Рішення
від 29.10.2019 по справі 506/454/19
КРАСНООКНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Красноокнянський районний суд Одеської області

Справа № 506/454/19

Провадження № 2/506/226/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29.10.2019 року смт Окни

Красноокнянський районний суд Одеської області в складі

головуючого судді Чеботаренко О.Л.

за участю секретаря судового засідання Паламарчук М.О.

розглянувши у порядку загального позовного провадження у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт Окни цивільну справу за позовом

ОСОБА_1 до Чорнянської сільської ради Окнянського району Одеської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

04 вересня 2019 року до суду надійшла зазначена позовна заява.

01 жовтня 2019 року, після виправлення недоліків відповідно до ухвали суду про залишення позовної заяви без руху від 06.09.2019 року, по справі відкрито провадження.

Позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , яка була зареєстрована та проживала в с. Гавиноси Окнянського району Одеської області, але перед смертю перебувала в Чорнянському стаціонарному відділені для проживання одиноких непрацездатних громадян. Після її смерті залишилась спадщина у вигляді земельної ділянки розміром 3,32 гектарів у межах згідно з планом, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Гавиноської сільської ради Окнянського району Одеської області, згідно державного акту на право приватної власності на землю серія ІІІ-ОД №044364, виданого 27.11.2001 року. За життя ОСОБА_2 склала заповіт, яким заповіла своє майно позивачу. Заповіт посвідчено секретарем виконавчого комітету Чорнянської сільської ради Красноокнянського району Одеської області. Позивач у встановлений законом термін не звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, оскільки не знав про існування державного акту на земельну ділянку та про існування заповіту. Наприкінці літа 2019 року позивачу зателефонували з ТОВ Окнянська правда і повідомили, що на його ім`я складено заповіт і йому необхідно звернутись до нотаріальної контори для оформлення спадщини. Однак, звернувшись до Великомихайлівської районної державної нотаріальної контори Одеської області із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , йому було відмовлено через пропущений шестимісячний термін для прийняття спадщини та рекомендовано звернутися до суду. Інших спадкоємців, які б претендували на вказане спадкове майно, немає. Тому позивач просив визнати причини пропуску строку для подачі заяви про прийняття спадщини поважними та визначити йому додатковий строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 .

Позивач у підготовче судове засідання не з`явився, однак від нього до суду надійшла заява про розгляд справи у відсутність позивача, на задоволенні позову наполягає в повному обсязі /а.с.33/. Тому розгляд справи проведено у відсутність сторони позивача, що відповідає вимогам ст.223 ЦПК України.

Представник відповідача у підготовче судове засідання не з`явився, надавши заяву про розгляд справи у його відсутність, позов визнає /а.с.34/. Тому підготовче судове засідання проведено у відсутність представника відповідача, що відповідає вимогам ст.223 ЦПК України.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що відповідно до ч.3-4 ст.200 ЦПК України, рішення у справі можливо постановити при проведенні підготовчого судового засідання, відповідно до ч.4 ст.206 ЦПК України.

Судом встановлені такі факти і відповідні їм правовідносини.

Позивач є громадянином України /а.с.7-8/.

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Чорна Красноокнянського району Одеської області /а.с.10/.

Після її смерті залишилася спадщина у вигляді земельної ділянки розміром 3,32 га в межах згідно з планом, державний акт на право власності на земельну ділянку серії ІІІ-ОД № 044364 /а.с.12/.

ОСОБА_2 залишила заповіт, згідно з яким все майно, яке на день її смерті буде їй належати, де б воно не знаходилося та з чого воно не складалося, і взагалі все, на що вона за законом матиме право, в тому числі земельну ділянку сільськогосподарського призначення, яка знаходиться на території Гавиноської сільської ради Красноокнянського (на даний час - Окнянського) району, заповіла позивачу - ОСОБА_1 /а.с.13/.

ОСОБА_1 звертався до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , однак йому повідомили про неможливість видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв`язку з пропуском встановленого законом шестимісячного строку для прийняття спадщини та було роз`яснено, що за рішенням суду йому може бути визначено додатковий строк для прийняття спадщини /а.с.14/.

Як вбачається з наданої Великомихайлівською районною державною нотаріальною конторою Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру, спадкова справа після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , не відкривалась. /а.с.28-29/.

Тобто із заявою про прийняття спадщини після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 ніхто не звертався та відомості про наявність спадкоємців, які відповідно до ст.1241 ЦК України мають право на обов`язкову частку, в нотаріальній конторі відсутні.

Згідно із ст.1270 ЦК України строк для звернення з заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 закінчився 18 грудня 2015 року.

Таким чином, враховуючи, що позивач є спадкоємцем за заповітом, який пропустив строк для прийняття спадщини, так як не знав про існування державного акту на земельну ділянку, яка належала ОСОБА_2 , а про наявність спадкового майна позивачу стало відомо влітку 2019 року від ТОВ Окнянська правда , де зберігався до цього часу оригінал вищезазначеного державного акту, та враховуючи те, що представник відповідача не заперечує проти задоволення позову, а також беручи до уваги відсутність інших осіб, які б претендували на спадкове майно, суд вважає за можливе позов задовольнити та відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України визначити позивачу додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який він пропустив з поважних причин.

Керуючись ст.ст.10, 13, 76-81, 200, 206, 259, 263-265 ЦПК України, ст.1272 ЦК України,

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 (зареєстрованого АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Чорнянської сільської ради Окнянського району Одеської області (адреса місцезнаходження: 67911, Одеська область Окнянський район с. Чорна, код ЄДРПОУ 04380034) про визначення додаткового строку для прийняття спадщини задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , у три місяці, починаючи з моменту вступу рішення в законну силу.

Відповідно до п.п.15.5) п.1 Перехідних положень ЦПК України, на рішення може бути подана апеляційна скарга до Одеського апеляційного суду через Красноокнянський районний суд Одеської області або безпосередньо до Одеського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Повний текст рішення виготовлено 31.10.2019 року.

СуддяО.Л. Чеботаренко

Дата ухвалення рішення29.10.2019
Оприлюднено03.11.2019
Номер документу85336979
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —506/454/19

Рішення від 29.10.2019

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

Ухвала від 01.10.2019

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

Ухвала від 06.09.2019

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні