Ухвала
від 01.11.2019 по справі 712/14321/19
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/14321/19

Провадження №1- кс/712/8259/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про тимчасовий доступ до речей та документів

01 листопада 2019 року Слідчий суддя Соснівського районного суду м.Черкаси ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянув в відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси винесене в кримінальному провадженні № 32019250000000015 від 26.03.2019 за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.3ст.212КК України прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління прокуратури Черкаської області радником юстиції ОСОБА_3 клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів,

В С Т А Н О В И В:

До Соснівського районного суду м. Черкаси звернулася прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління прокуратури Черкаської області радник юстиції ОСОБА_3 з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Клопотання мотивує тим, що слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Черкаській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженню №32019250000000015,яке внесенодо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань 26.03.2019за фактомумисного ухиленнявід сплатиподатків додержавного бюджетуслужбовими особамиТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) у особливо великих розмірах, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням по даному кримінальному провадженню встановлено, що службові особиТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »в період 2015-2018 років незаконно сформували валові втрати та податковий кредит у зв`язку з відображенням у бухгалтерському та податковому обліку придбання товарно-матеріальних цінностей (засоби захисту рослин) у суб`єктів господарської діяльності з ознаками фіктивності, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_21 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_22 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_23 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_24 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_25 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_25 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_26 ), у зв`язку з чим ухилились від сплати податку на прибуток за період 2015-2018 роки в сумі 3476тис. грн. та податку на додану вартість за період лютий 2016 червень 2018 в сумі 3388тис. грн., а всього на загальну суму 6864тис. грн., що є в особливо великих розмірах.

Вказаний факт підтверджується актом документальної планової виїзної перевірки ГУ ДФС у Черкаській області від 23.01.2019 №22/23-00-14-0107/39937909.

Враховуючи вищевикладене, в діях службових осібТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_27 »вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, кваліфікованого як умисне ухилення від сплати податків, зборів (загальнообов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, яка зобов`язана їх сплачувати, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у особливо великих розмірах.

Також, для проведення документальної перевірки працівникам ГУ ДФС у Черкаській області службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_27 » документи фінансово-господарської діяльності надано не в повному обсязі.

Разом з цим, встановлено, що в період за який проводилась перевірка, згідно інформаційно аналітичних відомостей ДФС України ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_27 » відобразило проведення фінансово-господарських взаємовідносин із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), щодо яких у податковій звітності виявлено порушення, які призвели до ухилення від сплати податків.

Вжитими у ході досудового розслідування заходами не вдалося встановити місце знаходження ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », місце зберігання його первинних документів, а також проживання відповідних службових осіб.

В ході перевірки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_27 » надано товарно-транспортні накладні, які містять підпис директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » ОСОБА_4 , підпис особи, яка прийняла товар від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_27 » - директора ОСОБА_5 . Відомості щодо кількості (об`єму, ваги, вид тари) вантажу у цих документах відсутні.

Згідно товарно-транспортної накладної, директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » ОСОБА_4 здійснює завантаження автомобілів у м. Обухів, в той же час згідно видаткових накладних директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » ОСОБА_4 передає агрохімічну продукцію ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_27 » в м. Миколаїв.

Разом з цим, згідно узагальненої податкової інформації від 19.01.2018 №35/14-29-14-08/40741862 встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » відсутнє за місцезнаходженням, невідповідність номенклатури придбаних та реалізованих товарів. ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » не має можливості діяльність із придбання та реалізації товарів у зв`язку з відсутністю основних засобів та недостатньої кількості трудових ресурсів.

Таким чином, під час досудового розслідування вказаного провадження встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » зареєстровано без мети здійснення законної господарської діяльності.

Вищевказані обставини кримінального провадження вказують на фіктивність створення та діяльності юридичної особи, та нікчемність всіх правочинів, вчинених від імені цього підприємства, тому вся діяльність даного підприємства в цілому та окремі господарські операції зокрема, не були спрямовані на реальне настання правових наслідків, що обумовлені правочинами, здійсненими вказаним підприємством при придбанні та продажу товарів (робіт, послуг) та не створили юридичних наслідків таких правочинів, що суперечить інтересам держави, тобто всі правочини та господарські операції вказаного фіктивного підприємства є нікчемними.

Окрім того,встановлено,що реєстраційнасправа ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_11 »(кодЄДРПОУ НОМЕР_11 ) на даний час перебуває у володінні службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_28 .

З урахування викладеного вище, на даний час у кримінальному провадженні з метою повного, всебічного та неупередженого дослідження всіх обставин кримінального правопорушення, на даний час виникла необхідність приєднати до матеріалів кримінального провадження документи реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), які перебувають у володінні службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_28 .

Потреба у вилученні та приєднанні до матеріалів кримінального провадження оригіналів зазначених документів пов`язана з тим, що шляхом їх вивчення можливо встановити осіб, які фактично вчиняли дії з реєстрації (перереєстрації) зазначеного суб`єкта господарювання, осіб які отримували (видавали) доручення щодо проведення таких дій, а також причетні до фінансово-господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », підписання та складання первинних документів, проведення перерахування коштів по банківським рахункам та їх подальшого відображення у звітності.

Отримання вказаних документів у оригіналах зумовлена необхідністю призначення у ході подальшого розслідування почеркознавчих, технічних, а також судово-економічної експертизи, що неможливо за відсутності у розпорядження органу досудового розслідування оригіналів документів, на яких містяться підписи та відтиски печаток.

Беручи до уваги вищевикладене, враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані речі і документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також, те що по даним документам можуть бути встановлені особи, які фактично здійснювали діяльність від імені товаристві, тому необхідно отримати тимчасовий доступ з можливістю вилучити документи, які перебувають у володінні службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_28 .

В судове засідання прокурор не з`явилася, скерувала до суду заяву про розгляд клопотання без її участі. Клопотання підтримала в повному обсязі.

На підставі ч. 2ст. 163 КПК Україниз метою недопущення зміни або знищення речей та документів, що містять інформацію, доступ до якої є предметом клопотання слідчого, судове засідання проводиться без виклику особи, у володінні якої знаходиться така інформація.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, вважає наступне.

Згідно з ч.1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володіння якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Таким чином, слідчий суддя зобов`язаний перевіряти наявність об`єктивної необхідності та виправданість такого втручання у права і свободи особи, врахувати докази на підтвердження обставин, викладених у клопотанні, які мають бути надані ініціатором клопотання.

Як свідчать матеріали клопотання, досудовим слідством використані всі надані чинним законодавством можливості щодо отримання необхідної для розкриття кримінального правопорушення інформації. Слідчим суддею враховується, що в інший спосіб одержати відомості, в межах досудового розслідування неможливо.

Згідно з ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Відповідно до п.4 та п. 8 ч.1 ст.162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в документах, належить: конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю; персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Дослідивши матеріали справи та матеріали кримінального провадження, слідчий суддя вважає, що дане клопотання підлягає до часткового задоволення з можливістю вилучення копій зазначених у клопотанні документів без вилучення їх оригіналів, оскільки у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що проведення тимчасового доступу до речей та документів має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, однак доказів необхідності вилучення оригіналів документів не надано.

Керуючись ст.ст. 159, 163-165, 309, 369-372, 395 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора відділунагляду задодержанням законіворганами фіскальноїслужби управлінняпрокуратури Черкаськоїобласті радникаюстиції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити частково.

Надати тимчасовий доступ до документів реєстраційної справиТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (кодЄДРПОУ НОМЕР_11 ),а саме:заяв,реєстраційних карток,статутів,документів провнесення змін,які подаютьсядо державногореєстратора,документів,що пов`язаніз місцезнаходженняпідприємства,протоколів загальнихзборів учасниківтовариства,анкет щодозасновників таслужбових осіб,установчого договору,доручень напредставництво інтересів,довіреностей напредставлення інтересів,довіреностей напереуступку корпоративнихправ,договорів купівлі-продажукорпоративних прав,наказів щодопризначення посадовихосіб,протоколів загальних зборів учасниківтовариства тавсіх іншихдокументів,які містятьпідписи осіб,уповноважених діятивід іменісуб`єкта господарювання,а такожвідтиски печатоктовариства,які наданий часперебувають уволодінні службовихосіб ІНФОРМАЦІЯ_28 , з можливістю отримання належним чином завірених копій в паперовому або електронному вигляді, без вилучення їх оригіналів.

Організацію виконання ухвали покласти на старшого слідчого з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Черкаській області майора податкової міліції ОСОБА_6 , який може доручити її виконання іншим працівникам Державної фіскальної служби, а саме: ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 та/або іншим співробітникам ДФС за його дорученням (постановою про проведення слідчих дій на іншій території)

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів, слідчим суддею може бути постановлено ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Строк діїцієї ухвали30діб здня їїпостановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.11.2019
Оприлюднено21.02.2023

Судовий реєстр по справі —712/14321/19

Ухвала від 01.11.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Мельник І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні