували потерпілого виконувати різноманітні «правила» та «завдання» реабілітаційного центру, які завдавали морального болю потерпілому.

Так, 07.02.2018 правоохоронними органами проведено на підставі рішення суду обшук в приміщенні реабілітаційного центру «Вітрила Надії» за адресою: м.Одеса, вул. Роздольна,41-Б, де і був виявлений факт незаконного позбавлення волі ОСОБА_66 та інших осіб.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що в невстановлений досудовим розслідуванням час, ОСОБА_67 дізналась від невстановленої слідством особи, що у м. Одесі існує реабілітаційний центр «Вітрила Надії», у якому лікують алко- та наркозалежних, та адресу вказаного центру: м.Одеса вул.Роздольна,41-Б.

З метою допомоги сину ОСОБА_68 , ІНФОРМАЦІЯ_15 , який зловживав спиртними напоями, ОСОБА_67 звернулась до невстановленої особи, яка згідно відведеної ролі та розробленого ОСОБА_7 та ОСОБА_6 плану, ввела останню в оману стосовно реабілітації та лікування нарко та алкозалежних осіб, та запропонувала пройти курс лікування її сину у їх центрі встановивши оплату щомісячно.

Так, восени 2017 року (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлений) ОСОБА_69 перебуваючи по місту свого мешкання: АДРЕСА_12 , був незаконно позбавлений волі ОСОБА_7 , ОСОБА_11 та ОСОБА_12 , які, діючи згідно єдиного плану, під примусом, із застосуванням фізичної сили помістили останнього в автомобіль і доставили в цей же день до домоволодіння за адресою: м.Одеса вул.Роздольна,41-Б, в реабілітаційний центр «Вітрила Надії». Після чого ОСОБА_7 забрав особисті речі, грошові кошти потерпілого та запропонував підписати документи про згоду на перебування у реабілітаційному центрі «Парус надії», на що потерпілий ОСОБА_69 відмовився. Однак шляхом погроз та морального тиску потерпілий був вимушений підписати вищенаведені документи.

У подальшому в період з осені 2017 по 07.02.2018 ОСОБА_69 незаконно був позбавлений волі, тобто йому було заборонено вільно обирати місце свого перебування, та вільно переміщатися по території України.

Так, у вказаний період, ОСОБА_69 був вимушений за наказом ОСОБА_12 , як «керівника» реабілітаційного центру, та «охоронців» - ОСОБА_8 , ОСОБА_5 та інших невстановлених осіб, які діяли згідно єдиного плану, розробленого ОСОБА_7 і ОСОБА_6 , не покидати приміщення будинку АДРЕСА_4 , при цьому він був незаконно позбавлений вищезазначеними особами права вільно покинути територію зазначеного будинку, можливість спілкуватися із близькими та сторонніми особами, так як двері будинку завжди були зачиненні, а ключі від дверей знаходились у ОСОБА_12 , ОСОБА_8 , ОСОБА_5 та інших невстановлених осіб, які на прохання, ОСОБА_70 відкрити двері будинку та надати йому право на свободу пересування, відповідали відмовою, при цьому усвідомлюючи протиправність своїх дій та діючи умисно не відкривали двері будинку та примушували потерпілого виконувати різноманітні «правила» та «завдання» реабілітаційного центру, які завдавали морального болю потерпілому.

Так, 07.02.2018 правоохоронними органами проведено на підставі рішення суду обшук в приміщенні реабілітаційного центру «Вітрила Надії» за адресою: м.Одеса, вул. Роздольна,41-Б, де і був виявлений факт незаконного позбавлення волі ОСОБА_70 та інших осіб.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що в невстановлений досудовим розслідуванням час, ОСОБА_71 дізналась від невстановленої слідством особи, що у м. Одесі існує реабілітаційний центр «Вітрила Надії», у якому лікують алко- та наркозалежних, та номер мобільного телефону цього центру, який досудовим розслідуванням невстановлений.

З метою допомоги сину ОСОБА_72 , ІНФОРМАЦІЯ_16 , який зловживав наркотичними засобами, ОСОБА_71 звернулась до невстановленої особи, яка згідно відведеної ролі та розробленого ОСОБА_7 і ОСОБА_6 плану, ввела останню в оману стосовно реабілітації та лікування нарко- та алкозалежних осіб, та запропонувала пройти курс лікування її сину у їх центрі встановивши оплату щомісячно 3000 гривень.

Так, 11.08.2017 року ОСОБА_73 перебуваючи по місту свого мешкання: АДРЕСА_13 , був незаконно позбавлений волі трьома невстановленими особами, які, діючи згідно відведеної ролі, помістили останнього в автомобіль і доставили в цей же день до домоволодіння за адресою: м.Одеса вул.Роздольна,41-Б, в реабілітаційний центр «Вітрила Надії». Після чого ОСОБА_12 , діючи згідно єдиного плану, розробленого ОСОБА_7 і ОСОБА_6 , забрав особисті речі, грошові кошти потерпілого та запропонував підписати документи про згоду на перебування у реабілітаційному центрі «Парус надії», на що потерпілий ОСОБА_73 , надав згоду на швидке лікування від наркоманії у термін не більше одного місяця, та підписав документи про згоду на перебування у реабілітаційному центрі «Вітрила надії».

Але, після підписання відповідних документів, умови його перебування одразу погіршились, йому заборонялось виходити за територію центру, самовільно без дозволу вчиняти будь-які дії на територію центру, тільки після надання йому дозволу на таке, як наприклад відвідування туалету, прийом їжі. Вказані дії постійно пригнічували честь та гідність потерпілого ОСОБА_73 та у зв`язку із побоюванням фізичних чи психічних знущань над ним він виконував всі накази, які надходили до нього.

У подальшому в період 11.08.2017 по 07.02.2018 ОСОБА_73 незаконно був позбавлений волі, тобто йому було заборонено вільно обирати місце свого перебування, та вільно переміщатися по території України.

Так, у вказаний період, ОСОБА_73 був вимушений за наказом ОСОБА_12 , як «керівника» реабілітаційного центру, та «охоронців» - ОСОБА_8 , ОСОБА_5 та інших невстановлених осіб, які діяли згідно єдиного плану, розробленого ОСОБА_7 і ОСОБА_6 , не покидати приміщення будинку АДРЕСА_4 , при цьому він був незаконно позбавлений вищезазначеними особами права вільно покинути територію зазначеного будинку, можливість спілкуватися із близькими та сторонніми особами, так як двері будинку завжди були зачиненні, а ключі від дверей знаходились у ОСОБА_12 , ОСОБА_8 , ОСОБА_5 та інших невстановлених осіб, які на прохання, ОСОБА_74 відкрити двері будинку та надати йому право на свободу пересування, відповідали відмовою, при цьому усвідомлюючи протиправність своїх дій та діючи умисно не відкривали двері будинку та примушували потерпілого виконувати різноманітні «правила» та «завдання» реабілітаційного центру, які завдавали морального болю потерпілому.

Так, 07.02.2018 правоохоронними органами проведено на підставі рішення суду обшук в приміщенні реабілітаційного центру «Вітрила Надії» за адресою: м.Одеса, вул. Роздольна,41-Б, де і був виявлений факт незаконного позбавлення волі ОСОБА_74 та інших осіб.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що в невстановлений досудовим розслідуванням час, ОСОБА_75 в невстановлений досудовим розслідуванням час, дізналась від невстановленої слідством особи, що у м.Одесі існує реабілітаційний центр «Вітрила Надії», у якому лікують алкозалежних, та номер мобільного телефону цього центру.

З метою допомоги сину ОСОБА_76 , ІНФОРМАЦІЯ_17 , який зловживав наркотичними засобами, ОСОБА_75 звернулась до невстановленої особи, яка згідно відведеної ролі та розробленого ОСОБА_7 і ОСОБА_6 плану, ввела останню в оману стосовно реабілітації та лікування нарко- та алкозалежних осіб, та запропонувала пройти курс лікування її сину у їх центрі встановивши оплату щомісячно.

Так, 09.11.2017 ОСОБА_77 перебуваючи по місту свого мешкання: АДРЕСА_14 , був незаконно позбавлений волі ОСОБА_7 , та невстановленою особою, які, під примусом, із застосуванням фізичної сили помістили останнього в автомобіль і доставили в цей же день до домоволодіння за адресою: м.Одеса вул.Роздольна,41-Б, в реабілітаційний центр «Вітрила Надії». Після чого ОСОБА_12 , діючи згідно єдиного плану, розробленого ОСОБА_7 і ОСОБА_6 , забрав особисті речі, грошові кошти потерпілого та запропонував підписати документи про згоду на перебування у реабілітаційному центрі «Парус надії» на що потерпілий ОСОБА_77 , відмовився. Однак шляхом погроз та морального тиску потерпілий був вимушений підписати вищенаведені документи.

У подальшому в період з 09.11.2017 по 07.02.2018 ОСОБА_77 незаконно був позбавлений волі, тобто йому було заборонено вільно обирати місце свого перебування, та вільно переміщатися по території України.

Так, у вказаний період, ОСОБА_77 був вимушений за наказом ОСОБА_12 , як «керівника» реабілітаційного центру, та «охоронців» - ОСОБА_8 , ОСОБА_5 та інших невстановлених осіб, які діяли згідно єдиного плану, розробленого ОСОБА_7 і ОСОБА_6 , не покидати приміщення будинку АДРЕСА_4 , при цьому він був незаконно позбавлений вищезазначеними особами права вільно покинути територію зазначеного будинку, можливість спілкуватися із близькими та сторонніми особами, так як двері будинку завжди були зачиненні, а ключі від дверей знаходились у ОСОБА_12 , ОСОБА_8 , ОСОБА_5 та інших невстановлених осіб, які на прохання, ОСОБА_77 відкрити двері будинку та надати йому право на свободу пересування, відповідали відмовою, при цьому усвідомлюючи протиправність своїх дій та діючи умисно не відкривали двері будинку та примушували потерпілого виконувати різноманітні «правила» та «завдання» реабілітаційного центру, які завдавали морального болю потерпілому.

Так, 07.02.2018 правоохоронними органами проведено на підставі рішення суду обшук в приміщенні реабілітаційного центру «Вітрила Надії» за адресою: м.Одеса, вул. Роздольна,41-Б, де і був виявлений факт незаконного позбавлення волі ОСОБА_77 та інших осіб.

Оскільки місцезнаходження підозрюваного на теперішній час не відоме, останній оголошений в розшук, слідчий за погодженням з прокурором звертаються до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на його затримання.

В судовому засіданні прокурор клопотання про надання дозволу на затримання підозрюваного підтримав у повному обсязі, клопотання просив задовольнити.

Заслухавши думку прокурора, вивчивши матеріали клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, а також матеріали клопотання про надання дозволу на затримання, слідчий суддя приходить до наступного переконання.

Відповідно до ч. 1ст. 188 КПК України,прокурор, слідчий за погодженням з прокурором має право звернутися із клопотанням про дозвіл на затримання підозрюваного, обвинуваченого з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 188 КПК України, вказане клопотання може бути подане одночасно з поданням клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або зміни іншого запобіжного заходу на тримання під вартою.

Згідно ч. 4 ст. 189 КПК України, слідчий суддя, суд відмовляє у наданні дозволу на затримання підозрюваного, обвинуваченого з метою його приводу, якщо прокурор не доведе, що зазначені у клопотанні про застосування запобіжного заходу обставини вказують на наявність підстав для тримання під вартою підозрюваного, обвинуваченого, а також є достатні підстави вважати, що: підозрюваний, обвинувачений переховується від органів досудового розслідування чи суду; одержавши відомості про звернення слідчого, прокурора до суду із клопотанням про застосування запобіжного заходу, підозрюваний, обвинувачений до початку розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу вчинить дії, які є підставою для застосування запобіжного заходу і зазначені устатті 177цього Кодексу.

Згідно ч. 4 ст. 190 КК України, слідчий суддя, суд за клопотанням прокурора має право вирішити питання про повторне затримання з метою приводу в порядку, передбаченому цим Кодексом. Повторне звернення до суду з клопотанням про дозвіл на затримання однієї і тієї ж особи по тому самому кримінальному провадженню після винесення слідчим суддею, судом ухвали про відмову у задоволенні такого клопотання можливе лише при виникненні нових обставин, які підтверджують необхідність тримання особи під вартою.

Як вбачається з клопотання та наданих в його обґрунтування матеріалів, 27.08.2018 року відносно ОСОБА_5 складено повідомлення про підозру за фактом вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 146 КК України.

Зважаючи надані,які містятьсяв наданихсуду матеріалах,а такожприймаючи доуваги п.175рішення ЄСПЛу справі«Нечипорук іЙонкало протиУкраїни» від21.07.2011року,згідно якоготермін «обґрунтованапідозра» означає,що існуютьфакти абоінформація,які можутьпереконати об`єктивногоспостерігача втому,що особа,про якуйдеться,могла вчинитиправопорушення,слідчий суддявважає доведениму судовомузасіданні прокуроромнаявність обґрунтованоїпідозри зафактом вчинення ОСОБА_5 кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 146 КК України.

Постановою старшого слідчого СУ ГУНП в Одеській області від 30.10.2018 року ОСОБА_5 оголошено в розшук.

Ухвалою слідчого судді Київського районного суду м. Одеси від 26.04.2019 року відносно підозрюваного ОСОБА_5 постановлено ухвалу про надання дозволу на його затримання. Строк дії вказаної припиняє свою дію 26.10.2019 року.

Беручи до уваги, що ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 146 КК України, на теперішній час його місцезнаходження не відоме, останній оголошений в розшук й відносно нього наявна ухвала слідчого судді про надання дозволу на його затримання, слідчий суддя приходить до переконання про доведеність переховування підозрюваного ОСОБА_5 від органів досудового розслідування.

Крім того,зважаючи наобставини можливоговчинення інкримінованих ОСОБА_5 кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 146 КК України, тяжкості покарання, яке загрожує підозрюваному у випадку визнання останнього винним у їх вчиненні, наслідків, які настали в результаті його можливих протиправних дій, особи підозрюваного, який раніше судимий, місцезнаходження якого на теперішній час не відоме, слідчий суддя приходить до переконання про наявність ризику можливого вчинення підозрюваним іншого кримінального правопорушення.

За таких обставин, враховуючи викладене, слідчий суддя приходить до переконання, що подане клопотання про надання дозволу на затримання підозрюваного ОСОБА_5 підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 183, 188, 189, 190,309 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_4 , яке погоджено прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 (м. Одеса, вул. Пушкінська, 3) про дозвіл на затримання підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою в рамках кримінального провадження №12018160000000644від 29.08.2018року задовольнити.

Дати дозвіл на затримання підозрюваногоОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування відносно нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Ухвала продозвіл на затримання втрачає свою дію 25.04.2020 року, або після приводу підозрюваного до суду для участі в розгляді клопотання про застосування відносно підозрюваного запобіжного заходу, добровільного з`явлення підозрюваного до слідчого судді, або відкликання ухвали прокурором.

Затримана на підставі ухвали слідчого судді, суду особа не пізніше тридцяти шести годин з моменту затримання повинна бути звільнена або доставлена до слідчого судді, який постановив ухвалу про дозвіл на затримання з метою приводу.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м. Одеси
Дата ухвалення рішення25.10.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу85176081
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів тримання під вартою

Судовий реєстр по справі —520/9247/19

Ухвала від 02.12.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 02.09.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 28.07.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 27.04.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 27.04.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 27.04.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 23.04.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 23.04.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 23.04.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 05.11.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні