Рішення
від 29.10.2019 по справі 236/3959/19
КРАСНОЛИМАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 236/3959/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29.10.2019 м . Лиман

Краснолиманський міський суд Донецької області у складі:

головуючого судді - Саржевської І.В.,

за участю секретаря - Олійник С.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Лиман Донецької області за відсутністю сторін цивільну справу в порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Головне управління ДФС у Донецькій області, про встановлення факту родинних відносин,

ВСТАНОВИВ:

01 жовтня 2019 року до Краснолиманського міського суду Донецької області надійшла заява ОСОБА_1 , заінтересована особа: Лиманська об"єднана територіальна громада, про встановлення факту родинних відносин (а.с. 3-5).

03 жовтня 2019 року до суду надійшла уточнена позовна заява ОСОБА_1 , заінтересована особа: Головне управління ДФС у Донецькій області, про встановлення факту родинних відносин.

В обґрунтування позовних вимог заявник зазначила, що є донькою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 померла. Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина, яка складається із земельної ділянки площею 4,3197 га. Для оформлення спадкових прав заявник звернулася до нотаріальної контори із відповідною заявою. Оскільки факт родинних відносин між заявником та спадкодавицею не підтверджується в зв"язку з розбіжностями у написанні їх прізвищ, заявник була позбавлена можливості отримати спадщину за законом. У зв"язку з необхідністю термінового укладання додаткової угоди до договору оренди зазначеної земельної ділянки, заявник була змушена оформити свідоцтво про право на спадщину за заповітом, складеним померлою ОСОБА_3 за життя. Заявник просить встановити факт родинних відносин між нею та померлою ОСОБА_3 , визнавши її дочкою померлої, для звільнення її від оподаткування об"єкта спадщини після смерті матері.

Заявник ОСОБА_1 , належним чином повідомлена про час та місце розгляду справи, в судове засідання не прибула, просила заяву задовольнити, справу розглянути без її участі, про що суду надала відповідну заяву (а.с. 39).

Заінтересовану особу - Головне управління ДФС у Донецькій області було належним чином повідомлено про час та місце розгляду справи; заінтересованою особою не правлено свого представника для участі в судовому засіданні, надано заяву про розгляд справи без участі представника (а.с. 37).

На підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у зв`язку з неявкою всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши письмові матеріали по справі, встановив наступні обставини і визначив відповідні до них правовідносини.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Горлівка Донецької області померла ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується наданою заявником копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 23 серпня 2018 року Лиманським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області, актовий запис № 791 (а.с. 12).

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина, яка складається в тому числі із земельної ділянки, площею 4,3197 га, кадастровий номер 6321882700:04:000:0245, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Лиманської Другої сільської ради Дворічанського району Харківської області.

Статтею 1216 Цивільного кодексу України визначено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1217 Цивільного кодексу України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1218 Цивільного кодексу України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

У відповідності за ст. 1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

Статтею 1261 ЦК України визначено, що у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

При зверненні заявника до Лиманської державної нотаріальної контори для оформлення своїх спадкових прав було встановлено, що в документах маються певні розбіжності у написанні прізвища матері заявника, а саме в наданій заявником копії паспорту громадянина України серії НОМЕР_2 , виданого Дворічанським РВ УМВС України в Харківській області 23 грудня 1998 року (а.с. 13), та копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 23 серпня 2018 року Лиманським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області (а.с. 12), прізвище померлої записане як " ОСОБА_3 ", в той час як у свідоцтві про народження заявника серії НОМЕР_3 , виданого 04 серпня 1965 року, прізвище матері заявника зазначено російською мовою " ОСОБА_3 " (а.с. 14). Крім того, згідно паспорту громадянина України серії НОМЕР_4 , виданого Дворічанським РВ УМВС України в Харківській області 31 січня 2002 року (а.с. 9-10), прізвище заявника записане як " ОСОБА_1 ".

Через зазначені розбіжності у прізвищах родинний зв"язок між заявником та її померлою матір"ю не встановлено, в зв"язку з чим заявник була позбавлена можливості отримати спадщину за законом як спадкоємець першої черги.

Так, згідно свідоцтва про право на спадщину за заповітом, посвідченого 11 червня 2019 року державним нотаріусом Лиманської державної нотаріальної контори Семеновою І.М. та зареєстрованого в реєстрі за номером 1919, заявник ОСОБА_1 після смерті ОСОБА_3 , 1936 року народження, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Горлівка Донецької області, отримала спадщину, яка складається в тому числі із земельної ділянки, площею 4,3197 га, кадастровий номер 6321882700:04:000:0245, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Лиманської Другої сільської ради Дворічанського району Харківської області, на підставі заповіту, складеного ОСОБА_3 за життя (а.с. 19).

З пояснень заявника, вона змушена була отримати спадщину, яка складається із земельної ділянки, за заповітом для термінового укладання додаткової угоди до договору оренди зазначеної земельної ділянки (а.с. 22-23).

У Витязі про реєстрацію в Спадковому реєстрі № 56479426, виданого 11 червня 2019 року, зазначено, що ступінь споріднення та родинний зв"язок між спадкодавцем ОСОБА_3 та спадкоємцем ОСОБА_1 відсутні (а.с. 20-21).

Заявниці необхідно встановити факт родинних відносин з померлою ОСОБА_3 для подальшого вирішення питання про звільнення від оподаткування спадщини, що відкрилася після її смерті на підставі п.п. 174.2.1 п. 174.2 ст. 174 Податкового Кодексу, яким визначено об`єкти спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, у тому числі, що успадковуються членами сім`ї спадкодавця першого та другого ступеня споріднення.

З 25 березня набрав чинності Закон України від 23 лютого 2017 року №1910-VIII Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини . Даним Законом №1910-VIII внесено зміни до Податкового кодексу України щодо визначення членів сім`ї фізичної особи першого та другого ступенів споріднення, а також щодо оподаткування спадщини за нульовою ставкою у разі успадкування майна цими категоріями осіб. Застосовуються ці норм з 1 січня 2018 року. Тепер згідно з підпунктом 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України, із змінами та доповненнями, членами сім`ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей розділу Податок на доходи фізичних осіб Податкового кодексу України вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

Оподаткування доходів фізичних осіб регулюється розділом IV Податкового Кодексу, відповідно до п.п. 164.2.10 п. 164.2 ст. 164 якого до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно з розділом IV Кодексу.

Порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав, визначено ст. 174 розділу IV Податкового Кодексу, якою встановлено декілька ставок для оподаткування доходів платника податку, одержаних у вигляді спадщини, залежно від ступеня споріднення спадкоємця із спадкодавцем та їх резидентського статусу.

Об`єкти спадщини платника податку з метою оподаткування поділяються на об`єкти, передбачені підпунктами а - ґ п. 174.1 ст. 174 Кодексу.

При цьому п.п. 174.2.1 п. 174.2 ст. 174 Кодексу визначено об`єкти спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, у тому числі, що успадковуються членами сім`ї спадкодавця першого та другого ступеня споріднення.

Членами сім`ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім`ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення (п.п. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

Тобто за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб тепер оподатковується спадщина, успадкована членами сім`ї спадкодавця першого та другого ступеня споріднення: батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені, рідні брати та сестри, бабуся та дідусь, онуки.

За ставкою 5 % визначеною п 167.2 ст. 167 Кодексу, оподатковується вартість будь-якого об`єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім`ї спадкодавця першого та другого ступеня споріднення (п.п. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 Кодексу).

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до п.7 Постанови Пленуму Верховного суду України від 31.03.1995 №5 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення, суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину.

Факт родинних відносин між заявником та померлою ОСОБА_3 має юридичне значення, тому що від встановлення вказаного факту залежить виникнення подальших правовідносин заявника з державним податковими органами.

Факт родинних відносин між заявником ОСОБА_1 та померлою ОСОБА_3 підтверджується письмовими доказами.

Так, згідно посвідки про народження № НОМЕР_5 , виданого у 1936 році, з відміткою про укладення шлюбу, ОСОБА_3 народилася в 1936 році та 29 жовтня 1960 року уклала шлюб зі ОСОБА_8 (а.с. 16).

У свідоцтві про народження заявника серії НОМЕР_3 , виданого 04 серпн 1965 року батьками ОСОБА_1 зазначені російською мовою " ОСОБА_8 " та " ОСОБА_3 " (а.с. 14).

У трудовій книжці померлої її прізвище також було зазначено російською мовою як " ОСОБА_1 " (а.с. 17).

Крім того, заявником надана копія свідоцтва про народження її рідної сестри ОСОБА_12 серії НОМЕР_6 , виданого 02 листопада 1960 року, в якому батьками зазначені російською мовою " ОСОБА_8 " та " ОСОБА_3 " (а.с. 27). Також у свідоцтві про укладення шлюбу серії НОМЕР_7 , виданого 22 серпня 1981 року, дошлюбне прізвище рідної сестри заявника зазначене російською мовою - "ОСОБА_3" (а.с. 28).

Однак, згідно повторного свідоцтва про народження рідної сестри заявника - ОСОБА_12 серії НОМЕР_8 , виданого 21 серпня 2018 року, її прізвище зазначено як " ОСОБА_3 " та відповідно прізвища її батьків зазначені як " ОСОБА_8 " та " ОСОБА_3 " (а.с. 29). У свідоцтві про смерть серії НОМЕР_9 , виданого 09 серпня 1993 року, прізвище батька заявника зазначене як " ОСОБА_8 (а.с. 18). В паспорті громадянина України НОМЕР_2 , виданого Дворічанським РВ УМВС України в Харківській області 23 грудня 1998 року (а.с. 13), пенсійному посвідченні серії НОМЕР_10 , виданому 18 серпня 2011 року Пенсійним фондом України (а.с. 15) та у свідоцтві про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 23 серпня 2018 року Лиманським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області (а.с. 12), прізвище матері заявника зазначено як " ОСОБА_3 ".

Суд зауважує, що за часів УРСР документообіг вівся російською мовою, актові записи реєструвалися російською мовою, як заповнювалися і свідоцтва органами РАЦС. Тому при видачі паспорту громадянина України був здійснений некоректний переклад прізвища матері заявника з російської на українську мову.

Отже, з наведених доказів вбачається, що заявник ОСОБА_1 є донькою померлої ОСОБА_3 .

Приписами п.1 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод встановлено, що кожен при вирішенні питання щодо його цивільних прав та обов`язків має право на справедливий і відкритий розгляд упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом. Так, Європейський суд з прав людини у своїй прецедентній практиці виходить із того, що положення пункту 1 статті 6 та статті 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує кожному право подати до суду будь-який позов, що стосується його прав і обов`язків цивільного характеру (п.36 рішення ЄСПЛ від 21.02.1975 у справі Голден проти Сполученого королівства ) та кожен має право на ефективний засіб юридичного захисту (ст.13 Конвенції).

Статтею 15 ЦК України визначено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

При прийнятті рішення відповідно до ст. 80 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жоден доказ не має для суду наперед встановленого значення. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достовірність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Виходячи з принципу процесуальної рівності сторін і враховуючи обов`язок кожної сторони довести ті обставини, на які вона посилається, в судовому засіданні досліджено кожний доказ, наданий стороною на підтвердження своїх вимог або заперечень, який відповідає вимогам належності та допустимості доказів (п.27 Постанови ПВС України від 12.06.2009 №2 "Про практику застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції").

Враховуючи викладене, суд вважає, що факт родинних відносин повністю доведений, бо досліджені в судовому засіданні докази свідчать про те, що ОСОБА_1 є донькою ОСОБА_3 , а тому заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню.

Відповідно до вимог ч. 7 ст. 235 ЦПК України судові витрати, пов"язані з розглядом справи окремого провадження заявнику не відшкодовуються.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 4, 13, 77-81, 258-259, 263-265, 293, 315-316, 319 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Головне управління ДФС у Донецькій області, про встановлення факту родинних відносин - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, визнавши ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_11 , донькою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Горлівка Донецької області.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо воно не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку безпосередньо до Донецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

У відповідності до п.п. 15.5, п.15 ч. 1 Розділу ХШ Перехідних Положень ЦПК України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Повний текст рішення виготовлений 30 жовтня 2019 року.

Суддя -

СудКраснолиманський міський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення29.10.2019
Оприлюднено01.11.2019
Номер документу85305345
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —236/3959/19

Рішення від 29.10.2019

Цивільне

Краснолиманський міський суд Донецької області

Саржевська І. В.

Рішення від 29.10.2019

Цивільне

Краснолиманський міський суд Донецької області

Саржевська І. В.

Ухвала від 03.10.2019

Цивільне

Краснолиманський міський суд Донецької області

Саржевська І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні