Рішення
від 18.10.2019 по справі 616/294/19
ВЕЛИКОБУРЛУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер № 616/294/19

Провадження № 2/616/139/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 жовтня 2019 року Великобурлуцький районний суд

Харківської області

в складі: головуючого - судді РИКОВА М.І.

за участю секретаря

судового засідання ЛОГВІНОВОЇ М.В.

позивача не з`явилась

представника позивача ОСОБА_1

представника відповідача не з`явився,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в смт. Великий Бурлук справу за позовом ОСОБА_2 до територіальної громади Рубленської сільської ради в особі Рубленської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

в с т а н о в и в:

ОСОБА_3 звернулася до суду з позовною заявою до територіальної громади Рубленської сільської ради в особі Рубленської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області в якій просить визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадку, що відкрився після смерті ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 у смт. Великий Бурлук Великобурлуцький район Харківської області, терміном шістдесят днів.

Позивач в обґрунтування позовної заяви зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її двоюрідний брат ОСОБА_4 , уродженець с. Озерне Великобурлуцького району Харківської області. Після його смерті відкрився спадок у вигляді: - земельної ділянки, площею 5,1751 га - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 6321484501:03:000:0052, яка розташована на території Рубленської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, відповідно до Державного акту серія ХР № 148794; - права на земельну частку (пай) розміром 6,49 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), відповідно до сертифікату серія ХР НОМЕР_1 та відповідно до свідоцтва про право на спадщину за законом серія ВСХ НОМЕР_2 , виданого державним нотаріусом Великобурлуцької державної нотаріальної контори 11.08.2006 року; - земельної ділянки, площею 5,1751 га - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 6321484501:03:000:0051, яка розташована на території Рубленської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, відповідно до Державного акту серія ХР № 148987.

У встановлений шестимісячний строк вона не звернулася до Великобурлуцької нотаріальної контори, оскільки вона проживала окремо від свого двоюрідного брата, в іншому населеному пункті, їй не було відомо про наявність у ОСОБА_4 у власності земельних ділянок та земельної частки (паю), та про складений ним заповіт на ім`я ОСОБА_3 . На час смерті ОСОБА_4 за місцем його проживання будь-які документи на земельні ділянки, на земельну частку (пай) та заповіт були відсутні. В кінці 2017 року позивач при проведенні ремонту в будинку, де проживав за життя ОСОБА_4 , розташованому по АДРЕСА_1 випадково були знайдені документи, заховані ОСОБА_4 в будинку.

Позивач звернулась до Великобурлуцької державної нотаріальної контори з питання оформлення спадку, але постановою про відмову у вчинення дії від 01 червня 2018 року нотаріусом було відмолено в даному питанні. Спадкова справа не заводилась, інших заяв про прийняття (відмову) від спадщини не надходило. Просить суд визначити додатковий строк у два місяці для подання заяви про прийняття спадщини.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_5 позовні вимоги підтримав, просив позов задовольнити, визначивши позивачеві додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини у два місяці.

Представник Рубленської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області до суду не з`явився, про час і місце судового засідання відповідача було повідомлено належним чином (а.с.44), судову повістку отримано 11 жовтня 2019 року, на адресу суду сільський голова направив листа, в якому зазначено, що сільська рада не має заперечень до вказаного позову, просять розглядати справу без їх участі (а.с.43). Суд вважає можливим розглянути даний позов без представника відповідача.

Суд всебічно, повно, об`єктивно та безпосередньо дослідивши наявні у справі докази, які є належними, допустимими і достовірними у їх сукупності, знаходить за необхідне позов задовольнити, виходячи з наступного.

Згідно з ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд, за наявності до того законних підстав, ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб. Оскільки визнання відповідачем позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, воно підлягає прийняттю, а позов - задоволенню.

Так, згідно з положеннями ч.1 ст.1268 ЦК України , спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до ч.1 ст.1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Згідно із ч.1 ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно з вимогами ст.1272 ЦК України , якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст.1270 цього Кодексу , не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважних причин, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно роз`яснень Пленуму Верховного Суду України у п. 24 постанови "Про практику у справах про спадкування" від 30 травня 2008 року № 7 особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України . Зазначене положення застосовується до спадкоємців, в яких право на спадкування виникло з набранням чинності зазначеним Кодексом.

Із матеріалів справи вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_4 у віці 45 років, про що в Книзі реєстрації смертей 30 липня 2013 року зроблено відповідний актовий запис за № 7, відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 (а.с.13).

Після смерті ОСОБА_4 залишилось спадкове майно, яке складається з: земельної ділянки площею 5,1751 га - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 6321484501:03:000:0052, розташована на території Рубленської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, відповідно до Державного акту серія ХР № 148794; права на земельну частку (пай) розміром 6,49 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), відповідно до сертифікату серія НОМЕР_4 та відповідно до Свідоцтва про право на спадщину за законом серія ВСХ НОМЕР_2 , виданого державним нотаріусом Великобурлуцької державної нотаріальної контори 11.08.2006 року; земельної ділянки площею 5,1751 га - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 6321484501:03:000:0051, розташована на території Рубленської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, відповідно до Державного акту серія ХР № 148987 . За життя ОСОБА_4 склав заповіт на ім`я ОСОБА_3 (а.с.19).

Відповідно до довідки від 31 березня 2014 року за вих. № 02-18/70, виданої виконкомом Рубленської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, ОСОБА_4 на день смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 проживав та був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 . На день смерті проживав один (а.с.14).

У встановлений законом строк ОСОБА_3 не подала до Великобурлуцької державної нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини, оскільки вона проживала окремо від свого двоюрідного брата, в іншому населеному пункті, їй не було відомо про наявність у ОСОБА_4 у власності земельних ділянок та земельної частки (паю) та про складений ним заповіту на ім`я ОСОБА_3 . На час смерті ОСОБА_4 за місцем його проживання будь-які документи на земельні ділянки та на земельну частку (пай), а також оригінал заповіту були відсутні.

ОСОБА_3 звернулася з заявою до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини за заповітом, після померлого ОСОБА_4 спадкового майна, яке складається з: земельної ділянки площею 5,1751 га - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 6321484501:03:000:0052, розташована на території Рубленської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, відповідно до Державного акту серія ХР № 148794; права на земельну частку (пай) розміром 6,49 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), відповідно до сертифікату серія НОМЕР_4 та відповідно до Свідоцтва про право на спадщину за законом серія ВСХ НОМЕР_2 , виданого державним нотаріусом Великобурлуцької державної нотаріальної контори 11.08.2006 року; земельної ділянки площею 5,1751 га - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 6321484501:03:000:0051, розташована на території Рубленської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, відповідно до Державного акту серія ХР № 148987 , проте постановою державного нотаріуса Великобурлуцької державної нотаріальної контори Харківської області їй було відмовлено в прийняті спадщини, оскільки ОСОБА_3 пропустила встановлений закон шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини (а.с.26).

Згідно з заповітом від 18 травня 2012 року, ОСОБА_4 на випадок смерті зробив таке розпорядження: все моє майно, де б воно не знаходилося та з чого б воно не складалося і взагалі все те, що буде належати мені на день смерті і на що я за законом буду мати право заповідав ОСОБА_3 (а.с.19).

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідач у справі - Рубленська сільська рада Великобурлуцького району Харківської області в заяві за № 02-14/158 від 16 жовтня 2019 року, підписаною повноважною особою - сільським головою ОСОБА_6 з прикладенням печатки, відповідач визнав позов та не заперечував проти задоволення позовних вимог ОСОБА_3 (а.с.43).

Згідно зі статтею 5 ЦПК України , здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб у спосіб, визначений законами України.

Суд повинен поряд із застосуванням норм матеріального права керуватись нормами процесуального права (ст.ст. 263 , 265 ЦПК України ).

Відповідно до ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Частиною 1 ст.1269 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. Відповідно до ч.1 ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно з ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно ст.4 ЦПК України - кожна особа має право звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

З`ясовані у судовому засіданні обставини щодо повного визнання відповідачем позову, яке не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, дають підстави для висновку про його задоволення на підставі ч.4 ст.206 ЦПК України. Підстав для відмови у прийнятті заяви відповідача про визнання позову суд не вбачає.

Відповідно до п.24 Постанови № 2 Пленуму Верховного Суду України від 12 червня 2009 року, у разі визнання відповідачем позову, суд ухвалює рішення про його задоволення, обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову, без з`ясування і дослідження інших обставин справи.

Згідно до вимог ч.1 ст.82 ЦПК України обставини, визнані сторонами, які беруть участь у справі, не підлягають доказуванню.

Оскільки на даний час заяв про відмову від спадщини позивач не подавав, спадщина не визнана судом відумерлою, позивач в інший спосіб, крім як звернутися з позовом до суду про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини, захистити своє право на спадкування не може.

Обставини, на які посилається позивач як на підстави пропуску встановленого законом шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини після померлого ОСОБА_4 , заслуговують на увагу та на думку суду є поважними причинами. Доказів, які спростовують твердження позивача щодо поважності причин пропуску строку подання заяви про прийняття спадщини суду не надано, крім того, відповідачем позов визнано, заперечень він не має. Визнання відповідачем пред`явленого позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

З`ясовані у судовому засіданні обставини щодо повного визнання відповідачем позову, яке не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, дають підстави для висновку про його задоволення на підставі ч.4 ст.206 ЦПК України. Підстав для відмови у прийнятті заяви відповідача про визнання позову суд не вбачає.

Відповідно до п.п.2,6 ст.3 ЦК України загальними засадами цивільного законодавства є неприпустимість позбавлення права власності, судовий захист цивільного права та інтересу, а також справедливість, добросовісність та розумність і ними суд має керуватися при вирішенні питання про права на спадкування.

З урахуванням вищенаведених вимог закону, визнання позову відповідачем, визначення додаткового строку для звернення до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини буде відповідати загальним засадам цивільного законодавства, визначених у ст.3 ЦК України . Два місяці є достатнім строком для подання позивачем відповідної заяви, а тому позовні вимоги є обґрунтованими, законними, та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 12 , 13 , 76 , 81 , 82 , 89 , 200, 206, 263-265 ЦПК України , ч.3 ст.1272 ЦК України , районний суд,-

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_3 до територіальної громади Рубленської сільської ради в особі Рубленської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки с. Озерне Великобурлуцького району Харківської області, ідентифікаційний номер НОМЕР_5 для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини, що відкрилася після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 додатковий строк у 60 (шістдесят) днів з моменту набрання цим рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду через Великобурлуцький районний суд Харківської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій ст.358 цього Кодексу.

Позивач: ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженка с. Озерне Великобурлуцького району Харківської області, ідентифікаційний номер НОМЕР_5 , паспорт серія НОМЕР_6 , виданий Великобурлуцьким РВ УМВС України в Харківській області 25 вересня 2006 року, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідач: Рубленська сільська рада Великобурлуцького району Харківської області, місцезнаходження: мікрорайон, буд.25, с. Рублене, Великобурлуцький район, Харківська область, ЄДРПОУ 04399298.

Судове рішення ухвалене в нарадчій кімнаті, в судовому засіданні 18 жовтня 2019 року, проголошено його вступну та резолютивну частини.

Повний текст рішення виготовлено та підписано 22 жовтня 2019 року.

Головуючий - Суддя Великобурлуцького районного суду

Харківської області М.І.РИКОВ

Дата ухвалення рішення18.10.2019
Оприлюднено26.10.2019
Номер документу85193106
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —616/294/19

Рішення від 18.10.2019

Цивільне

Великобурлуцький районний суд Харківської області

Риков М. І.

Рішення від 18.10.2019

Цивільне

Великобурлуцький районний суд Харківської області

Риков М. І.

Ухвала від 20.09.2019

Цивільне

Великобурлуцький районний суд Харківської області

Риков М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні