Ухвала
від 01.11.2019 по справі 712/14297/19
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/14297/19

Провадження № 1-кс/712/8249/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 жовтня 2019 року Соснівський районний суд м. Черкаси в складі слідчого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси клопотання, винесене в кримінальному провадженні №12019251010005705 від 17.10.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.366 КК України, слідчого групи слідчих слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління ГУНП в Черкаській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_4 , погоджене прокурором Черкаської місцевої прокуратури ОСОБА_3 ,про проведення обшуку,

В С Т А Н О В И В:

До Соснівського районного суду м. Черкаси звернулася слідчий групи слідчих слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління ГУНП в Черкаській області старший лейтенант поліції ОСОБА_4 з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку житлового приміщення за місцем фактичного проживання директора ТОВ «ТЕГ Центр», ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_1 ), а саме: АДРЕСА_1 .

Клопотання мотивує тим, що 17.10.2019 Черкаським відділом поліції ГУ НП у Черкаській області за матеріалами співробітників оперативного управління Головного управління ДФС у Черкаській області, зібраними в рамках проведення операції «Рубіж» та «Бастіон», внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато кримінальне провадження №12019251010005705, що кваліфікується за ч. 1 ст. 366 КК України, відносно службових осіб ТОВ «ТЕГ Центр» (код ЄДРПОУ 36492879, податкова адреса: м. Черкаси, вул. Конєва, 11, кв. 115,директором, головним бухгалтером та засновником значиться гр. ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ), є суб`єктом зовнішньоекономічної діяльності, які впродовж 2017-2019 років під час здійснення підприємницької діяльності вносили до податкової звітності та митних декларацій завідомо неправдиву інформацію про об`єми та вартість експортованих товарно-матеріальних цінностей, тобто вчиняли службове підроблення.

З матеріалів кримінального провадження встановлено, що службові особи ТОВ «ТЕГ Центр» протягом 2017-2019 років придбавали на території України ТМЦ (пух-перо качки та гусака) у фізичних осіб підприємців не платників ПДВ, а саме: ФОП ОСОБА_6 (код НОМЕР_2 ), ФОП ОСОБА_7 (код НОМЕР_3 ), ФОП ОСОБА_8 (код НОМЕР_4 ), ФОП ОСОБА_9 (код НОМЕР_5 ). ФОП ОСОБА_10 (код НОМЕР_6 ), ФОП ОСОБА_11 (код НОМЕР_7 ), ОСОБА_12 (код НОМЕР_8 ) та інших.

В подальшому вказані товарно-матеріальні цінності (пух-перо качки та гусака) відповідно до 3-х стороннього контракту, укладеного з підприємством - нерезидентом, що зареєстроване в країні з пільговим режимом оподаткування, а саме: YEVKO LLC (США), яке є платником відповідно до умов контракту, експортувались в адресу інших підприємств-нерезидентів, зареєстрованих в Китаї, Румунії, Чехії, Японії, Польщі та інших державах, які є одержувачами товарно-матеріальних цінностей (пух-перо качки та гусака). Проте під час митного оформлення вказаних операцій службовими особами ТОВ «ТЕГ Центр» декларувався експорт виключно пуху-пера качки, яке є значно дешевшим від пера гусака.

Так, в матеріалах кримінального провадження містяться відомості отримані з Черкаської митниці ДФС, а саме інформація одержана на міжнародний запит від компетентних органів Республіки Чехії щодо проведених зовнішньоекономічних операцій ТОВ «ТЕГ Центр», якими встановлено розбіжності ціни реалізації та виду товарно-матеріальних цінностей, задекларованих до експорту ТОВ «ТЕГ Центр», від тих, які у митному режимі «імпорт» оформлювало підприємство-нерезидент, зареєстроване в Республіці Чехія.

Проведенням досудового розслідування встановлено ряд офісних та житлових приміщень, які використовуються гр. ОСОБА_5 в процесі ведення фінансово - господарської діяльності ТОВ «ТЕГ Центр», а саме приміщення де можуть зберігатися: чорнові записи щодо проведених експортних операцій або другі примірники супровідних зовнішньоекономічних документів (Invoice, CMR та інші), документи бухгалтерського та податкового обліку (в т. ч. чорнові) ТОВ «ТЕГ Центр» щодо придбання експортованих ТМЦ на території України з зазначенням фактичної ціни та виду товару (пух-перо качки чи гуски), печатка підприємства нерезидента YEVKO LLC (США) з яким ТОВ «ТЕГ Центр» укладено контракт та інші печатки підприємств нерезидентів, а саме житлове приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , де зареєстрований та фактично проживає директор ТОВ «ТЕГ Центр», гр. ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_1 ).

Враховуючи вищевикладене, необхідно провести обшук в житловому приміщенні за місцем реєстрації та фактичного проживання директора ТОВ «ТЕГ Центр», гр. ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_1 ), а саме: АДРЕСА_1 , де можуть знаходитись документи та предмети, які можуть бути речовими доказами по кримінальному провадженню, а саме: чорнові записи щодо проведених експортних операцій або другі примірники супровідних зовнішньоекономічних документів (Invoice, CMR та інші), документи бухгалтерського та податкового обліку (в т. ч. чорнові) ТОВ «ТЕГ Центр» щодо придбання експортованих ТМЦ на території України з зазначенням фактичної ціни та виду товару (пух-перо качки чи гуски), печатка підприємства нерезидента YEVKO LLC (США) з яким ТОВ «ТЕГ Центр» укладено контракт та інші печатки підприємств нерезидентів, тому виникла необхідність в проведені обшуку житлового приміщення за адресою: АДРЕСА_1 .

Прокурор ОСОБА_3 та слідчий ОСОБА_4 в судовому засіданні клопотання підтримали та просили його задовольнити, посилаючись на те, що дані обставини підтверджені матеріалами кримінального провадження та проведеними негласними слідчо-розшуковими діями.

Слідчий суддя заслухавши думку прокурора, слідчого, дослідивши матеріали клопотання, вважає наступне.

Відповідно до ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Згідно ст. 234КПК Україниобшук проводитьсяз метоювиявлення тафіксації відомостейпро обставинивчинення кримінальногоправопорушення,відшукання знаряддякримінального правопорушенняабо майна,яке булоздобуте урезультаті йоговчинення,а такожвстановлення місцезнаходженнярозшукуваних осіб.Обшукпроводиться напідставі ухвалислідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Обшук - це слідча (розшукова) дія примусового характеру, яка полягає у цілеспрямованому обстеженні приміщень, будівель та ділянок місцевості, що перебувають у віданні обшукуваного, членів його родини або організації чи установи, з метою виявлення, фіксації та вилучення знарядь злочину, зброї, предметів і цінностей, здобутих злочинним шляхом, документів та інших об`єктів, що мають значення для кримінального провадження, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб і їх затримання.

Відповідно до витягу «інформаційної довідки» № 186511316з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно відомості про власника майна за адресом: АДРЕСА_1 не вказано.

Відповідно до свідоцтва на право власності на житло, видане згідно з розпорядженням (наказом) №709 від 06.12.2000 приміщення квартири АДРЕСА_2 належить на праві приватної власності ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

З протоколу допиту свідка ОСОБА_14 від 28.10.2019 зазначено, що за адресою: АДРЕСА_1 проживає ОСОБА_5 , який є директором ТОВ «ТЕГ Центр».

Відповідно до ч. 5 ст. 236 КПК України, обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку. За рішенням слідчого чи прокурора може бути проведено обшук осіб, які перебувають в житлі чи іншому володінні, якщо є достатні підстави вважати, що вони переховують при собі предмети або документи, які мають значення для кримінального провадження.

Враховуючи вище викладене, думку слідчого, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає до задоволення, оскільки встановити причетність вказаної особи до вчинення даного злочину можливо лише за допомогою виявлення та вилучення речових доказів, що в свою чергу можливо лише проведенням обшуку.

Керуючись ст.ст. 234- 235, 369 372, 376 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку житлового приміщення за місцем фактичного проживання директора ТОВ «ТЕГ Центр», гр. ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_1 ), а саме: АДРЕСА_1 , яке відповідно до свідоцтва на право власності на житло, виданого згідно з розпорядженням (наказом) №709 від 06.12.2000 належить на праві приватної власності ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,з метою виявлення та вилучення: чорнових записів щодо проведених експортних операцій або другі примірники супровідних зовнішньоекономічних документів (Invoice, CMR та інші), документів бухгалтерського та податкового обліку (в т. ч. чорнові) ТОВ «ТЕГ Центр» щодо придбання експортованих ТМЦ на території України з зазначенням фактичної ціни та виду товару (пух-перо качки чи гуски), печатки підприємства нерезидента YEVKO LLC (США), з яким ТОВ «ТЕГ Центр» укладено контракт та інших печаток підприємств нерезидентів, інших речей та документів, які підтверджують проведення фінансово-господарських операцій, що мають значення для встановлення істини по кримінальному провадженню.

Виконання ухвалипокласти наслідчого слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління ГУНП в Черкаській області ОСОБА_4 та слідчих, що входять до складу групи у кримінальному провадженні.

Строк дії ухвали 30 діб з дня її винесення.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Повний текст ухвали проголошено 01.11.2019 о 12 год. 50 хв.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.11.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу85334041
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —712/14297/19

Ухвала від 01.11.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Мельник І. О.

Ухвала від 31.10.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Мельник І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні