Ухвала
від 23.10.2019 по справі 727/11166/19
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЧЕРНІВЦІВ

Справа № 727/11166/19

Провадження № 1-кс/727/4601/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 жовтня 2019 року Шевченківський районний суд м. Чернівці в складі:

cлідчого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю сторони кримінального провадження:

слідчого ОСОБА_3

розглянувшивсудовому засіданні в залі суду в м. Чернівці клопотання старшого слідчого відділу СУ ГУНП в Чернівецькій області ОСОБА_3 про проведення обшукупо матеріалам досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019260000000102 від 21 червня 2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

До слідчого судді звернувся слідчий з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку, яке погоджено з заступником начальника відділу прокуратури Чернівецької області ОСОБА_4 .

В клопотанні посилається на те, що директор ТОВ «Вествуд ЛТД» - ОСОБА_5 , систематично здійснює придбання лісодеревини вірогідно протиправного походження у посадових осіб державних лісових господарств Чернівецької та Закарпатської областей.

З метою отримання сертифікатів про походження лісоматеріалів для здійснення експортних операцій із деревиною протиправного походження, ОСОБА_5 придбав у громадянина ОСОБА_6 товарно-транспортні накладі (ТТН-ліс) про походження лісодеревини на об`єм 101 м3 по ціні 700 гривень за 1 м3, вказаний у офіційних документах, які планує оформити на одного із підконтрольних фізичних осіб-підприємців, зокрема на ФОП ОСОБА_7 . При цьому, первинні документи на лісодеревину належатимуть товариству з обмеженою відповідальністю «Самвер» (ЄДРПОУ: 20466663), яке за інформацією оперативних працівників Управління СБ України в Чернівецькій області, здійснює виготовлення готової продукції на експорт, а відповідно первинні документи для отримання сертифікатів не потрібні.

Крім цього, достовірно знаючи, що фактично вказаних господарських операцій не відбулось, зазначені особи шляхом підробки договорів, товарно-транспортних накладних, касових ордерів, надаватимуть законного вигляду вказаним господарським взаємовідносинам. На даний час, ОСОБА_5 вказані документи, за сприяння митного брокера ОСОБА_8 , використанні та отримано відповідні сертифікати про походження лісодеревини серії ЧЦ №56418 та №56417 від 22.10.2019 р. на ФОП ОСОБА_7 . Крім цього, ОСОБА_5 має намір на підставі сертифікатів, які отримані на підставі підроблених документів, замитнити партію пиломатеріалу з метою експорту в країни ЄС.

Поряд з цим, отримано достовірні дані, що у вищевказаних протиправних діях задіяно ОСОБА_9 , яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку по ТОВ «Вествуд ЛТД» та ряду фіктивних підприємців, а також ОСОБА_8 , який в свою чергу забезпечує підготовку відповідних специфікаційних та вантажно-митних документів на лісодеревину протиправного походження, забезпечуючи її подальше замитнення, надає консультації щодо можливості використання тих чи інших документів для замитнення конкретної партії пилопродукції.

Таким чином, під час досудового розслідування кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України виникла необхідність в проведенні обшуку земельної ділянки з кадастровим номером: 7321084200:01:005:0682,та нежитловихспоруд ОСОБА_5 ,які наявніна вказанійземельній ділянці за адресою: АДРЕСА_1 ,яка перебуває у власності територіальної громади смт. Глибока в особі Глибоцької селищної ради, та яку на даний час орендує ОСОБА_5 , з метою відшукання та вилучення бухгалтерської та податкової документації (договорів, товарно-транспортних накладних, митних декларацій, інвойсів, касових ордерів, документів пов`язаних із експортом пиломатеріалів породи «дуб»), документів щодо придбання, переробки та експорту лісодеревини, а також магнітних носіїв інформації, на яких містяться електронні документи щодо лісодеревини, терміналів мобільного зв`язку, якими користуються при здійсненні злочинної діяльності, систем відеонагляду, накопичувачів відеозаписів, відеореєстраторів, зошитів, журналів, паперових носіїв інформації, в яких наявні записи щодо походження лісодеревини та записи про осіб, які надали таку деревину, коштів отриманих від збуту лісодеревини протиправного походження, а також самої лісодеревини протиправного походження. Тому просить надати групі слідчих СУ ГУНП в Чернівецькій області дозвіл на проведення обшуку.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав з підстав викладених в ньому. Крім того просив заборонити доступ стороні кримінального провадження з боку захисту до результатів технічного запису, з метою забезпечення недопустимості розголошення відомостей досудового розслідування.

Ознайомившись з клопотанням та доказами, якими воно обґрунтовується, заслухавши думку слідчого, приходжу до наступних висновків.

Згідно ст. 234 ч.1 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукових осіб.

Згідно ст. 233 ч.2 КПК України, під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Встановлено,що 21червня 2019року до ЄРДР внесені відомостіза №42019260000000102, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

З матеріалів доданих до клопотання, а також з досліджених в судовому засіданні матеріалів негласних слідчих (розшукових) дій встановлено, що до вчинення вищевказаного кримінального правопорушення може бути причетний ОСОБА_5 і на земельній ділянці з кадастровим номером: 7321084200:01:005:0682,та нежитловихякими вінволодіє таякі наявніна вказанійземельній ділянці за адресою: АДРЕСА_1 , можуть знаходитись речі, документи, що мають значення речових доказів у даному кримінальному провадженні.

З інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єктів нерухомого майна встановлено, що земельна ділянка з кадастровим номером: 7321084200:01:005:0682, на праві комунальної власності належить територіальній громаді смт. Глибока в особі Глибоцької селищної ради, орендарем цієї земельної ділянки є ОСОБА_5 . За даною адресою знаходяться нежитлові будівлі, які на праві приватної власності належать ОСОБА_5 .

Таким чином, враховуючи викладене, слід надати дозвіл на проведення обшуку земельної ділянки з кадастровим номером: 7321084200:01:005:0682, та нежитлових будівель ОСОБА_5 ,які наявніна вказанійземельній ділянці за адресою: АДРЕСА_1 , яка перебуває у власності територіальної громади смт. Глибока в особі Глибоцької селищної ради, та яку на даний час орендує ОСОБА_5 , з метою відшукання та вилучення бухгалтерської та податкової документації (договорів, товарно-транспортних накладних, митних декларацій, інвойсів, касових ордерів, документів пов`язаних із експортом пиломатеріалів породи «дуб»), документів щодо придбання, переробки та експорту лісодеревини, а також магнітних носіїв інформації, на яких містяться електронні документи щодо лісодеревини, терміналів мобільного зв`язку, якими користується ОСОБА_5 , накопичувачів відеозаписів, зошитів, журналів, паперових носіїв інформації, в яких наявні записи щодо походження лісодеревини та записи про осіб, які надали таку деревину.

Рішенням Європейського суду з прав людини від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії» регламентовано, що невизначене формулювання обсягу обшуку дало органу влади на власний розсуд вирішувати, які матеріали підлягають вилученню, що призвело до вилучення, крім документів, які стосуються справи, деяких особистих речей, а тому відсутність вказівки на конкретну мету обшуку є порушенням ст. 6 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 р.

Вважаю,що віншій частиніклопотання щодонадання дозволуна відшукання та вилучення: «коштів отриманих від збуту лісодеревини протиправного походження», слід відмовити, оскільки в клопотанні не зазначено якими родовими ознаками наділені вказані грошові кошти, які планується відшукати.

Крім того, в іншій частині клопотання, що надання дозволу на вилучення лісодеревини протиправного походження, необхідно відмовити, оскільки в цій частині клопотання слідчого не конкретизовано.

Також, в наданні дозволу на вилучення систем відеонагляду, відеореєстраторів, необхідно відмовити, оскільки слідчим в клопотанні та судовому засіданні не доведено, що вони мають значення для досудового розслідування.

В ході судового розгляду на обґрунтування клопотання про проведення обшуку надано результати проведення негласних слідчих (розшукових) дій. А тому відповідно до ст.107 ч.4 КПК України,необхідно заборонитидоступ зісторони захистудо результатівтехнічного записуз метоюзабезпечення недопустимостірозголошення відомостейдосудового розслідування.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 107, 110, 233-236, 309, 370-371 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати групі слідчих СУ ГУНП в Чернівецькій області ОСОБА_3 ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 дозвіл на проведення обшуку земельної ділянки з кадастровим номером: 7321084200:01:005:0682, та нежитлових будівель ОСОБА_5 ,які наявніна вказанійземельній ділянці за адресою: АДРЕСА_1 , яка перебуває у власності територіальної громади смт. Глибока в особі Глибоцької селищної ради, та яку на даний час орендує ОСОБА_5 , з метою відшукання та вилучення бухгалтерської та податкової документації (договорів, товарно-транспортних накладних, митних декларацій, інвойсів, касових ордерів, документів пов`язаних із експортом пиломатеріалів породи «дуб»), документів щодо придбання, переробки та експорту лісодеревини, а також магнітних носіїв інформації, на яких містяться електронні документи щодо лісодеревини, терміналів мобільного зв`язку, якими користується ОСОБА_5 , накопичувачів відеозаписів, зошитів, журналів, паперових носіїв інформації, в яких наявні записи щодо походження лісодеревини та записи про осіб, які надали таку деревину.

В іншій частині клопотання відмовити.

Ухвала залишається в силі протягом 30 днів з дня її постановлення.

Заборонити доступ стороні кримінального провадження з боку захисту до результатів технічного запису.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Копію цієї ухвали мені вручено



2019 року


(підпис)

Дата ухвалення рішення23.10.2019
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу85232224
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —727/11166/19

Ухвала від 23.10.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Волошин С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні