Рішення
від 28.10.2019 по справі 922/2525/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" жовтня 2019 р.м. ХарківСправа № 922/2525/19

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Добрелі Н.С.

при секретарі судового засідання Сланова М.Ю.

розглянувши матеріали справи в порядку спрощеного позовного провадження

за позовом Харківського міського центру зайнятості, м. Харків до Товариства з обмеженою відповідальністю "Баварія Профіль", м. Харків про стягнення 13984,46 грн. за участю представників сторін:

позивача - Нескородєв С.В., за довіреністю №9 від 04.01.2019 року;

відповідача - не з`явився;

ВСТАНОВИВ:

Харківський міський центр зайнятості звернувся до господарського суду Харківської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Баварія Профіль" про стягнення 13984,46 грн. суми коштів, виплачених як компенсація роботодавця витрат у розмірі внеску на загальнообов`язкове державне страхування. Судовий збір позивач просить суд покласти на відповідача.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 12.08.2019 року позовну заяву було залишено без руху та надано заявнику час на усунення недоліків позовної заяви - дев`ять днів з дня вручення даної ухвали.

Як вбачається з поштового повідомлення про вручення поштового відправлення, ухвалу суду про залишення позову без руху було вручено заявнику 15.08.2019 року.

Через канцелярію господарського суду Харківської області 23.08.2019 року представник позивача надав заяву про усунення недоліків позовної заяви (вх. № 20302).

Ухвалою господарського суду Харківської області від 27.08.2019 року прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено судове засідання в порядку спрощеного позовного провадження на 23.09.2019 року.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 23.09.2019 року, яка занесена до протоколу судового засідання, в судовому засіданні було оголошено перерву до 28.10.2019 року.

Представник позивача у судовому засіданні 28.10.2019 року підтримав позовні вимоги в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання 28.10.2019 року не з`явився, на адресу суду повернулась ухвала про повідомлення з відміткою пошти "адресат відсутній".

Згідно ч. 7 ст. 120, п. 5 ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи.

У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місце проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Відповідно до п. 99 постанови КМУ від 05.03.2009 № 270 "Про затвердження Правил надання послуг поштового зв`язку", рекомендовані поштові відправлення, у тому числі рекомендовані листи з позначкою "Судова повістка", які не були вручені під час доставки, повторні повідомлення про надходження реєстрованих поштових відправлень, під час доставки за зазначеною адресою або під час вручення в об`єкті поштового зв`язку вручаються адресату.

У разі відсутності адресата до абонентської поштової скриньки адресата вкладається повідомлення про надходження зазначеного реєстрованого поштового відправлення.

Відповідно до п.п. 116, 117 розділу "Строк зберігання поштових відправлень, поштових переказів" постанови КМУ від 05.03.2009 № 270 "Про затвердження Правил надання послуг поштового зв`язку", у разі невручення рекомендованого листа з позначкою "Судова повістка" з поважних причин рекомендований лист разом з бланком повідомлення про вручення повертається за зворотною адресою не пізніше ніж через 5 календарних днів з дня надходження листа до об`єкта поштового зв`язку місця призначення із зазначенням причини невручення.

Поштові відправлення, поштові перекази повертаються також у разі неможливості вручити їх через неправильно зазначену адресу або її відсутність (змита, відірвана чи пошкоджена в інший спосіб) та з інших причин, які не дають змоги оператору поштового зв`язку виконати обов`язки щодо пересилання поштових відправлень, поштових переказів.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку, що неотримання ухвал суду у даній справі відповідачем та повернення їх до суду з відповідними відмітками є наслідками діяння (бездіяльності) відповідача щодо її належного отримання та повідомлення суду про зміну свого місцезнаходження, тобто його власною волею.

Згідно з частиною 1 статті 202 Господарського процесуального кодексу України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України, якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи, зокрема, у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

На підставі частини 9 статті 165, частини 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України, у зв`язку з неподанням відповідачем відзиву у встановлений строк без поважних причин, спір вирішено за наявними в справі матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, з`ясувавши обставини справи, заслухавши вступне слово представника позивача та дослідивши подані суду докази, перевіривши відповідність доводів позивача фактичним обставинам справи, судом встановлено наступне.

Як зазначає позивач, 05.01.2017 ОСОБА_1 звернувся за сприянням у працевлаштуванні до Харківського міського центру зайнятості, де був зареєстрований як шукаючий роботу з відкриттям персональної картки № НОМЕР_1 .

Крім того, 20.01.2017 ОСОБА_2 , був також зареєстрований як шукаючий роботу з відкриттям персональної картки 203917012000153.

За направленням Харківського міського центру зайнятості від 05.01.2017 ОСОБА_1 був працевлаштований з 10.01.2017 на нове робоче місце у ТОВ БАВАРІЯ ПРОФІЛЬ (відповідач) на вакансію менеджер (управитель) з постачання.

В свою чергу ОСОБА_2 з 26.01.2017 був працевлаштований на нове робоче місце у ТОВ БАВАРІЯ ПРОФІЛЬ на вакансію різальник холодного металу (прокатне виробництво) з компенсацією роботодавцю витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 15.04.2015 № 347 (зі змінами), та заяви керівника ТОВ БАВАРІЯ ПРОФІЛЬ від 08.02.2017.

На підставі вищевикладеного, директором Харківського міського центру зайнятості було видано наказ № 215 від 09.02.2017 про призначення компенсації роботодавцю витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування за працевлаштування безробітних ОСОБА_1 з 10.01.2017 та ОСОБА_2 з 26.01.2017 строком не менше ніж на два роки на нове робоче місце до ТОВ БАВАРІЯ ПРОФІЛЬ (а.с. 16).

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем на виконання вищезазначеного наказу було відшкодовано відповідачу компенсацію витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування за працевлаштування безробітних ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , що підтверджується наявними в матеріалах справи платіжними дорученнями (а.с. 32-35).

Згідно Порядку компенсації роботодавцям витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, (затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 квітня 2013 р. № 347) передбачено, що право на компенсацію має роботодавець, який є суб`єктом малого підприємництва та працевлаштовує зареєстрованих безробітних на нові робочі місця в пріоритетних видах економічної діяльності строком не менше ніж на два роки за направленням центру зайнятості.

Роботодавець, який працевлаштував зареєстрованого безробітного на нове робоче місце, для отримання компенсації подає протягом двох місяців з дня працевлаштування центру зайнятості заяву довільної форми, до якої додає довідку за формою згідно з додатком.

На підставі поданої роботодавцем заяви та довідки, персональних даних про особу, якими володіє центр зайнятості, даних органів доходів і зборів щодо відсутності у роботодавця заборгованості із сплати єдиного внеску, інформації органів Пенсійного фонду України про працевлаштування особи на нове робоче місце та відсутність у роботодавця заборгованості із сплати страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування, а також даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців щодо порушеної справи про банкрутство або визнання роботодавця банкрутом центр зайнятості приймає протягом п`яти робочих днів рішення про виплату компенсації роботодавцю. Обмін зазначеними даними здійснюється в порядку взаємного обміну інформацією.

Центр зайнятості перераховує кошти на рахунок роботодавця до 30 числа місяця, наступного за місяцем подання звітності до органів доходів і зборів, передбаченої статтею 6 Закону України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, за умови підтвердження даних Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування щодо суми нарахованого єдиного внеску.

Розмір компенсації визначається на підставі даних Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування про суму єдиного внеску, сплаченого роботодавцем за працівника.

Відповідно до Наказу (Розпорядження) № 26 - К від 31.08.2017 про припинення трудового договору ОСОБА_1 звільнений з 31.08.2017 з ТОВ БАВАРІЯ ПРОФІЛЬ згідно п. 4 ст. 40 КЗпП України (а.с. 17).

Відповідно до інформації Слобожанського об`єднаного Управління ПФУ вих. №5338 від 18.04.2019 трудові відносини ОСОБА_2 з ТОВ БАВАРІЯ ПРОФІЛЬ припинені 15.11.2018 згідно п.1 ст.36 КЗпП України (а.с. 18-19).

27.10.2017 було припинено компенсацію фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов`язкове державне страхування у зв`язку зі звільненням працівника ОСОБА_1 , що підтверджується Витягом з наказу № НТ 171027 від 27.10.2017 року (а.с. 20).

Крім того, відповідно до Витягу з наказу № НТ 180313 від 13.03.2018 було припинено компенсацію фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов`язкове державне страхування, у зв`язку зі звільненням працівника ОСОБА_2 (а.с. 21).

На підставі виявленого факту, директором Харківського міського центру зайнятості прийнято накази № 229 від 09.04.2019 року та № 308 від 15.05.2019 (а.с. 24-25) про повернення виплачених як компенсація роботодавцю витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування ТОВ БАВАРІЯ ПРОФІЛЬ за працевлаштованого безробітного ОСОБА_1 з 10.01.2017 в зв`язку зі звільненням 31.08.2017 з ініціативи роботодавця у відповідності з п.4 ст.40 КЗпП України, у сумі 5002,16 грн. за період з січня по серпень 2017.

Вищезазначений наказ № 229 від 09.04.2019 року разом із листом - претензією № ХМЦЗ-02-3243 від 10.04.2019 було направлено на адресу ТОВ БАВАРІЯ ПРОФІЛЬ з пропозицією повернути кошти протягом 15 календарних днів з дня отримання листа - претензії у добровільному порядку.

Крім того наказ № 308 від 15.05.2019 року про повернення виплачених як компенсація роботодавцю витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування ТОВ БАВАРІЯ ПРОФІЛЬ за працевлаштованого безробітного ОСОБА_3 з 26.01.2017 та звільнення останнього 15.11.2017 за угодою сторін у відповідності з п.1 ст.36 КЗпП України, у сумі 8982,30 грн. за період з січня 2017 по січень 2018 року був направлений разом з листом - претензією № ХМЦЗ-02-5014 від 16.05.2019 на адресу БАВАРІЯ ПРОФІЛЬ з пропозицією повернути кошти протягом 15 календарних днів після отримання листа - претензії у добровільному порядку.

Обидві претензії повернулись на відправника (ХМЦЗ) з поштовою відміткою щодо закінчення терміну їх зберігання.

Невиконання ТОВ БАВАРІЯ ПРОФІЛЬ встановлених законодавством вимог призвело до безпідставної виплати підприємству компенсації витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у сумі 13984,46 грн.

Враховуючи вищенаведене та те, що відповідач в добровільному порядку не здійснив повернення коштів, сплачених позивачем в якості компенсації витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у сумі 13984,46 грн., позивач звернувся до суду з відповідним позовом.

Відповідач правом на участь у судовому засіданні не скористався, відзиву на позов не надав, у зв`язку з чим суд вирішує справу за наявними матеріалами, в порядку п. 7 ст. 165 ГПК України.

Надаючи правову кваліфікацію викладеним обставинам суд виходить із наступного.

Відповідно до частини 2 статті 34 Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" Фонд загальнообов`язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття зобов`язаний вживати заходів до раціонального використання коштів і забезпечення його фінансової стабільності.

Харківський міський центр зайнятості (позивач у справі) є державною установою у централізованій системі державних установ державної служби зайнятості. Він виконує завдання та функції у сфері зайнятості населення, трудової міграції та соціального захисту населення від безробіття, а також функції виконавчої дирекції Фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, визначені Законом України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" та Законом України "Про зайнятість населення".

Правове обґрунтування Харківського міського центру зайнятості полягає у тому, що відповідно до п. 3 ст. 27 Закону України "Про зайнятість населення" та п. 7 Порядку компенсації роботодавцям витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою КМУ від 15.04.2013 № 347 (зі змінами) у разі звільнення працівника, за якого виплачувалась компенсація, з ініціативи роботодавця або за згодою сторін до закінчення дворічного строку з дня працевлаштування сума виплачених коштів повертається в повному обсязі до бюджету Фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, або на його робоче місце за направленням територіального органу працевлаштовується інший зареєстрований безробітний.

Згідно Порядку компенсації роботодавцям витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, (затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 15 квітня 2013 р. № 347) передбачено, що право на компенсацію має роботодавець, який є суб`єктом малого підприємництва та працевлаштовує зареєстрованих безробітних на нові робочі місця в пріоритетних видах економічної діяльності строком не менше ніж на два роки за направленням центру зайнятості.

Роботодавець, який працевлаштував зареєстрованого безробітного на нове робоче місце, для отримання компенсації подає протягом двох місяців з дня працевлаштування центру зайнятості заяву довільної форми, до якої додає довідку за формою згідно з додатком.

На підставі поданої роботодавцем заяви та довідки, персональних даних про особу, якими володіє центр зайнятості, даних органів доходів і зборів щодо відсутності у роботодавця заборгованості із сплати єдиного внеску, інформації органів Пенсійного фонду України про працевлаштування особи на нове робоче місце та відсутність у роботодавця заборгованості із сплати страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування, а також даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців щодо порушеної справи про банкрутство або визнання роботодавця банкрутом центр зайнятості приймає протягом п`яти робочих днів рішення про виплату компенсації роботодавцю. Обмін зазначеними даними здійснюється в порядку взаємного обміну інформацією.

Центр зайнятості перераховує кошти на рахунок роботодавця до 30 числа місяця, наступного за місяцем подання звітності до органів доходів і зборів, передбаченої статтею 6 Закону України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, за умови підтвердження даних Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування щодо суми нарахованого єдиного внеску.

Розмір компенсації визначається на підставі даних Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування про суму єдиного внеску, сплаченого роботодавцем за працівника.

Загальні підстави відповідальності за завдану майнову шкоду встановлені вимогами статті 1166 ЦК України, відповідно до частин 1,2,4 якої майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини.

Відповідно до статей 73, 74, 81 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність чи відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Зазначені вище норми процесуального закону спрямовані на реалізацію статті 13 Господарського процесуального кодексу України. Згідно з положеннями цієї статті судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Таким чином, з урахуванням всіх обставин справи, позивач подав суду належні докази, які об`єктивно і у визначеному законом порядку підтвердили його позицію щодо позовних вимог, тому вимоги позивача про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю БАВАРІЯ ПРОФІЛЬ 13984,46 грн. коштів, виплачених як компенсація роботодавця витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, визнаються судом правомірними, обґрунтованими, тому підлягають задоволенню повністю.

З огляду на приписи ст.129 Господарського процесуального кодексу України, враховуючи висновки господарського суду щодо повного задоволення позову, судовий збір зі сплати судового збору у розмірі 1921,00 грн. у даному спорі покладається на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись статтями 124, 129-1 Конституції України, статтями 4, 12, 20, 73, 74, 76-79, 86, 129, 231, 236-238 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Баварія Профіль (61091, м. Харків, вул. Танкопія, б. 9/1, оф. 4, код ЄДРПОУ 40305104) на користь Харківського міського центру зайнятості (61013, м. Харків, вул. Шевченка, 137А, р/р 37175300706258, в УДКСУ у Московському районі м. Харкова, МФО 820172 Держказначейська служба України, м. Київ, код ЄДРПОУ 36224721) 13984,46 грн. коштів, виплачених як компенсації роботодавця витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов`язкове державне страхування та 1921,00 грн. судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду (ч.1,2 ст.241 ГПК України). Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Згідно ст.257 ГПК України, апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Відповідно до п.17.5 Перехідних положень ГПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Позивач - Харківський міський центр зайнятості (61013, м. Харків, вул. Шевченка, 137А, р/р 37175300706258, в УДКСУ у Московському районі м. Харкова, МФО 820172 Держказначейська служба України, м. Київ, код ЄДРПОУ 36224721);

Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю Баварія Профіль (61091, м. Харків, вул. Танкопія, б. 9/1, оф. 4, код ЄДРПОУ 40305104);

Інформація по справі може бути одержана зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою http://court.gov.ua/.

Повне рішення складено "29" жовтня 2019 р.

Суддя Н.С. Добреля

922/2525/19

Дата ухвалення рішення28.10.2019
Оприлюднено29.10.2019
Номер документу85241147
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/2525/19

Ухвала від 28.08.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Добреля Н.С.

Ухвала від 22.08.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Добреля Н.С.

Ухвала від 18.08.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Добреля Н.С.

Рішення від 28.10.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Добреля Н.С.

Ухвала від 23.09.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Добреля Н.С.

Ухвала від 27.08.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Добреля Н.С.

Ухвала від 12.08.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Добреля Н.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні