Рішення
від 28.10.2019 по справі 143/987/19
ПОГРЕБИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 143/987/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.10.2019 року м. Погребище

Погребищенський районний суд Вінницької області в складі:

головуючої - судді Марченко Л.В.

з участю секретаря - Мельніченко Т.Б.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в місті Погребище цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Білашківської сільської ради Погребищенського району Вінницької області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом,-

Встановив:

03.09.2019 ОСОБА_1 , звернулась до суду з цим позовом, вказуючи, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про його смерть серії НОМЕР_1 , актовий запис № 37.

Факт родинних відносин між нею та спадкодавцем підтверджується свідоцтвом про їх одруження.

Після смерті ОСОБА_2 , відкрилася спадщина, яка складається з земельної ділянки, яка розташована на території Білашківської сільської ради та посвідчена державним актом на право власності на земельну ділянку, серії ЯЛ № 955682.

Заяви до нотаріального органу про відмову від прийняття спадщини вона не подавала.

При зверненні до Погребищенської державної нотаріальної контори 20 серпня 2019 року в частині видачі свідоцтва про право на спадщину їй було відмовлено. Причиною відмови є те, що відповідно до підпункту 4.15, пункту 4, глави 10, ІІ розділу Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України . затвердженого Наказом міністерства Юстиції України № 296/5 від 22.02.2012 року, видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає державній реєстрації проводиться нотаріусом після подання оригіналів правовстановлюючих документів щодо належного майна спадкодавцеві.

В нотаріальний орган нею було надано тільки копію державного акта. Оригінал документа за невстановлених обставин спадкодавцем за життя був втрачений, про його втрату зроблено оголошення в засобах масової інформації.

Зазначила в позовній заяві, що вимоги до відповідача щодо відшкодування судових витрат нею заявлятися не будуть.

Позивач ОСОБА_1 , в судове засідання - не з`явилась, проте направила до суду свою заяву, в якій просила розгляд справи провести за її відсутності та просила позовні вимоги задовольнити.

Представник відповідача Білашківської сільської ради в судове засідання не з`явився, направив до суду заяву № 226 від 12.09.2019 в якій позовні вимоги визнав в повному обсязі, проти задоволення позову не заперечував, справу просив розглянути у його відсутності.

Від сторін надійшли заяви про розгляд справи за їх відсутності, що відповідає вимогам ч. 3 ст. 211 ЦПК України, у зв`язку з чим в силу ч. 2 ст. 247 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З`ясувавши позиції сторін та дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з огляду на таке.

Згідно з ч. 1 ст. 82 ЦПК України, обставини визнані сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі, не підлягають доказуванню.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

У відповідності до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Дані правовідносини у системному зв`язку регулюються:

-ч.1 ст. 1 Протоколу 1 Конвенції про захист прав і основоположних свобод, яка передбачає право на ефективне мирне володіння майном;

-ст.328 ЦК України, за змістом якої фізична або юридична особа може набути право власності на підставах, що не заборонені законом;

-ст.392 ЦК України передбачено, що власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності;

-ст.1218 ЦК України, відповідно до якої, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Оскільки в судовому засіданні беззаперечно доведено, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Погребище Вінницької області, що підтверджується свідоцтвом про його смерть серії НОМЕР_1 , був власником земельної ділянки площею 1,2729 га, що підтверджується Державним актом на право власності на земельну ділянку серії ЯЛ № 955682 (а.с. 10), звітом з експертної грошової оцінки земельної ділянки висновком про вартість об`єкту оцінки (а.с. 11). У встановлений законом строк позивач по справі ОСОБА_1 , як єдина спадкоємиця за законом, подала до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини, однак державним нотаріусом Погребищенської державної нотаріальної контори Вінницької області у видачі свідоцтва про право на спадщину їй було відмовлено, в зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів (а.с. 8), то з метою захисту майнових прав позивача, необхідно визнати за нею право власності на це майно.

Оскільки позивачем в позовній заяві не заявляється вимога щодо відшкодування Білашківською сільською радою Погребищенського району Вінницької області судових витрат, тому з відповідача судовий збір стягненню не підлягає.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 82, 200, 206, 211, 247, 258, 263-265, 354ЦПК України, суд,-

Вирішив :

Позов задовольнити .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , (ід.н. НОМЕР_2 , мешканка АДРЕСА_1 ), право власності в порядку спадкування за законом на земельну ділянку, площею 1,2729 га, кадастровий номер 0523481000:04:000:0140, яка розташована на території Білашківської сільської ради Погребищенського району Вінницької області, що належала спадкодавцю ОСОБА_2 на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯЛ № 955682, виданого Погребищенською районною державною адміністрацією.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, через Погребищенський районний суд.

Суддя

СудПогребищенський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення28.10.2019
Оприлюднено29.10.2019
Номер документу85241747
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —143/987/19

Рішення від 28.10.2019

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Марченко Л. В.

Ухвала від 12.09.2019

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Марченко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні