Рішення
від 22.10.2019 по справі 508/806/19
МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Миколаївський районний суд Одеської області

Справа№ 508/806/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 жовтня 2019 року Миколаївський районний суд Одеської області

в складі: головуючого судді - Парія І.О.

з участю: секретаря - Товт Т.В.

розглянувши у судовому засіданні смт. Миколаївка заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Ісаївська сільська рада Миколаївського району Одеської області та Ананьївська районна державна нотаріальна контора про встановлення факту прийняття спадщини.

В С ТА Н О В И В:

ОСОБА_1 заінтересовані особи: Ісаївська сільська рада Миколаївського району Одеської області та Ананьївська районна державна нотаріальна контора звернувся до суду з заявою про встановлення факту прийняття спадщини.

Заявник ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, надав суду заяву в якій заявлені вимоги підтримав та просив суд розглянути справу в його відсутності (а.с.22).

Представник Ісаївської сільської ради Миколаївського району Одеської області у судове засідання не з`явився, надав суду письмову заяву в якій просить суд розглянути справу в його відсутності, проти задоволення позовних вимог ОСОБА_1 не заперечує (а.с.20).

Представник Ананьївської районної державної нотаріальної контори у судове засідання не з`явився.

Суд вважає за можливе розглядати справу у відсутності заявника та представника зацікавлених осіб.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Вивчивши зібрані по справі докази суд вважає, що заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню з наступних підстав.

У судовому засідання встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько заявника ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 виданого (повторно) 13 серпня 2019 року Миколаївським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області (а.с.5).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина, яка складається з земельної ділянки № НОМЕР_2 , кадастровий номер 5123581800:01:001:0012 на території Ісаївської сільської ради Миколаївського району Одеської області на підставі Державного акта на право приватної власності на землю ІІІ-ОД №017508.

На день смерті ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ), заявник ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 був неповнолітнім, а тому не знав про наявність у батька земельної ділянки.

Нещодавно заявник ОСОБА_1 звернувся до нотаріальної контори з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину, проте йому було відмовлено у вчиненні такої нотаріальної дії, оскільки в нього відсутній оригінал правовстановлюючого документа на спадкове майно та було рекомендовано звернутись до суду з зазначеним позовом.

Відповідно до п.1 постанови Пленуму ВСУ від 30 травня 2008 року №7 Про судову практику у справах про спадкування відносини спадкування регулюються правилами ЦК України, якщо спадщина відкрилась не раніше 01 січня 2004 року. У разі відкриття спадщини до зазначеної дати застосовується чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила ЦК УРСР у тому числі щодо прийняття спадщини. У разі, коли спадщина, яка відкрилась до набуття чинності ЦК і строк на її прийняття не закінчився до 01 січня 2004 року, спадкові відносини регулюються цим Кодексом.

У відповідності до ст. 524 ЦК УРСР (чинного на час виникнення спірних правовідносин) передбачено, що спадкування здійснюється за законом і за заповітом.

Відповідно до ст. 549 ЦК УРСР визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном.

Встановлення факту прийняття спадщини заявку ОСОБА_1 необхідно для отримання свідоцтва про право на спадщину.

Згідно довідки Ісаївської сільської ради Миколаївського району Одеської області №747 від13 серпня 2019 року ОСОБА_2 дійсно постійно проживав та був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , по день смерті, тобто по ІНФОРМАЦІЯ_2 . Разом з ним проживав син ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.8).

Згідно з ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до ч 2 ст. 315ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Оцінивши зібрані по справі матеріали суд приходить до висновку, що заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Ісаївська сільська рада Миколаївського району Одеської області та Ананьївська районна державна нотаріальна контора про встановлення факту прийняття спадщини необхідно задовольнити.

Керуючись ст. ст. 19; 77; 258; 263; 268; 273; 293; 294; 315 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Ісаївська сільська рада Миколаївського району Одеської області та Ананьївська районна державна нотаріальна контора про встановлення факту прийняття спадщини - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 прийняв спадщину після смерті свого батька ОСОБА_2 ,який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржено до Одеського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя: Парій І.О.

СудМиколаївський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення22.10.2019
Оприлюднено30.10.2019
Номер документу85243945
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —508/806/19

Рішення від 04.11.2020

Цивільне

Миколаївський районний суд Одеської області

Горобець В. Л.

Ухвала від 28.09.2020

Цивільне

Миколаївський районний суд Одеської області

Горобець В. Л.

Рішення від 22.10.2019

Цивільне

Миколаївський районний суд Одеської області

Парій І. О.

Ухвала від 13.09.2019

Цивільне

Миколаївський районний суд Одеської області

Парій І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні