Ухвала
від 12.09.2019 по справі 757/48929/19-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/48929/19-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 вересня 2019 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі судових засідань ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого в особливо важливих справах четвертого відділу з розслідування кримінальних проваджень управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 про обшук, -

В С Т А Н О В И В :

Слідчий в особливо важливих справах четвертого відділу з розслідування кримінальних проваджень управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 звернувся до Печерського районного суду м. Києва із клопотанням про надання дозволу на проведення обшуків транспортних засобів:

Lincoln MKX д.н.з. НОМЕР_1 , який належить ОСОБА_5 ;

Fiat Doblo д.н.з. НОМЕР_2 , який належить ОСОБА_6 ;

Volkswagen Transporter д.н.з. НОМЕР_3 , який належить ТОВ «Автокредит Плюс»;

BMW 320 д.н.з. НОМЕР_4 , який належить ОСОБА_7 ;

BMW X5 д.н.з. НОМЕР_5 , який належить ТОВ «УЛФ-Фінанс»;

Mercedes-Benz S 500 д.н.з. НОМЕР_6 , який належить ОСОБА_8 ;

Land Rover Range Rover Vogue д.н.з. НОМЕР_7 , який належить ОСОБА_9 .

Обґрунтовуючи внесене клопотання вказує наступне.

Управлінням з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017100000001297 від 17.10.2017 за фактом умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах підприємствами-експортерами та зловживання службовим становищем службовими особами ДФС України та сприяння окремим суб`єктам господарювання в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 205, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191 КК України.

Слідчий у клопотанні вказує, що невстановленими слідством особами були створені або придбані права ряду підприємств, які здійснювали придбання різноманітного товару (іграшок, тканини, одяг, овочі, фрукти та ін.) у підприємств імпортерів, і в подальшому по ланцюгу постачання через ряд пов`язаних підприємств змінювали номенклатуру товару, який в подальшому нібито реалізовувався підприємствам реального сектору економіки, або експортувався за межі митної території України.

Проведеним аналізом податкової звітності та інших наявних матеріалів встановлено, що посадовими особами підприємства постачальників є певне коло осіб, на яких зареєстровано по декілька підприємств, на підприємствах відсутні трудові, складські та виробничі потужності не обхідні для повноцінного функціонування підприємств. Дані підприємства мали спільні адреси реєстрації, рахунки відкриті в одних банківських установах, та звітувалися з однієї ІР - адреси.

Крім цього, в ході аналізу баз даних ГУ ДФС у м. Києві встановлено, що всі встановлені підприємства пов`язані між собою спільними податковими адресами, банківськими установами, а також одні і ті особи являються керівниками на декількох підприємствах.

Зазначає слідчий, що вилучені в ході досудового розслідування речові докази дають підставу вважати, що фактично посадові особи підприємств постачальників не мають відношення до фінансово господарської діяльності, їх дані могли використовуватися невстановленими особами для прикриття незаконної діяльності пов`язаної з формування штучного податкового кредиту підприємствам реального сектору економіки, а також експорту сільськогосподарської продукції за межі митної території України по трьохстороннім договорам з підприємствами нерезидентами, які зареєстровані на офшорних зонах (печатки та реєстраційні документи яких були вилучені в ході обшуку), з порушенням митного та податкового законодавства України, що призвело до неповернення валютної виручки на територію України. Всі дані протиправні діяння невстановлених осіб, яким підконтрольні вищевказані підприємства, призвели до недонадходження до Держаного бюджету України коштів в особливо великих розмірах.

У клопотанні вказуно, що організаторами злочинної групи являються службові особи ДФС які для вчинення злочинів та координації співучасників використовують транспортні засоби Lincoln MKX д.н.з. НОМЕР_1 , Fiat Doblo д.н.з. НОМЕР_2 , Volkswagen Transporter д.н.з. НОМЕР_3 , BMW 320 д.н.з. НОМЕР_4 , BMW X5 д.н.з. НОМЕР_5 , Mercedes-Benz S 500 д.н.з. НОМЕР_6 , Land Rover Range Rover Vogue д.н.з. НОМЕР_7 .

За вказаною адресою особи причетні до злочинної діяльності зберігають первинні фінансово-господарські, бухгалтерські та інші документи суб`єктів підприємництва та СГД, що мають ознаки фіктивності та задіяні в схемах по ухиленню від сплати податків, печатки, грошові кошти, одержані злочинним шляхом, комп`ютерну техніку, інші носії інформації та речі, які є знаряддями кримінального правопорушення.

У судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 внесене клопотання підтримав, просив задовольнити з підстав викладених у ньому.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали провадження приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно положень ч. 5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Слід зазначити, що відповідно до прецедентної практики Європейського суду з прав людини, для винесення постанови про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи суди відповідно до законодавства повинні переконатися у тому, що існують достатні підстави вважати, що розшукувані предмети знаходяться там. [«Геращенко проти України», п. 132].

Слідчий суддя, заслухавши прокурора у судовому засіданні, дійшов висновку, що обставини викладені в клопотанні знайшли своє підтвердження в наданих матеріалах, відшукання речей, буде мати доказове значення для розслідуваного кримінального провадження, а в подальшому будуть доказами під час судового розгляду кримінального провадження, є обґрунтовані підстави вважати, що відшукувані речі знаходяться у приміщенні на яке вказує прокурор у клопотанні, а відтак клопотання про проведення обшуку підлягає задоволенню.

Також, щодо способу проведення обшуку Європейський суд з прав людини відзначає, що надто широко сформульована постанова про проведення обшуку давала міліції необмежену свободу дій у визначені того, які документи «становлять інтерес» для розслідування в кримінальній справі. Це призвело до проведення великого обшуку: вилучені документи й предмети не обмежувалися лише тими, які мали відношення до кримінальної справи. [«Smirnov v Russia», n. 471226].

А відтак, не підлягають задоволенню вимоги щодо вилучення речей та документів, а саме: чорнових записів, коштів, блокнотів, нотаток та інших носіїв інформації, печаток, штампів, мобільних телефонів, SIM-карток, які мають значення для встановлення істини у даному провадженні або можуть бути використані як доказ у ході проведення подальшого досудового розслідування у кримінальному провадженні, оскільки дані речі не індивідуалізовані, без конкретно визначених родових ознак.

На підставі викладеного і керуючись ст. 159,162,163, 234, 235, ст. 309, 372 КПК України слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ :

Клопотання слідчого в особливо важливих справах четвертого відділу з розслідування кримінальних проваджень управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 про обшук задовольнити частково.

Надати слідчому в особливо важливих справах Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , слідчим слідчої групи ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 та прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні ОСОБА_15 , ОСОБА_3 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , дозвіл на проведення обшуків транспортних засобів:

Lincoln MKX д.н.з. НОМЕР_1 , який належить ОСОБА_5 ;

Fiat Doblo д.н.з. НОМЕР_2 , який належить ОСОБА_6 ;

Volkswagen Transporter д.н.з. НОМЕР_3 , який належить ТОВ «Автокредит Плюс»;

BMW 320 д.н.з. НОМЕР_4 , який належить ОСОБА_7 ;

BMW X5 д.н.з. НОМЕР_5 , який належить ТОВ «УЛФ-Фінанс»;

Mercedes-Benz S 500 д.н.з. НОМЕР_6 , який належить ОСОБА_8 ;

Land Rover Range Rover Vogue д.н.з. НОМЕР_7 , який належить ОСОБА_9 ;

Які фактично використовуються ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 та іншими організаторами злочину, з метою відшукання та вилучення документів фінансово-господарської діяльності (договори, контракти, акти виконаних робіт, накладні, податкові накладні, видаткові накладні, митні декларації, товаро-транспортні накладні, у тому числі міжнародні, інвойси, реєстраційні документи, статутні документи, документи щодо відкриття та користування банківськими рахунками, довіреності) ФГ «Агроцентр України» (код 41960570), ТОВ «Квартал 5» (код 38926278), ТОВ «Зернова Компанія Промінь» (код 38169254), ПП «Альва Плюс» (код 21854605), ТОВ «Відом Буд» (код 42057028), ТОВ «Вікагро» (код 39588762), ТОВ «Вітем Агро Плюс» (код 41101002), ДП ТОВ «Дженерал Річ Компані» (код 42474145), ТОВ «ФГ «Казкова Долина» (код 39964340), ТОВ СГ підприємство наукового забезпечення інноваційних проектів «Квітка Сонця» (код 42474213), ФГ «Нескінченний обрій» (код 23036590), СФГ «Овен» (код 30646244), ТОВ «Приватопт Юг» (код 41014795), ТОВ «Реодон ЛТД (код 39257126), С(Ф)Г " ОВЕН" (код 30646244), ФГ "МИРНЕ НЕБО (код 31745091), ТОВ "ФГ "РІДНИЙ КРАЙ" (код 35722984), ТОВ "ЗЕРНОТОРГОВАЯ КОМПАНИЯ "ПРОМІНЬ" (код 38169254), ТОВ "ВІКАГРО" (код 39588762), ТОВ "ІНВЕСТ-ЛІГА" (код 39645359), ТОВ "ТОРГОВИЙ ДІМ"ІНКОР-ЛЮКС" (код 39830964), ТОВ "АГРОСНАБТРЕЙД" (код 39850577), ТОВ "ФГ КАЗКОВА ДОЛИНА" (код 39964340), ТОВ "ОПТИМА ГРУП ПІВДЕНЬ" (код 40611140), ТОВ "ТОРГ-ЕКСПО" (код 41499593), ТОВ "КВАНТ-ТОРГСЕРВІС" (код 41565875), ТОВ "ПРАКТІК СЛОТ" (код 41565990), ТОВ "ПРОГРЕССИВ ТАЙМ" (код 41639868), ТОВ "ПРАКТИК НІК" (код 41711823), ТОВ "БАЗІС СЛОТ" (код 41711886), ТОВ "ЛІНК ЕКО" (код 41711928), ТОВ "ЛІДЕР СНАБ" (код 41711975), ТОВ "НІКРЕСУРС" (код 41712041), ТОВ "РОМАРІ" (код 41712099), ТОВ "АГРО ДЕЙ" (код 41781576), ТОВ "АГРО ДІНІ М" (код 41781712), ТОВ "ЕНЕР-ЛІ" (код 41781775 ), ТОВ "АРТДЖУНА" (код 41781859), ТОВ "ЕВЕЛІ" (код 41781932), ТОВ "ГЛОБАЛ СТОУН" (код 41917855), ТОВ "ПРОВАНС НІК" (код 41917876), ТОВ "КЛОУД ПРАЙМ" (код 41917939), ТОВ "СІНТЕЗ ПРАЙМ" (код 41918103), ТОВ "МАГНЕТИК ЛТД" (код 41918141), ТОВ "СНОУ ПРОСТ" (код 42056367), ТОВ "АГРОСТОМ" (код 42056459), ТОВ "ВЕРЕС СЛОТ" (код 42056658), ТОВ "АРМ ВІП" (код 42056789), ТОВ "ГЛІМ ТРЕЙД" (код 42056993), ТОВ "ФОНЕД" (код 42057007), ТОВ "БЕСТ СЕРВІС ЮГ" (код 42057012), ТОВ "ВІДОМ БУД" (код 42057028), ТОВ "ЛЕФКАРА" (код 42208629), ТОВ "АЛАССА" (код 42208634), ТОВ "МЕМАС ГРУПП" (код 42208647), ТОВ "ТРИОДИТИС" (код 42208655), ТОВ "МЄ-НІКО" (код 42208660), ТОВ "АЛЕКС ПРІМ" (код 42211359), ТОВ "МІКС АГРОТОРГ" (код 42212373), ТОВ "ПРАКТІК ГРУПП" (код 42212808), ТОВ "САПРАЙМ" (код 42213005), ТОВ "ЛИБАРИС" (код 42214103),ТОВ "ЛИМЕРЗ" (код 42215306), ТОВ "ЕРМЕС" (код 42219871), ТОВ «ДЖЕНЕРАЛ РІЧ КОМПАНІ» (код 42474145), ТОВ «КВІТКА СОНЦЯ» (код 42474213), ТОВ "ДЖАСТ ПРАЙМ" (код 42609991), ТОВ «ФГ СОКІЛ» (код 41125264), ТОВ «ЛАН-КОМПАНІ» (код 41545555), ТОВ «ГРУПААГРОТРЕЙД» (код 41696122), ТОВ «АГРОГРУП ЛТД» (код 41789004), документів як в паперовій, так і в електронній формі, комп`ютерної техніки та електронних носіїв інформації.

В задоволенні решти вимог клопотання відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.09.2019
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу85279850
СудочинствоКримінальне
Сутьобшук

Судовий реєстр по справі —757/48929/19-к

Ухвала від 12.09.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

Ухвала від 12.09.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні