Рішення
від 28.10.2019 по справі 280/4182/19
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

28 жовтня 2019 року (15 год. 00 хв.)Справа № 280/4182/19 м.Запоріжжя Запорізький окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді Калашник Ю.В., розглянув за правилами спрощеного позовного провадження у письмовому провадженні адміністративну справу за позовом Заступника керівника Запорізької місцевої прокуратури №1 (69002, м. Запоріжжя, вул. вул. Залізнична, 17) в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах - Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області (69057, м. Запоріжжя, пр. Соборний, 158-б, код ЄДРПОУ 20490012) до Приватного акціонерного товариства Запорізький інструментальний завод (69002, м. Запоріжжя, вул. Слобідська, 49, код ЄДРПОУ 23289055) про стягнення заборгованості з фактичних витрат на виплату та доставку пенсії за віком, призначеної на пільгових умовах, -

ВСТАНОВИВ:

29.08.2019 до Запорізького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Заступника керівника Запорізької місцевої прокуратури №1 в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах - Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області до Приватного акціонерного товариства Запорізький інструментальний завод , в якому просить стягнути з Приватного акціонерного товариства Запорізький інструментальний завод на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області суму боргу з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах згідно п. а ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення працівникам відповідача ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 за період з грудня 2018 року по квітень 2019 включно у розмірі 75416,12 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на приписи Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування , Закону України Про пенсійне забезпечення , Інструкцію про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджену Постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1, та вказує, що відповідачем не відшкодовуються до Пенсійного фонду України фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списком № 1 громадянам ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_11 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 за період з грудня 2018 по квітень 2019 включно, у зв`язку із чим у відповідача утворилася заборгованість в розмірі у розмірі у розмірі 75416,12 грн. На підставі викладеного, просить позов задовольнити та стягнути з відповідача вказану суму заборгованості.

Ухвалою суду від 03.09.2019 відкрито спрощене позовне провадження та призначено судове засідання на 27.09.2019. Сторонам повідомлено про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи (у письмовому провадженні).

26.09.2019 до суду від керівника Запорізької місцевої прокуратури №1 надійшов лист (вх. № 40131), в якому зазначено, що ним отримано відзив відповідача від 10.09.2019. Відповідно до доводів викладених у відзиві на позовну заяву ОСОБА_3 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 не перебували у трудових відносинах з ПрАТ Запорізький інструментальний завод . У зв`язку з цим на думку відповідача позовні вимоги є безпідставними. Разом з цим, опрацюванням адміністративного позову та доданих до нього документів встановлено, що позовні вимоги заявлені про стягнення витрат на виплату та доставку пільгових пенсій заявлені щодо 10 пенсіонерів: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_11 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 . Таким чином, виходячи зі змісту відзиву відповідача ним оспорюється лише стягнення фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій по пенсіонеру ОСОБА_3 , який зазначений в позові, щодо інших 9 пенсіонерів, які вказані у позові відповідно заперечення відсутні. Так, згідно з інформацією ГУ ПФУ у Запорізькій області від 25.09.2019 ОСОБА_3 нараховується пільгова пенсія за списком №2. Водночас, позовну заяву пред`явлено про стягнення витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 1. У зв`язку із цим, заявником надано уточнену позовну заяву без урахування витрат на виплату та доставку пільгової пенсії ОСОБА_3

26.09.2019 до суду від керівника Запорізької місцевої прокуратури №1 надійшов уточнений адміністративний позов, в якому заявник просить суд: стягнути з відповідача на користь позивача суму боргу з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах згідно п. а ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення працівникам відповідача ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 за період з грудня 2018 року по квітень 2019 року включно у розмірі 64 452,97 грн.

20.09.2019 до суду від представника відповідача надійшов відзив на позов (вх. № 39264), в якому зазначає, що Пенсійним фондом не надано доказу, що усі працівники, перелічені у позові будь-коли працювали на ПрАТ Запорізький інструментальний завод та мають право на пільгову пенсію від відповідача. Так, Пенсійним фондом невмотивовано включено у список заводських пенсіонерів громадян: ОСОБА_3 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_12 . Зазначені особи ніколи не працювали на шкідливих роботах на ПрАТ Запорізький інструментальний завод . З урахуванням вищезазначеного відповідач заперечує проти задоволення позовних вимог у повному обсязі та просить суд: встановити, що пенсійні органи, як суб`єкти владних повноважень, не мають компетенції щодо включення у списки пільгових пенсіонерів відповідача працівників, що ніколи не працювали там; визнати дії ГУ ПФУ в Запорізькій області та його місцевих відділень протиправними та зобов`язати його в подальшому утриматись від спроб примусити ПрАТ Запорізький інструментальний завод виплачувати пільгові пенсії замість інших суб`єктів підприємництва; визнати протиправними та скасувати Розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, що підлягають відшкодуванню, призначених особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком №1 виробництв, робіт, професій посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України" що складені на адресу ПрАТ Запорізький інструментальний завод Головним управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області, Центральним об`єднаним управлінням ПФУ м.Запоріжжя, Заводським, Запорізьким та Шевченківським та інш. об`єднаними управліннями ПФУ м.Запоріжжя, у які (розрахунки) включені особи, що ніколи не працювали на цьому підприємстві, а також перерозподілити виплачені раніше відповідачем кошти на рахунки працівників, що дійсно мають право на відповідну пенсію від відповідача; зобов`язати позивача відшкодувати затрати відповідача на професійний захист у розмірі 5000,00 грн.

Також, 20.09.2019 до суду від представника відповідача надійшло клопотання (вх. № 39266) про розгляд справи за правилами спрощеного провадження із повідомленням (викликом) сторін.

Суд зазначає, що представником відповідача не обґрунтована необхідність проведення відкритого судового засідання із повідомленням (викликом) сторін, а відтак суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення його клопотання та можливість проведення судового засідання за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін, оскільки справа є незначної складності і характер спірних правовідносин та предмет доказування в ній не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи. Таким чином, суд визнав за доцільне вирішити справу за наявними в ній матеріалами, в порядку письмового провадження.

Згідно зі ст. 258 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), суд розглядає справи за правилами спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів із дня відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 5 ст. 262 КАС України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше.

Згідно з ч. 4 ст. 243 КАС України, судове рішення, постановлене у письмовому провадженні, повинно бути складено у повному обсязі не пізніше закінчення встановлених цим Кодексом строків розгляду відповідної справи, заяви або клопотання.

Згідно з ч. 4 ст. 229 КАС України, у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, оцінивши повідомлені обставини та наявні у справі докази у їх сукупності, встановив наявність достатніх підстав для прийняття законного та обґрунтованого рішення у справі.

Відповідач за правилами Закону України Про збір на обов`язкове державне пенсійне страхування є платником збору на обов`язкове державне пенсійне страхування, а також платником страхових внесків відповідно до Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування .

Відповідно до виданих ЗАТ (ПрАТ) Запорізький інструментальний завод ім. Войкова довідок про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній та на підставі п. а ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення громадянам ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 призначена та виплачується пільгова пенсія.

Згідно розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій відповідачу по вказаним громадянам за період грудень 2018 року - квітень 2019 року включно нараховано 64 452,97 грн.

Загальна сума заборгованості ПрАТ Запорізький інструментальний завод перед Пенсійним фондом України по фактичним витратам на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 1 по вищезазначеним громадянам за період грудень 2018 року - квітень 2019 року (включно) становить 64452,97 грн., що підтверджується уточненим розрахунком боргу.

Розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування в частині пенсій, призначених відповідно до пункту а ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення (крім працівників, безпосередньо зайнятих повний робочий день на підземних роботах з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників) були направлені на адресу відповідача, проте сума на відшкодування витрат на виплату та доставку пільгової пенсії ПрАТ Запорізький інструментальний завод за період грудень 2018 року - квітень 2019 року (включно) сплачена не була.

Враховуючи несплату відповідачем суми заборгованості у добровільному порядку позивач звернувся із позовом до суду.

Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши норми законодавства, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню з наступних підстав.

Закон України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування від 09.07.2003 № 1058-IV (у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин, далі - Закон № 1058-IV) визначає принципи, засади і механізм функціонування системи загальнообов`язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду.

Відповідно до ст. 14, 15 Закону № 1058-IV роботодавці: підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об`єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об`єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами) є страхувальниками та платниками страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до п. а ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення від 05.11.1991 №1788-XII (у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин, далі - Закон №1788-XII) на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, - за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: чоловіки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах; жінки - після досягнення 45 років і при стажі роботи не менше 15 років, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах. Працівникам, які мають не менше половини стажу роботи з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням віку, передбаченого статтею 12 цього Закону, на 1 рік за кожний повний рік такої роботи чоловікам і на 1 рік 4 місяці - жінкам.

Виходячи з приписів п. 16 Розділу ХV Прикінцевих положень Закону № 1058-IV до приведення законодавства України у відповідність із цим Законом закони України, інші нормативно-правові акти застосовуються в частині, що не суперечать цьому Закону. Положення Закону № 1788-XII застосовується в частині визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах і за вислугу років.

Згідно з п. 2 Прикінцевих положень Закону № 1058-IV пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди:

1) особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом № 1788-XII.

У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього Закону.

При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Отже, законодавчо передбачений обов`язок відповідача сплатити до пенсійного органу фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п. а ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення .

Порядок та процедуру відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначено Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, яка затверджена постановою Правління Пенсійного фонду від 19.12.2003 №21-1.

Підпунктом 2.1.1 пункту 2.1 Інструкції передбачено, що платниками страхових внесків є: підприємства, установи й організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання.

За змістом п. 6.1. Інструкції відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону № 1058-IV, для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції, - фактичні витрати на виплату і доставку пенсій працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім працівників, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, у таких розмірах: 20 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2004 році; 30 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2005 році; 40 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або плачених у 2006 році; 50 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2007 році; 60 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2008 році; 70 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2009 році, 80 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2010 році; 90 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2011 році; 100 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених з 2012 року.

Згідно з п. 6.2. Інструкції витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи з урахуванням вимог абзацу третього підпункту 1 пункту 2 розділу XV Прикінцеві положення Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування . При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

Розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону 1058-IV (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій (п. 6.4. Інструкції).

Підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин. (п. 6.7. Інструкції).

У разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає повідомлення згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 цієї Інструкції для зазначених підприємств, у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства. Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації (п. 6.8. Інструкції).

Розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування в частині пенсій, призначених відповідно до пункту а ст.13 Закону України Про пенсійне забезпечення складені з дотриманням всіх необхідних вимог Інструкції. Розмір суми відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій визначено позивачем з дотриманням вимог Закону №1058-IV та Інструкції, фактична виплата пенсії підтверджується відповідними довідками, наданими до матеріалів справи, доказів протилежного відповідачем суду не надано та не наведено.

На момент розгляду справи в суді сума заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсії, призначеної на пільгових умовах по Списку №1 у загальному розмірі 64452,97 грн. відповідачем не сплачена, заборгованість перед ПФУ не погашена.

Так, судом встановлено та матеріалами справи підтверджено, що ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 на підставі протоколів, які наявні в матеріалах справи, була призначена і виплачується пенсія на пільгових умовах за Списком № 1.

Зазначені особи працювали на ПрАТ (ЗАТ) Запорізький інструментальний завод ім. Войкова на роботах, які згідно законодавства дають їм право на призначення пільгової пенсії, що підтверджується довідками про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії, які наявні в матеріалах справи, та видані безпосередньо ПрАТ (ЗАТ) Запорізький інструментальний завод ім. Войкова .

Заліковий стаж вищезазначених працівників на зазначеному підприємстві підтверджується розрахунками стажу, які також наявні в матеріалах справи. Частка сплати даного підприємства щодо кожного пенсіонера зазначена у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування в частині пенсій, призначених відповідно до пункту а ст.13 Закону України Про пенсійне забезпечення .

Пунктом 6.2. Інструкції № 21-1 визначено, що витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи з урахуванням вимог абзацу третього підпункту 1 пункту 2 розділу XV Прикінцеві положення Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування .

При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

Отже, розмір фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, який підлягає відшкодуванню, залежить від стажу роботи особи на конкретному підприємстві.

Разом з цим, суд зауважує, що зазначені у відзиві пенсіонери жодним чином не стосуються розгляду зазначеної справи та предмету спору.

Суд зазначає, що у своєму відзиві відповідач фактично не погоджується із розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій та просить їх скасувати, однак суд зазначає, відповідач не скористався своїм правом на пред`явлення зустрічного позову у відповідності до ст. 177 КАС України, а відтак питання щодо правомірності складення розрахунків судом не досліджується, оскільки не є предметом спору.

Відповідач не був позбавлений можливості оскаржити спірні розрахунки в порядку встановленому чинним законодавством. За таких обставин суд не приймає доводи відповідача, викладені ним у відзиві на позов.

Разом з цим, суд зазначає про правову позицію викладену у постанові Верховного суду від 06.11.2018 у справі №804/5817/17, відповідно до якої, оскільки відповідач не оскаржив у судовому порядку розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списками №1 і №2, фактично погодився з сумами, вказаними у них.

Крім того, суд зазначає, що відповідачем заперечуючи проти позову у своєму відзиві зазначено ряд вимог, які взагалі не стосуються предмету спору та підлягають розгляду в окремому позовному провадженні, а відтак не прийняті судом до уваги.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно з ч. 1 ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

На підставі вищевикладеного, суд дійшов висновку, що заявлені позивачем вимоги по стягненню заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до п. а ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення за період грудень 2018 року - квітень 2019 року (включно) в сумі 64452,97 грн. є доведеними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до приписів ст. 139 КАС України, при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз, судові витрати у даному випадку з відповідача стягненню не підлягають.

Стосовно стягнення на користь відповідача 5000,00 грн. витрат на правову допомогу, суд зазначає, що відповідно до ч.1 ст.134 КАС України, витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

Згідно ч.4 ст.134 КАС України, для визначення розміру витрат на правничу допомогу та з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Суд зазначає, що відповідачем до відзиву не надано жодних доказів на підтвердження понесення витрат на правову допомогу, їх розміру та співмірності із складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

За таких обставин, суд дійшов висновку про відсутність підстав для стягнення на користь відповідача витрат на правову допомогу.

Керуючись ст.ст.9, 139, 243-246 КАС України, суд,

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов Заступника керівника Запорізької місцевої прокуратури №1 (69002, м. Запоріжжя, вул. вул. Залізнична, 17) в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах - Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області (69057, м. Запоріжжя, пр. Соборний, 158-б, код ЄДРПОУ 20490012) до Приватного акціонерного товариства Запорізький інструментальний завод (69002, м. Запоріжжя, вул. Слобідська, 49, код ЄДРПОУ 23289055) про стягнення заборгованості з фактичних витрат на виплату та доставку пенсії за віком, призначеної на пільгових умовах, - задовольнити.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства Запорізький інструментальний завод на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах на підставі п. "а" ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення (за Списком №1) за період грудень 2018 року - квітень 2019 року у розмірі 64 452,97 грн. (шістдесят чотири тисячі чотириста п`ятдесят дві гривні 97 копійок).

Рішення набирає законної сили відповідно до статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржено до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 293-297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Рішення у повному обсязі складено та підписано 28.10.2019.

Суддя Ю.В. Калашник

Дата ухвалення рішення28.10.2019
Оприлюднено30.10.2019
Номер документу85265749
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості з фактичних витрат на виплату та доставку пенсії за віком, призначеної на пільгових умовах

Судовий реєстр по справі —280/4182/19

Рішення від 28.10.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

Ухвала від 03.09.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні