Постанова
від 23.10.2019 по справі 904/4490/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.10.2019 Справа № 904/4490/19

Суддя господарського суду Дніпропетровської області Владимиренко І.В. розглянувши матеріали справи

за заявою ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "АВД ТОРГ"

до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "АВД ТОРГ" (49000, м. Дніпро, вул. М. Малиновського, 2, адреса для листування: 49055, м. Дніпро, пр. О. Поля, 104/6; ЄДРПОУ 41001325)

про визнання банкрутом

Представники:

від боржника представник адвокат Нестюріна Н.В. дов. № 10/10 від 10.10.19р.

ВСТАНОВИВ:

Провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "АВД ТОРГ" (49000, м. Дніпро, вул. М. Малиновського, 2, адреса для листування: 49055, м. Дніпро, пр. О. Поля, 104/6; ЄДРПОУ 41001325) порушено ухвалою господарського суду 11.10.19 відповідно до процедури, передбаченої статтею 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Підставою для звернення до суду із заявою про порушення провадження у справі є встановлена під час роботи голови ліквідаційної комісії недостатність вартості майнових активів боржника для задоволення вимог кредиторів.

21.10.19 р. набув чинності Кодекс України з процедур банкрутства № 2597-VIII.

Відповідно до п.п.14 п.3 Прикінцевих та Перехідних Положень Кодексу України з процедур банкрутства установлено, що з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу.

Таким чином, розгляд справи відбувається за правилами, що передбачені Кодексом України з процедур банкрутства.

В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частину постанови.

Вивчивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника Товариства з обмеженою відповідальністю "АВД ТОРГ" (49000, м. Дніпро, вул. М. Малиновського, 2, адреса для листування: 49055, м. Дніпро, пр. О. Поля, 104/6; ЄДРПОУ 41001325), господарський суд встановив наступне.

Згідно з частиною першою статті 110 Цивільного кодексу України юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі, у зв`язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягнення мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Учасником підприємства боржника 31.07.19р. Товариства з обмеженою відповідальністю "АВД ТОРГ" (49000, м. Дніпро, вул. М. Малиновського, 2, адреса для листування: 49055, м. Дніпро, пр. О. Поля, 104/6; ЄДРПОУ 41001325) прийнято рішення про припинення діяльності підприємства шляхом ліквідації та призначено ліквідатора.

На виконання вимог статті 105 Цивільного кодексу України, ліквідатор боржника письмово повідомив орган, що здійснює державну реєстрацію про припинення Товариства з обмеженою відповідальністю "АВД ТОРГ" (49000, м. Дніпро, вул. М. Малиновського, 2, адреса для листування: 49055, м. Дніпро, пр. О. Поля, 104/6; ЄДРПОУ 41001325).

Відповідно до частини четвертої статті 105 Цивільного кодексу України комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може становити менше двох місяців з дня публікації повідомлення про припинення юридичної особи.

У відповідності до статті 10 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" для забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності підприємства зобов`язані проводити інвентаризацію активів і зобов`язань, під час якої перевіряється і документально підтверджується їх наявність, стан і оцінка. Об`єкти і періодичність проведення інвентаризації визначаються власником (керівником) підприємства, крім випадків, коли її проведення є обов`язковим згідно з законодавством. Згідно пункту 12 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2000р. № 419, проведення інвентаризації обов`язкове у разі ліквідації підприємства.

Згідно частини 8 статті 111 Цивільного кодексу України ліквідаційна комісія (ліквідатор) після закінчення строку для пред`явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, що включає відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред`явлених кредиторами вимог та результатів їх розгляду.

Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи, судом або органом, що прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

На виконання вимог частини першої статті 111 Цивільного кодексу України, за результатами розгляду пред`явлених кредиторських вимог до боржника, проведеної інвентаризації активів і зобов`язань, складено проміжний ліквідаційний баланс Товариства з обмеженою відповідальністю "АВД ТОРГ" (49000, м. Дніпро, вул. М. Малиновського, 2, адреса для листування: 49055, м. Дніпро, пр. О. Поля, 104/6; ЄДРПОУ 41001325), станом на 02.10.19р.

З проміжного ліквідаційного балансу боржника, складеного станом на 02.10.19р., протоколом (рішенням) № 02/20-19 від 02.10.19р. проміжний ліквідаційний баланс затверджено власником Товариства з обмеженою відповідальністю "АВД ТОРГ" (49000, м. Дніпро, вул. М. Малиновського, 2, адреса для листування: 49055, м. Дніпро, пр. О. Поля, 104/6; ЄДРПОУ 41001325). Згідно цього балансу кредиторська заборгованість становить 34 500,00 грн.; грошові кошти - 19 402,00 грн., дебіторська заборгованість, основні засоби, товарно - матеріальні цінності, нематеріальні активи - відсутні.

Таким чином, згідно поданих документів господарським судом встановлено, що вартості майна боржника недостатньо для задоволення вимог кредиторів, при цьому до звернення ліквідатора до господарського суду з заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство боржника, було дотримано вимоги цивільного та господарського законодавства.

У підсумковому засіданні господарський суд ухвалює одне з таких судових рішень: постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури (ч. 3 ст. 49 Кодексу України з процедур банкрутства).

Нормами ст. 58 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що у випадках, передбачених цим Кодексом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін ухвалює постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру. Суд визначає строк, протягом якого ліквідатор зобов`язаний здійснити ліквідацію боржника. Цей строк не може перевищувати 12 місяців. Неявка у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про час і місце такого засідання, не перешкоджає провадженню у справі.

У ст. 59 Кодексу України з процедур банкрутства зазначається, що з дня ухвалення господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури:

господарська діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу, крім укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу у процедурі ліквідації тощо;

строк виконання всіх грошових зобов`язань банкрута вважається таким, що настав;

у банкрута не виникає жодних додаткових зобов`язань, у тому числі зі сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), крім витрат, безпосередньо пов`язаних із здійсненням ліквідаційної процедури;

припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута;

відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю;

продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Кодексом;

скасовуються арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, та інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається;

припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, члени виконавчого органу (керівник) банкрута звільняються з роботи у зв`язку з банкрутством підприємства, а також припиняються повноваження власника (органу, уповноваженого управляти майном) майна банкрута.

Протягом 15 днів з дня призначення ліквідатора відповідні посадові особи банкрута зобов`язані передати бухгалтерську та іншу документацію, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута ліквідатору. У разі ухилення від виконання зазначених обов`язків відповідні посадові особи банкрута несуть відповідальність відповідно до закону. Ліквідатор має право замовити виготовлення дублікатів печатки та штампів у разі їх втрати.

Вирішуючи питання щодо призначення ліквідатора банкрута встановлено наступне.

На час прийняття заяви ТОВ "АВД ТОРГ" про відкриття провадження у справі про банкрутство діяв Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Нормами ч. 1 ст. 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що кандидатура арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) для виконання повноважень розпорядника майна визначається судом самостійно із застосуванням автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

04.10.19р. господарський суд здійснив електронний запит і отримав кандидатуру арбітражного керуючого Ясир Дар ,ї Ігорівни (свідоцтво № 947 від 05.06.13) для виконання повноважень ліквідатора по даній справі.

04.10.19 р. ухвалою господарського суду арбітражного керуючого Ясир Д.І. зобов`язано протягом трьох днів - надати суду заяву на участь у даній справі, свідоцтво на право здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), договір страхування ризиків діяльності арбітражного керуючого, відомості щодо організаційних та технічних можливостей виконувати обов`язки ліквідатора та інші обставини, які свідчать про здатність арбітражного керуючого належним чином виконувати передбачені Законом обов`язки.

10.10.19 р. до господарського суду надійшла заява арбітражного керуючого Ясир Д.І. про відмову від участі у справі про банкрутство ТОВ "АВД ТОРГ" з метою уникнення конфлікту інтересів, оскільки в період з серпня по грудень 2018р. арбітражний керуючий Ясир Д.І. надавала представницькі послуги ТОВ "АВД ТОРГ" у відносинах з третіми особами, в тому числі й в судах.

Згідно ч. 3 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства розпорядником майна, керуючим реструктуризацією, керуючим санацією, ліквідатором, керуючим реалізацією не можуть бути призначені арбітражні керуючі: які є заінтересованими особами у цій справі.

Враховуючи вищенаведене, господарський суд вирішив кандидатуру арбітражного керуючого Ясир Д.І. відхилити.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 Кодексу України з процедур банкрутства у постанові про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури господарський суд призначає ліквідатора банкрута з урахуванням вимог, установлених цим Кодексом, з числа арбітражних керуючих, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України.

23.10.19 р. до господарського суду надійшла заява арбітражного керуючого Талана Р.Г. про участь у справі про банкрутство ТОВ "АВД ТОРГ".

Арбітражний керуючий Талан Р.Г. додав до заяви копію свідоцтва про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 43 від 08.02.13р., Договір страхування відповідальності арбітражного керуючого СТД № 3451849 від 27.02.2019р., має досвід роботи в сфері банкрутства, постійно підвищує свою кваліфікацію, має офіс оснащений всією необхідною офісною технікою, не є заінтересованою особою відносно боржника.

Враховуючи наведене, суд вважає за можливе призначити ліквідатором ТОВ "АВД ТОРГ" арбітражного керуючого Талана Ростислава Григоровича (свідоцтво № 43 від 08.02.2013р.; 49055, м. Дніпро, вул. О. Поля, 104, офіс 6).

Нормами ч. 2 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна або ліквідатора визначається в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останніх 12 місяців його роботи до відкриття провадження у справі, але не менше трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень.

Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень.

Сплата основної винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна, ліквідатора, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією здійснюється за рахунок коштів, авансованих заявником (кредитором або боржником) на депозитний рахунок господарського суду, який розглядає справу, до моменту подання заяви про відновлення відкриття провадження у справі.

У разі якщо процедура триває після закінчення авансованих заявником коштів, основна винагорода арбітражного керуючого сплачується за рахунок коштів, одержаних боржником - юридичною особою у результаті господарської діяльності, або коштів, одержаних від продажу майна боржника, яке не перебуває в заставі.

Керуючись ст. ст. 30, 58, 59, 60 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 234, 235 ГПК України, господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Визнати Товариства з обмеженою відповідальністю "АВД ТОРГ" (49000, м. Дніпро, вул. М. Малиновського, 2, адреса для листування: 49055, м. Дніпро, пр. О. Поля, 104/6; ЄДРПОУ 41001325) - банкрутом.

Відкрити ліквідаційну процедуру у справі строком на 4 місяці.

Ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "АВД ТОРГ" (49000, м. Дніпро, вул. М. Малиновського, 2, адреса для листування: 49055, м. Дніпро, пр. О. Поля, 104/6; ЄДРПОУ 41001325) призначити арбітражного керуючого Талана Ростислава Григоровича (свідоцтво № 43 від 08.02.2013р.; 49055, м. Дніпро, вул. О. Поля, 104, офіс 6).

Кандидатуру арбітражного керуючого Ясир Д.І. відхилити.

З метою виявлення кредиторів банкрута в порядку ч. 3 ст. 59 Кодексу України з процедур банкрутства оприлюднити господарським судом Дніпропетровської області повідомлення про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю "АВД ТОРГ" (49000, м. Дніпро, вул. М. Малиновського, 2, адреса для листування: 49055, м. Дніпро, пр. О. Поля, 104/6; ЄДРПОУ 41001325) банкрутом на офіційному веб-порталі судової влади України.

Кредитори мають право заявити свої вимоги до боржника до господарського суду Дніпропетровської області та ліквідатора відповідно до вимог Кодексу України з процедур банкрутства.

Заходи ліквідаційної процедури проводити у відповідності до вимог статей 58-65 Кодексу України з процедур банкрутства.

- ліквідатор не менш як один раз на місяць подає комітету кредиторів звіт про свою діяльність, інформацію про фінансовий стан і майно боржника на день відкриття ліквідаційної процедури та під час проведення ліквідаційної процедури, про використання коштів боржника, а також іншу інформацію на вимогу комітету кредиторів.

- після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 59 Кодексу України з процедур банкрутства з дня ухвали господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури:

- господарська діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу, крім укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу у процедурі ліквідації тощо;

- строк виконання всіх грошових зобов`язань банкрута вважається таким, що настав;

- у банкрута не виникає жодних додаткових зобов`язань, у тому числі зі сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), крім витрат, безпосередньо пов`язаних із здійсненням ліквідаційної процедури;

- припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута;

- відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю;

- продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Кодексом;

- скасовуються арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, та інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається;

- припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, члени виконавчого органу (керівник) банкрута звільняються з роботи у зв`язку з банкрутством підприємства, а також припиняються повноваження власника (органу, уповноваженого управляти майном) майна банкрута;

- протягом 15 днів з дня призначення ліквідатора відповідні посадові особи банкрута зобов`язані передати бухгалтерську та іншу документацію, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута ліквідатору. У разі ухилення від виконання зазначених обов`язків відповідні посадові особи банкрута несуть відповідальність відповідно до закону. Ліквідатор має право замовити виготовлення дублікатів печатки та штампів у разі їх втрати.

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена у 20-ти денний строк з дня її підписання до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Дніпропетровської області.

Повний текст постанови складено 23.10.2019р.

Копію постанови надіслати: боржнику, ліквідатору, Амур - Нижньодніпровському ВДВС м. Дніпра ГТУЮ у Дніпропетровській області , відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців управління - реєстраційна служба Департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпропетровської міської ради, ГУ ДФС у Дніпропетровській області, арбітражному керуючому Ясир Д.І.

Інформацію про дату та час розгляду справи можна отримати за електронною адресою суду: http://dp.arbitr.gov.ua/sud5005/spisok/csz\

Суддя І.В. Владимиренко

Дата ухвалення рішення23.10.2019
Оприлюднено28.10.2019
Номер документу85205226
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/4490/19

Ухвала від 26.05.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Владимиренко Ігор Вячеславович

Ухвала від 24.03.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Владимиренко Ігор Вячеславович

Ухвала від 10.02.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Владимиренко Ігор Вячеславович

Ухвала від 21.01.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Владимиренко Ігор Вячеславович

Ухвала від 03.12.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Владимиренко Ігор Вячеславович

Постанова від 23.10.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Владимиренко Ігор Вячеславович

Ухвала від 11.10.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Владимиренко Ігор Вячеславович

Ухвала від 04.10.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Владимиренко Ігор Вячеславович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні