Рішення
від 31.10.2019 по справі 717/1027/19
КЕЛЬМЕНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №717/1027/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 жовтня 2019 року Кельменецький районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого - судді: Туржанського В.В.,

при секретарі: Тихоненко І.В.

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Кельменці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Перковецької сільської ради Кельменецького району Чернівецької області, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Представник позивача ОСОБА_4 подав до Кельменецького районного суду Чернівецької області позовну заяву у якій просить ухвалити рішення, яким встановити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , додатковий строк для прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , терміном у шість місяців .

ВСТАНОВИВ:

Представник відповідача - Перковецької сільської ради Кельменецького району Чернівецької області у судове засідання не з`явився.

Відповідачка ОСОБА_2 у судове засідання не з`явилася та надіслала до суду заяву у якій визнала позов повністю.

Відповідач ОСОБА_3 у судове засідання не з`явився та надіслав до суду заяву у якій визнав позов повністю.

Позивачка ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилася.

Представник позивачки ОСОБА_4 у судове засідання не з`явився та подав до суду заяву, у якій просить розгляд справи проводити у його відсутності.

Судом встановлено , що ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Перківці Кельменецького району Чернівецької області померла ОСОБА_5 . Після її смерті залишилося спадкове майно. Позивачка ОСОБА_1 05 липня 2018 року у сільській раді с. Перківці Кельменецького району Чернівецької області засвідчила свій підпис на заяві про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_5 Однак ОСОБА_5 не подала таку заяву нотаріусу через необізнаність. Вказані обставини стверджуються копією заяви ОСОБА_1 від 18 липня 2018 року, копією свідоцтва про смерть ОСОБА_5 виданого 02 липня 2018 року на бланку І НОМЕР_1 . Таким чином, позивачка протягом строку встановленого ст. 1270 ЦК України вчинила дії спрямовані на прийняття спадщини після смерті ОСОБА_5 , а саме склала заяву до нотаріуса про прийняття спадщини і засвідчила свій підпис на такій заяві, однак не вчинила всіх дій передбачених ст. 1270 ЦК України, а саме не подала таку заяву нотаріусу. Суд вважає, що позивачка пропустила строк для прийняття спадщини з поважної причини.

Згідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України, суд, у разі визнання відповідачем позову, за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд. В матеріалах справи відсутні докази того, що відповідачі ОСОБА_2 та ОСОБА_3 прийняли спадщину після смерті ОСОБА_5 . Враховуючи наведене, суд вважає, що вони є неналежними відповідачами і не порушують права позивачки.

Належними відповідачами у спорах про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини є спадкоємці, які прийняли спадщину, а у випадку якщо такі спадкоємці відсутні - територіальні громади в особі органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Таким чином, суд вважає належним відповідачем територіальну громаду в особі Перковецької сільської ради.

Враховуючи наведене, суд вважає, що позов слід задовольнити частково, а саме в частині позовних вимог до Перковецької сільської ради позов слід задовольнити, в частині позовних вимог до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 слід відмовити за безпідставністю.

Згідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно до пункту 5 статті 268 ЦПК України, датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

На підставі ст. 1272 ЦК України, керуючись ст. ст. 2, 5, 12, 13, 15, 19, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 206, 209, 258, 263, 264, 265 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 , серія та номер паспорта громадянки України НОМЕР_2 , жительки АДРЕСА_1 , до Перковецької сільської ради Кельменецького району Чернівецької області, код ЄДРПОУ: 04417429, яка знаходиться за адресою с. Перківці Кельменецького району Чернівецької області вулиця Центральна будинок 186 „а» про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити повністю.

У позові ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , серія та номер паспорта громадянки України НОМЕР_3 , жительки АДРЕСА_1 , ОСОБА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 , жителя АДРЕСА_2 Годилів АДРЕСА_3 , про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - відмовити повністю.

Визначити для ОСОБА_1 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 в с. Перківці Кельменецького району Чернівецької області, додатковий строк для подання нею заяви про прийняття спадщини, яка залишилася після смерті ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 , в с. Годилів Сторожинецького району Чернівецької області , тривалістю шість місяців з моменту набрання рішенням суду законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Чернівецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 15 Перехідних положень Цивільного процесуального кодексу України апеляційні скарги подаються учасниками справи через Кельменецький районний суд Чернівецької області.

Повне рішення суду складено 31 вересня 2019 року.

Суддя:

СудКельменецький районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення31.10.2019
Оприлюднено01.11.2019
Номер документу85325351
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —717/1027/19

Рішення від 31.10.2019

Цивільне

Кельменецький районний суд Чернівецької області

Туржанський В. В.

Ухвала від 30.09.2019

Цивільне

Кельменецький районний суд Чернівецької області

Туржанський В. В.

Ухвала від 02.09.2019

Цивільне

Кельменецький районний суд Чернівецької області

Туржанський В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні