Рішення
від 19.09.2019 по справі 673/998/19
ДЕРАЖНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 673/998/19

Провадження № 2-о/673/64/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 вересня 2019 р. м. Деражня

Деражнянський районний суд

Хмельницької області

в складі: головуючий - суддя Дворнін О.С.

при секретарі судових засідань Демчишиній Н.Г.

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , з участю Клопотівецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області, як заінтересованої особи, про встановлення факту проживання однією сім`єю, -

В С Т А Н О В И В :

У травні 2019 року ОСОБА_1 звернувся в суд із заявою про встановлення факту проживання однією сім`єю ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 із ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Вівсяники в період з 1997 року по 14.02.2005 року.

В обґрунтування своїх вимог заявник стверджує, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 після смерті якої залишилося спадкове майно, яке складається із земельної частки (пай) розміром 3,1 в умовах кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі. В управління спадковим майном вступив ОСОБА_3 , проте не оформив свої спадкові права помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . Заявник являється спадкоємцем до майна померлого ОСОБА_3 , за заповітом, однак при зверненні заявника до нотаріальної контори з метою оформлення своїх спадкових прав йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку з необхідністю встановлення в судовому порядку факту спільного проживання однією сім`єю ОСОБА_3 та ОСОБА_2 , а тому він просив задовольнити його заяву.

В ході судового розгляду представник заявника підтримав заявлені вимоги, проте в судове засідання призначене на 19.09.2019 року не з`явився, подавши до суду заяву про завершення розгляду справи у його відсутності.

Представник заінтересованої особи Клопотівецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області в судове засідання не з`явився, заявивши клопотання про розгляд справи за його відсутності та не заперечуючи щодо задоволення вимог заявника.

Заслухавши показання свідків та дослідивши матеріали справи, суд вважає подану заяву обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Так, судом об`єктивно встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Вівсяники Деражнянського району Хмельницької області померла ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим відділом реєстрації актів цивільного стану Деражнянського районного управління юстиції Хмельницької області.

Відповідно до сертифіката на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_2 , встановлено, що ОСОБА_4 була власником земельної частки (пай) розміром 3,1 в умовах кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), яка перебувала у колективній власності колективного сільськогосподарського підприємства Правда .

В обґрунтування заяви заявник стверджує, що наведена земельна частка (пай) перейшла у порядку спадкування до ОСОБА_3 , який проживав із ОСОБА_2 однією сім`єю без реєстрації шлюбу та фактично прийняв спадщину. Проте встановлено, що ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть, не оформивши своїх спадкових прав.

В травні 2019 року заявник звернувся до нотаріуса із заявою про оформлення спадкових прав на означену земельну частку (пай), проте йому в цьому було відмовлено через недоведеність факту родинних відносин або спільного проживання однією сім`єю ОСОБА_3 та ОСОБА_2 .

У зв`язку з наведеним заявник звернувся до суду за захистом свого порушеного права. Проте державним нотаріусом йому було відмовлено через відсутність документів, які підтверджують факт родинних відносин або проживання однією сім`єю ОСОБА_3 та ОСОБА_2 .

Із довідки виданої виконавчим комітетом Клопотівецької сільської ради вбачається, що ОСОБА_2 , яка була зареєстрована та проживала по АДРЕСА_1 , на день її смерті за вказаною адресою були зареєстровані та проживали ОСОБА_3 . На день смерті ОСОБА_2 проживала однією сум`єю з ОСОБА_3 та вели спільне господарство з 1997 року по день смерті ОСОБА_2 .

Як вбачається із архівної довідки після смерті ОСОБА_3 спадкоємцем є ОСОБА_1 , відповідно до свідоцтва про право на спадщину за заповітом.

Встановлено, що ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 та його матір`ю значиться ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про народження.

В свою чергу ОСОБА_6 народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 та її батьками значаться ОСОБА_3 та ОСОБА_7 , що підтверджується свідоцтвом про народження.

Згідно із ст. 3 Сімейного кодексу України сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки.

За ст. 1264 Цивільного кодексу України у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Відповідно до п.5 ч.2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 та ОСОБА_3 дійсно проживали однією сім`єю разом в с. Вівсяники Деражнянського району Хмельницької області, починаючи з 1997 року по день смерті ОСОБА_2 ..

Крім того, вказані обставини щодо факту спільного проживання однією сім`єю ОСОБА_2 та ОСОБА_3 підтвердили в судовому засданні свідки ОСОБА_8 та ОСОБА_9

Метою встановлення такого факту є врегулювання заявником юридичних питань в сфері правовідносин спадкування.

З огляду на викладене, суд вважає за можливе задовольнити та встановити юридичний факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , за життя, в період з 1997 року і до дня смерті спадкодавця ІНФОРМАЦІЯ_1 проживала однією сім`єю в с. Вівсяники Деражнянського району Хмельницької області з ОСОБА_3 , яким помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 10, 23, 81, 247, 258, 259, 263-268, 273, 293, 294, 315-319 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Заяву задовольнити.

Встановити юридичний факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , за життя, в період з 1997 року і до дня смерті спадкодавця ІНФОРМАЦІЯ_1 проживала однією сім`єю в с. Вівсяники Деражнянського району Хмельницької області з ОСОБА_3 , яким помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Складання повного рішення було відкладено на строк не більше як десять днів з дня закінчення розгляду справи.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду через Деражнянський районний суд Хмельницької області. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повне найменування сторін, які при проголошенні рішення суду суддя не оголошує:

Заявник: ОСОБА_1 , зареєстрована по АДРЕСА_2 ;

Заінтересована особа: Клопотівецька сільська рада Деражнянського району Хмельницької області, код ЄДРПОУ 04406271, адреса: 32232, с. Клопотівці Деражнянський район, Хмельницька область.

Повне рішення складено 19 .09.2019 року.

Суддя: О. С. Дворнін

СудДеражнянський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення19.09.2019
Оприлюднено01.11.2019
Номер документу85309375
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —673/998/19

Рішення від 19.09.2019

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

Рішення від 19.09.2019

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

Ухвала від 25.06.2019

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні